уторак, 30. март 2021.

Posni štapići sa belim vinom i semenkama


Posni štapići sa belim vinom i semenkama

Ovi posni štapići sa semenkama i belim vinom su odlična glickalica pogodna za svaki dan, ali i za neki rođendan ili svečanu priliku. Mogu biti odlični uz neki posni dip ili namaz. Brzo se prave, a od sastojaka potrebni su vam brašno, belo vino, ulje i semenke, so i prašak za pecivo. Smesa se poveže, ne mesi se, razvuče oklagijom, iseku štapiči i ispeku, ništa lakše i brže.

Posni štapići sa belim vinom i semenkama

Za još recepata za slane štapiće i trougliće od kora, što mrsne, što posne, pogledajte:

Posni štapići sa belim vinom i semenkama

Sastojci:
500 gr brašna mekog
200 ml ulja
200 ml belog vina
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
50 gr susama
50 gr semenki suncokreta
50 gr semenki golice
50 gr lanenog semena

Posni štapići sa belim vinom i semenkama

Priprema:
Pećnicu zagrejati na 200 C. U međuvremenu u posudi sipati prosejano brašno, so i prašak za pecivo i sve dobro promešati. Zatim dodati ulje i belo vino i semenke i sve dobro umešati prvo drvenom kašikom, a zatim smesu zatim prebaciti na pobrašnjanu površinu i rukom umesiti testo dok se ne dobije fina glatka masa.
Smesu prebaciti na papir za pečenje, a zatim ga oklagijom razvaljati na debljinu oko 1 cm veličine tepsije. Okruglim nožem za picu iseći štapice i staviti u pečnicu da se peku oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju finu blagu zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade.

Savet plus: Ukoliko nemate belo vino, možete koristiti i pivo.
Napomena: Količinu semenki možete i smanjiti ili zameniti za vaše omiljene.

Posni štapići sa belim vinom i semenkama

Posni štapići sa belim vinom i semenkama




понедељак, 29. март 2021.

Posna "lenja pita" sa malinama


Posna "lenja pita" sa malinama


Kad kažemo lenja pita, odmah pomislimo na onu starinsku finu sa mašću i jabukama. Ova koju delim sa vama je posna i sa malinama i zaista je fina i ukusna i brzo se jako pravi. Glavni sastojak su ovsene pahuljice, malo badema i njeno veličanstvo malina, a od šećera korišćen je kokosov, u malim količinama. Pomešate sve sastojke za testo i fil i onda samo ređate, ništa više, brzo i lako. Pa krenimo...


Posna "lenja pita" sa malinama

A pored ovog, možda će vam se dopasti još posnih kolača kao što su:

Posna "lenja pita" sa malinama

Sastojci (za 9 kocki):
Za testo:
155 gr ovsenih pahuljica
100 gr mlevenih badema ili bademovog brašna
4 kašike kokosovog šećera
1 kafena kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
100 gr otopljenog kokosovog ulja
1 kašika rendane limunove korice

Za fil:
300 gr otopljenih malina
1 supena kašika limunovog soka
1 kafena kašičica rendane limunove korice
2 pune kašike kokosovog šećera
2 pune kašike gustina
prstohvat soli

Posna "lenja pita" sa malinama


Priprema:
U posudi pomešati sve sastojke za testo, a oko dve trećine mase utisnuti u kalup veličine 18 x 18 koji ste prethodno obložili sa pek papirom.
U drugoj posudi pomešati sve sastojke za fil i premazati preko kore, te ravnomerno posuti preko fila ostatak smese za testo. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 C oko 35 do 40 minuta. 
Sačekati da se sasvim ohladi, pa tek onda seći na kocke.

Napomena: Umesto malina, možete koristiti i višnje, borovnice, jagode, odnosno voće po izboru..

Posna "lenja pita" sa malinama

Posna "lenja pita" sa malinama


петак, 26. март 2021.

Veganski skonsi sa sremušem


Veganski skonsi sa sremušem

Sremuš, poznat još kao medveđi luk ili divlji luk, je samonikla biljka iz porodice lukova. Ima veoma veliku hranjivu vrednost, naročito u prvim mesecima proleća. Kao veoma ukusan i zdrav dodatak jelima, koriste se listovi, lukovice. Mladi listovi se beru od marta do maja. Najbolje ga je upotrebiti u svežem stanju, jer sušenjem ili dužim kuvanje gubi miris i ukus. Izuzetan je za snižavanje masti i čišćenje organizma i sistema za varenje. I kod nas je popularan u zadnjih nekoliko godina, i sada se može kupiti u svakom marketu i sa njim se zaista svašta može napraviti.

Pa tako, mogu vam se dopasti sledeći recepti...

