субота, 6. јануар 2018.

Punjene lignje

Punjene lignje
Večeras je Badnje veče, pa u sladu sa tim evo jednog predloga za današnji ručak ili večeru. Ovog puta sam spremila lignje. Kupovala sam različitih cena i kvaliteta, i moram priznati da su ove patagonijske očišćene, zaista odlične, meke kao duša kad se brzo propeku. Pa da krenemo sa receptom.

Za ovaj recept, potrebno je (za 2 osobe):
Oko 14 manjih lignji, oko 6 do 7 je dovoljno po osobi
2 srednje velika krompira (skuvana)
Beli luk
Peršun sveži
Maslinovo ulje
So, bibier

Za preliv:
nekoliko čenova belog luka
peršunov list
maslinovo ulje
sok od svežeg limuna
so, biber

Priprema:
Lignje otopiti i očistiti od kožice ako je ima. U međuvremenu krompir oljuštiti i iseći na kocke i skuvati ga. Kada je skuvan, ohladiti ga i iseckati što sitnije ili ga izgnječiti kao za pire. U ohlađeni krompir dodati iseckan beli luk po želji (ja sam stavila oko 4,5 čena ali sitna od domaćeg belog luka), pola veze peršuna iseckanog sitno, i sitno iseckane krakove lignji, posoliti i pobiberiti i sve promešati. Smesu staviti u kuvarski špric i puniti prosušene lignje. Nemojte ih prepuniti, odnosno, napunite 2/3 lignje smesom i stavite čačkalicu da smesa ne iscuri (ne bi trebalo). Peći lignje na malo ulja (stavite ih na vruć tiganj) sa obe strane oko 3 do 4 minuta. Napraviti preliv od belog luka, iseckanog peršunovog lista, maslinovog ulja i soka od limuna (odnos je 1:1), malo posoliti i pobiberiti. Lignje preliti sa smesom i služiti uz zelenu salatu. Prijatno!

Punjene lignje

Punjene lignje

Punjene lignje

четвртак, 4. јануар 2018.

Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina


Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina
Tunu sam počela da pravim pre godinu i nešto više dana i potpuno sam oduševljena njom. Pravi se kao i steak, princip je isti i njena priprema zahteva jako malo vremena, a evo i nekoliko saveta za njenu pripremu. Tunu valja pre pečenja posoliti kako bi se uklonila vlaga sa nje i bila čvršća, a kako bi aroma bila bolja, najbolje je marinirati ili uvaljati u mešavinu začina. Danas vam predstavljam recept sa ovom mešavinom, ali sam pravila pre još neke varijante koje su odlične, ali to ostavljamo za drugi put. Takođe, tunjevinu je najbolje staviti na vruć tiganj i sa što manje ulja, opet ponavljam, kao steak. Tunu više nije problem nabaviti kod nas. Ima je u Metrou sveže, a smrznute skoro u svim malo bolje snabdevenim marketima. Skoro sam našla u Tempu pakovanje smrzute od po 150-200 grama, taman za jednu porciju odnosno osobu. Pa da krenemo sa receptom.

Za ovaj recept potrebno je:
2 tuna odreska
so, biber
malo ulja
mešavina začina Balti Chickeh Curry (sastojci začina koje možete i sami napraviti: seme kima, korijandera, mleveni đumbir, senf u prahu, beli luk u prahu, cimet u prahu, allspice, čili u prahu, biber, kajenski biber, so, tumeric).

Priprema:
Tunu posoliti i uvaljati u mešavinu začina. Staviti je na vruć tiganj i peći sa svake strane nekoliko minuta. Najbolje je da joj sredina ostane malo sirova, ali po želi, možete je ispeći i "well done". Služiti sa blagom salatom jer su začini dosta jaki.


Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina

Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina

среда, 3. јануар 2018.

Kristinina domaća torta od banana

Kristinina domaća torta od banana
Za nov i srećni početak godine pobrinula se naš gost kuvar, naša draga horovođica Kristina Kovač sa svojom domaćom tortom od banane :). Želim vam još jednom sve naaaajbolje u novoj 2018 godini. Živi i zdravi i veseli bili.

