понедељак, 28. април 2025.

Potaž od listova rotkvice


Potaž od listova rotkvice

Ne bacajte listove rotkvice – pretvorite ih u kremasti potaž! Znate li da su listovi rotkvice jestivi i puni hranljivih sastojaka? Umesto da ih bacite, iskoristite ih za pripremu ukusnog i zdravog potaža. Ovaj jednostavan recept kombinuje listove rotkvice sa jednostavnim namirnicacma kao što su krompir, luk i grančice celra, stvarajući kremastu supu koja će vas oduševiti.

Ovaj potaž je savršen način da iskoristite cele rotkvice i unesete dodatne vitamine u ishranu. Brz, jednostavan i ukusan – idealan za lagani obrok ili predjelo. Probajte i uživajte u zdravom obroku!

Za još zanimljivih recepata sa sremušem, posetite stranicu Svi recepti sa sremušem.

Potaž od listova rotkvice

Sastojci (za oko 3 do 4 tanjira):
1 kafena kašičica putera
1 kafena kašicica maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno seckanog
1 čen belog luka sitno seckanog
1 grančica celera
2 srednje velika krompira iseckana na kockice
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
400 ml povrtnog bujona (ako nemate, onda pola kocke supe od povrća i vodu)
400 ml vode
listovi od vezice rotkvica, dobro oprani i grubo seckani
Za ukrašavanje, po želji, kašika kisele pavlake ili kiselog mleka, seckani vlašac i nekoliko tankih kriški rotkvice

Potaž od listova rotkvice


Priprema:
U šerpi otopite puter i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni i beli luk i seckanu grančicu celera i pržite oko 5 minuta. Dodajte krompir, bujon vodu i so. Pokrijte i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 10 do 15 minuta . Zatim dodajte listove rotkvice, povrtni bujon i biber. Pustite da provri, zatim smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta. Sklonite sa vatre i  izmiksajte supu u blenderu oko 2 minuta dok ne postane glatke teksture. Po želji, poslužite sa kašikom kisele pavlake ili  i ukrasite tankim kriškama rotkvice i seckanim vlašcem.
Prijatno!

Potaž od listova rotkvice

среда, 23. април 2025.

Vegan majonez sa sremušem




Vegan majonez sa sremušem

Zamislite majonez punog ukusa, a bez ijedne kapi ulja ili masnoće. Zvuči kao kulinarska bajka? E pa, nije! Uz par jednostavnih sastojaka i nekoliko minuta vašeg vremena, možete napraviti ovaj čudesni veganski majonez koji će vas oduševiti. Šta vam je potrebno? Malo akvafabe, indijskog oraha, malo kiseline, soli, belog luka u granulama i to je to. Recept je u nastavku, a za još ideja, pogledajte linkove u nastavku:

Vegan majonez sa sremušem

Sastojci:
90 g sirovih indijskih oraha 
80 ml akvafabe (tečnost iz konzerve leblebija)
1 kašika vode (ako je pregusto)
2 kašike svežeg limunovog soka
1 do 1½ kašičica javorovog sirupa (a može i beli šećer i agava jer imaju najneutralniji ukus)
¼ kašičice belog luka u prahu
¼ kašičice luka u prahu  
½ do ¾ kašičice senfa u prahu (ako koristite gotov senf, stavite ½ kašičice i smanjite količinu jednog od sirćeta za ½ kašičice)
2 kašičice jabukovog sirćeta
2 kašičice belog sirćeta
¾ do 1 kašičica sitne morske soli 
1/2 veze sremuša

Vegan majonez sa sremušem

Priprema:
Indijske orahe potopite u vodi najmanje 2 sata ili ih prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoje 15–
20 minuta kako bi omekšali. Procedite orahe i stavite ih u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Blendajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku i kremastu smesu (oko 1–2 minuta) (najbolje u Nutribuletu). Po potrebi, dodajte još začina po ukusu ili kašiku vode.
Ovaj majonez je savršen za sendviče, salate ili kao dip. Brz, zdrav i ukusan – šta više poželeti?
Prijatno!​

Vegan majonez sa sremušem

уторак, 4. фебруар 2025.

Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)


Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)

Imate par zrelih banana koje čekaju da zasijaju u nekom receptu? Ovi mafini su savršeno rešenje! Mekani, mirisni i puni hrskavih oraha, brzo se prave i još brže nestaju. Sve što vam treba su banane, brašno, jaje, puter, malo cimeta i, naravno, orasi za dodatnu teksturu. Smesa se jednostavno umuti, sipa u kalup i peče dok ne zamiriše cela kuća!

