понедељак, 29. новембар 2021.

Lazanje od tortilja

Lazanje od tortilja

Da li ste znali da je tortilja pšenična i beskvasna vrsta hleba koja ne sadrži masnoće životinjskog porekla. Što se tiče sastava, postoje od belog i integralnog brašna, ali i sa raznim drugim dodacima. Odlične za upotrebu u domaćinstvu za prpremu razno raznih jela i ne samo meksičkih. Za ovu priliku, sa vama delim jedan izuzetan recept za lazanja od tortilja. Da, da, dobro ste pročitali, lazanje od tortilja koje će dati ovom jelu izuzetnu mekoću bez prethodne pripreme. Od sosa sam koristila manje više isto kao za lazanju, sloj od mlevenog mesa, bešamel i sir. 

Pored ovog, mogu vam se dopasti i:

Lazanje od tortilja

Sastojci:
Pakovanje tortilja
300 gr tvrdog sira (edam, gravijera i parmezan)

Sos od mesa:
3 supene kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
300 ml pasate od parazadja
400 gr mlevenog mesa
so, biber po ukusu

Bešamel sos:
50 gr putera
3 supene kašike brašna
400 ml mleka
so, biber po ukusu

Lazanje od tortilja


Priprema:
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i na njemu nekoliko minuta prodinstati sitno seckan crni luk, beli luk a zatim dodati i sitno seckanu šargarepu i takođe malo prodinstati. Zatim dodati mleveno meso, so i biber i mešati dok ne bude gotovo, zatim dodati pasatu i sve prodinstati još nekoliko minuta.
U drugoj šerpici napraviti bešamel sos tako što ćete zagrejati puter, i dodati brašno, promešati, a zatim posttepeno dodavati mleko, dok se ne dobije fin i malo gušći bešamel sos.

Filovanje:
Koristiti okruglu tepsiju, koja će biti iste ili približne veličine tortilje. Tepsiju podmazati puterom, a sos od mesa i bešamel podeliti na tri dela i ređati slojeve sledećim redom: tortilja - 1/3 mesa - tortilja - bešamel i sir, isto ponoviti još dva puta, poslednji sloj je kačkavalj.
Peći na 180 C oko 20 tak minuta, odnosno dok se korica od sira fino ne zapeče.

Tacna i tanjir, mojih ruku delo. Ukoliko ste zainteresovani da i vi imate ovakav, ili sličan komad, pišite mi na FB silvanine kulinarske čarolije - search results | Facebook.

Prijatno!

Lazanje od tortilja



 


среда, 24. новембар 2021.

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Ništa lepše nego zagrejana kuća u hladnim danima, a kad još miriši  na hleb, onda su i telo i duša ugrejani. Ovo puta sa vama delim jedan sjajan recept do kog sam došla igrajući se na Instagramu kulinarske igre #zajednickiobrok. Recept je odličan, a hleb veoma ukusan, a brzo se pravi. Sve što je potrebno jeste da sve sastojke smešate i smesu ispečete i to je to. Odličan za doručak uz kiselo mleko ili jogurt, a može i večeru.

Pored ovog, predlažem da pogledate još recepata za hleb i peciva:

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Sastojci:
250 gr krem sira
3 jaja
80 gr bademovog brašna
5 gr semenki lana (može i mleveni)
5 gr semenki čije
1  kašičica soli
1/2 praška za pecivo

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Priprema:
Umutiti viljuškom jaja pa im dodati krem sir. U drugoj posudi pomešati sve suve sastojke i dodati mokrim i sve izmešati i sipati u kalup za pečenje hleba dužine 20 cm koji ste prethodno obložiri pek papirom. Peći na 220 u pećnici koju ste prethodno zagrejali oko 30 minuta, a zatim spustiti temperaturu na 180 C i peći još 30 minuta. Po potrebi prekrite gornji sloj papirom za pečenje da ne bi izgoreo. 

Tacna i tanjir mojih ruku delo. Ukoliko vam se dopadaju, slobodno me kontaktirajte za poručivanje.

Prijatno!

Low carb hleb sa bademovim brašnom


понедељак, 15. новембар 2021.

Pljeskavice od bele zeleni


Pljeskavice od bele zeleni 

Da li se i vama dešava da kad skuvate supu, i procedite je, da vam ostane bela zelen sa  kojom ne znate šta ćete. Ja sam se dosetila šta ću sa njom, i moram da vam kažem da je recept odličan i da su pljeskavice zaista fantastične i ukusne, a što je najvažnije hranu nismo bacili. Koristila sam peršunov koren, celer i krompir iz supe i dodala sam jaje i brašno i mrvice i to je to u principu, i odlično idu sa salatom od ajsber salate i paradajza i mladog luka.


Pljeskavice od bele zeleni 

A pored ovog, može vam se dopasti i ovi recepti za ćuftice od mesa ili povrća:

Pljeskavice od bele zeleni 

Sastojci:
2 velika peršunova korena iz supe
1 manji krompir kuvan iz supe
1 manji kuvan celer iz supe
2 supene kašike mleka
1 jaje
4 supene kašike mrvica
3 supene kašike brašna
so, biber po ukusu
nekoliko grančica peršunovog lista, svežeg, sitno seckanog
mrvice hlebne za valjanje pljeskavica
maslinovo ulje od komine i puter za prženje

Pljeskavice od bele zeleni 

Priprema:
Peršunov koren, krompir i celer iznječiti viljuškom ili gnječilicom za krompir sipati mleko, 1 jaje i sve promešati. Dodati hlebne mrvice i brašno po potrebi da bi se dobila fina gustina kako se pljeskavice ne bi raspale. Kašikom za sladoled uzimati smesu i formirat u pljeskavice koje ćete uvaljati u mrvice i staviti u tiganj i peći na srednjoj vatri. Služiti us ajsber salatu sa čeri paradajzom i mladim lukom.

Prijatno!

Napomena: Količinu i sastojke možete menjati i koristiti one koje ste stavili u supu.

Činije i tanjiri made by me, više na Instagram stranici @studio_grncarije_tri. Ukoliko biste voleli i vi da imate ovakav tanjir ili činijicu, slobodno mi pišite ili me kontaktirajte. 

Pljeskavice od bele zeleni