среда, 25. новембар 2020.

Brzi koktel štapići sa sirom


Brzi koktel štapići sa sirom

Ovi štapići će vas očarati svojim ukusom i brzinom pripreme, a naravno možete praviti i svoje varijante dodavanjem raznih začina, semenki, sireva itd.. Osnovni recept sam  našla na sjajnom sajtu www.serpica.net te ga obavezno posetite, a ja sam napravila nekoliko izmena. 

E sad, što se tiče spremanja, umesto putera možete staviti margarin ili mast, ja sam više za mast nego za margarin, jer ga ne koristim, ili izuzetno retko, eventualno kad je post i to onaj sa maslinovim uljem, Testo se umesi i ne čeka se da naraste, već se odmah iseku štapići, a možete ih praviti i u obliku pogačica ili već kako vam je drago. A peku se dosta brzo, tako da za kratko vreme imate večeru, i super ukusnu grickalicu. Možete ih jesti samostalno ili uz neki namaz, a idealni su i za razne proslave. 

Pored ovog recepta, na blogu se nazale recepti i za Tradicionalne škotske skonse iliti pogačice sa sirom, a tu su i Prhki slani štapićiPužići od spelte sa semenkamaSkandinavske pločice i recepti za carsku projuTrougliće od kora sa sirom i kulenomPosne trougliće sa prazilukom i krompiromPosni spanakopita trouglići i Slane pogačice sa semenkama.

Brzi koktel štapići sa sirom

Sastojci:
250 gr maslaca (sobne temperature)
1 jaje
300 gr sitnog sira (mladog, mekog ili feta, po izboru)
2 supene kašike parmezana
2 supene kašike susama
1 ravna kašičica ogrigana
1 kašičica soli (ili po ukusu u zavisnosti koliko je sir slan)
320 gr brašna 
1 jaje za premazivanje

Brzi koktel štapići sa sirom

Priprema:
Omekšali maslac izmiksajte zajedno sa sirom i jajaetom. Dodajte parmezan, susam i origano i so i promešajte.
Dodajte postepeno brašno i mesite do ne dobijete fino glatko testo koje se ne lepi. Smesu stavite na pek papir i razvucite je oklagijom u veličini papira odnosno tepsije i zajedno sa papirom prebacite na tepsiju i orkuglim nožem za pizu secite štapiće veličine 10 cm sa 1 cm širine i na kraju  premažite umućenim jajetom
Pecite na 200 C oko 20  minuta, a ako želite da budu hrskavijji, pecite ih oko 30 minuta. 
Prijatno!

Brzi koktel štapići sa sirom

субота, 21. новембар 2020.

Zdrava twix čokoladica


Zdrava twix čokoladica

Da li volite twix čokoladice, pa još zdrave? Ako da, ovaj recept je baš za vas. Brzo se pravi, ne trebaju vam neki posebni sastojci, a ukus je izuzetan, baš, baš. Očekujem vaše komentare nakon pripreme.. A do recepta sam došla igrajući se #zajedničkiobrok na Instagramu u organizaciji naše drage Nataše i stranice @pecatzivota. Ideja je da se svake druge subote objavljujemo slani ili slatki,ili i jedan i drugi recept jednog od food blogera sa instagrama. Ove nedelje je to bila @anahealthylife___, a moj izbor je pao baš na ovaj slatkiš koji je zaista izuzetan, eto... priče ukratko. A ako želite još zdravih i fit recepata, slobodno posetite njenu stranici, a sad na spremanje recepta..

A pored ovog recepta, na blogu se nalazi još recepata sa čokoladom, kraljicom slatkiša, kao što su: Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama. pa Brauni sa avokadomTartalete sa ganašom i malinama, zatim...  Toblerone na moj način, pa posni Keksi od čokolade i pistaća, pa Braunis sa puterom od kikirikija i klasični Čokoladni brauni.