Idealni su za doručak, užinu ili kada poželite brz, domaći slatkiš uz kafu. Čuvajte ih par dana (ako prežive toliko!) ili ih zamrznite za kasnije.  Recept vas čeka u nastavku!


 

Za još interesantnih recepata za slatke i slane mafine, pogledaj slećeće stranice:


Sastojci (za 6- 8 mafina):
2 male ili jedna velika zrela banana
45g smeđeg šećera
1 jaje
40 ml istopljenog putera (može i kokosovo ulje)
1 kašičica ekstrakta vanile
95 g brašna
½ kafena kašičica sode bikarbone
½ kafene kašičice praška za pecivo
1/4 kafene kašičice soli
1/4 kašičice cimeta
60 ml kiselog mleka
45 g seckanih oraha (može i badema ili lešnika)
Opciono: 1/4 šolje čokoladnih kapljica
 
Mafini od banana sa orasima (iliti banana bread mafini)

Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C i pripremite kalup za mafine. U jednoj činiji pomešajte izgnječene banane, šećer, jaje, istopljen puter i vanilu, mešajući mikserom dok se sastojci lepo ne sjedine. U drugoj činiji sjedinite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i cimet.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s bananama, lagano mešajući dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Zatim umiksajte grčki jogurt i seckane orahe, a po želji dodajte i čokoladne kapljice.
Kašikom rasporedite smesu u kalup za mafine, puneći korpice do tri četvrtine visine. Pecite 18-22 minuta, dok mafini ne zamirišu i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
Ostavite ih da se malo prohlade, ali teško je odoleti – verovatno će jedan nestati još dok su topli! 😍
Ovi mafini su savršeni za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj kad vam zatreba nešto ukusno i domaće za goste ili neko slavlje. Čuvajte ih u kutiji do tri dana ili zamrznite za kasnije – ako uopšte prežive toliko dugo! 🍌💛


уторак, 21. јануар 2025.

Humus od kestena


Humus od kestena

Kesten je prava nutritivna riznica i savršena jesenska poslastica! Bogat vlaknima, podržava zdravlje probave i pomaže u stabilizaciji šećera u krvi, a uz to ima izuzetno malo masti – idealan za sve koji paze na ishranu. Prepuni su vitamina C i B, pa jačaju imunitet i neguju kožu, dok prirodni antioksidanti čuvaju telo od slobodnih radikala. Još jedna dobra vest – kesteni su potpuno bez glutena, što ih čini pogodnim za sve.

A sada zamislite kesten u potpuno novom obliku – kremasti, bogati humus od kestena! Ova neobična kombinacija osvaja na prvi zalogaj, a idealna je za sve koji vole eksperimentisati s ukusima. U nastavku otkrijte recept za ovu zdravo-ukusnu poslasticu! 😊

Za još zanimljivih recepata sa kestenom, pogledajte:
Humus od kestena

Sastojci:
3/4 šolje kuvanih kestena
1 kašika tahinija
1/4 kašičice mlevenog kumina
1 čen belog luka (srednje veličine)
1 supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 – 2 kašike soka od limuna
1 – 2 kašike vode (ili po potrebi)
So i biber po ukusu
Malo sumaka za posipanje

Humus od kestena

Priprema:
Skuvane kestene, beli luk, kumin, tahini, so, limun i maslinovo ulje stavite u blender ili multipraktik. Dobro izblendajte sve sastojke. Dodajte vodu i ponovo blendajte dok smesa ne postane glatka i kremasta. Ako je potrebno, dodajte još vode da biste dobili finu kremastu teksturu. Prebacite smesu u činiju za serviranje i prelijte maslinovim uljem. Ukrasite paprikom u prahu ili sumakom kao ja ako ga imate, i svežim kojianderom ili peršunom. Poslužite uz pita hleb, povrće ili krekere. 
Prijatno!

Humus od kestena

четвртак, 9. јануар 2025.

Kesten tiramisu

Kesten tiramisu

Kesten + Tiramisu = Savršenstvo!
Za sve ljubitelje kremastih poslastica i kestena, evo deserta koji osvaja na prvi zalogaj! Za mene, ovo je apsolutno nepobediv spoj – nežan, aromatičan, i jednostavno božanstven. Ideju za ovaj recept dobila sam dok sam smišljala šta slatko da pripremim na humanitarnoj radionici posvećenoj kestenima. Kad sam je isprobala, znala sam – pogodak u centar! 