Veganski skonsi sa sremušem

Sastojci:
250 gr mekog brašna tip 400
50 gr margarina od maslinovog ulja
1 kesica praška za pecivo 
50 gr Viofast belog veganskog sira u kriškama rendanog
1 ravna kašičica soli
pola vezice ili oko 3 supene kašike sitno seckanog sremuša
125 ml pirinčanog mleka

Veganski skonsi sa sremušem


Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C. U većoj posudi sipajte brašno i margarin seckan na kockice i rukama umešajte tako što ćete napraviti konzistenciju kao da su hlebne mrvice. Zatim dodajte so, prašak za pecivo i rendani beli sir i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte opran, prosušen i sitno seckan sremuš i opet promešajte. Na kraju dodajte mleko i umešajte prvo kutlačom a zatim rukama smesu da bude glatka i fina. Ne treba mesiti. Smesu stavite na pobrašnjanu radnu površinu i formiratje krug debljine oko 2 cm. Isecite 8 parčića, odnosno trouglova i stavite na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Trouglove premažite sa malo mleka i stavite da se peče oko 25, do 30 minuta. Služiti toplo ili ohlađeno.
Ovi skonsi su hrskavi spolja, a meki iznutra, a ukus sremuša se baš fino oseća.

Napomena: Umesto veganskog sira možete staviti 3 supene kašike nutritinvog kvasca. 

Veganski skonsi sa sremušem



среда, 24. март 2021.

Kapri torta koja se ne peče

Raw kapri torta

Ovo je jedna predivna raw torta koja se ne peče, izuzetno je ukusna, i ne treba previše vremena da se napravi. Sastoji se od tri sloja, donji od urmi, badema i lešnika, srednji od jagoda i pudinga od vanile, i gornji od grčkog jogurta i pistaća, prava fantazija ukusa. Torta je vegetarijanska, a za vegansku verziju, slobodno koristite veganski Meggle mascarpone, biće odlična zamena. 

A pored ove, može vam se dopasti i:

Sastojci:
Donji sloj
150 gr otkoščenih urmi
150 gr mlevenih lešnika
75 gr  mlevenih badema
50 gr meda
15 gr kakao praha

Srednji sloj:
300 gr odmrznutih jagoda
100 ml soka koji se ocedio od jagoda
60 gr eritriola
1 puding od vanile
10 gr agar agara (biljni želatin)

Gornji sloj:
400 gr grčkog jogurta
50 gr mlevenih pistaća
50 gr meda
1 supena kašika aroma vanile
15 gr agar agara

Raw kapri torta

Priprema:
Donji sloj
Otkoščene urme na 15tak minuta ostaviti potopljene u toploj vodi. Ocediti urme i skinuti kožicu i zajedno sa ostalim sastojcima izblendirati. Dobijenu smesu rasporediti i utapkati u kalup za torte i ostaviti u frižider da se ohladi i stvrdne. Ja sam koristila od 20 cm. 

Srednji sloj
Otopljene jagode procediti i kratko izblendirati pa prebaciti u šerpicu i zajedno sa eritriolom kuvati na srednjoj temperaturi oko 10 min. 
U soku od jagoda razmutiti puding od vanile da nema grudvica pa sipati u jagode i kuvati mešajući dok se ne zgusne. Na kraju dodati agar agar i kuvati još dva minuta. Ostaviti fil da se prohladi pa ga rasporediti u korpice preko donjeg sloja. Vratiti u frižider.

Gornji sloj
Pomešati grčki jogurt, pistaće, med i vanilu i sjediniti. u 3 kašike vode razmutiti agar agar pa ga kuvati na srednoj temperaturi 2 minuta. Pomešati skuvan želatin sa ostalim sastojcima i preliti preko srednjog sloga. Vratiti u frižider da se sastojci ohlade i zgusnu. Tortu najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi, a zatim služiti. Od gore posuti seckanim lešnicima ili listićma badema ili seckanim pistaćima, po želji. Prijatno!

Napomena:
Količina agar agara koja je potreba u srednji i gornji sloj zavisi od toga koji je odnosno od kog je proizvođača. Obavezno pročitajte uputstvo za koju količinu tečnosti je i tako ga koristite, nevezano od instrukcija u receptu.

Napomena: Umesto eritriola, možete koristi i kokosov šećer

Raw kapri torta

петак, 19. март 2021.