Zdrava twix čokoladica 

Sastojci (za oko 10 "čokoladica"):
1. sloj
1/2 šolje badema
1/2 šolje kokosovih ljuspica
1/4 šolje semenki suncokreta
10 komada urmi bez koštica
2 supene kašike kokosovog ulja
1 prstohvat soli
(napomena: šolja je od 240 ml)

2. sloj
1/2 šolje bademovog putera ili tahinija
2 velike supene kašike meda
1 supena kašika Dr.Oetker aroma vanila
1/4 kafene kašičice soli
1/4 šolje kikirikija

3. sloj
150 gr čokolade
2 - 3 supene kašike seckanog kikirikija

Zdrava twix čokoladica


Priprema:

U blender ubaciti bademe, kokos, suncokret i izblendirati smesu da bude brašnasta. Zatim dodati urme, kokosovo ulje i so. Izblendirati dok se nedobije lepljiva i kompaktna smesa.

Pripremiti manji pravougani pleh za hleb veličine 25 x 13 cm, obložiti ga prijanjajućom folijom te ravnomerno utisnuti prvi sloj i staviti ga na pola sata u zamrzivač da se sloj sjedini.

U činiju sipati puter, med, vanilu, so i dobro izmešati i dodati seckani kikiriki. Ravnomerno preliti preko prvog sloja i staviti opet u zamrzivač na pola sata.

Izvaditi smesu iz zamrzivača i napraviti treći sloj tako što ćete 150 gr čokolade temperirati na 31 stepen, tako što ćete prvo zagrejati 80 % čokolade na pari na 45 stepeni, skloniti sa ringle i dodati preostalih 20 posto i mešati dok se ne dobije temperatura od 31 stepen, a tada preliti čokoladu preko smese.

Ostaviti da ostoji bar jedan do dva sata, može i u frižideru i služiti iseckane čokoladice.

Prijatno!

Zdrava twix čokoladica


Zdrava twix čokoladica

четвртак, 19. новембар 2020.

Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)


Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)


Verovatno ste već shvatili da volim ovu vrstu peciva od putera, brašna, praška za pecivo i ostalih sastojaka, a kao što juče obećah, evo objavljujem ove divne tradicionalne škotske skonse sa sirom.
Predivnog su ukusa, i jako se lepo slažu sa blagim namazima, kao što je Namaz od avokada sa krem sirom i jako se brzo prave.

A pored ovog, na blogu se nalazi još recepata za skonse i to za slane...
Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)

Sastojci:
180 gr mekog brašna
30 gr putera, sekcanog na kockice
10 grama praška za pecivo
1 veliko jaje
2,5 kašika mleka
125 gr rendanog sira (po mogućstvu škotskog čedara ili nekog drugog čedara)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice senfa
malo kajenskog bibera ili aleve paprike

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 220 C. U  jednoj posudi pomešajte brašno, so, biber i prašak za pecivo. Zatim sipajte puter i sir i mešajte dok ne dobijete strukturu krupnijeg peska. U drugoj posudi pomešajte jaje i dodajte mleko i tu smesu dodajte suvim sastojcima i mešajte do ne dobijete elastično testo. Izvaljajte smesu na pobrašnjenu površinu, ali nemojte da bude previše tanka.
Oblikujte je modlama, ja sam koristila okruglu modlu i jednu po jednu ređajte na pek papir. Pogačice premažite sa mledkom i pospite odozgo sa malo sira.
Pecite u zagrejanoj pećnici dok ne budu zlatno žute (oko 25 minuta). Služite tople, a može i hladne, a uvek ih možete i podgrejati.

Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)

среда, 18. новембар 2020.

Namaz od avokada sa krem sirom


Namaz od avokada sa krem sirom

Da li ste znali da se avokado smatra super hranom današnjice, ali i hranom budućnosti, a uzgajali su ga i Asteci. Izuzetno je zdrav i bogat mastima, tako da ko posti, ili je vegan odličan je izvor masti i proteina, a sadrži čak i više kalijuma nego banana. Odličan je za pamćenje, creva, potpomaže gubitku kilograma... tako da, jedite ga...

