среда, 27. јун 2018.

Posni prebranac ala prste da poližeš

Prebranac
Neko vreme sam se tražila sa ovim receptom u smislu sastojaka, koraka, raznih recepata po kuvarima i internetu i na kraju sam našla ovaj i sad što ga više pravim, sve je bolji, i mislim da spoj luka i praziluka i ljute tucane paprike daje taj neki dodatni šmek ovom receptu. I uvek pravim veću količinu jer priprema traje, pa ga uvek napravim da ga imam bar za dva dana, lako se podgreje u rerni, a prija. I naravno, ovo je posna verzija, tako ga mi je omiljen kada je post jer je super izdašan. Pa krenimo u novu čaroliju.

Sastojci (za veću tepsiju promera 28 cm):
600 gr belog pasulja
3 lista lovora
10tak zrna bibera
voda za kuvanje
kašičica sode bikarbone
3 supene kašine maslinovog ulja od komine
5 većih glavica crnog luka (sitno iseckanog)
2 veća struka praziluka (sitno iseckanog)
3 srednje velika čena belog luka
so po ukusu
1 kašika dimljene aleve paprike
1 kašičica ljute tucane paprike

Priprema:
Pasulj ostaviti preko noći u vodi da odstoji. Ujutro ga ocediti i sipati u veću šerpu i preliti vodom i pustiti da baci prvi ključ. Kad baci ključ kuvati još 10 tak minuta i baciti vodu. Zatim ga staviti u ekspres lonac, preliti vodom tako da bude bar dva, tri prsta više vode, sipati 3 lista lovora, biber u zrnu i kašikicu soli. I kuvati oko 45 minuta. Kad je gotov, pasulj procediti i izvaditi biber u zrnu i lovor, a vodu od kuvanja sačuvati za prelivanje.
U međuvremenu na 3 kašike ulja (ili više ukoliko želite da bude masnije) na tihoj vatri dinstati crni luk i praziluk i kasnije malo dodati beli luk da ne bi zagoreo. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati alevu papriku i ljutu tucanu papriku. Sve dobro promešati.
U podmazan sa malo ulja pleh, sipati red luka i praziluka i red pasulja i tako naizmenično. Sve opet blago promešati da se sastojci blago izmešaju i sjedine i preliti sa malo vode iz ekspres lonca u kom se kuvao kako bi bio sočniji i na kraju preliti opet sa malo maslinovog ulja da se lepše zapeče.
Peći u pečnici oko 40 minuta na 180 C. Pred sam kraj zapeći na 200 C da se napravi mala korica i služiti uz sezonsku salatu po ukusu. Kad je toplije, odlično ide salata sa paradajzom i lukom, a zimi uz neku mešanu ili od kiselih paprika, već po želji i somun.

Prebranac

Prebranac
Prebranac

петак, 22. јун 2018.

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)
Tajlandsku kuhinju obožavam, i do pre dve godine sam bila redovan posetilac sa svojim dragim u restoranu ThaiTime. Preporučio mi ga je jedan odomaćeni kanađanin, koji isto tako voli, ali i zna da kuva, i stvarno, kako smo otišli tamo, oduševili smo se hranom. Tako da je moje interesovanje za tu kuhinju poraslo. Taj neverovatan spoj prefinjenih ukusa, je za mene bilo predivno otkrovenje. Na žalost, taj restoran se prvo preselio u blizini Kalenića, a onda i nedugo zatim zatvorio, a o razlogu nećemo ovog puta. I tako, ja još uvek  nisam otkrila neki novi tajlanski u Beogradu, a da me tako oduševi. Pa eto, kao omaž toj kuhinji, ja stidljivo krećem sa ovim prvim receptom, jer potaži mi odlično idu, volim ovu kuhinju, nađoh ovaj recept, isprobah ga, i evo sad delim sa vama. Nadam se da će vam se dopasti, i da, nije previše težak i sve namirnice mogu lako da se nabave. I ono najvažnije, ukus kokosovog mleka, đumbira i bundeve će se prelivati jedan u drugi. Oh, kakvo uživanje. Pa krenimo...