Za ovaj recept je potrebno:
Za patišpanj:
8 kašika šećera
6 kašika brašna
8 jaja

Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
pola kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
1 l mleka
džem od kajsije
sveže banane

Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga


Priprema:
Patišpanj:
Umutite 8 žumanaca i u njih umešati 8 kašika šećera i 6 kašika brašna. U drugoj činiji umutiti šne od 8 belanaca. Spojiti ove dve mase i promešati. Sipati u pleh podmazan puterom i brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 12 minuta na 180 stepeni, zapravi dok patišpanj ne krene da se odvaja od ivica pleha. Kada se ohladi, patišpanj iseći na tanke šnite poprečno. 
Fil:
6 žumanaca pomešati sa 6 kašika šećera i 4 kašike brašna. Sipati pola kašičice ekstrakta vanile i prstohvat soli. To sve sipati u litar mleka koje je provrilo (skloniti sa vatre dok sipate), pa vratiti na srednju vatru i mešati 2-3 minuta. U kalup za tortu ređati red šnita u jednom pravcu, pa namazati džemom od kajsije (ne marmeladom ili pekmezom), pa namazati kremom koji ste napravili, pa iseći kolutove banane. Ponoviti proces sa đnitama sada poprećno poređanim. Završiti tortu šnitama poređanim u suprotnom smeru od prethodnog reda đnita. Prekriti staniolom i ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan prevrnuti na tacnu i premazati šlagom na bazi mleka (2 kesice, može i 3). Prijatno i uživajte.

среда, 27. децембар 2017.

Pasta sa dimljenim lososom

Pasta sa dimljenim lososom
Ovo je jedan od mojih omiljenijih recepata, i moj dragi i ja smo ga sami smislili, te želim da ga ovom prilikom podelim sa vama. Ukusan je, brzo se pravi, može posno, može mrsno, šta više od toga nam treba. Pa krenimo onda.

Za ovaj recept, potrebno je (za 3 osobe):
1 pakovanje Barilla Penne paste
1 srednje velika glavica crnog luka
2 do 3 čena manja belog luka
1 kašika maslinovog ulja (ili putera)
150 do 200 gr dimljenog lososa
500 ml pavlake za kuvanje (posne ili mrsne)
ruzmarin, italiano mix začina, so, biber

Pastu skuvati al dente u proključaloj vodi u koju smo pre toga dodali so i malo ulja da ne kipi. U međuvremenu u tiganju na maslinovom ulju prodinstati luk i beli luk, dodati iseckan na kockice losos i malo dinstati. Posoliti, pobiberiti, dodati začine, još malo prodinstati i dodati pavlaku za kuvanje i pustiti da sve krčka oko 15 minuta na tihoj vatri da se ukusi sjedine. Kad je sve gotovo, sjediniti sos sa pastom i služiti toplo, tada je najbolje. Prijatno i uživajte!


Pasta sa dimljenim lososom

Pasta sa dimljenim lososom

понедељак, 25. децембар 2017.

Kikiriki kuglice


Kikiriki kuglice

Kad je post i kada su slatkiši u pitanju, nema baš puno izbora za ukusne kolače. Pa sam tražila i svojim kuvarima šta bi mogla da napravim i naiđoh na recept za kikiriki štange u prvobitnoj izvedbi, a onda sam malo poboljšala recept i sad su kikiriki kuglice. Jako se brzo prave, i veoma su ukusne i možete ih praviti i za slavu, te vam ih toplo preporučujem. Pa da krenemo.

Kikiriki kuglice

Pored ovog, na blogu se nalazi još receptata za posne ili veganske poslastice, kao što su:
170 gr kokosovog ulja (ili margarina)
80 gr kikiriki putera
250 gr kikirikija sitno seckanog odnosno srednje do sitnije samlevenog
100 gr prah šećera
50 gr posnog mlevenog keksa
1 kesica burbon vanila šećera  
50 gr sitno seckanog kikirikija za ukrašavanje


Kikiriki kuglice

 Priprema:
Kikiriki sipati u blender i usitniti ga srednje do sitnije. Kokosovo ulje omekšati ili margarin ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša, a zatim ga penasto umutiti sa prah šećerom.
Dodati seckani kikiriki, mleveni keks, vanilin šećer pa obro izmešati masu da bude ujednačena.
Smesu staviti u kutiju sa poklopcem i staviti u frižider da prenoći da se dobro ohladi i sastojci sjedine.
Sutra dan vaditi manje kuglice i valjati ih u samvleven kikiriki i služiti. Prijatno!
 