Ja sam vam za danas pripremila jedan fini namaz sa avodakom i krem sirom, oduševićete se lakokoćom i nežnošću ukusa, predivan je zaista. Odličan za doručak, večeru ili neku laku užinu, a može i kao namaz za neku proslavu, a i slavu, što da ne. A da ga napravite, treba vam max 5 minuta. 

Pored ovog, na blogu se nalazi još nekoliko recepata sa avokadom, kao što su Gvakamole i Brauni sa avokadom.

Namaz od avokada sa krem sirom

Sastojci:

1 avokado
85 grama krem sira
1 supena kašika soka od limuna
1 čen belog luka, izrendan
1 kašičica soli

Priprema:
Avokado dobro izgnječiti viljuškom i dodati preosale sastojke i sve dobro izmešati. Druga opcija je da sve sastojke stavite u secka i uključite dok se ne napravi fin namaz. Čuvati poklopljeno u frižideru, a služiti uz tost ili pogačice ili skonse, kao što sam ja. Recept za skonse delim u narednom postu.

Prijatno!

Namaz od avokada sa krem sirom




понедељак, 16. новембар 2020.

Pizza mafini sa čorizom

Pizza mafini sa čorizom 



Mafini, ta omiljena poslastica ili slaniš širom sveta, nastala je u 18 veku, a za razliku od kvasnog testa,  sastav za osnovni mafin su: brašno, šećer (ili so), jaja (ili zamena), masnoće, mleko ili drugi mlečni proizvod i sredstvo za dizanje. 

Ovog puta delim sa vama jedan zaista fin recept za "pizza" mafine sa čorizom. Čorizo se sad već može naći, pogotovo u Lidlu, a ako ga nemate, slobodno stavite kulen, da kažemo da mu je najsličniji. 

Ove mafine karakteriše pizza ukus, jer im se dodaje origano i bosiljak, mocarela, čorizo i stišnjena šunka, Fini su i meki, sočni i možete ih koristiti za svaku priliku, bilo da je svečana, za slave i rođendane ili svaki dan, za doručak ili večeru, u svakom slučaju, uživaćete u njima.



Pored ovog, na blogu ćete pronaći još recepata za slane:

i one slatke mafine:

Pizza mafini sa čorizom

Sastojci za 12 mafina:
50 gr čoriza, ili kulena, sitno iseckano
85 gr stišnjene šunke, izrendane ili sitno iseckane
1 crveni luk, izrendan 
150 gr mocarele, rendane
75 gr sušenog paradajza, oceđenog od ulja, sitno seckanog
2 čena belog luka, sitno seckana
1 kašičica origana
1 kašičica seckanog bosiljka, svežeg
2 jaja
130 ml mleka
5 supenih kašika ulja
so, i biber po ukusu
300 gr brašna
1 supena kašika praška za pecivo

Pizza mafini sa čorizom

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 190 C, a u kalup za mafine stavite papirne korpice ili ga namastite.
U jednoj posudi pomešajte čorizo, stišnjenu šunku, luk, mocarelu, sušeni paradajz, beli luk, origano i bosiljak, sve dobro izmešajte.
U druogoj posudi umutite dva jaja, pa dodajte mleko, maslinovo ulje i sve opet izmešajte i dodatje smeši iz prve posude.
Zatim u posebnoj posudi umešajte brašno, so, biber i prašak za pecivo. Dodajte smesu iz druge posude i sve izmešajte dok se sastojci ne sjedine.
Testo vadite kašikom za sladoled ili kašikom u kalupe i zatim stavite smesu da se peče u rerni 20 do 25 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju i ostavite ih da se ohlade. Najbolji su  kad se služe topli.

Prijatno!

Pizza mafini sa čorizom

уторак, 10. новембар 2020.

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom


Ovo je baš onako jedno jesenje-zimsko varivo. Brzo se jako pravi, i ne traži nikakve specijalne namirnice, već one standardne. Luk, praziluk, šargarepa, krompir, malo začina, prokelj je naravno u glavnoj ulozi i slaninica koja će da da poseban šmek - jer slanina i prokelj se baš vole.

