уторак, 24. април 2018.

Kremasti namaz sa jajima i puterom

Kremasti namaz sa jajima i puterom

Ovaj recept sam pravila još kad sam bila dosta mala i obožavala sam ga, ali već duuugo ga nisam pravila, i totalno sam zaboravila na njega. Ali jutarnji sveš vazduh Vrmdže me je podsetio na ovaj predivan namaz koji možete koristiti kao namaz za doručak, ali i kao prilog uz pečene mlade krompiriće. Izuzetno je blag ukusom, ali opet tako prefinjen. Uverite se i sami.
Kremasti namaz sa jajima i puterom
Za ovaj recept, potrebno je (za oko 300 gr namaza):
50 gr putera
2 tvrdo kuvana jajeta
40 gr rendanog kačkavalja
2 kašike pavlake ili milerama
1 kašika seckanog lišća mladog luka (ili vlašca)
malo soli
Kremasti namaz sa jajima i puterom

Priprema:
Puter omekšati na sobnoj temperaturi i zatim ga viljuškom penasto umutiti. Zatim dodati žumanca koja ćete izgnječiti u puter i izrendano belance (izrendano na najsitnijem rendetu). Sve malo promešati pa dodati rendani sir, pavlaku i sitno iseckano lišće mladog luka ili vlašca. Posoliti i sve dobro promešati. Služiti za doručak uz hleb ili Lepinjice sa belim lukom koje sam napravila po receptu Maje Babić, ili ručak/večeru uz pečene mlade krompiriće. Prijatno!
Kremasti namaz sa jajima i puterom

Kremasti namaz sa jajima i puterom



четвртак, 19. април 2018.

Palenta na turski način

Palenta na turski način

Kad sam jutros ustala, shvatila sam da nemam hleba, a pošto se trenutno nalazim u svojoj kući na selu, nemam tu mogućnost da izađem i odem do prodavnice da kupim hleb. I pade mi na pamet palenta, brzo se sprema, a uz nju odlično ide domaći ajvar, prštuta, kiselo mleko, mladi sir, ma šta god vam padne na pamet. Ova palenta se pravi malo drugačije, a rezultat je fantastičan. Meka, sočna, bez grudvica.. ma prste da poližete. Recept sam našla na internetu, ali sam mere izmenila, i definitivno je ovako bolje. A nudim vam i mrsnu i posnu verziju ovog jela.
Palenta na turski način

 Sastojci (za mrsnu verziju):
8 ravnih kašika palente
2,5 dl vode
3 kašike putera
1 čen belog luka (izrendanog na sitnom rendeu) ili 1/2 kašičice u prahu
so
šaka izrendanog kačkavalja

Sastojci (za posnu verziju): 
8 ravnih kašika palente
2,5 dl vode
3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka (izrendanog na sitnom rendeu) ili 1/2 kašičice u prahu
so

Za prilog:
Kozije kiselo mleko (Stara planina)
Malo svežeg vlašca
Ajvar
Palenta na turski način

Priprema:
Zagrejati puter ili maslinovo ulje i dodati palentu i koju ćete na srednjoj vatri blago "propržiti" dok ne promeni boju i posoliti. Nakon toga, dodati vodu, izrendan beli luk i kačkavalj. Vatru pojačati dok ne proključa i sve vreme mešati. Čim je proključala opet smanjiti na tihu i nastaviti sa mešanjem. Služiti uz kiselo mleko pomešano sa vlašcem i naseckanom pršutom ili ajvarom za posnu verziju.

Palenta na turski način

уторак, 17. април 2018.

Jagnjeća čorbica


Jagnjeća čorbica


Kad pomislim na jagnjetinu, uvek pomislim na uskrs i proleće u Vrmdži, jer se u tom selu, u koje smo prvi put kročili pre skoro 10 godina, a za svaki Uskrs događa gozba zvana jagnjetina sa ražnja i jagnjeća čorbica u kojoj uživamo mi i porodica mog brata od tetke. A recept ide ovako...

Jagnjeća čorbica

Sastojci:
3 kašike ulja
300 gr jagnjetine od vrata, plećke, potkolenice (obavezno jedna kost)
2 srednje velike glavice luka
2 šargarepe (iseckana na kolutove)
1 koren peršuna (iseckan na kolutove)
1 koren paštrmaka (iseckan na kolutove)
2 grančice celera (iseckane na kolutove)
2 lista lovora
so, biber u zrnu
voda za kuvanje
malo aleve paprike (pola kašičice)
1 žumance,
2 ravne kašike pavlake,
sok od limuna
list peršuna za ukrašavanje

Jagnjeća čorbica
 

Priprema:
Na 3 kašike ulja prodinstati sitno seckani luk, kad je luk postao staklast, dodati iscekane na kolutove šargepu, koren peršuna, paštrmaka i grančice celera. Nastaviti sa dinstanjem. Zatim dodati iseckanu jagnjetinu i nastaviti sa dinstanjem na laganoj vatri. Nakon 10-tak minuta dodati vodu, lovorov list i kuvati minimum dva sata do tri sata na laganoj vatri. Vode treba dodati malo više jer će se kuvanje ukuvati. Alevu papriku možete dodati odmah ili  na pola kuvanja. Kad je čorbica gotova, dodati umućeno žumance sa pavlakom i malo limunovog soka i kuvati još par minuta, a zatim skinuti sa vatre i služiti.

Napomena: Za gušću čorbicu možete dodati kašiku brašna koje ćete upržiti na ulju sa povrćem pre dodavanja vode.

 
Jagnjeća čorbica



 

четвртак, 5. април 2018.

Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama

Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama

Ovo veganska poslastica koju nađoh u svojim kuvarima koja se sprema za tili čas će obradovati one koji poste na vodi ovaj dugi post, a sastojci koji je čine svakako daju energiju i brzo se pravi. Super je ukusna, ko voli kikiriki, on dominira, a u pozadini se oseća malina i urme. A za čokoholičare, umesto malina možete dodati kakao prah, te će ukusom dominirati više kakao nego u varijanti sa malinama. Ja više volim ovu predivnu i zdravu voćkicu.

Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama

Sastojci (za oko 20 loptica težine 25 gr):
200 grama urmi bez koštica
90 gr prepečenog kikirikija, ja koristim slani
90 gr kikiriki putera
20 gr ovsa za ovsenu kašu
20 gr smrznutih malina
Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama

Piprema:
U multipraktiku, odnosno secku usitniti urme da budu kao pasta, zatim dodati puter od kikirikija, ovas i smrznutu malinu i kikiriki. Sve još malo izblendirati, ne mora da bude super sitno, ja sam ostavila malo krupnije i oblikovati kuglice (svaka ima oko 25 gr). Ohladiti ih u frižideru oko sat vremena i služiti.


Energetske loptice sa urmama, kikiriki puterom i malinama