понедељак, 31. август 2020.

"Gaspačo" od krastavaca

"Gaspačo" od krastavaca
Ovaj fini, hladni napitak iliti hladna supa od krastavaca će vas okrepiti i osvežiti u vrelim letnjim danima,kao što je ovaj danas.Priprema se tako što se sirove namirnice izblendiraju, sjedine i ohlade pre služenja.
Gaspaćo je tradicionalna supa od paradajza karakteristična za Španiju i Portugal, a njena se priprema razlikuje u zavisnosti od oblasti iz koje potiče. Tradicionalno se pravi od paradajza, a nije nepoznanica da se pravi i od krastavaca, kao što je u mom slučaju.
Pored ovog recepta za supe čorbe i gaspačo, na blogu možete pronaći i...

"Gaspačo" od krastavaca

Sastojci:
1 kašika seckanog srebrenjaka ili mladog luka
1 manji čen belog luka
1 veći krastavac, oljušten od kore i semenki
1/2 šolje svežeg peršuna ili mirođije, po želji
1- 2 kašike soka od limete (ili limuna)
1 šolja grkog jogurta
1/4 šolje milerama ili kisele pavlake
3/4 kašičice soli
1/4 kašičice belog bibera mlevenog
1 kašičica mlevenog korijandera
1 kašika maslinovog ulja

"Gaspačo" od krastavaca

Priprema:
Krastavac oljuštiti i izvaditi mu seme.
Sve sastojke sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete finu glatku masu i dok se sav krastavac ne usitni.
Smesu presuti u neku šerpu ili plastičnu ili staklenu kutiju i staviti u frižider da se ohladi i sastojci sjedine. Služiti hladno ukrašeno peršunovim listom i sitno seckanim krastavcima, ili po želji.
Može se služiti uz neke krekere ili pecivo.

"Gaspačo" od krastavaca


недеља, 30. август 2020.

Namaz od sira sa svežim krastavcem

Namaz od sira sa svežim krastavcem
Na ideju za ovaj recept sam došla zbog ove velike vrućine, jer, kao što se to već zna, ja nešto ne volim da mnogo kuvam i grejem prostor kada je toplo. Ali zato ne odustajem od kuvanja :). Moje kuvanje se svodi na pripremanje nekih brzih, laganih i nepečenih jela.
Ovaj namaz je za mene bio pravo otkrovenje, osvežavajuć je, lagan, zdrav, prvenstveno.
Pored ovog namaza, na blogu možete pronaći i isprobati i ove recepte:
Namaz od sira sa svežim krastavcem

Sastojci:
1 manji krastavac
3 stabljike mladog luka
1 pakovanje od 200 gr krem sira (Moja kravica)
1 kašičica Vočester sosa
1/8 kašičice soli
Namaz od sira sa svežim krastavcem
Priprema:
Krastavac oljuštite, možete ga i očistiti od semenki i krupno iseckajte i stavite ga u secka. Nega ga isecka, na malo krupnije komade, da bude baš previše sitan. Zatim dodajte ostale sajstojke i sjedinite ih kratko u secku.
Smesu izvadite i stavite u plastičnu ili staklenu kutiju i vratite u frižider da se ohladi i zgusne.
Služite ga uz prepečen hleb ili krekere ili već po želji i salatu od paradajza i matovilca ili po želji. Odličan je za doručak, večeru, kao parti food, za svaku je priliku.

Napomena: 
Ukoliko nemate pri rudi mladi luk, možete kao zamenu staviti sveži list peršuna ili mirođiju.
Prijatno!

Namaz od sira sa svežim krastavcem

уторак, 11. август 2020.

