субота, 30. јануар 2021.

Vegan brownie


Vegan brownie 

Do recepta sa došla igrajući kulinarsku igru zajednički obrok na Instagramu, a domaćica po čijim smo receptima birali da li ćemo slani ili slatki, ja sam izabrala ovaj fini, veganski brownie koji se baš brzo pravi, a zaista je finog i punog ukusa, i zdrav je, priprema se bez ikakvog kuvanja. 

Od sastojaka tu su urme, kakao, kikirikiputer i čokolada crna na kraju i to je to. Jednostavno i efektno. Osim ovog, na blogu se nalazi još recepata za zdrave slatkiše, kao što su:

Vegan brownie 

Sastojci (za 9 kocki):
15 svežih urmi
2 pune kašike kakao praha
2 pune kašike kikiriki putera
4 reda crne čokolade
1 supena kašika kokosovog ulja
malo seckanog kikirikija ili lešnika za posipanje


Vegan brownie 


Priprema:
Sveže urme potopiti u vodu kako bi se lakše odvojile od ljuske i koštice, ako koristite one sa košticama.
Nakon 2 do 3 minuta, izvaditi iz vode i očistiti i ubaciti u blender ili secka zajedno sa kakao prahom, kikiriki puterom. Sve dobro sjediniti a zatim smesu staviti u četvrtasti kalup veličine 15 x 15 cm. Smesu razvucite prstima ili oklagijom, kako vam je lakše. Smesa  će biti visine oko 7, 8 mm do 1 cm max. Od toga ćete dobiti 9 manjih ili 4 veće kocke. Smesu zatim stavite na 20 min u zamrzivač da bi se stvrdnula i zatim isecite kocke i uvaljajte ih u otopljenu čokoladu koju ste pre toga otopili na pari zajedno sa kašikom kokosovog ulja.
Vratite kocke u frižider da ste stvrdne čokolada i služite.
Prijatno!


Vegan brownie 



четвртак, 28. јануар 2021.

Mafini sa čvarcima

Mafini sa čvarcima

Ovo su mafini koji se brzo prave, a ukus je kao da jedete pogačice sa čvarcima, zaista. Izuzetno su meki, fine strukture, a možete ih ostaviti i za sutra i podgrejati, ili jesti hladne, kako god biće odlični. Tako da kad nemate vremena ili vas mrzi da pravite standarnde pogačice sa čvarcima, ovi mafini vam mogu biti odlična zamena za njih, za doručak, večeru ili neki rođendan i čvarkoljupce. Smesa je dovoljna za 12 mafina.

Mafini sa čvarcima

Sastojci:
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
1 jaje
200 ml grčkog jogurta
50 ml mleka
5 kašika ulja
3 kašike otopljene masti
100 gr čvaraka usitnjenih (može i duvan čvarci)
1/2 kašičice ravne soli

Mafini sa čvarcima

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. U jednoj manjoj posudi pomešajte 250 gr brašna sa praškom za pecivo i solju. U drugoj posudi umutite jaje pa mu dodajte jogurt, ulje, mast i usitnjene čvarke. Smesa će biti dosta gusta, ako vam je pregusta, možete slobodno dodati još malo mleka. Smesu promešati dok se sastojci ne sjedine i sipati kalupe za mafine i pecite u pećnici oko 25 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno žutu boju. Ostavite ih da se malo prohlade i služite uz rotkvice.
Prijatno!

Mafini sa čvarcima



уторак, 26. јануар 2021.

Potaž od kestena i krompira

Potaž od kestena i krompira


Supa, čorba ili potaž idealan su obrok u zimskim danima. Ova je malo neobična, jer smo naviki da kesten jedemo u slatkim varijantama, a ovog puta je on u glavnoj ulozi zajedno sa krompirom i jabukama. Naizgled neobična kombinacija, ali ukus je zaista savršen. Naravno, da je napravite nije komplikovano, prodinstate luk i krompir sa začinima, prokuvate malo i onda dodate prethodno pečeno kestenje i malo zagustite supu i to je to. 