Pikantni namaz od čvaraka


Pikantni namaz od čvaraka


Čvarci su svakako deo srpske tradicije, a znate li da su ime dobili od glagola čvariti (topiti), a koji se odnosi na njihov proces dobijanja. Iako se ne zna tačno kada su nastali, od davnina su prisutni na našoj trpezi, a u vreme svinjokolja slanina se topila kako bi se dobila mast, jer je bila ključna namirnica za pripremu hrane. Prilikom pravljenja masti javljaju se nus proizvodi, a to su zapravo čvarci. Da bi čvarci bili ukusni i hrskavi mora se voditi pažnja da se ti nus proizvodi ravnomerno iseku a zatim pažljivo pritiskaju i cede, a takođe ne smeju ni da pregore, jer bi to značilo da je mast pregorela, a takva nije za upotrebu. Prvobitno nisu bili tako popularni, ali su vremenom skinuli mast sa prevlasti. Međutim, 70-tih godina prošlog veka, čvarci su gotovo nestali iz proizvodnje, a razlog leži u činjenici da se propagirala ishrana sa manje masnoća. Dok su poslednjih godina nova istraživanja utvrdila da čvarci sadrže obilje proteina i masti, a da nemaju ni trunčicu ugljenih hidrata, zbog čega su dobra namirnica. Jedina manjkavost ovih zlatnih komadiča, kada je reč o nutritivnoj vrednosti, jeste što gotovo da uopšte nemaju korisne vitamine ili minerale. 

Sada kada smo se malo upoznali sa čvarcima, predstaviču vam nešto novo na tržištu, a to su ljuti domaći čvarci kompanije Bibli (www.bibli.rs). Za mene su pravo otkrovenje, jer pored klasičnih, sada možete nabaviti i ove fine ljute, zapravo nisu ni tako ljuti, već pikatni, čvarci. Idealni za pravljenje raznoraznih đakonija. Pa sam ja tako došla na ideju da napravim ovaj fini pikantni namaz od čvaraka, koji se extra brzo pravi, a još brže pojede. Namaz je idealan za doručak, večeru ili neku užinu, ali ovako ukusan, biće sjajan kao dodataka na svečanoj slavskoj ili uskršnoj trpezi.

Pored ovih, od istog proizvođača, možete nabaviti i domaće klasične čvarke, kao i one sitne. Ono što krasi ove proizvode su konstantan kvalitet i ukus. Ja sam prezadovoljna.


Pikantni namaz od čvaraka

Sastojci:
180 gr Bibli ljutih domaćih čvaraka
1 velika supena kašika krem sira, Moja kravica
1 čaša kisele pavlake
so, biber po ukusu
sok od pola limuna (manjeg)
1 ravna supena kašika vlašca
3 supene kašike seckanog mladog luka (zeleni deo)


Pikantni namaz od čvaraka


Priprema:
U secka sipati čvarke i usitniti ih dobro, a zatim dodati ostale sastojke i smesu sjediniti u namaz.
Služiti u parče tosta ili domaćeg hleba.

Napomena: Ukoliko ne možete da nabavite ljute domaće čvarke, sipajte kašičicu mlevene ljute ili dimljene paprike, ili po ukusu.

Pikantni namaz od čvaraka

Napomena: Ovaj fini namaz možete koristiti i kao punjenje za kiflice ili peciva.

Recept je nastao u saradnji sa kompanijom Bibli.


Pikantni namaz od čvaraka

 


среда, 3. март 2021.

Špagete carbonara


Špagete carbonara

Carbonara je jedno vrlo jednostavno jelo od testenine koje je dosta rasprostranjeno i omiljeno među gurmanima. Recept naravno potiče iz Italije, iz okoline Rima, a pravi se koristeći jaja, tvrdi sir, slanina i biber, a jelo je sa ovim nazivom nastalo sredinom 20. veka. Od sireva se koriste parmezan ili pekorino ili oba, a od testenine najčešće špagete. Ono što ja dodam jeste malo pavlake i koristim žumance i to je to, sos je odličan, a naravno što je slaninica bolje dimljena to će sos biti ukusniji, a što se tiče parmezana, ja kupujem u komandu pa ga rendam pre služenja i to je moj topli savet jer je tako mnogo ukusniji.

Pored ovog, može vam se dopasti i...

Špagete carbonara

Sastojci:
200 grama špageta
voda za kuvanje testenine
100 gr mesnate slanine, sitno seckane
2 kašike maslinovog ulja
2 žumanceta
2 dl kisele pavlake
2 čena belog luka, sitno seckanog
so, biber,
seckani peršun, pola vezice
50 gr rendanog parmezana

Špagete carbonara

Priprema:
Testeninu skuvati u vodi bez ulja prema uputstvu proizvođača (ja koristim Barilla, i jako sam zadovoljna), procediti i ostaviti sa strane.
U međuvremenu, na maslinovom ulju propržiti slaninicu da bude hrskava, zatim dodati beli luk i još malo propržiti. U posebnoj posudi umutiti žumanca, pavlaku, pola parmezana i peršun i so i biber i dodati slaninici i belom luku i kuvati sve sastojke da se lepo sjedine oko 2 minuta. Zatim dodati špagete i sve pomešati i služiti uz dodatno posipanje peršuna i paremezana. Služiti toplo!

Špagete carbonara