Napomena:
Meru možete i napraviti duplo manju za oko 20 kuglica, ukoliko vam je ovo previše. 


Kikiriki kuglice



понедељак, 11. децембар 2017.

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom

Moram da vam priznam da obožavam da pravim potaže, a najbolje vreme za to je zima. Pošto volim da eksperimentišem i isprobavam uvek nešto novo, evo novog recepta za potaž od stabljika celera sa mirođijom. Zaista je odličan. Probajte i javite kako vam je ispao :).

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom


Sastojci (za oko 1 1/2 litra potaža):
Oko 6,7 stabljika celera (očišćenih od vlakana na stabljici i iseckanih na kolutove)
1 srednje velik krompir
1 glavica luka
1 do 2 čena belog luka
1/2 kocke za supu (posne ukoliko pravite posnu verziju, kokošije ukoliko pravite mrsnu)
puter ili maslinovo ulje (u zavisnosti da li pravite posnu ili mrsnu verziju potaža)
1/4 šolje sveže mirođije
so, biber
krem za kuvanje (posni ili mrsni) - po želji

Priprema:
Na ulju ili puteru prodinstajte luk i beli luk. Zatim dodajte celer i krompir, blago prodinstajte i prelijte vodom i ubacite 1/2 kocke za supu, posolite i  pobiberite. Kuvajte oko 30 do 40 minuta. Kada je gotovo, odnosno pre nego što izblendirate potaž, ubacite mirođiju i izblendirajte ga. Služite toplo uz malo krema za kuvanje, pavlake ili čistog maslinovog ulja. Prijatno i uživajte!

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom


понедељак, 4. децембар 2017.

Čudesni Fatmama puter keksići

Čudesni Fatmama puter keksići
Ovi predivni i mirisni keksići su toliko dobri da neće dugo ostati nepojedeni kada ih napravite. Ja sam naučila da ih pravim na Fatmama radionici, a šta sve možete na istoj da naučite da pravite, pogledajte na mojoj stranici na FB kao i na FB stranici Fatmamablog. Pa da krenemo, jer želim da podelim ovaj recept sa vama.

Za ovaj recept je potrebno:
400 gr brašna
200 gr putera
150 gr braon šećera
1 jaje
1 kašika ekstrakta od vanile
malo vode po potrebi
začini po želji - cimet, đumbir, kardamom naradžina kora itd.

Priprema:
Rernu zagrejte na 160 C. Puter ostavite da omekša na sobnoj temperaturi pa ga zatim iseckajte na sitnije komade i pomešajte sa prosejanim brašnom. Mešajte prstima dok ne dobijete sipkavu masu u obliku prezli. Dodajte jaje, šećer i ekstrakt vanile i začine. Zamesite testo. Ukoliko je previše suvo dodajte malo vode. Kada ste zamesili testo, stavite ga u frižider na sat vremena da odstoji i da se stvrdne kako biste ga lakše oblikovali. Razvijte testo oklagijom na debljinu od oko 7 do 8 mm i modlama oblikujte keksiće i ređajte na tepsiju. Keksiće premažite otopljenim puterom i pospite šećerom ili i cimetom i stavite u rernu na 160 C i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne budu zlatno žuti. Uživajte, a šta sve možete napraviti još od ovog testa, pogledajte na Fatmamablog FB stranici. Prijatno i uživajte i igrajte se, kao što smo se igrali i mi.

Čudesni Fatmama puter keksići

Čudesni Fatmama puter keksići


понедељак, 20. новембар 2017.