Za pripremu ovog jela vam ne treba puno vremena. Za pripremu vam treba oko 15 tak minuta, i kuvanje do 30 i jelo je gotovo.

A šta reći o prokelju iliti kelju pupčaru... 

Izgledom podseća na male glavice kupusa. Siromašan je kalorijama, ali je zato izuzetno hranjiv i bogat vitaminima C i A, i vlaknima i proteinima. Obično se koristi kuvan na pari, kao prilog ili u salatama. Zbog toga što gubi svojstva, najbolje ga je upotrebi što pre i ne valja ga prekuvati.


Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom


Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckanog
1 struk praziluka (manji), iseckanog na kolutove
1 čen belog luka (manji), sitno iseckanog
1 kašičica ravna brašna
150 ml bistre pileće supe (ili supe od pola kocke)
2 manja krompira, isekcana na sitnije kockice
400 gr prokelja (kelja pupčara) iseckanog na polovine ili četvrtine
so, biber po ukusu
pola kašičice aleve paprike
20 gr mesnate slanine


Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom

Priprema:
Slaninu iseći na šnite ili pravougaonike i propržiti u tavi na jačoj vatri, i ostaviti po strani.
U šerpici zagrejati maslinovo ulje pa na srednje jakoj temperaturi dinstati luk, praziluk i beli luk oko 5 minuta. Dodati šargarepu, dinstati još 5 minuta, pa dodati 1 ravnu kašičicu brašna. Sve dobro promešati, pustiti da se sastojci prožmu oko 1 minut, a zatim dodati iseckan krompir, supu, so biber i alevu papriku i višak masnoće koju je pustila slanina, sve promešati i kuvati 10-tak minuta. Zatim dodati prokelj i kuvati još 10-tak minuta, dok se svi sastojci ne skuvaju. Kada je gotovo ukrasiti sa prženom slaninicom od gore. Druga opcija je da dodate slaninu kada i kelj da se malo skuva sa povrćem. 
Služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz neko meso. Prijatno!


Savet plus:
Za posnu verziju, nemojte samo staviti slaninicu.

Varivo od prokelja sa prepečenom slaninom






субота, 7. новембар 2020.

Zdrave ćureće pljeskavice

Zdrave ćureće pljeskavice


Ovaj recept sam isprobala u okviru igre #zajedničkiobrok koju igramo subotom, a u organizaciji naše Nataše i bloga www.pecatzivota.com. Svaki put je neko nov domaćin koji bira slatki i slani recept koji će se praviti. Ja sam za ovu subotu izabrala zdrave pljeskavice, a napravila sam i par izmena, jer su inicijalno bile od piletine, koju nekonzumiram previše, a ja sam napravila od ćuretine, dodala sir sa plavim plesnima i sveže seckan peršun. Ispale su odlično, a ono što je bitno jeste da se ne peku u ulju već u rerni, tako da su baš zdrave. A evo i recepta...

Zdrave ćureće pljeskavice


Sastojci:
200 gr ćurećeg mlevenog belog mesa
1 jaje
1 manja tikvica, izrendana i oceđena od vode
1 šargarepa, izrendana
75 gr kačkavalja
75 gr sira sa plavim plesnima ili sa plemenitim plesnima
3 kašike brašna
3 kašike griza
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice vegete
malo bibera
malo maslinovog ulja od komine

Zdrave ćureće pljeskavice


Priprema:
Belo ćureće meso samleti ili ako nemate mašinu za mlevenje mesa, uradite to u blenderu ili čoperu.
Dodati mu jaje, izrendanu i od vode oceđenu tikvicu, šargarepu, izrendan sir, brašno, griz, so, vegetu i biber.
Sve dobro izmešati i dlanovima oblikovati pljeskavice. Možete oblikovati manje ili veće, već po želji i nameni.
Ređajte ih na tepsiju na koju ste prethodno stavili pek papir i premazali četkicom sa maslinovim uljem.
Premažite ih četkicom sa malo maslinovog ulja od komine i pecute u prethodno zagejanoj pećnici na 180 C oko 30 do 40 minuta, odnosno dok ne porumene.
Izvadite ih i služite uz neku blagu salatu i pomfrit. Prijatno!

