"Gaspačo" od krastavaca |
Gaspaćo je tradicionalna supa od paradajza karakteristična za Španiju i Portugal, a njena se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti iz koje potiče. Tradicionalno se pravi od paradajza, a nije nepoznanica da se pravi i od krastavaca, kao što je u mom slučaju.
Pored ovog recepta za supe čorbe i gaspačo, na blogu možete pronaći i...
- Andaluzijski gaspačo na drugi način
- Krem supa od listova mlade cvekle
- Potaž od sremuša
- Potaž od listova i korena karfiola
- Krem čorbica sa dimljenim lososom
- Potaž od bundeve po tajlandski
- Potaž od špargle sa parmezanom
- Potaž od pečuraka sa timijanom
- Potaž od bundeve
- Potaž od graška
- Potaž od celera stabljika sa mirođijom
- Potaž od tikvica
- Potaž od šargarepe i pomorandže
- Potaž od blitve
"Gaspačo" od krastavaca |
Sastojci:
1 kašika seckanog srebrenjaka ili mladog luka
1 manji čen belog luka
1 veći krastavac, oljušten od kore i semenki
1/2 šolje svežeg peršuna ili mirođije, po želji
1- 2 kašike soka od limete (ili limuna)
1 šolja grkog jogurta
1/4 šolje milerama ili kisele pavlake
3/4 kašičice soli
1/4 kašičice belog bibera mlevenog
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašika maslinovog ulja
"Gaspačo" od krastavaca |
Priprema:
Krastavac oljuštiti i izvaditi mu seme.
Sve sastojke sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete finu glatku masu i dok se sav krastavac ne usitni.
Smesu presuti u neku šerpu ili plastičnu ili staklenu kutiju i staviti u frižider da se ohladi i sastojci sjedine. Služiti hladno ukrašeno peršunovim listom i sitno seckanim krastavcima, ili po želji.
Može se služiti uz neke krekere ili pecivo.
"Gaspačo" od krastavaca |