понедељак, 29. јануар 2018.

Pogačice sa sirom, maslinama i bosiljkom

Pogačice sa sirom, maslinama i bosiljkom 
Doručak, hm... mnogi ga izbegavaju iz ovog ili onog razloga. Ja nikada, naučili su me moji da je "prvo fruštuk, ondak na put" najbolje i najzdravije za nas. E pa s obzirom da ne volim monotonost, i obožavam da isprobavam uvek nešto novo, evo jedog recepta u kom ćete sigurna sam, uživati.

Za ovaj recept, potrebno je (za 4 komada ili dve osobe):
75 gr prosejanog brašna
1/4 kašičice
50 gr finog kukuruznog brašna
35 gr izrendanog kačkavalja
1 kašika crnih seckanih maslina
1 supena kašičica bosiljka
1 jaje
150 ml mleka
1 supena kašika maslinovog ulja
puter, tvrdi koziji sir kao prilog

Priprema:
Sve suve sastojke (brašno, so, kukuruzno brašno) pomešajte sa izrendanim tvrdim sirom (ostavite malo za posipanje). Dodajte bosiljak i seckane masline. U drugoj posudi, umutite blago jaje i dodajte mleko i ulje i sve opet blago umutite. "Mokre" sastojke dodatje suvima i mešajte dok se masa ne sjedini. Gotovu smesu sipati u modlu za mafine. Ja sam ih u stavila u modle u obliku srca, pa eto ideje za doručak za dan zaljubljenih :), i na kraju posuti preostalim izrendanim kačkavaljem.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C između 20 i 25 minuta, odnosno dok ne narastu i malo porumene. Odlično idu uz puter (Imlekov Puter za mazanje - slani) i tvrdi koziji sir i kulen.
Naravno, sastojke možete menjati po želji, na primer umesto maslina možete staviti orahe, takođe i sir može biti mladi, feta itd..
Pogačice sa sirom, maslinama i bosiljkom

Pogačice sa sirom, maslinama i bosiljkom


четвртак, 25. јануар 2018.

Orijentalna lepljiva pileća krilca

Orijentalna lepljiva pileća krilca
Od čitavog pileta, krilca naprosto najviše volim da jedem i za mene su nepresušan izvor inspiracije kada je reč o pripremi krilaca sa raznim sosovima, prelivima i umacima, ali i klasično pečenih krilaca. Za danas sam vam pripremila orijentalna lepljiva krilca, i ovo je mogu vam obećati, početak čitavog serijala recepata, kao i sa ćufticama, vezano za pileća krilca u kojima ćemo otkrivati nove ukuse i načine pripreme. Ova i ovakva krilca odlična su kako za ručak ili večeru, ali i za tzv "party food" gde ih možete servirati prepolovljena uz raznorazne salate ili dipove (sosove). Pa da krenemo sa pripremom :).

Sastojci (za dve osobe):
12 krilaca (je oko 1 kg)
1/2 šolje (oko 75 gr) svetlog smeđeg šećera (pošto ga nisam imala, uzela sam pola tamnog i pola belog)
sok od 2 manja ili jednog velikog sočnog limuna
đumbir dužine oko 2 do 3 cm izrendan na sitno
2 kašike soja sosa
1/4 šolje sosa od ribe (fish sauce, ima ga u Maxiju, Metrou itd.)
po želji tucane ljute paprike, u zavisnosti koliko ljuto želite da krilca budu

Priprema:
Rernu zagrejte na 150 C. U većoj posudi pomešajte šećer, limunov sok, soja sos, fish sos i ostavite 2 minuta dok se šećer ne rastopi, dodajte sitno izrendan đumbir i tucanu ljutu papriku. Promešajte sve sastojke i umačite krilca u smesu i ređajte ih u tepsiju. Višak sosa prelijte preko krilaca i prekrijte tepsiju alu folijom i pecite u rerni na 150 C oko sat vremena. Nakon sat vremena kad su krilca omekšala i polu "skuvana", temperaturu povećajte na 225 i nastavite peći krilca još 30 tak minuta povremeno ih okrećući. Kada su gotova, služite uz seckani mladi luk, a kao prilog može lepo da ide neka lagana ajsberg salata, rotkvice.

Orijentalna lepljiva pileća krilca


уторак, 23. јануар 2018.

