среда, 2. децембар 2020.

Potaž od pečene bundeve (bez masnoće)


Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Ovo je jedan predivan potaž koji se kuvao bez masnoće. Jedina masnoća koju možete da stavite jeste da prelijete bundevu sa malo maslinovnog ulja kad se peče i to je to, ako baš želite. Cilj mi je bio da napravim ukusan obrok, odnosno potaž bez masnoće, odnosno na vodi, za one koji poste. A šta reći od bundevi koja je veoma zdrava, a da već nismo rekli. Odličan je diuretik, snižava šećer u krvi, izvor je proteina, kalijuma, vitamina A i C. Inače ovaj potaž se brzo pravi, jedina petljancija je njeno pečenje, koje je malo duže, ali to je sve. 

A pored ovog potaža, na blogu se nalazi pregršt recepata, za raznorazne potaže, kao što su od bundeve (mrsna varijanta), pa po tajladski, od graška, grančica celera, tikvice, pečuraka, lista cvekle, praziluka, a linkovi su ispod...


Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Sastojci:
1 glavica crnog luka, sitno seckanog
100 grama praziluka, seckanog na kolutove
2 čena belog luka
1 šargarepa iseckana na kolutove
malo vode
500 gr pečene bundeve
voda
biber
vegeta
balzamiko krema 

Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Priprema:
Na tepsiju staviti pek papir pa na nju bundevu iseckanu na kriške i staviti u pećnicu na 200 C da se peče oko 45 minuta. Kada je gotova izvaditi iz pećnice i skinuti od kore.
U šerpi zagrejati malo vode i staviti iseckani crni luk, praziluk i beli luk i dinstati na laganoj vatri. Zatim dodati šargarepu i nastaviti sa distanjem još 5 minuta. Nakon toga dodati bundevu i vodu, i začiniti biberom i vegetom po ukusu i kuvati oko 20-tak minuta. U zavisnosti od toga koliko želite da bude gusta čorba, toliko ćete staviti vode. Ja sam stavila oko 1 litar.
Sastojke staviti u blender i izblendirati i služiti toplo. Potaž prelite sa malo balzamiko kreme za bolji ukus i služite samostalno ili uz parče hleba.
Prijatno!

Napomena: Ukoliko ne želite da pravite potaž bez masnoće, umesto vode stavite dve kašike maslinovog ulja.

Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)




Нема коментара:

Постави коментар