Pored klasičnih sastojaka za tiramisu, ovaj recept ima mali twist: kesten liker (apsolutna zvezda!) i kesten brašno u kombinaciji sa slatkom pavlakom. Ako vam je lakše, možete koristiti i kupovni kesten pire, ali tada smanjite količinu šećera sa 100 g na 70 g.

Još jedna prednost? Pravi se brzo i jednostavno! Samo ga ostavite preko noći da odstoji i svi ukusi će se savršeno prožeti. Sledeći dan – desert iz snova je spreman!Probajte, javite utiske, i uživajte u ovoj kestenasto-kremastoj čaroliji! 

Za još inspirativnih recepata, zavirite na ove stranice i pronađite svog favorita:
Kesten tiramisu

Sastojci:
Za krem:

4 žumanca
100 g šećera u prahu
70 ml marsale ili suvog belog vina
35 ml likera od kestena
500 g mascarpone sira
300 ml slatke pavlake
200 gr kesten pirea (kesten brašno pomešano sa slatkom pavlakom ili kupovnog)

Još:
300 g piškota  
100 ml espresa
Malo likera od kestena
kakao za posipanje

Priprema:

Priprema kreme

Kuvanje žumanaca:
Odvojite žumanca i belanca. Žumanca stavite u činiju pogodnu za kuvanje na pari, dodajte šećer, pa lagano sjedinite. Dodajte marsalu i liker od kestena.
Postavite činiju iznad lonca s ključalom vodom i kuvajte na pari uz stalno mešanje oko 10 minuta, dok smesa ne postane penasta i gusta (60°C). Ostavite da se ohladi.

Priprema kreme:
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. U ohlađena žumanca dodajte mascarpone i umutite mikserom dok ne postane glatka smesa.
Dodajte kesten pire u šlag, pa lagano sjedinite spatulom. Na kraju spojite obe smese mikserom dok ne dobijete homogenu kremu.

Slaganje tiramisua:
Skvajte 2–3 produžena espressa, prohladite ih i dodajte liker od kestena po ukusu.Piškote kratko provucite kroz kafu (1-2 sekunde).Na tacnu ili u pleh dimenzija 32×20 cm, poređajte prvi sloj piškota. Nanesite polovinu kreme i poravnajte. Složite još jedan red piškota namočenih u kafu i premažite ostatkom kreme.Pospite tamnim kakaom preko poslednjeg sloja kreme.

Hlađenje i serviranje
Tiramisu ostavite u frižideru preko noći kako bi se ukusi proželi. 
Pripremite se za oduševljene poglede dok uživate u ovom savršenom spoju tradicionalnog i inovativnog! 

Porcelanski tanjir na kojem je poslužena ova poslastica nije samo tanjir – to je ručno izrađeno umetničko delo iz mog Ateliera by Silvana. Svaki detalj je nastao s ljubavlju, baš kao i svaki recept! 

Kesten tiramisu

субота, 7. децембар 2024.

Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom


Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom

Ako tražite savršen vegan sos koji se priprema brzo i jednostavno, ovaj recept će vas oduševiti! Kombinacija nežnog ukusa indijskog oraha, osvežavajućeg limuna i aromatične mirođije stvara kremasti sos koji će obogatiti svaki obrok. Bez kuvanja i s minimalnim sastojcima, ovaj sos je idealan kao preliv za lososa, batat ili neko drugo slatkasto povrće, namaz ili dodatak pasti ili omiljenim jelima. Pripremite ga i otkrijte njegovu svestranost! 🌱✨

Za još inspirativnih recepata, zavirite u ove linkove i pronađite ukusne ideje koje će oduševiti vaše nepce:

Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom

Sastojci:
150 gr indijskog oraha
210 ml vode
2 supene kašike sveže ceđenog limuna
kora od 1/2 limuna
1 vezica sveže mirođije
so i biber po ukusu

Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom


Priprema:
Da biste pripremili ovaj kremasti preliv/sos, počnite tako što ćete indijske orahe staviti u činiju i preliti toplom vodom. Ostavite ih da odstoje oko sat vremena – ovo će ih omekšati i učiniti savršeno glatkim nakon blendiranja. Procedite orahe, prebacite ih u blender ili Nutribullet, dodajte vodu, sveže ceđen sok od limuna, aromatičnu mirođiju, so i biber po ukusu. Blendirajte dok ne dobijete svilenkastu, kremastu teksturu.
Gotov preliv sipajte u staklene teglice i služite uz vaše omiljene obroke. Od ove količine dobićete oko 200 ml sosa, koji možete čuvati u frižideru nekoliko dana – ako išta ostane, naravno! 🌿

Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom

Vegan preliv od indijskog oraha sa mirođijom

петак, 6. децембар 2024.

