Rižoto sa šumskim pečurkama |
Evo jednog laganog i ukusnog recepta koji možete spremiti kada nemate previše vremena za kuvanje i koji ne traži previše sastojaka.
Za ovaj recept je potrebno:
1 srednje velika glavica crnog luka
2 čena belog luka ili zeleni deo mladog belog luka (svakako preporučujem da koristite mladi beli luk kad ga ima)
1,5 šolja arborio pirinča (odličan za pravljenje rižota)
1 dl belog vina
2 dl pileće supe ili pola kocke kokošije supe
300 gr ili po želji može i manje ili više mešavine šumskih ili fine mešavine pečuraka (ima u Metrou kilogram mešavine za 450 dinara, kao i posebno lisičarke, vrganje itd.)
parmezan
puter
so, biber
Na maslinovom ulju ili puteru izdinstati crni i beli luk, zatim dodati pirinač da se i on malo "proprži". Nakon nekoliko minuta dodati belo vino, so i biber i opet kratko dinstati. Dodati pečurke, dinstati još malo i naliti vodom i supom da bude bar za prst iznad pirinča. Povremeno mešati i kuvati na laganoj vatri da ne bi prebrzo upio vodu i zagoreo. Povremeno dodavati vode ukoliko fali. Kada je pirinač gotov i kada je upio vodu, na kraju dodati pola kašike putera za kremastiju strukturu i izrendati parmezan. Služiti toplo.
Rižoto sa šumskim pečurkama |
Rižoto sa šumskim pečurkama |