Obzirom da sam ja poznata po kuvanju dobrih čorbi i potaža, na blogu ima zaista raznih recepata za supe i potaže, linkovi ka receptima se nalaze ispod:


Potaž od kestena i krompira


Sastojci:
2 supene kašike maslinovog ulja
6 čenova belog luka, sitno seckanog
1 glavica crnog luka, sitno seckana
2 srednje velike jabuke, oljuštene i sitno sekcane
4 stabljike celera, sitno seckane
500 gr crvenog krompira, oljuštenog, i seckanog na kockice
1 ravna supena kašika svežeg ruzmarina, sitno steckanog
2, 3 lista sveže žalfije (ako nemate svežu, može suva)
1,5 l vode
kockica povrtne supe
2/3 šolje kokosove kreme za kuvanje
2 supene kašike brašna ili skrobnog brašna
2 šolje pečenog oljuštenog i sitnije seckanog kestena
so i biber po ukusu

Potaž od kestena i krompira

Priprema:
U šerpi zagrejati maslinovo ulje na srednjoj jačini i dodati sitno seckan crni i beli luk, celer, jabuke, krompir, ruzmarin i žalfiju i dinstajte oko 10 tak minuta, često mešajući odnosno dok krompir ne počne da mekša. Posolite i pobiberite po  ukusu. Zatim sipajte vodu i kocku za supu i zakuvajte je. Kada je voda provrila, dodajte i kesten i smanjite vatru na srednju i kuvajte oko 10 do 15 minuta dok krompir ne omekša skroz. 
Lepo umutite pavlaku za kuvanje i brašno u manjoj posudi i zatim sipajte u šerpu i mešajte dok supa ne počne da se zgušnjava. Proverite da li je dovoljno začinjena i sklonite sa vatre i služite.

Ova čorba je govoto obrok sama za sebe u parče finog hleba. Prijatno!

Napomena: Za mrsnu verziju, umesto kokosove kreme za kuvanje, koristite mlečnu.

Potaž od kestena i krompira


понедељак, 25. јануар 2021.

Zdravi pečeni cheesecake

Zdravi pečeni cheesecake


Kremaste kolače koji uključuju sir obožavam, pa tako pored onog koji se ne peče, od sada se na blogu nalazi recept za zdravi i lagani cheese koji se peče. I znate šta, preukusan je, a u njega idu samo belanca, krem sir, vanila, malo šećera i brašna i to je to. Vrlo brzo se smućka, kratko zapeče, dobro rashladi i dezert je spreman.

Pored ovog, možda će vam se dopasti i...
Zdravi pečeni cheesecake

Sastojci:
1 šolja mlevene plazme (može i posne)
2 supene kašike otopljenog putera
200 gr krem sira sa manje masnoće
100 gr maskarpoena
40 gr šećera
150 gr grčkog jogurta
2 belanca od većih jaja
2 supene kašike soka od limuna
1 burbon vanila šećer Dr Oetker
1 supena kašika Dr Oetker aroma vanila
1 supena  kašika brašna
1/4 šolje džema od jagoda
50 gr čokolade
1 kafena kašika putera

Zdravi pečeni cheesecake

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 175 stepeni. Tepsiju veličine 25 x 25 premazati sa malo putera na nju staviti papir za pečenje. Mlevenu plazmu i otopljeni puter sjedinite i nanesite ravnomerno na pek papir. U drugoj posudi miskerom izmešajte krem sir, mascarpone, valinu i šećer. Zatim postepeno dodavajte grčki jogurt, belanca, sok od limuna, brašno i mešajte dok se smesa ne sjedini.
Kada je umešana, prespite smesu u tepsiju i ravnomerno je razmažite. U manjoj šolji dobro izmešajte džem koji ćete manjom kašičicom sipati na smesu od sira a zatim nožem šarati praveći efekat mermera. Kolač stavite u zagrejanu pećnicu i pecite oko 25 do 30 minuta u zavisnosti od jačine pećnice, dok se centar kolača malo ne zgusne. Ivice kolača  ne treba previše da potamne. Zatim ga izvadite iz pećnice, ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu.
U međuvremenu otopite čokoladu sa malo putera i nanesite je kašičicom ili špricem na kolač i stavite ga u frižider na dodatnih 2 do 3 sata da se dobro ohladi. Nakon toga ga služite. Ja sam ga sekla na kocke.