Vegan burger od šitake pečuraka

Vegan burger od šitake pečuraka

Ako mislite da veganski burgeri ne mogu biti sočni i puni ukusa, ovaj recept će vas razuveriti! Burger od šitake pečuraka prava je eksplozija ukusa, savršeno začinjena i neverovatno zadovoljavajuća. Toliko je ukusan da niko neće ni primetiti da je posno – idealan za sve koji žele da uživaju u zdravijem, ali podjednako bogatom obroku. Pravi izbor za svakog gurmana! 🍔🌱

Vegan burger od šitake pečuraka

Za još inspirativnih ideja, zavirite u sledeće recepte:


Vegan burger od šitake pečuraka

Sastojci (za oko 4 burgera):
2 supene kašike maslinovog ulja
1 šolja karamelizovanog luka (oko 3 glavice svežeg)
200 gr šitake peručaka
1 šolja kuvanog integralnog pirinča (oko 60 gr pirinča pre kuvanja u zrnu)
1/2 šolje grubo samlevenih indijskog oraha
3/4 šolje sitno samlevenih ovsenih pahuljica
1 supena kašika ribljeg sosa
1 supena kašika soja sosa
1 kafena kašičica švarma začina
1/2 supene kašičice dimljene paprike
1/2 kafene kašičice soli
biber po ukusu

Vegan burger od šitake pečuraka

Priprema:

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na blagoj vatri, dodajte luk i lagano ga dinstajte dok se ne karamelizuje. Kada postigne zlatnu boju, izvadite ga iz tiganja i u istom dodajte pečurke. Sotirajte ih dok ne ispari sva tečnost, a zatim ih posolite i pobiberite po ukusu.

Dok se pečurke pripremaju, skuvajte integralni pirinač i u secku usitnite ovsene pahuljice i indijski orah. U secko stavite prohlađeni luk, pečurke, skuvani pirinač, usitnjene pahuljice i orahe, kao i sve začine iz recepta. Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu – biće blago lepljiva, što je sasvim u redu.

Od dobijene mase oblikujte četiri burgera, premažite ih tankim slojem maslinovog ulja i pecite poređane na pek papir u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta ili ih propržite u tiganju na malo ulja dok ne postignu lepu zlatnu boju.

Kada su gotovi, poslužite ih uz omiljene burger zemičke, BBQ sos, veganski majonez i sveže povrće poput baby spanaća, crvenog luka u kolutovima, krastavca i paradajza. U mom slučaju, koristila sam čeri paradajz, a ne paradajz jer mu trenutno nije sezona. Kao savršen prilog predlažem krompiriće iz rerne.

Prijatno! 🍔

Vegan burger od šitake pečuraka

уторак, 3. децембар 2024.

Potaž od kestena sa šampinjonima

Potaž od kestena sa šampinjonima

Jesen u tanjiru – to je najbolje kako bi opisala ovaj kremasti potaž od kestena i pečuraka! Savršena kombinacija bogatih, zemljanih aroma vrganja, šampinjona i praziluka, uz kremastu teksturu kestena, stvara jelo koje miriše na toplinu i udobnost hladnih dana. Uz dodatak mirisnog timijana i dašak kreme za kuvanje, svaki zalogaj donosi harmoniju ukusa i savršeno greje dušu i telo. Ovo je pravi izbor za sve one koji vole rustična, ali sofisticirana jela, a najbolji deo? Priprema je jednostavna, a rezultat oduševljava! Pripremite se za kulinarsku magiju i uživajte u svakom zalogaju! 🌰🍄✨.