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)
Za ovaj recept potrebno je:
1 kašika putera
1 šolja iskeckanog crnog luka
1 kašika oljuštenog i izrendanog đumbira
1 čen belog luka, izrendan
400 gr bundeve, iseckane na kockice
1 konzerva kokosovog mleka
1 i po šolja mleka
1/2 kašičice Thai green kari paste (ili samo zelene kari paste)
prstohvat sušene majčine dušice
1 kašičica isceđenog soka od limuna
so i biber po ukusu
1/3 šolje iseckanog kikirikija (po želji)
malo iseckanog korijandera (po želji)

Priprema:
Otopite puter u većoj šerpi na srednjoj temperaturi. Kada se zagrejao prodinstajte luk, đumbir i beli luk oko 3 minuta, ili dok luk ne omekša. Stavite iseckanu bundevu, kokosovo mleko, kari pastu i timijan u blender i dodajte prodinstani luk i začine i blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Smesu vratite u šerpu i nastavite da kuvate na srednjoj temperaturi dok se bundeva ne skuva. Neće joj biti potrebno mnogo vremena. Kada je gotova začinite limunovim sokom, solju i biberom po želji. Potaž uspite u činijice ili tanjire, pospite po želji seckanim korijanderom i kikirikijem i služite toplo. Prijatno!

Potaž od bundeve po tajlandski (iliti Thai potaž od bundeve)

уторак, 19. јун 2018.

Kolač sa malinama, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicima

Kolač sa malinama, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicima
Kolač sa malinama, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicima

Ovaj kolač će vas očarati, prvenstveno svojim ukusom, a onda i svojom jednostavnošću, ali i izvrsnim Nut Enough kremom od kakaa i lešnika, ludo ukusnim, kremastim i punog ukusa. Pa evo nekoliko reči o ovom proizvodu. Ima ih zapravo tri, ali u ovom receptu predstavljamo prvi od tri krema, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted ha kakaom i lešnicima, a u nekim narednim postovima u planu je predstavljanje i preostala dva proizvoda umešana u neka nova primamljiva slatka  zadovoljstva. Pored primene u ovom receptu, možete ga koristiti kao namaz sa palačinkama, uštipcima itd. Zaista, nešto potpuno novo i zaista kvalitetno na našem tržištu, što vam od srca preporučujem.

Nut Enough kremovi su kremovi bez veštačkih aroma i konzervanasa i potpuno su prirodni. Sadrže visok procenat koštunjavog voća koji se melju kamenom u najfiniju kremastu strukturu. Svi sastojci su proverenog kvaliteta, a ukus je zaista božanstven. Rekla bih da je kremastiji i boljeg ukusa od Nutele. Da se svakoj teglica krema maksimalo posvetilo, osetićete i sami.

Kremovi dolaze u tri ukusa u teglicama od po 200 grama, i to:

· NUT ENOUGH COCOA HAZELNUT ADDICTED – krem od lešnika i kakaoa (600 din)
· NUT ENOUGH PISTACHIO HYPNOTHISED – krem od pistaća (700 din)
· NUT ENOUGH COCONUT OBSESSED – krem od kokosa i lešnika (600 din)
 
Namenjeni su svim ljubiteljima ovakvih vrsta kremova, a ovaj neodoljivi krem trenutno možete kupiti samo online, putem Facebook stranice ili instagram stranice, koje se nalaze ispod, kao i broj telefona.


Facebook: @simplynutenough
Instagram: @nut_enough
Telefon: 063 / 705 13 85; 064 / 499 21 81

Nut Enough - Cocoa Hazelnut Addicted krem
Za ovaj recept potrebno je:
500 gr malina
200 gr (jedna teglica) Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted krema (ukoliko vam je ponestalo Nut Enough krema, koristite 150 gr otopljene crne čokolade)
200 gr maslaca
150 gr šećera
2 vanilini šećera
malo soli
4 jaja
300 gr brapna
100 gr mlevenih lešnika
3 kašičice praška za pecivo
70 ml mleka

Priprema:
Maline oprati i očistiti, ili otopiti ako ih koristite iz zamrzivača i rernu zagrejati na 180 C.
Omekšali maslac malo izmiksati mikserom, pa dodati šećer, vanilin šećer i porstohvat soli i nastaviti sa mešanjem mikserom dok se ne dobije glatka masa. Dodati jaje po jaje i dalje mutiti. Usuti sadržaj teglice (ili otopljenu čokoladu na pari) i opet izmiksati dok se masa ne sjedini. U drugoj posudi pomešti brašno, mlevene lešnike i prašak za pecivo, pa zajedno sa mlekom dodavati u masu od maslaca, šećera i jaja.
2/3 pripremljene mase za testo usuti u okrugli pleh prečnika 26 cm koji je obložen masnim papirom. Maline rasporediti preko smese i premazati ostatkom mase. Peći u zagejanoj pećnici oko 60 minuta.
Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se malo prohladi pa zatim izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku. Kada se ohladio posuti ga prah šećerom i ukrasiti ga listićima nane ili matičnjaka.