Savet više: Ove pljeskavice možete služiti i kao burgere sa sa pecivom za burgere, koje ćete premazati sam malo majoneza i pavlake sa donje i kečapa sa gornje strane i zelenom salatom, malo kiselih krastavaca, kolutova luka.

 

Zdrave ćureće pljeskavice





четвртак, 5. новембар 2020.

Prhki slani štapići

Prhki slani štapići

Recepte poput ovog baš volim, volim te slane đakonije koje se naprosto tope u ustima, finog i puterastog ukusa. Naravno, ovi slaniši su idealni za raznorazne proslave poput rođendana, slava, žurki.. ali i za večeri i popodneva kada se odmara i gleda neki fini film ili bindžuje neka serija. Kako god, ovaj slaniš se jako brzo i lako pravi. Ne treba da ste nekakav specijalan znalac u kuhinji da ih napravite.

Recept sam tražila po internetu, i prvobitno sam ga našla na coolinarici, a onda sam shvatila da je recept drage Natalije i da se nalazi na njenom predivnom sajtu https://www.mysticcakes.com , otiđite i pogledajte šta je sve divno od slaniša i slatkiša Natalija spremila za vas. Nećete pogrešiti šta god izabrali.

Recept je iz sveske njene majke, i zato je tako i dobar, ništa kao recepti naših mama i baka iz njihovih divnih sveski. Jedina stvar koju sam ja izmenila jeste da sam stavila puter umesto margarina, nekako ja margarni skoro da uopšte ne koristim, pa eto.. vi, po volji vam. Pa krenimo u avanturu zvanu spremanje slani štapići..


Prhki slani štapići

Sastojci:
2 žumanca
1,5 do 2 kašičice soli
1 kisela pavlaka
250 gr omekšalog putera
500 gr oštrog brašna
1 prašak za pecivo

I još:
jedno jaje za premazivanje
malo susama

Prhki slani štapići


Priprema:
Puter izvadite iz frižidera i ostavite ga da omekša. Brašno prosejte i pomešjte sa praškom za pecivo.
Žumanca, so i pavlaku izmešajte i dodajte mu omekšali maslac i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte brašno i sve dobro prvo izmešajte sa kašikom a zatim rukom. Kada ste umesili testo, pospite radnu površinu brašnom a zatim ga rasklagijajte na debljinu oko 1 cm. Ja sam ga stavila između dva pek papira da se ne bi lepilo. 

Zatim ga sa točkićem za sečenje testa isecite na štapiće željene veličine i prebacite u pleh za pečenje na koji ste prethodno stavili pek papir. Ova količina je dovoljna za punu tepsiju. 
Štapiće premažite umućenim jajetom i pospite susamom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.

Napomena:
Štapiće možete praviti i u drugim oblicima koji će biti prilagođeni godišnjem dobu ili prilici.

Savet više:
Ukoliko volite, u testo možete staviti i začine, tipa origano ili kašiku parmezana za malo drugačiji ukus. 

Prijatno!

Prhki slani štapići









среда, 4. новембар 2020.

Zdrave Rafaello kuglice

Zdrave rafaello kuglice

Ove zdrave Rafaello kuglice sam pravila u okviru igre Zajednički obrok i divne Nataše i stranice Pečat života koja je sve to osmislila. S obzirom da su me oduševile ukusom, i naravno zdravim p namirnicama a bogatim ukusom, rešila sam da ih uvrstim u svoj blog. Zahvaljujem se ovim putem još jednom Nataši i kreatorki ovog recepta @bigmama_healtyfood za ovaj divan recept i igru.

Osim ovog recepta za rafaello i za još recepata sa kokosom, pogledajte još...

