понедељак, 11. јануар 2021.

Rafaelo torta


Rafaelo torta


Ne pravim torte toliko često, i kad ih pravim, napravim ih u manjem kalupu, ako je to samo za nas ukućane, ali ako pravim za neki događaj, kada očekujemo goste, onda to uvek bude u većem kalupu, i naravno, odmah se smaže. Od torti, volim baš sve koje su kremaste, a omiljena mi je cheesecake, čiji recept možete naći ovde: Mini cheesecake sa domaćim sirom, ali ova Rafealo čiji sam recept pronašla kod drage Marine na njenom sajtu Marina's taste, je naprosto fenomenalna, kao da jedem prave rafaelo kuglice. Kora se pravi od belanaca i lešnika, krema jedan od žumanaca sa karamelom, a druga krema se pravi od šlaga i kokosa. torta je zaista bogatog ukusa i što je najvažnije nije preslatka, za svaku je preporuku ako ste kokosoljubac. Ove mere su za kalup od 16 cm i pravi se sa dve kore i dva fila, znači kora, fil 1, pa fil 2, kora dva i fil 1 i fil 2 i to je to. Ukoliko želite veću tortu, samo podluplajte mere i to je to.

Rafaelo torta

Sastojci:
Za kore:

5 belanaca
5 kašika šečera
50 gr mlevenih pečenih lešnika
1 žumance
2 kašike brašna
1/4 praška za pecivo

Za fil 1:
4 žumanca
80 gr šećera
1 puding sa ukusom karamela
250 ml mleka
50 gr mleka u prahu
125 gr putera
50 gr kokosa

Za fil 2 i dekoraciju:
75 g šlaga u prahu Dr. Oetker sa ukusom slatke pavlake
1 dl kisele (mineralne) vode
50 gr kokosa

Rafaelo torta

Priprema:
Kore:
Mikserom ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, a zatim postepeno dodajte 5 kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori. Kada se rastvorio, dodajte žumance i sjedinite ga sa ostatkom mase smanjenom brzinom miksera. Zatim lagano mešajući umešajte mlevene lešnike i brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. Pripremljenu smesu rasporedite u dva kalupa veličine 20 cm, poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 C oko 20 minuta. 

Fil 1:
U posudi umutite 4 žumanca sa 40 gr šećera, a zatim ih skuvajte u sudu nad parom i ostavite da se ohlade. 
U šerpici sipajte 40 gr šećera i zagravajte ga tihoj vatri i rastopite u karamel. Nemojte ga mešati dok se šećeć skroz ne otopi. Na karamel sipajte 200 ml mleka. Dok sipate mleko, odmaknite se malo jer reakcija zna iti burna, pa mešajte dok se karamel ne rastopi. U međuvremenu prašak za puding rastvorite u 50 ml mleka i umešajte ga u vrelo karamel lmeko, pa kuvajte dok ponovo ne provri. Sklonite tada šerpicu sa vatre, pa ga ohladite čestim mešanjem.
U drugoj posudi umutite omekšali puter sa mlekom u  prahu, oa podadajte prvo karamel krem, a potom i kuvana žumanca, a na kraju umešajte kokos i sve lepo izmiksajte. 

Fil 2:
U posudi umutite šlag sa hladnom kiselom vodom, te umešajte kokos. Dobićete finu i gustu kremu.

Na tanjir na kom ćete služiti tortu, stavite prvu koru, pa premažite sa pola fila 1, a zatim sa slojem fila 2. Zatim, stavite drugu koru i opet fil 1 i fil 2. Ostatkom fila dva premažite tortu i sa strane i pospite kokosom. Torta je kompakta i lepo se seče i čuva u frižideru.
Prijatno!

Rafaelo torta


 

Нема коментара:

Постави коментар