Zdravi pečeni cheesecake





недеља, 24. јануар 2021.

Vekna od mlevenog mesa na moj način

Vekna od mlevenog mesa na moj način


Mleveno meso je idealno za pravljenje raznih zanimljivih recepata. Sa njim možete baš svašta, da pravite musaku, ćufte, punite povrće, da ga stavite u sos za pastu, kombinacija je bezbroj. Predlog za ovaj put je ova fina vekna od mesa sa prizvukom grčke jer sam u nju stavila origano, malo cimeta i nane. Jako je ukusna i fina i često je pravimo, a može se jesti i zimi i leti, nije teška za pravljenje a ni za jelo. Sve što treba da uradite jeste da pomešate sve namirnice, stavite veknu u kalup za hleb i ispečete je i služite uz neku finu laganu i neutralnu salatu. 

Pored ovog, na blogu ima još recepata sa mlevecnim mesom, te predlažem neke od njih:


Vekna od mlevenog mesa na moj način


Sastojci:
400 gr junećeg mlevenog mesa
1 jaje
2 čena belog luka sitno seckana
1 glavica crvenog luka, sitno seckana
1 ravna kašičica origana, suvog
1/8 kašičice cimeta
1 ravna kašičica nane, suve
1 ravna kašičica peršuna, svežeg, seckanog sitno
4 parčeta tost hleba potopljenih u 1 dl toplog mleka
so, biber
80 gr edamera rendanog

Vekna od mlevenog mesa na moj način

Priprema:
U posudu staviti mleveno meso, a zatim i ostale sastojke, i sve dobro sjediniti rukom. Smesu staviti u kalup pravougaoni za hleb koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kalup sa smesom staiti u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 C i peći oko 30 minuta odnosno dok ne dobije finu zlatnu boju. Izvaditi i posuti rendanim edamerom i zapeći još 5 do 10 minuta. 


Vekna od mlevenog mesa na moj način

понедељак, 11. јануар 2021.

Rafaelo torta


Rafaelo torta


Ne pravim torte toliko često, i kad ih pravim, napravim ih u manjem kalupu, ako je to samo za nas ukućane, ali ako pravim za neki događaj, kada očekujemo goste, onda to uvek bude u većem kalupu, i naravno, odmah se smaže. Od torti, volim baš sve koje su kremaste, a omiljena mi je cheesecake, čiji recept možete naći ovde: Mini cheesecake sa domaćim sirom, ali ova Rafealo čiji sam recept pronašla kod drage Marine na njenom sajtu Marina's taste, je naprosto fenomenalna, kao da jedem prave rafaelo kuglice. Kora se pravi od belanaca i lešnika, krema jedan od žumanaca sa karamelom, a druga krema se pravi od šlaga i kokosa. torta je zaista bogatog ukusa i što je najvažnije nije preslatka, za svaku je preporuku ako ste kokosoljubac. Ove mere su za kalup od 16 cm i pravi se sa dve kore i dva fila, znači kora, fil 1, pa fil 2, kora dva i fil 1 i fil 2 i to je to. Ukoliko želite veću tortu, samo podluplajte mere i to je to.

