уторак, 9. април 2019.

Veganski burgeri od karfiola

Veganski burgeri od karfiola
Karfiol u veganskoj varijanti mi nije previše na meniju, pre u vegetarijanskoj, ipak ono što je najbitnije za ovu namirnicu jeste da je izuzetno zdrava i mnogo se koristi u raznim dijetama za mršavljenje.
Pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljki. Odličan u prevenciji raznih bolesti i doprinosi zdravlju srca. Pitate se čime je tako bogat? Pored antioksidanata, veoma je boga vitaminom C kao i velikom količinom magnezijuma. Karfiol možemo da spremamo na različite načine, da ga kuvamo, ali ne valja da ga prekuvamo, da ga ispečemo ili zapečemo u rerni itd.
Na mom blogu možete pronaći nekoliko recepata sa ovom biljkom, kao što su skoro objavljen Potaž od listova i korena karfiola i Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu, odlična su oba. Za ovaj post sam spremila veganske burgere od karfiola, izuzetno su fini i ukusni, i odličan su obrok za ručak ili večeru, bilo da postite, ili da se hranite tako.

Sastojci:
2 kašike mlevenog lana
5 kašika vode
2 šolje kuvanog kuskusa
1 ispečeni karfion u rerni (uputstvo za pečenje je u tekstu dole)
1 rendana šargarepa
1 manja glavica luka
2 čena belog luka
3 kašike semenki suncokreta
1/3 šolje integralnog brašna
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica soli
1/4 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice kurkume

Prilog - Asjberg salata
Sastojci:
1/2 ajsberg salate
4 rotkvice
1 stabljika ne velika mladog luka
so, biber
1 kašika maslinovog ulja
limunov sok (po želji)

Veganski burgeri od karfiola
Priprema:
Karfiol isecite na cvetiće i stavite ih na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pospite preko karfiola maslinovo ulje i posolite i pobiberite i stavite u rernu na 170 C oko 35 minuta.
U međuvremenu skuvajte kus-kus (prema uputstvu proizvođača na pakovanju), a od mlevenog lana napravite zamenu za jaje tako što ćete 2 kašike mlevenog lana pomešati sa 5 kašika vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Kada je karfiol gotov, izvadite ga iz rerne i prohladite. Zatim u secka dodajte karfiol, isteckan crni luk, izrendan beli luk, rendanu sitnije seckanu šargarepu, brašno, semenke suncokreta,i sve začine i zamenu za vegansko jaje. Sve dobro izmiksajte i mokrim rukama oblikujte burgere. Stavite ih na tacnu i u frižider na oko pola sata da se stegnu. Zagrejte maslinovo ulje od komine i pecite burgere na ne jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju, oko 6 minuta na svakoj strani.
Služite uz ajsberg salatu.
Ajsber salata se priprema tako što pomešate isečenu ajsberg salatu, na kružiće izrendanu rotkvicu i iseckan mladi luk koju začinite sa solju, maslinovim uljem i sokom od limuna.

Veganski burgeri od karfiola


Нема коментара:

Постави коментар