Ćuretina sa mlincima na moj način

Ćuretina sa mlincima na moj način
Moj dragi i ja dosta često pravimo ovo jelo i baš ga volimo. Jeste, nije baš da je lagano, kalorično je, ali je preukusno i prija u ovo doba godine kada je hladno. S obzirom da postoje razne varijacije kako može da se napravi, svaki put nam ispadne nešto drugačije. Ali mi se čini da je ovaj put ispalo najbolje do sada pa odlučih da ovako pripremljen recept podelim sa vama jer je odličan. Skoro da je ispalo kao lazanja, i baš mi se to i dopalo.

Ćuretina sa mlincima na moj način
Za ovo jelo potrebno je:
600 gr ćurećeg filea
pakovanje mlinaca 
pileća supa ili supa od pola kocke za supu kokošije (oko pola litre)
500 ml neutralne pavlake
2 čaše milerama ili kisele pavlake
250 gr rendanog edamera
kesica rendanog parmezana
so, biber, vegeta
maslinovo ulje

Ćuretina sa mlincima na moj način
Priprema:
Ćureći file iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom maslinovom ulju od komine. Peći dok sa obe strane ne porumeni i skinuti sa ringle. U međuvremenu mlince preliti toplom supom i ostaviti da omeškaju u celini. Tiganj u kom su pekao ćureći file zagrejati, dodati malo ulja i supu u kom su bili mlinci, kao i višak tečnosti od pećenog ćurećeg fila, zatim neutralna i kisela pavlaka, odnosno mileram i dodati i začiniti sa solju, biberom i pola kašičice vegete. Neka se umak sjedini. Uzmemo tepsiju, malo nauljimo i poređamo na dno pola mlinaca, zatim na mlince poređamo ćuretinu da prekrije celu površinu. Premažemo četkicom sa malo sosa. Zatim poređamo drugi red mlinaca i prelijemo gotovim prelivom i pokrijemo folijom. Pećniću zagrejemo na 180 C i stavimo da se peče oko 30 minuta. Izvadimo iz rerne, stavimo smesu izrendanog edamera i parmezana i vratimo poklopljeno folijom još 15 do 20 minuta. Nakon toga, skinemo foliju i povećamo temperaturu na 190 do 200 C i pečemo još 10tak minuta dok se ne napravi fina zlatno žuta korica. Izvadimo i služimo uz asjberg ili zelenu salatu. 

Ćuretina sa mlincima na moj način


среда, 15. новембар 2017.

Sočni svinjski file iz rerne

Sočni svinjski file iz rerne

Idu hladni dani, pa samim tim je naša ishrana "jača". Pošto obožavam da istražujem i pravim uvek nešto novo, odem ja tako do prodavnice, i pogled mi se zaustavi na fileu i to svinjskom. Nemam običaj da previše jedem svinjetinu, ali reko, hajde da probamo malo da se igramo i sa ovim mesom. I tako, gledah, tražiš po mojim kuvarima (ponosna vlasnica predivnih papirnih izdanja) i nađoh ovaj brzi recept koji ne traži puno vremena za pripremu, a možemo da kažemo da je i hrono. Pa da krenemo.


Sočni svinjski file iz rerne

Sastojci: (2 do 3 osobe, u zavisnosti koliko su gladne :)):
2 manja svinjska filea
so, biber,
mediteranska mešavina začina + origano sušeni (po kašičica ili više za svaki file)
beli luk (1 glavica, očišćeni čenovi)
maslinovo ulje, folija

Priprema:
Svaki file staviti na foliju, posoliti, pobiberiti i premazati sa malo maslinovog ulja i posuti mešavinom začina. Na meso staviti očišćene na pola iseckane čenove belog luka i uviti ga u rolne da tečnost ne curi. Staviti i rernu i peći oko 30 do 40 minuta na 180 C, a zatim otvoriti foliju da meso može malo da se zapeče na 220 C (oko 5 minuta). Meso izvaditi i služiti uz salatu po želji. Meso bude zaista sočno i aromatično, a miris mediterana se širi po kući. Uživajte i prijatno do idućeg posta.

Napomena: Služti uz neku neutralnu salatu, kao što je zelena, ajsberg ili kupus ili sa kuvanim povrćem, kao što sam ja.