Faširane šnicle na moj način

Faširane šnicle na moj način

Faširane šnicle često pravim kad nemam vremena, a podsećaju me i na detinjstvo jer je ovo jelo bilo i sada je obavezno na mojoj trpezi. Može da se pravi na razne načine i da se puni sa raznim vrstama sireva. Pa evo mog klasičnog za početak, a u nekim od narednih ću sa vama podeliti i ostale zanimljive recepte na ovu temu.
A pored ovog, možda će vam se dopasti i:
Faširane šnicle na moj način

Sastojci:
400 grama mlevenog junećeg (ili mešanog junećeg i svinjskog) mesa
2 do 3 parčeta belog hleba bez korice (ili prezle kao zamena)
1 jaje
malo mleka
pola vezice svežeg peršuna, sitno seckanog
2 do 3 čena belog luka (ili mleveni u prahu beli luk)
so, biber ili vegeta
ulje od komine masline za prženje

Faširane šnicle na moj način


Priprema:
Meso stavite u činiju, dodajte mu jedno celo jaje, iseckani peršun, hleb koji ste prethodno stavili u mlako mleko da omekša i koji ste iscedili od viška tečnosti, iseckani beli luk, i začine. Smesu izmesite rukom i oblikujte u ćuftice. Ćuftice uvaljajte u hlebne mrvice i pecite na blagoj vatri na malo ulja od komine grožđa. Kada su gotove ređajte ih na ubrus da upije višak masnoće i služite sa salatom po želji, a može i pire krompirom. Prijatno vam želim!

Savet: Da biste imali ćuftice iste veličine uzmite kašiku za vađenje sladoleda i njom vadite istu količinu mesa. 

Faširane šnicle na moj način





понедељак, 15. јануар 2018.

File na kineski način

File na kineski način  
File je zaista jedna zahvalna i ukusna namirnica koja se brzo sprema. Zovu ga još i lungić ili svinjski biftek, a to ime je dobio jer je nema mnogo masnoća i to je zapravo duguljasti deo mišića svinjskog buta. Obično teži oko 400 grama. Za danas sam vam pripremila super ukusan marinirani file na orijentalan način.

Za ovaj recept, potrebno je (za dve osobe):
2 filea (manja)
3 kašike soja sosa
2 kašike susamovog ulja (ako nemate susamovog maslinovo ili od koštice grožđa)
2 kašike meda
kora i sok od 1 pomorandže
malo susama

Za povrće:
1 kašika susamovog ulja (ili maslinovog)
Mala vezica mladog luka,
1 mali praziluk i
1 veća crvena paprika
Chilli sos od šljiva ili Slatko ljutog sosa (ima ga u Maxiju, Sweet chilli sauce))

Priprema:
Sve sastojke sem mesa pomešati i sveže meso staviti u smesu i marinirati oko 30-tak minuta. Svaki od filea staviti u folijiju, zamotati ih i staviti u rernu da se peku na oko 200 C. Posle 20tak minuta otvoriti foliju i povećati temperaturu da se malo zapeku.
U međuvremenu, u tiganju i na malo maslinovog ili susamovog ulja propržiti povrće na jakoj vatri nekoliko minuta i preliti sa kašikom do dve slatko ljutog sosa. Promešati i povrće je gotovo.
Služiti tako što ćete na tanjir staviti povrće i od gore iseći tanke filete, ili možete iseći filete na kockice i pomešati sa povrćem i posuti susamom. Prijatno!


File na kineski način 
File na kineski način



субота, 6. јануар 2018.

Punjene lignje

Punjene lignje
Večeras je Badnje veče, pa u sladu sa tim evo jednog predloga za današnji ručak ili večeru. Ovog puta sam spremila lignje. Kupovala sam različitih cena i kvaliteta, i moram priznati da su ove patagonijske očišćene, zaista odlične, meke kao duša kad se brzo propeku. Pa da krenemo sa receptom.

Za ovaj recept, potrebno je (za 2 osobe):
Oko 14 manjih lignji, oko 6 do 7 je dovoljno po osobi
2 srednje velika krompira (skuvana)
Beli luk
Peršun sveži
Maslinovo ulje
So, bibier

Za preliv:
nekoliko čenova belog luka
peršunov list
maslinovo ulje
sok od svežeg limuna
so, biber

Priprema:
Lignje otopiti i očistiti od kožice ako je ima. U međuvremenu krompir oljuštiti i iseći na kocke i skuvati ga. Kada je skuvan, ohladiti ga i iseckati što sitnije ili ga izgnječiti kao za pire. U ohlađeni krompir dodati iseckan beli luk po želji (ja sam stavila oko 4,5 čena ali sitna od domaćeg belog luka), pola veze peršuna iseckanog sitno, i sitno iseckane krakove lignji, posoliti i pobiberiti i sve promešati. Smesu staviti u kuvarski špric i puniti prosušene lignje. Nemojte ih prepuniti, odnosno, napunite 2/3 lignje smesom i stavite čačkalicu da smesa ne iscuri (ne bi trebalo). Peći lignje na malo ulja (stavite ih na vruć tiganj) sa obe strane oko 3 do 4 minuta. Napraviti preliv od belog luka, iseckanog peršunovog lista, maslinovog ulja i soka od limuna (odnos je 1:1), malo posoliti i pobiberiti. Lignje preliti sa smesom i služiti uz zelenu salatu. Prijatno!

