четвртак, 20. октобар 2022.

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Malo je reći da volim da pravim potaže i supe. A jesen je idealno doba da se ponovo krene sa kivanjem supica i potaža. Za danas vam spremam i predlažem jedan sjajan i ukusan potaž od krompira sa mirođijom. Preukusan je, jer mu mirođija daje jedan poseban šmek, a krompir u kombinaciji sa kremom za kuvanje, kremastu strukturu. Uživaćete u svakom zalogaju, sigurna sam.

A pored ovog, možda će vam se dopasti i ovi recepti za supe i potaže:

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Sastojci:
1/2 supene kašike putera
1/2 supene kašike maslinovog ulja
1 mali praziluk seckan na kolutove
1 grana celera, iseckana
4 srednje velika krompira, seckana na kockice
3 do 4 šolje pileće supe ili supe od kocke
so, biber 
1/2 šolje krema za kuvanje
1/2 veze sveže mirođije (ukoliko nemate svežu može i suve, ali onda manje svakako stavite)

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrejati puter i maslinovo ulje i prodinstati iseckan praziluk i celer. Nakon 5 minuta dodati kockice krompira, promešati i opet malo dinstati. Zatim dodati supu i začiniti sa solju i biberom i sve dobro promešati i pojačati vatru dok ne provri, a zatim kuvati na tihoj vatri oko 15 do 20 minuta dok se krompir ne skuva. Zatim skinuti sa vatre i dodati krem za kuvanje i seckanu mirođiju i sve dobro izblendirati i služiti. Prijatno! 
Potaž je izuzetno kremast i ukusan.

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

      

среда, 12. октобар 2022.

Mini pica pužići sa pestom


Mini pica pužići sa pestom

Ove mini pica pužići se super brzo prave jer sam koristila gotovo sveže testo za picu iz Lidla. Naravno, umesto gotovog možete napraviti svoje testo, ali ukoliko želite brz doručak, užinu, večeru, ovaj recept je idealan za vas. Za premaz sam koristila pesto sos, a kao sir sam koristila grčki manuri, ali umesto njega možete slobodno staviti grčku fetu. Moram vam reći da je ukus božanstven! 

Mini pica pužići sa pestom

Pored ovog, mogu vam se dopasti i:

Mini pica pužići sa pestom

Sastojci:
Gotovo testo za pizu (iz Lidla)
2 - 3 supene kašike pesta
100 gr manuri ili feta sira (izdrobljenog)
2 listića carskog sira (iseckanog na kockice)
2 supene kašike kečapa
1 supena kašika maslinovog ulja

Mini pica pužići sa pestom

Priprema:
Zagrejte pećnicu na 200 C. Testo za picu stavite na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje i razvucite ga i premažite s pesto sosom. Na pesto sos izdrobite manuri ili feta sir i rasporedite kockice sira. Prelijte sa malo kečapa i urolajte testo u rolat, a zatim secite na krugove debljine oko 1,5 cm i ređajte na tepsiju. Premažite četkicom sa malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu da se peče oko 10 do 15 minuta, odnosno dok pužići ne porumene.

Prijatno!

Mini pica pužići sa pestom

Napomena: Tacna je hand made by me. Ukoliko želite da poručite svoj primerak, pišite mi na shadzi67@gmail.com.

понедељак, 10. октобар 2022.

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Da li ste znali da su ovsene ili zobene pahuljice jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti za doručak. A studije na ljudima otkrivaju da ovsena kaša može povećati sitost i smanjiti apetit više od gotovih žitarica za doručak i drugih vrsta dijetetskih vlakana. Osim toga, ovas ima malo kalorija, a puno vlakana i drugih zdravih hranljivih materija, što ih čini odličnim dodatkom efikasnoj ishrani za mršavljenje. Noseći se tom mišlju, našla sam ovaj recept za kekse sa ovsenim pahuljicama koji se lako prave i koji su zaista ukusni. A pored ovog osnovnog recepta, možete mu dodavati razne orašaste plodove ili čokoladne kapljice.

A pored ovog recepta, može vam se dopasti i:

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:
125 gr putera na sobnoj temperaturi
100 gr smeđeg šećera
1 kafena kašičica Dr.Oetker Aroma vanila
1 jaje
110 gr brašna tip 400
1/2 kafene kašičice soli
1/4 kafene kašičice sode bikarbone
230 gr ovsenih pahuljica

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 175 C. U posudi mikserom dobro izmiksajte puter i šećer dok ne dobijete finu vazdušastu smesu. Zatim dodajte jaje i aromu vanile i opet izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
U drugoj posudi izmešajte brašno sa solju i sodom bikarbonom. I postepeno dodajte smesi i opet fino izmiksajte. I na kraju dodajte ovsene pahuljice i opet kratko izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Od gotove smese, kašikom za sladoled vadite keksiće i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od smese ćete dobiti oko 12 keksića. Pecite u pećnici oko 12 do 15 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Ako ih budete duže pekli, biće suvlji i krckaviji. Kad iz izvadite, biće i dalje meki. Ostavite da se ohlade i služite.
Prijatno!

Napomena: Umesto brašna, možete staviti i ovseno brašno, takođe možete dodati i neke od krupnije mlevenih orašastih plodova.

Napomena: Tacna je Hand made by Silvana, od belog porcelana sa belom glazurom. A ukoliko i vi želite ovakvu tacnu, za porudžbine, pišite na; shadzi67@gmail.com