среда, 24. мај 2017.

Rižoto sa šumskim pečurkama

Rižoto sa šumskim pečurkama

Evo jednog laganog i ukusnog recepta koji možete spremiti kada nemate previše vremena za kuvanje i koji ne traži previše sastojaka.

Za ovaj recept je potrebno:
1 srednje velika glavica crnog luka
2 čena belog luka ili zeleni deo mladog belog luka (svakako preporučujem da koristite mladi beli luk kad ga ima)
1,5 šolja arborio pirinča (odličan za pravljenje rižota)
1 dl belog vina
2 dl pileće supe ili pola kocke kokošije supe
300 gr ili po želji može i manje ili više mešavine šumskih ili fine mešavine pečuraka (ima u Metrou kilogram mešavine za 450 dinara, kao i posebno lisičarke, vrganje itd.)
parmezan
puter
so, biber

Na maslinovom ulju ili puteru izdinstati crni i beli luk, zatim dodati pirinač da se i on malo "proprži". Nakon nekoliko minuta dodati belo vino, so i biber i opet kratko dinstati. Dodati pečurke, dinstati još malo i naliti vodom i supom da bude bar za prst iznad pirinča. Povremeno mešati i kuvati na laganoj vatri da ne bi prebrzo  upio vodu i zagoreo. Povremeno dodavati vode ukoliko fali. Kada je pirinač gotov i kada je upio vodu, na kraju dodati pola kašike putera za kremastiju strukturu i izrendati parmezan. Služiti toplo.

Rižoto sa šumskim pečurkama
Rižoto sa šumskim pečurkama

понедељак, 22. мај 2017.

Kolač sa malinama


Kolač sa malinama
 Proleće je tu, već duže vreme, a sa lepim vremenom stiže nam i voće. Za danas sam spremila lagani kolač sa malinama, a može da se napravi i sa drugim voćem, kao što su kajsije (isprobala, i odlično je, zapravo sve voće koje je malko kiselo, ide odlično u ovaj kolač). Pa da krenemo.

Za ovaj recept je potrebno:
4 jaja
9  kašika šećera
12 kašika mleka
2 kašike masti (ja sam stavila 100 grama putera, a originalno ide 12 kašika ulja)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
15 kašika brašna
250 gr malina (ili drugo voće po izboru i u količini koja vam odgovara)

Kolač od malina
 Priprema:
Zajedno izmiksati jaja, vanilu i šećer. Dodati mleko, ulje i brašno koje smo prethodno sjedinili sa praškom za pecivo. Izmiksati. Pola smese sipati u podmazan pleh (20 x 30 cm) i staviti da se zapeče na 220 °C oko 4 minuta. Izvaditi pleh i po testu rasporediti kajsije, a zatim oko kajsija sipati ostatak smese. Kolač vratiti u rernu i peći još 17-18 minuta na 200 °C Kada je kolač pečen, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi zatim ga isecite na parčad željene veličine i pospite šećerom u prahu.

Ja sam probala ovaj recept i sa kasijama, i rezultat je odličan. Slika ispod.

Kolač od malina
Kolač sa kasijama

среда, 17. мај 2017.

Pileći paprikaš sa gljivama (Csirkepaprikás gombával )

Pileći paprikaš sa gljivama
Danas za nas kuva Eva Breznik, ovo je jedan recept za odličan pileći paprikaš. Uživajte!

Za ovaj recept za dve osobe je potrebno:
Manja glavica luka
So
Biber
Malo ulja
Oko pola kg piletine
2-3 kom bukovače
Beli luk ( jedan režanj )
Crvena mlevena paprika
Oštro brašno (sve kašike)
Peršun, list

Priprema:
Na ulju dinstamo naseckani luk dok ne omekša (otprilike 3-4 min). U posudi u kojoj kuvamo, dodamo piletinu, zalijemo s vodom i dodamo so i biber. Meso se kuva otprilike 30 min.

Dok se meso kuva, dodamo sitno naseckane pečurke (bukovača daje posebno dobar ukus) i sitno naseckani beli luk.

U posebnoj posudi pomešamo 1 malu kašiku mlevene paprike (slatke!!) malo ulja i oko dve male kašike oštrog brašna. Sve to pomešamo kako bi bila jednolika masa. Ako nije, dodamo još malo ulja i to sve dodamo u posudu u kojoj se kuva meso i gljiva.

Još ostavimo kuvati otprilike 5 min i paprikaš je gotov.

Uz paprikaš možemo poslužiti testo, rižu. Po želji. Prijatno!



среда, 10. мај 2017.

Svečana torta

Svečana torta
Drage moje, dragi moji, evo još jednog recepta naše gošće kuvara, Zinaide Budinski. Ovo je zapravo "nastavak", da tako kažem, njenog recepta koji je objavljen na ovom blogu, jer je ostalo 7 belanaca :). Pa da krenemo sa pripremom.

Za ovaj recept je potrebno:


7 belanaca (koji su nam ostali od prethodnog kolača)
300 g mlevenih oraha (ili još bolje badema)
300 g prah šećera

Priprema:



Umutimo belanca, dodamo šećer i mlevene orahe. Od dobijene smese sipamo polovinu na papir za pečenje koji smo stavili u plitku tepsiju. Lepo i jednako rasporedimo. 



Pečemo na 140-150º C oko pola sta do 45 min. Više da se suši, slično kao puslice kada se peku.
Kada je pečeno izvadimo zajedno sa papirom na radnu površinu neka se ohladi. Ponovimo i drugom polovinom smese isto.

Kada su oba dela smese pečena i ohlađena, isečemo na 5-6 delova. Umutimo oko 400 ml slatke pavlake i filujemo svaki deo testa osim gornji, tj. zadnji. Istopimo 100 g putera i 100 g čokolade za kuvanje i prelijemo kolač tako da čokolada slobodno pocuri sa svih strana.

Kolač ostavimo u frižider i tek sutra-dan služimo, kad se kore natope i omekšaju od slatke pavlake.
Prijatno!