Punjene lignje

Punjene lignje

Punjene lignje

четвртак, 4. јануар 2018.

Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina


Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina
Tunu sam počela da pravim pre godinu i nešto više dana i potpuno sam oduševljena njom. Pravi se kao i steak, princip je isti i njena priprema zahteva jako malo vremena, a evo i nekoliko saveta za njenu pripremu. Tunu valja pre pečenja posoliti kako bi se uklonila vlaga sa nje i bila čvršća, a kako bi aroma bila bolja, najbolje je marinirati ili uvaljati u mešavinu začina. Danas vam predstavljam recept sa ovom mešavinom, ali sam pravila pre još neke varijante koje su odlične, ali to ostavljamo za drugi put. Takođe, tunjevinu je najbolje staviti na vruć tiganj i sa što manje ulja, opet ponavljam, kao steak. Tunu više nije problem nabaviti kod nas. Ima je u Metrou sveže, a smrznute skoro u svim malo bolje snabdevenim marketima. Skoro sam našla u Tempu pakovanje smrzute od po 150-200 grama, taman za jednu porciju odnosno osobu. Pa da krenemo sa receptom.

Za ovaj recept potrebno je:
2 tuna odreska
so, biber
malo ulja
mešavina začina Balti Chickeh Curry (sastojci začina koje možete i sami napraviti: seme kima, korijandera, mleveni đumbir, senf u prahu, beli luk u prahu, cimet u prahu, allspice, čili u prahu, biber, kajenski biber, so, tumeric).

Priprema:
Tunu posoliti i uvaljati u mešavinu začina. Staviti je na vruć tiganj i peći sa svake strane nekoliko minuta. Najbolje je da joj sredina ostane malo sirova, ali po želi, možete je ispeći i "well done". Služiti sa blagom salatom jer su začini dosta jaki.


Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina

Tuna steak u Balti Chicken Curry mešavini začina

среда, 3. јануар 2018.

Kristinina domaća torta od banana

Kristinina domaća torta od banana
Za nov i srećni početak godine pobrinula se naš gost kuvar, naša draga horovođica Kristina Kovač sa svojom domaćom tortom od banane :). Želim vam još jednom sve naaaajbolje u novoj 2018 godini. Živi i zdravi i veseli bili.

Za ovaj recept je potrebno:
Za patišpanj:
8 kašika šećera
6 kašika brašna
8 jaja

Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
pola kašičice ekstrakta vanile
prstohvat soli
1 l mleka
džem od kajsije
sveže banane

Za ukrašavanje:
2 kesice šlaga


Priprema:
Patišpanj:
Umutite 8 žumanaca i u njih umešati 8 kašika šećera i 6 kašika brašna. U drugoj činiji umutiti šne od 8 belanaca. Spojiti ove dve mase i promešati. Sipati u pleh podmazan puterom i brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 12 minuta na 180 stepeni, zapravi dok patišpanj ne krene da se odvaja od ivica pleha. Kada se ohladi, patišpanj iseći na tanke šnite poprečno. 
Fil:
6 žumanaca pomešati sa 6 kašika šećera i 4 kašike brašna. Sipati pola kašičice ekstrakta vanile i prstohvat soli. To sve sipati u litar mleka koje je provrilo (skloniti sa vatre dok sipate), pa vratiti na srednju vatru i mešati 2-3 minuta. U kalup za tortu ređati red šnita u jednom pravcu, pa namazati džemom od kajsije (ne marmeladom ili pekmezom), pa namazati kremom koji ste napravili, pa iseći kolutove banane. Ponoviti proces sa đnitama sada poprećno poređanim. Završiti tortu šnitama poređanim u suprotnom smeru od prethodnog reda đnita. Prekriti staniolom i ostaviti u frižideru preko noći. Sutradan prevrnuti na tacnu i premazati šlagom na bazi mleka (2 kesice, može i 3). Prijatno i uživajte.