Kolač sa malinama, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicima


Kolač sa malinama, Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom i lešnicima

уторак, 12. јун 2018.

Brodet od škarpina

Brodet od škarpina
Škarpina je riba kvalitetnog ukusa i meso joj se lista i nema mnogo kostiju i nije suva. Bodlje su joj otrovne, tako da treba paziti ako se kupi neočišćene da se neubodete, jer ćete ukoliko se to desi imati crvenilo i blagi otok. Preporučujem da kada krenete sa čišćenjem škarpine uzmete prvo makaze i odsečete peraja i zatim krenete sa čišćenjem krljušti i vađenjem iznutrica. Od škarpine obično pravim brodet ili je pečem, a ovo jelo pravim već dugi, dugi niz godina, i zaista prija u ove vrele letnje dane (iako leto zvanično još nije ni počelo, ali danas je vrelih 34 u Beogradu). Lagano je, a opet dovoljno sito i lako se sprema. Par krenimo u pripremu...

Za ovo jelo je potrebno (za 4 osobe ili za dva dana ako vas mrzi da kuvate):
4 škarpine (ili 1 kg) očišćene bez glave
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 dl maslinovog ulja od komine
2 paradajza iseckana na kockice
1 dl vinskog sirćeta
so, biber,
2 do 3 dl belog vina
peršun (pola vezice)

Priprema:
Na ulju prodinstajte sitno seckani crni i beli luk. Nakon 5 minuta blagog dinstanja dodajte iseckani paradajz, opet vrlo kratko prodinstajte i zatim dodajte sirće i prokuvajte nekoliko minuta. Nakon nekoliko minuta dodajte očišćenu škarpinu bez glave isečene na komade. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte vino i vodu da prekrije ribu (oko 5 do 7 dl) i sitno seckan peršun. Kuvajte sve 15 minuta na jačoj vatri, a zatim još 10-tak minuta na tihoj vatri. Služite uz kuvan krompir ili hleb i posutim svežim peršunom. Ribu kada je gotova možete izvaditi iz brodeta i očistiti od kosti i vratiti kako biste brodet lakše jeli.


Brodet od škarpina
Brodet od škarpina


петак, 8. јун 2018.

Špagete od svežih tikvica sa pestom od rukole i bosiljka

Špagete od svežih tikvica sa pestom od rukole i bosiljka
Leto kuca na vrata, što znači da će biti tikvica na pretek. Ideja i recepat sa njima ima na pretek, a pošto je počeo post i za one koje poste ili su na nekom režimu ishrane predlažem ovaj zanimljiv i osvežavajući recept od svežih tikvica. Ideju sam dobila čitajući jedan Džejmijev recept s tim da sam ga malo prilagodila temi posta, naravno poštujući osnove.

Za ovaj recept potrebno je (za 2 osobe):
4 tikvice
70 do 100 ml maslinovog ulja
100 gr tostiranih badema (može i listića)
1 čen belog luka
nekoliko grančica svežih listova bosiljka
sok od pola 1/2 limuna
200 gr rukole
malo posnog sira za posipanje

Priprema:
Tikvice oljuštite od kore i izrendajte u špagete. To možete sa ovim nožićem koji možete da nađete skoro u svakoj kineskoj prodavnici.
Nožić za "seckanje špageta" od povrća
Špagete stavite u đevđir i pospite sa malo ulja i solju. Nakon 10 minuta ih procedite i prelijte pestom. Pesto ćete napraviti tako što ćete istostirane bademe staviti u blender zajedno sa belim lukom i izblendirati. Zatim ćete dodati listove bosilja i rukole i sok od limuna: Blendirajte i polako dodavajte ulje u masu koja se blendira. Tikvice staviti u tanjih za posluživanje i preliti sa pestom i izrendanim sirom. Ukoliko želite mrsnu varajtu, pospite špagete sa parmezanom. Odlično ide uz neku blagu ribu, kao što je bakalar.

Špagete od svežih tikvica sa pestom od rukole i bosiljka

Špagete od svežih tikvica sa pestom od rukole i bosiljka