Slani plazma cheesecake


Slani plazma cheesecake
Kad dođe avgust, ja samo tražim recepte za jela koja se ne peku ili ne kuvaju, jer ne volim previše da zagrevam kuću i gledam da obroci budu što jednostavniji, lakši i osvežavajući, a to osvežavajuće uvek dolazi iz frižidera :). Tako sam i osmislila ovaj slani plazma cheesecake, tako je podloga napravljena od slane plazme i putera i pavlake, a deo sa sirom, od nekoliko vrsta sireva i proizvoda od sira. Naravno, brzo se pravi, a ukus - savršena je, zaista, i jako lepo ide uz jednostavnu paradajz salatu sa lukom.
Slani plazma cheesecake
Sastojci (za manji kalup od 18 cm):
Za podlogu:

140 gr slane plazme maslina
60 gr istopljenog puter 
kašika kiselog mleka ili pavlake 

Za fil:
1 veće pakovanje krem sira Moja kravica
1 pakovanje cottage sira (Lidl)
1 pakovanje sira za mazanje sa belim lukom (Lidl)
5 gr želatina
2 kašike vode
Kašika vlašca (svežeg ili suvog)

Slani plazma cheesecake
Priprema:
Sastojke za fil sipati u secka i dobro sjediniti. Smesu sipati u kalup i poravnati je, a zatim staviti u frižider da se prohladi i stvrdne.
Smesu za fil napraviti tako što ćete sve sastojke sipati opet u secka i sjediniti. Neće vam trebati puno vremena se smesa sjedini. 
U međuvremenu pomešati 2 kašike vode sa želatinom i pustiti da smesa nabubri. Kad je nabubrila, blago je zagrejati dok se smesa ne otopi i sipati u smesu za fil koja je prethodno izmiksana i još malo izmiksati da se sastojci sjedine.
Smesu sipatu u kalup i staviti da se ohladi bar jedno sat vremena, a naravno može i više. 
Služiti uz salatu od paradajza sa lukom ili samostalno, po želji.

Napomena: Ukoliko nemate više vrsta krem sireva, slobodno budite kreativni i upotrebite samo Moja kravica ili Filadelfiju ili ona koji imate ili koristite.

Slani plazma cheesecake

субота, 1. август 2020.

Kupina limun torta

Ova fina kupina limun kokos torta je pravo otkrovenje za mene. Ne peče se, veganska je i u ove letnje dane je baš osvežavajuća i lagana. Do recepta sam došla opet igrajući slatki izazov u organizaciji pecatzivota.com i 12 kruga zadataka i poželela sam da ga uvrstim i na moj blog, jer je ovaj blog za mene zbirka omiljenih recepata kojima se uvek vraćam...
Moram reći da jeste malo zahtevna što se tiče sastojaka, i postavljanja slojeva, ali kad je jednom napravite i ostavite preko noći da se dobro smrzne, sutra dan kad je odmrznete biće fantastična i spremna za konzumiranje.
Ukoliko nemate kalup veličice 18 cm, ili ne želite da pravite veću tortu, slobodno napravite od 2/3 sastojaka smesu za kalup manje veličine, ili ako hoćete da pravite veću, srazmerno povećajte meru.
Pa krenimo..

Sastojci:
Za koricu:
150 gr miksa orašastih plodova
120 gr otokošćenih urmi

Limun sloj:
150 gr sirovog indijskor oraha
100 ml limunovog soka
30 gr korice limuna
1/3 kašičice kurkume
120 gr meda
30 gr kokosovog ulja
1 kašičica arome vanile

Kupina sloj:
150 gr sirovog indijskog oraha
1 kašičica arome vanile
30 gr kokosovog ulja
90 gr meda
180 gr kupina

Kokos sloj:
100 gr sirovog indijskog oraha
25 gr kokosovog ulja
15 gr meda
20 gr kokosovog brašna za kolače
100 gr kokosovog ili nekog drugog mleka (ja sam koristila bademovo mleko)
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:
Indijske orahe za svaki sloj posebno izmeriti i u posebnim činijama ih ostaviti potopljene nekoliko sati u vodi. Pre korišćenja ih isprati vodom i ocediti.
Korica: Orašaste plodove u secku ili multipraktiku usitniti ali ne previše, pa dodati urme. Smesa treba da je lepljiva, da se može utisnuti u kalup. Prečnik kalupa je 18 cm.
Svaki fil se pravi tako što se svi sastojci ubace u blender i izblendaju do teksture fila.
Na koricu koja je utisnuta u kalup naneti prvi fil, zatim tortu staviti na kratko u  zamrzivač da se fil stegne. Za preostala dva fila ponoviti postupak. Staviti opet u zamrzivač tortu da dobro odstoji, kako bi se kad se odmrzne lakše sekla i konzumirala.
Prijatno!