Rafaelo torta

Sastojci:
Za kore:

5 belanaca
5 kašika šečera
50 gr mlevenih pečenih lešnika
1 žumance
2 kašike brašna
1/4 praška za pecivo

Za fil 1:
4 žumanca
80 gr šećera
1 puding sa ukusom karamela
250 ml mleka
50 gr mleka u prahu
125 gr putera
50 gr kokosa

Za fil 2 i dekoraciju:
75 g šlaga u prahu Dr. Oetker sa ukusom slatke pavlake
1 dl kisele (mineralne) vode
50 gr kokosa

Rafaelo torta

Priprema:
Kore:
Mikserom ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, a zatim postepeno dodajte 5 kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori. Kada se rastvorio, dodajte žumance i sjedinite ga sa ostatkom mase smanjenom brzinom miksera. Zatim lagano mešajući umešajte mlevene lešnike i brašno koje ste prethodno pomešali sa praškom za pecivo. Pripremljenu smesu rasporedite u dva kalupa veličine 20 cm, poravnajte i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 C oko 20 minuta. 

Fil 1:
U posudi umutite 4 žumanca sa 40 gr šećera, a zatim ih skuvajte u sudu nad parom i ostavite da se ohlade. 
U šerpici sipajte 40 gr šećera i zagravajte ga tihoj vatri i rastopite u karamel. Nemojte ga mešati dok se šećeć skroz ne otopi. Na karamel sipajte 200 ml mleka. Dok sipate mleko, odmaknite se malo jer reakcija zna iti burna, pa mešajte dok se karamel ne rastopi. U međuvremenu prašak za puding rastvorite u 50 ml mleka i umešajte ga u vrelo karamel lmeko, pa kuvajte dok ponovo ne provri. Sklonite tada šerpicu sa vatre, pa ga ohladite čestim mešanjem.
U drugoj posudi umutite omekšali puter sa mlekom u  prahu, oa podadajte prvo karamel krem, a potom i kuvana žumanca, a na kraju umešajte kokos i sve lepo izmiksajte. 

Fil 2:
U posudi umutite šlag sa hladnom kiselom vodom, te umešajte kokos. Dobićete finu i gustu kremu.

Na tanjir na kom ćete služiti tortu, stavite prvu koru, pa premažite sa pola fila 1, a zatim sa slojem fila 2. Zatim, stavite drugu koru i opet fil 1 i fil 2. Ostatkom fila dva premažite tortu i sa strane i pospite kokosom. Torta je kompakta i lepo se seče i čuva u frižideru.
Prijatno!

Rafaelo torta


 

петак, 8. јануар 2021.

Proja sa sirom


Proja sa sirom

Proja je zapravo kukuruzni hleb koji se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, još ako je brašno mleveno na vodenici, to je onda prava stvar. Odlična je za doručak ili večeru ili kao kao deo slavske trpeze. Ova moja je sa sirom i mnogo je fina i meka i sutra dan, ako vam ostane naravno. Ova mera je za manju tepsiju ili vatrostalnu činiju.

Pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:
Proja sa sirom

Sastojci:

4 jaja
200 ml jogurta
100 ml mleka
100 ml ulja
250 gr kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
200 gr mekog sira ili u kriškama
susam za posipanje

Priprema:
U posudi umutiti malo jaja, a zatim dodati sve mokre sastojke - jogurt, mleko i ulje, pa sve opet promešati. U drugoj posudi promešati kukuruzno brašno i prašak z a pecivo, pa dodati mokrim sastojcima i promešati da se sastojci lepo sjedine. Dodati usitnjen sir i so po ukusu, odnosno u zavisnosti koliko je slan. Sve promešati i presuti u namašćenu tepsiju i u pećnucu koju ste prethodno zagrejali na 200 C oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni. Ivaditi kad je gotovo i sačekati da se ohladi, pa služiti.
Prijatno!

Proja sa sirom


 


среда, 6. јануар 2021.