Sočni svinjski file iz rerne

среда, 8. новембар 2017.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Ove sarme su idealne za slave ali i za druge vrste svečanih menija kao što je Nova godina ili Božić. Naravno, pored svečanih prilika, ove sarme možete napraviti za svakodnevnu upotrebu, a što ih više napravite i što duže stoje, to su bolje, a ako mene pitate bolje su nego one sa mesom. Naprosto imaju neki poseban šmek. Obavezno isprobajte ovaj recept, odličan je zaista.
Samo bi još napomenula da je ova količina dovoljna za jednu veliku glinenu posudu ili tepsiju veličine oko 4,5 litara, i tu stane oko 50, 60 sarmica, manje veličine.

A  pored ovog recepta, na blogu ćete pronaći još dosta recepata posna jela.

Posne sarme sa dimljenim šaranom

Sastojci:
Listovi kiselog kupusa (oko 2 veće glavice, ukoliko su listovi veliki, secite ih na pola i pravite manje sarmice)
800 grama dimljenog šarana 
3 struka praziluka, sitno iseckana
3 glavice crnog luka, sitno iseckanog
4 veće šargerepe, izrendane
1 veliki celer, izrendan
arborio pirinač (može i kočanski) oko 2 šolje (manje zapremine), u zavisnosti od toga koliko pirinča želite ili volite da stavite
maslinovo ulje, so, biber


Posne sarme sa dimljenim šaranom

Priprema:
U posebnoj šerpi kuvati dimljenog šarana 10 do 15 minuta. Izvaditi ga iz šerpe i ostaviti da se ohladi, a tečnost nemojte bacati jer ćete je koristiti za smesu za punjenje i za prelivanjej sarmi. Tečnost samo procedite da se ne desi da je ostala u njoj neka kočšica od šarana. Kad se šaran ohladio, očistite ga od kostiju i usitnite.
U većem zagrejanom tiganju sipati oko 3 supene kašike maslinovog ulja  i dodati luk i praziluk i dinstati na tihoj vatri dok ne postane staklast, zatim dodati šargarepu i celer i nastaviti sa dinstanjem. Na kraju dodati šaran, a zatim i oprani pirinač. Sve dobro promešati i povremeno dodavati tečnost u kojoj kuvao šaran. Kada je gotovo, ostaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila, krenite sa motanjem sarmi u listove kiselog kupusa, i gledajte da ne budu velike. Sarme ređajte u većoj keramičkoj posudi sa poklopcem. Kada ste umotali sarme i popunili posudu do kraja, prekrite sarme listovima kupusa i prelite tečnošću u kojoj se kuvao šaran da ogreznu i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite da se krčkaju u rerni poklopljene na 160 stepeni nekoliko sati (4 do 5).

Ove sarmice će vas očarati, kao što je sve naše goste do sada. I moram da kažem da su bolje od onih sa mesom, i idealne za slave! Prijatno!

Posne sarme sa dimljenim šaranom

четвртак, 2. новембар 2017.

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Kao što napisah u prethodnom postu, krenulo je vreme slava, evo još jednog zanimljivog i ukusnog predjela za svečanu trpezu. Može biti posno i mrsno, ja sam pravila u posnoj verziji i zaista je odličan i lagan, a za posnu verziju pogledajte samo u napomenama. Probajte je, odlična je i nadasve osvežavajuća.

Sastojci:
1 celer srednje veličine
2 srednje velike jabuke greni smit 
100 gr posnog Thomy majoneza
1/2 šolje mlevenog slanog pečenog kikirikija   
sok od 1 manjeg limuna 
1 supena kašika proprženog susama
so, biber po ukusu

Priprema:
Oljušte celer izrendajte na rende ili u multipraktiku na što sitnije. Jabuke takođe oljuštite i izrendajte i zatim poprskajte limunovim sokom. Dodajte celer posolilte i pobiberite i promešajte. Zatim dodajte susam, kikiriki i majonez i sve dobro izmešajte, rashladite u frižideru i poslužite. 
Prijatno vam bilo i uživajte :)

Napomena: Za mrsnu verziju ove osvežavajuće salate, stavite običan majonez.

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)

Salata sa celerom i jabukom (i kikirikijem)