Potaž od kestena sa šampinjonima

Za još inspirativnih ideja, zavirite u ove linkove:

Potaž od kestena sa šampinjonima

Sastojci:
1/2 supene kašike maslinovog ulja
1/2 supene kašike putera
200 gr šampinjona seckanih na kolutove
1/2 supene kašika sušenih vrganja
1/2 stabljike praziluka
1 manja glavica crnog luka
1 čen sitno seckanog belog luka
250 ml vode
600 ml pilećeg bujona
200 gr pečenih kestena
nekoliko gračnica timijana
so i biber po ukusu
1 dl kreme za kuvanje

Potaž od kestena sa šampinjonima

Priprema:
Na blago zagrejanom maslinovom ulju i puteru sotirajte iseckane pečurke dok sva voda ne ispari i pečurke ne dobiju finu zlatnu boju. Zatim dodajte dehidrirane vrganje, iseckan praziluk i crni luk i sve to sotirajte dok luk ne dobije staklastu boju. Dodajte sitno seckan beli luk i vrlo kratko sotirajte zajedno. Sipajte 250 ml vode u kojoj su se dehidrirale pečurke, bujon i pečeno kestenje koje ste iseckali na manje komade. Potaž kuvajte oko 45 minuta dok se kesten ne raspadne. Potaž dobro izblendirajte (oko 2-3 minuta) i dodajte kremu za kuvanje, pa još malo izblendirajte. Ostavite nekoliko sotiranih pečuraka kao ukras za serviranje. Služite toplo i prijatno!
Činija - Atelier by Silvana :) 

Napomena: Za posnu verziju koristite maslinovo ulje, bujon od povrća i vegan kremu za kuvanje.

Potaž od kestena sa šampinjonima


среда, 20. новембар 2024.

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj i kesten – nesvakidašnji spoj koji donosi pravu harmoniju ukusa u svakom zalogaju! Kada se ove dve namirnice sjedine u varivu, obogaćene mirisom hrskave slanine, dobijate jelo koje je istovremeno rustično i sofisticirano. Prokelj donosi blagu gorčinu i prepoznatljivu teksturu, dok kesten unosi kremastu slatkoću i dubinu ukusa. Slanina svojom hrskavom notom zaokružuje ovo jelo, čineći ga savršenim izborom za hladne jesenje dane. Savršen spoj jednostavnosti i bogatstva – idealno za one koji traže nešto drugačije, a opet tako domaće i utopljeno u sezonske ukuse.

Uz ovo neodoljivo varivo s keljom, kestenom i slaninom, zavirite u još inspirativnih recepata s kestenom na blogu! Prepustite se čarima ove jesenske namirnice i otkrijte nove ideje za slatka i slana jela sa kestenom i prokeljom koja će osvojiti vaša čula:


Sastojci:
20 gr putera
2 šalota sitno seckana
200 gr prokelja očišćenog i opranog i seckanog na polovine
180 gr očišćenog i skuvanog kestena
50 gr pančete
so, biber po ukusu
1 kafena kašikčica limuna

Prokelj sa kestenom i pančetom

Priprema:

Da biste uživali u ovom divnom jesenskom spoju, krenite s pripremom kestena! Svaki zasecite u obliku krstića, stavite u šerpicu s hladnom vodom i kuvajte dok voda ne proključa, a zatim još 10-tak minuta. Izvadite ih i, dok su još topli, oljuštite – tako će se lakše očistiti.

Prokelj pažljivo očistite od oštećenih listova, operite i presecite na pola. Na malo putera, sotirajte ga nekoliko minuta dok ne omekša, posolite i ostavite po strani. Alternativno, možete ga blanširati na dva minuta, pa zatim koristiti na isti način.

Na puteru sotirajte sitno seckani šalot, dodajte kockice pančete i nastavite još nekoliko minuta dok se ne pusti masnoća i budu malo hrskava. Ubacite pripremljeni prokelj, dobro promešajte i sotirajte još minut-dva. Na kraju, dodajte skuvan i iseckan kesten, začinite solju i biberom, i pre služenja obavezno nakapajte svež sok limuna za dodatnu svežinu.

Prijatno!

Za ljubitelje lepog posuđa – činija u kojoj je ovo posluženo je ručno rađena u Atelier by Silvana. Ako vas zanima više o ovom komadu ili želite sličan, slobodno mi pišite na shadzi15@outlook.com. 😊

Prokelj sa kestenom i pančetom

уторак, 12. новембар 2024.