Zdrave rafaello kuglice


Sastojci:
150 gr neutralnog svežeg sira
100 gr kokosovog brašna (proteina)
2 kašike kokos ljuspica + 2 kašike za valjanje
3 kašike meda
2 kašike otopljenog kokosovog ulja
1/2 kašičice ekstrakta vanile
12 pečenih lešnika

Priprema:
Sve sastojke sjedinište i dobro i dobro ujednačite smesu, da bude poput tvrđeg testa. Najbolje sa silikonskom špatulom a posle rukom.
Formirajte kuglice u čiju ćete sredinu utisnuti po jedan lešnik.Uvaljajte ih u kokos ljuspice. Ovo je mera za 12 kuglica.
Odložite ih u frižider bar na pola sata pre služenja da odstoje.

Zdrave rafaello kuglice


понедељак, 2. новембар 2020.

Potaž od praziluka

Potaž od praziluka


Jeste li znali da potiče iz Evrope i Zapadne Azije i da izuzetno zdravo povrće, pogotovo kada je reč o čišćenju organizma. Može da se koristi kao diuretik, antioksidans tako da je  pogodan za dijetalnu ishranu. Čisti krvne sudove od masnih naslaga i povišenog holesterola.

Sadrži veliku količinu minerala i vitamina C, kao i eterična ulja sumpora koja blagotvorno deluju na disanje i probavne organe, bubrege, jetru, i već pomenutu krv. Ima ga preko cele godine, i namirnica je koja je možda nepravedno zapostavljena, odnosno koja se ne koristi toliko koliko bi mogla. Nadam se da će vas ovaj moj recept za potaž podstaći da ga malo više koristite. Kod mene je nezaobilazan u kuvanju zajedno sa lukom... obično kad dinstam luk, dodam istu količinu praziluka jer mi jelo definitivno bude ukusnije, a zdravije.

Ovaj potaž se pravi baš brzo i lako, a osim praziluka, potreban vam je još i beli luk, krompir i malo kreme za kuvanje i dobićete predivan jesenji potaž, koji uz parče hleba može da bude zdrav obrok, ručak ili večera. 

Pored ovog, na blogu možete pronaći još recepata sa prazilukom u glavnoj ulozi i to:

A pored jela u kojima je zastupljen praziluk, pogledajte i još recepata za potaže i krem čorbe:
Sastojci (za oko 4 osobe):
20 gr putera
1 kašika maslinovog ulja
1 mala glavica crnog luka
1 čen belog luka
250 gr očišćenog i opranog praziluka (beli i zeleni deo)
2 krompira
1/2 kocke kokošije za supu
1/2 kašike brašna
100 ml krema za kuvanje
oko 1 l vode
so, biber po ukusu

Potaž od praziluka

Priprema:
Mešavinu ulja i putera blago zagrejte u šerpi zapremine oko 2 l, a zatim dodajte i blago dinstajte sitno iseckani beli i crni luk a nakon dva minuta dodajte i praziluk. Dinstajte oko 5 minuta, a zatim dodajte malo brašna, promešajte i na kocke seckan krompir i vodu. Sve dobro promešajte, posolite i pobiberite i zagrejte do ključanja, a zatim smanjite vatru na 2, ako imate 6 podeoka, ili 3 ako imate 9 i pustite da se kuva oko 30 minuta povremeno mešajući da se sastojci prožmu. Na 20-tom minutu dodati i pavlaku za kuvanje i ostaviti još 10tak minuta da kuva.
Kada je gotovo, tečnost izblendirati i služiti uz krutone i malo pavlake za kuvanje ili kisele pavlake za ukrašavanje ili uz parče hleba.

Napomena: Za posnu verziju nemojte koristiti puter, a umesto kokošije kocke koristite povrtnu. Isto taku umesto krema za kuvanje, koristite veganski koji možete naći u svakoj bolje opremljenoj radnji zdrave hrane.

Prijatno!

Potaž od praziluka