четвртак, 15. децембар 2022.

Slana mimoza torta


Slana mimoza torta

Jeste li znali da je mimoza spada u svečane salate, čiji su glavni sastojci jaja, sir, riba u konzervi, luk i majonez, a poreklo vodi iz Rusije. Ime je dobila zbog sličnosti sa "mimozom" - cvećem koje se javlja u proleće, a ta sličnost se postiže sitnim rendanjem kuvanog žumanca po površini. 

Mimoza salata se po sastavu razlikuje od zemlje do zemlje i svako ima neki svoj recept, pa tako neko ne stavlja ribu, ali zato stavlja šunku, pavlaku, kisele krastavčiće itd.. Bilo kako bilo, ova salata je izvrsna kao svečana salata za slave i druge prigodne svečanosti, a naravno, može se konzumirati za doručak, večeru ili čak kao ručak.. u zavisnosti od želje. Ova moja je napravljena kao torta, u kalupu za tortu i tako sam je i služila, i svima se dopala. A druga izmena se odnosi na majonez, umesto klasičnog, stavila sam Thomy posni Tartar majonez, da malo zakisi, a sastojke sam ređala jedan po jedan, pa eto možete probati i ovu verziju.

Pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:

Slana mimoza torta

Sastojci:
4 kuvana krompira
4 jaja
200 gr stišnjene šunke, izrendane
200 gr rendanog siraedam
200 gr milerama
100 gr Thomy majonezar
100 gr Thomy Tartar majoneza
so i biber po želji

Slana mimoza torta

Priprema: 
Skuvani krompir koji ste ohladili izrendajte na krupno rende. Uzmite kalup za torte promera 20 cm i obložite ga pek papirom. U drugoj posudi izmešajte mileram i majoneze i dodajte malo soli i bibera, po želji. Na dno kalupa sipajte rendani krompir, a zatim premažite sa trećinom smese od milerama i majoneza. Zatim stavite rendanu stišljenu šunku i opet premažite sa trećinom smese od milerama i majoneza. Na to stavite sloj rendanog sira, i opet premažite sa smesom od milerama i majoneza. Na kraju stavite rendana jaja, prvo belanca a od gore i žumanca i ukrasite sa peršunom ili mirođijom. Služite kao predjelo tortu. Može biti veoma efektna za slave ili rođendane ili već neko posluženje za zabave. Prijatno!


Mimoza torta

Mimoza torta




 

2 коментара:

  1. Nikad čula za ovakvu mimozu ali ova je posebna zato što je najlepša i najukusnije.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno za komentar da je najlepša, pa ja napisah da je to na moj način :) ali da ima elemente mimoze :), nadam se da to nije prevelika smetnja

      Избриши