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)


Tradicija je u nas da se za Badnje večer mesi posna pogača ili badnjača. Prema narodnim običajima, na trpezi se obično nalazi činija sa suvim šljivama, smokvama, voćem i pogačom. Verovanje kaže, da što više različitih prodova se stavi na trpezu, godina će biti plodnija. Običaji su naravno drugačiji od kraja do kraja, pa se tako i za Badnje veče pravi pogača od brašna, soli i vode, ili sa uljem i sa ili bez kvasca. Ova moja verzija je sa uljem i kvascem.
Sretno vam Badnje veče i u miru ga proveli!


Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Sastojci (ja sama pravila od pola mere):
10 gr suvog kvasca
400 ml tople vode
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
50 ml ulja
700 gr brašna

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti da naraste oko 10 minuta. U drugoj večoj posudi, izmešati pola količine brašna i so, pa dodati nadošao kvasac i ulje i sve dobro izmešati. Smesa treab da je fina i glatka. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje dok ne postane gusto. Tada krenite da mesite rukom i mesite neki 5 minuta dok se svi sastojci lepo ne sjedine i prelijte sa 1 ravnom kašikom ulja i premesite još malo. Smesa neće biti lepljiva, već fina i mekana.
Osstaviti testo pokriveno da odstoji oko sat vremena na toplom mestu. Nakon sat vremena izvadite testo, premesite ga i raširite u obliku tanke lepinje. Stavite u pleh velikine 30 cm i ostavite još 20 minuta da odstoji. Nakon toga, premažite je uljem i zagrejte pećnicu na 200 C i kada se zagrejala stavite pogaču da se peče oko 30 minuta. 
Pečenu pogaću malo premažite sa vodom i zamotajte u krpu i ostavite do služenja.
Prijatno!

Posna pogača za Badnje veče (Badnjača)

недеља, 3. јануар 2021.

Veganske medenjak kuglice

Veganske medenjak kuglice

Ideju za ove fantastične brze i ukusne kuglice sam dobila od drage Natalije i recepta za Medenjak (gingerbread) kuglice na njenom sajtu Mystic cakes, samo sam i ih ja malo prilagodila veganskoj ishrani (ili posnoj), kako god ovaj fini spoj veganskog maskarponea, plazma keksa, mešavine za medenjake i narančine korice će vas odvesti u carstvo slatkih čarolija. Brzo se prave, jedino što traži malo više pažnje je glaziranje sa crnom čokoladom, a za mešavinu začina za medenjake koristila sam Lidlovu, ali pravi ih ih Kotanyi, a možete je i sami napraviti od cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, anisa... itd). Što se tiče kuglica, pravila sam ih veličine 20 grama, i dobićete oko 15 kuglica. 

Pored ovog recepta, mogu vam se dopasti i..

Veganske medenjak kuglice

Sastojci:
Za kuglice:
125 gr Meggle vegan maskarponea
1 kašika šećera u prahu
1 kašika meda
2 kašičice začina za medenjake (Lidl)
2 kašičice kore od narandže (Lidl)
125 gr posnog Plazma keksa, mlevenog

Za glazuru:
100 gr crne čokolade
1 kašičica kokosovog ulja


Veganske medenjak kuglice

Priprema:
U posudu sipati veganski maskarpone, šećer, med, začin i koricu od narandže i izmiksati da se sastojci sjedine,  zatim dodati plazmu i opet sve izmiksati da se svi sastojci sjedine i prožmu. Zatim smesu staviti u frižider da malo odstoje i od ohlađene mase pravite kuglice težine oko 20 gr.  Otopite čokoladu sa kokosovim uljem na pari i ostavite da se čokolada malo prohladi. Kada se prohladila, uvaljajte kuglice u čokoladu i vadite je viljuškom i stavljajte na pek papir. Opcija dva je da zabodete tanji drveni štapić u kuglicu, umočite kulgicu u čokladu, sačetake da se čokolada malo ocedi i zabodete čačkalicu u stiropor ili neki sunđer,  zatim sve stavite u frižider da se ohladi i služiti. 

Veganske medenjak kuglice