четвртак, 21. септембар 2017.

Štapići od belog mesa obloženi semenkama



Štapići od belog mesa obloženi semenkama


Kad hoćemo da napravimo nešto lagano i brzo, tu je uvek piletina. Kažu da to više nije tako zdrava namirnica, ali ponekad možemo da uživamo u njoj. Za danas sam spremila štapiće od belog mesa obloženi semenkama i to sve zapečeno u rerni. Pa da krenemo.

Za ovo jelo je potrebno:
2 veća pileća filea
1 i po  kašika suncokreta
1 i poi kašika golice
1 i po kašika samlevenog lana
1 i po kašika susama
1 kašika maslinovog ulja
belance od većeg jajeta
so

Priprema:
Belo meso iseći na štapiće debljine 2 do 3 cm i dužine oko 5. Sve semenke pomešajte i stavite u blender, ali nemojte iz izblendirati sitno (u brašno), već ostavite da budu krupnije. Belo meso posolite i prvo uvaljajte u umućeno belance, a zatim u semenke i ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i isprskajte maslinovim uljem (ja sam kupila malo pakovanje maslinovog ulja sa pumpicom) i pecite na 180 do 200 C oko pola sata ili dok ne porumene. Služite uz zelenu salatu, kupus salatu ili salatu od krastavaca. Uživaćete u ovom zdravom i niskokaloričnom hrono jelu.

Štapići od belog mesa obloženi semenkama


петак, 15. септембар 2017.

Kajgana sa paprikama i sušenicom

Kajgana sa paprikama i sušenicom

Vreme je paprika, a u mojoj bašti ih ima pregršt, pa treba smišljati jela sa istima u njima. Obično ne smišljam posebno neki recept za doručak, ali jedno jutro pade na pamet ovaj recept koji smislih u trenutku.

Za ovaj recept je potrebno:
4 jaja
2 srednje velike paprike crvene
5 režnjeva sušenice
so, biber, maslinovo ulje

Priprema:
Umutiti jaja, a u međuvremenu zagrejati ulje i staviti iseckane paprike i sušenicu da se malo proprže, ali ne previše. Kada smo to uradili, dodati jaja i mešati povremeno dok kajgana ne dobije pravu gu

stinu. Posoliti i malo pobiberiti i služiti uz čeri paradajz i kiselo mleko. Prste da poližete!

Kajgana sa paprikama i sušenicom

понедељак, 11. септембар 2017.

Tart sa višnjama i čokoladom

Tart sa višnjama i čokoladom

Posle dužeg vremena objavljujem recept gosta kuvara. Ovog puta ćemo isprobati slatki recept Jasmine Nikolić, koji je prste da poližeš. Pa da krenemo u novu slatku čaroliju.

Za ovaj recept potrebno je:
500 gr brašna
250 gr putera
6 kašika mleka
2 kašike šećera
malo praška za pecivo
500 gr višanja bez koštica
100 gr čokolade

Priprema:
U brašno umesiti puter, mleko, šećer i prašak za pecivo. Odvojiti 2/3 testa i oklagijom istanjiti u krug i utisnuti u tepsiju za tart. Ivice poravnati nožem. Čokoladu rastopiti na pari i naneti preko testa, zatim preko toga rasporediti višnje koje je potrebno prethodno malo prodinstati. Zatim, odgovre istanjiti 1/3 testa koju smo na početku odvojili. Modlom za oblik srca dekorisati po želji. Peći na temperaturi od 180 stepeni 20 - 25 minuta. Kada se prohladi, posuti tart prah šećerom. Prijatno i uživajte :)

Tart sa višnjama i čokoladom

Tart sa višnjama i čokoladom

Tart sa višnjama i čokoladom


четвртак, 7. септембар 2017.

Pileći bataci sa prelivom od pomorandže


Pileći bataci sa prelivom od pomorandže

Leto je na izmaku, prošla je sezona godišnjih odmora, pa je red da i blog ponovo krene sa objavljivanjem novih postova. Za danas imam jedan veoma zanimljiv i neobičan, ali ukusan recept. Pa da krenemo...

Za ovaj recept je potrebno (za dve osobe):
4 pileća bataka ili dva para bataka i karabataka
1 pomorandža
1 glavica crnog luka
2 dl vode
1 dl ulja
so, biber, vegeta
peršun,
lovor,
malo bosiljka

Priprema:
Batake ili batake i karabatake koje ste prethodno posolili i pobiberili ili stavili vegetu poređajte u tepsiji. Oljuštenu pomorandžu stavite u blender i izmiksajte. Prelite okolo mesa, dodajte vodu i ulje i peršun, lovor i bosiljak. Meso okrenuti kad je na pola pečenja da uhvati boju sa obe strane. Kad je meso gotovo, izvaditi ga, a ostatak soka staviti u šerpu i dodati jednu kašiku brašna da se zgusne (ili gustina). Poslužiti batake i preliti ih sosom.

Pileći bataci sa prelivom od pomorandže
Pileći bataci sa prelivom od pomorandže