среда, 23. децембар 2020.

Sočni kolač sa limunom


Sočni kolač sa limunom 


Ovaj fini kolač sa limunom je veoma osvežavajuć i da kažem idealan za letnje popodnevne čajanke, a zašto da ne i po neku svečanu priliku i hladnije dane, a i nije komplikovan za pravljenje. Izuzetno je bogat limunom  Potrebno vam je malo volje i dosta limuna koje uvek imate kod kuće, pravougani kalup za hleb i to je to.

Inače, baš volim slatkiše u kojima ima limuna ili citrusa, pa tako na blogu možete pogledati i mogu vam se dopasti i ovi recepti:


Sočni kolač sa limunom 


Sastojci:
Za kolač:
125 gr putera, plus malo za podmazivanje kalupa
200 gr brašna, tip 400, plus malo za posipanje
prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
160 gr kristal šečera
korica od 4 limuna (ukoliko ne želite da koristite koricu od limuna, kupite gotovu)  
2 velika jaja, sobne temperature, blago umućena
100 ml grčkog jogurta (ili gustog jogurta ako nemate grčki)
1/2 limuna, isceđen

Za sirup:
50 gr kristal šećera  
2 velika limuna, isceđena, plus korica

Za preliv:
150 gr šećera u prahu
2-3 kašike soka od limuna

Sočni kolač sa limunom 

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Pravougaoni kalup veličine 22 x 11 x 7 premažite sa malo putera, a zatim ga pospite brašnom. 
U posudi sipajte brašno sa prstohvatom soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite penasto puter i šećer, a zatim dodajte koru limuna. Postepeno dodajte jaja jedno po jedno, i svaki put smesu dobro umutite. Zatim sipajte grčki jogurt i sok od limuna i sve dobro izmešajte i smeslu sipajte u kalup i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, odnosno kad čačkalica koju ste zaboli u kolač ne izađe čista.
Kolač ostavite 10 minuta da odstoji, a zatim ga izvadite i ostavite da se hladi na rešetki za hlađenje i dok je još topao izbockajte ga dobro sa čačkalicom. 
U međuvremenu napravite sirup tako što ćete staviti sastojke u malu šerpicu i zagrejati ih dok se šećer ne rastopi i dok je kolač još topao sirup sipajte preko kolača i ostavite da se ohladi.
Zatim napravite preliv tako što ćete postepeno dodavati sok od limuna šećeru u prahu i mešati dok smesa ne postane glatka. Ukoliko je previše tečna, stavite je u frižider na 10tak minuta dok se ne zgusne. Zatim sipajte ili razmažite preliv preko kolača i služite kolač.
Prijatno!

Savet plus:
Ukoliko ne možete da nabavite koricu od limuna u kesici za kolače, imate i aromatizovani šećer sa limunom, ali onda stavite manje šećera. 


Sočni kolač sa limunom 

 

Нема коментара:

Постави коментар