Potaž od kestena

Potaž od kestena


Kesten je prava jesenja poslastica, a osim što mami mirisom pečenih plodova, izuzetno je zdrav. Bogat je vlaknima, vitaminima C i B, a posebno se ističe visokim sadržajem minerala poput magnezijuma i kalijuma, što ga čini idealnim saveznikom za jačanje imuniteta i zdravlje srca. Njegova kremasta tekstura savršeno se slaže s hladnim danima, dok ga jesen čini glavnim glumcem u svakom slatkom ili slanom receptu. Kesten i jesen, kao da su stvoreni jedno za drugo – zajedno donose toplinu, miris i zdravlje na tanjiru. 
Inspirisana mirisom i ukusom kestena, osmislila sam ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan recept za potaž koji ćete obožavati. Priprema je brza i laka, jedino što može da oduzme malo više vremena jeste kuvanje i čišćenje kestena, ali verujte – isplati se svaki trud! A za one koji vole prečice, dobra vest je da u mnogim marketima (DM, Lidl, itd.) već možete pronaći kuvani kesten, pa će vam priprema ovog kremastog potaža biti još jednostavnija. Savršenstvo jeseni u tanjiru, brzo i bez stresa!

Za još inspirativnih ideja, zavirite ovde:
Sastojci (za dve osobe):
1/2 supene kašike putera
1 šalot sitno iseckan
1 šargarepa sitno iseckana
1 grančica stabljike celera sitno iseckana
600 - 700 ml pilećeg bujona
vode po potrebi
150 gr kuvanog i očišćenog kestena
so i biber
nekoliko grančica timijana (majčine dušice)
1 lovorov list 

Za ukrašavanje:
malo kreme za kuvanje pomešane sa kašikom pavlake
Kafena kašičica seckanog svežeg vlašca
2- 3 lista pančete koju ste ispržili u tiganju da bude hrskava

Potaž od kestena


Priprema:
Kesten prvo zasecite i kuvajte u vodi oko 15 minuta. Čim se malo prohladi, oljuštite ga i ostavite po strani. U međuvremenu, u šerpi zagrejte puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte sitno seckan šalot i lagano propržite dok ne omekša. Potom ubacite šargarepu i celer, pa nastavite dinstanje još nekoliko minuta, dok povrće ne omekša i pusti svoje arome. Zatim dodajte kuvane kestene, pileći bujon, timijan i lovor i začinite solju i biberom po ukusu. Pustite da sve provri, a potom kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok svi sastojci ne budu savršeno kuvani. Kada je gotovo, smesu dobro izblendirajte dok ne dobijete glatku teksturu, oko 2 minuta.

Potaž servirajte tako što ćete ga ukrasiti kremom za kuvanje, posuti svežim seckanim vlašcem i u sredinu dodati hrskavo prženu pančetu.

Prjatno!

Potaž od kestena

среда, 21. август 2024.

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom


Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ukoliko ste vegan ili postite ili ste na posebnom režimu ishrane bez masnoća ili bezglutenskom režimu, ovi krekeri će vas oduševiti svojom jednostavnošću i ukusom. Za pripremu ovih finih krskavih krekera potrebno je bademovo brašno, čija semenke, susam i voda, a kao dodatak ja sam stavila kurkumu, a vi možete da se igrate i stavite neki drugi začin.
Čija semenke i bademovo brašno su izuzetno zdrave namirnice. Bademovo brašno bogato je proteinima, zdravim mastima i vlaknima, dok su čija semenke bogate proteinima, biljnim vlaknima i  zdravim mastima. Obe namirnice doprinose zdravlju srca i uključivanje ovih namirnica u ishranu može doneti brojne zdravstvene koristi.  

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Ako želite još inspiracije uz ove krekre, evo nekoliko predloga recepata koje biste mogli da isprobate:
1/4 šolje čija semenki
1/2 šolje vode
1 šolja bademovog brašna
2 supene kašike susama
1/2 kafene kašičice soli
biber po želji
1/2 kafene kašičice kurkume

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom

Priprema:
Zagrejte pećnicu za 180 C. 1/4 šolje čija semenki pomešajte sa pola šolje vode i ostavite da odstoji nekih 15tak minuta kako bi semenke upile vodu. Kada su upile vodu, dodajte ih posudi u koju ste sipali bademovo brašno, so, biber, susam i kurkumu. Sve sastojke dobro izmešajte i umesite u loptu. Smesu prebacite na pek papir, a preko njega takođe stavite pek papir i oklagijom istanjite smesu da bude baš tanka, tek nekoliko milimetara. Kada ste istanjili smesu, skinite gornji pek papir i premestite smesu, zajedno sa pek papirom na kojoj je, na tepsiju i stavite da se peče u rerni nekih 20 tak min, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi izvadite ih i prohladite i služite samostalno ili uz neki od namaza koje sam predložila. 
Prijatno!

Krekeri sa čija semenkama i bademovim brašnom