среда, 20. март 2019.

Portugalska pašteta od sardina

Portugalska pašteta od sardina

Post je krenuo, i naravno, kad god je tako uvek treba mnoogo više kreativnosti da bi se smislilo šta napraviti, a da je ukusno i naravno brzo. Sigurna sam da svako od nas u frižideru uvek ima bar jednu konzervu sardine, ili tune.
Što se tiče tune, moj predlog je Namaz sa tunjevinom i kikirikijem i Namaz od tunjevine, samo kliknite na link, i naći ćete recept, koji se takođe brzo pravi, pa možete da kombinujete sa ovim, jedan dan sardine, a drugi tuna. No, vratimo se na sardine. Sardine su obično malo dosadne i "teške" da se jedu same. Ali ovako pripremljene su baš laganog i svežeg ukusa. Inače ova tradicionalna portugalska pašteta koja se služi kao predjelo, ima raznih varijacija, ja sam za post prilagodila ovaj recept koji se nalazi ispod, a kad je mrs pravi se sa puterom. Ovu paštetu možete jesti za doručak, večeru, užinu, možete dati svom detetu ili služiti čak i kao party food. Kako god, mnogo je fina.

Pored gore pomenutih posnih namaza, na blogu se nalazi još recepata, kao što su:
Portugalska pašteta od sardina

Sastojci (za 2 osobe):
1 konzerva kvalitetnijih sardina (ja sam koristila Eva)
1 manja glavica crnog luka sitno iseckanog
25 gr margarina od maslinovog ulja (Minerva ili neki drugi)
45 gr posnog Thomy majoneza (otprilike 2 velike kašike)
sok od pola manjeg limuna (ili po želji)
korica od pola limuna - opcionalno (ukoliko je organski)
ulje iz konzerve sardine
pola veze peršunovog lista sitno seckan 
so, biber po ukusu
Portugalska pašteta od sardina

Priprema:
Sardnie izvaditi iz konzerve i očistiti od kostiju i staviti u secka. Dodati iseckan crni luk, margarin (ili puter kad nije post, u tom slučaju možete staviti svih 70 grama putera bez majoneza), sok od pola limuna, majonez, ulje iz konzerve, so, biber, seckan peršun i koricu limuna. Izblendirajte dok se ne napravi lepa i fina pašteta. Neće trebati puno vremena. Izvadite i služite uz prepečen hleb, somun, rustičnu kajzericu ili neki drugi fini hleb i ceckane rotkvice. Prijatno.


Portugalska pašteta od sardina

6 коментара:

  1. Poštovana Silvana,
    da li je moguće margarin zamijeniti sa nekom drugom namirnicom? Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav,
    Šejla

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovanje, izvinite na kasnom odgovoru, da, slobodno sa puterom, margarin stavljam u posnoj verziji, ali ne praktikujem previše. Nadam se da sam vam pomogla...

      Избриши
    2. Hvala Vam Silvana na odgovoru. Napravila sam namaz i moram reći da je fantastičan. Hvala na krasnom receptu. Želim Vam sretne nadolazeće praznike. :)

      Избриши
    3. Poštovanje, drago mi je da vam se svideo :). Posetite i druge stranice ako imate vremena i isprobajte i druge recepte. Hvala vam na lepim željama, i ja vama želim sretne Božićne i novogodišnje praznike :)

      Избриши