среда, 6. јануар 2021.

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)


Tradicija je u nas da se za Badnje večer mesi posna pogača ili badnjača. Prema narodnim običajima, na trpezi se obično nalazi činija sa suvim šljivama, smokvama, voćem i pogačom. Verovanje kaže, da što više različitih prodova se stavi na trpezu, godina će biti plodnija. Običaji su naravno drugačiji od kraja do kraja, pa se tako i za Badnje veče pravi pogača od brašna, soli i vode, ili sa uljem i sa ili bez kvasca. Ova moja verzija je sa uljem i kvascem.
Sretno vam Badnje veče i u miru ga proveli!


Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Sastojci (ja sama pravila od pola mere):
10 gr suvog kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
50 ml ulja
700 gr brašna

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti da naraste oko 10 minuta. U drugoj večoj posudi, izmešati pola količine brašna i so, pa dodati nadošao kvasac i ulje i sve dobro izmešati. Smesa treab da je fina i glatka. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje dok ne postane gusto. Tada krenite da mesite rukom i mesite neki 5 minuta dok se svi sastojci lepo ne sjedine i prelijte sa 1 ravnom kašikom ulja i premesite još malo. Smesa neće biti lepljiva, već fina i mekana.
Osstaviti testo pokriveno da odstoji oko sat vremena na toplom mestu. Nakon sat vremena izvadite testo, premesite ga i raširite u obliku tanke lepinje. Stavite u pleh velikine 30 cm i ostavite još 20 minuta da odstoji. Nakon toga, premažite je uljem i zagrejte pećnicu na 200 C i kada se zagrejala stavite pogaču da se peče oko 30 minuta. 
Pečenu pogaću malo premažite sa vodom i zamotajte u krpu i ostavite do služenja.
Prijatno!

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Нема коментара:

Постави коментар