уторак, 1. фебруар 2022.

Keksi od čokolade i čilija


Keksi od čokolade i čilija

Sigurna sam da svi volite da jedete kekse. Nekog će podsetiti n bezbrižno detinjstvo, a nekog na fine popodnevne čajanke i kafenisanja uz neki fini keks sa drugaricom ili drugom ili nekim većim društvom. Kako god, ovi keksi se veoma brzo i lako prave, ne treba vam puno namirnica i obično ih imate u redovnoj postavci u vašim ostavama, a spoj čokolade i čilija će probuditi sva čula, a čili će pojačati ukus čokolade i daće joj dodatnu punoću. Vodite računa da čili nije preljut, ali ne bi trebalo da bude ni preblag.

Pored ovog recepta, možda će vam se dopasti i:
Keksi od čokolade i čilija

Sastojci (za 10 do 12 komada):
100 gr brašna
1 supena kašika kakao praha
2 kafene kašičice praška za pecivo
1 kafena kašičica sode bikarbone
1/2 kafene kašičice cimeta u prahu
50 gr smeđeg šećera
50 gr putera, seckanog na kockice
1/4 kafene kašičice sekcane čili papričice ili chilli flakes 
2 supene kašike javorovog sirupa
100 gr čokoladnih komadića ili čokoladnih kapljica

Keksi od čokolade i čilija

Priprema:
Ubacite sve suve sastojke u posudu, promešajte, a zatim dodajte puter i čili i sve dobro rukom izmešajte dok ne dobijete smesu nalik mrvicama. Zatim dodajte javorov sirup i rukom umešajte smesu u obliku lopte. Ukoliko se smesa previše kruni, dodajte još malo hladne vode i na kraju dodajte komadiće čokolade i oblikujte smesu u kompaktni valjak. Smesu podelite na 10 do 12 loptica koje ćete lepo oblikovati u lopticu i malo pritisnuti i poređati ih na tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom. Pecite ih u prethodno zagrejanoj pećnici na 185 C oko 10 minuta, odnosno dok gornji sloj ne porumeni i popuca.
Izvadite, malo prohladite i služite. Keksi su najbolji dok su još topli odnosno mlaki, dok se čokolada još topi. Ali, naravno odlični su i hladni.

Tanji i tacna - mojih ruku delo, ukoliko vam se dopadaju, možete poručiti svoj primerak na shadzi67@gmail.com

Prijatno!

Keksi od čokolade i čilija

Нема коментара:

Постави коментар