петак, 28. септембар 2018.

Trouglići sa šljivama i fetom

Trouglići sa šljivama i fetom
Ukoliko ste ljubitelj kolača i slatkiša sa sirom, oduševićete se ovom jednostavnom, ali efektnom kombinacijom, feta sira i šljiva sa dodatkom cimeta uvijenu u tanke kore za pite i gibanice. Za ovu poslasticu vam neće trebati puno vremena da napravite punu tepsiju (ko 20-tak komada), a rezultat je fantastičan. Možete ih praviti da budu veći ili manji trouglići, ali mislim da je bolje kada su manji, odnosno kad su više kao "finger" food. Tako napravljenje možete ih služiti uz popodnevnu kafu, čajanku, za doručak, večeru, kao party food, mogućnosti su razne, samo izaberite priliku. Što se tiče feta sira, nemojte ga štedeti i kupite pravu grčku fetu, ima je u Maksiju i u Aromi, jer ipak, prava feta je od ovčijeg sira, a ova naša kravljeg i drugačije je strukture i mekoće, odnosno tvrdoća.

Trouglići sa šljivama i fetom
Sastojci (za oko 20 trouglića):
Kore za pite i gibanice (pravougaone trake veličine 8 x 35 cm)
100-150 gr feta sira (originalnog grčkog, oceđenog i izrendanog)
100-150 gr rikota sira
50 gr kristal šećera
1/4 kašičice cimeta
1 jaje blago umućeno
75 gr putera
nekoliko svežih šljiva, iseckanih na sitnije komadiće (mogu i iz kompota ili zamrzivača, isprobala sam obe verzije)
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Pećnicu zagrejte za 200 C. U posudi pomešajte proceđen i izrendan feta sir, rikotu, šećer, cimet i umućeno jaje. U drugoj posudi otopite puter.

Od kora za pite i gibanice napravite 40 pravougaonika veličine 8 x 35 cm. Za svaki od trouglića vam treba po 2 pravouganika. Svaki od pravouganika premažite puterom i stavite jedan na drugi. Uži deo okrenite prema sebi, dok duži stoji uspravno. Sipajte jednu do dve ravne kašičice smese na traku i pospite sa nekoliko komadića sitno seckane šljive. Sada uzmite donji desni kraj pravougaonika koji je bliže vama i presavijte ga dijagonalno ka desnom od čega će se napraviti trougao. Zatim donji levi ugao tog trougla presavijte na gore, kako bi se napravio drugi, i tako redom dok ne dođete do kraja pravougaonika. Trebalo bi na tu dužinu da imate oko 4 presavijena trougla, a višak kore presavijte i zalepite puterom za trougao.

Ređajte trougliće u ravnu tepsiju na koju ste prethodnos stavili papir za pečenje. Kada ste ih sve poređali, sa ostatkom putera opet malo premažite i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 C i pecite oko 10 minuta ili dok ne postanu zlatno žute. Ostavite ih da se malo prohlade i zatim pospite šećerom u prahu i ostavite još malo da se prohlade i služite. Mogu i da vam ostanu za sutra i da ih opet podgrejete ili da ih jedete hladne. Odlična jesenja kombnacija.

Trouglići sa šljivama i fetom


уторак, 25. септембар 2018.

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta
 Jesen je bogami zakucala na vrata, ali to ne znači da ne treba i dalje da kuvamo "letnje". A tikvice su oličenje leta i lepog vremena, lake, zahvalne za razorazne kulinarske čarolije i kreacije. Ja ih najčešće spremam u ovom obliku, mada pravim i musaku koja je odlična, ali i zapečene, ali o tome u nekom drugom postu u kom ću podeliti taj fenomenalan recept za zapečene u rerni sa krompirom, jer su zaista fine i preukusne. Ali pređimo na ove brze i fine "pljeske"...

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

Sastojci:
Za pljeskavice
1 zelena tikvica (od oko 500 gr), sitno rendana i dobro proceđena
1 jaje
2 kašike parmezana
1/2 šolje izrendanog kačkavalja 
1/2 šolje mladog sira u kriški
1 čen belog luka
1 kašika sitno seckanog peršuna
3 pune kašike brašna
1 puna kašika prezli
so, biber po ukusu
1/2 kašike maslinovog ulja i malo putera

Za prilog od krastavaca i grčkog jogurta
1 manji krastavac iseckan
1 čen belog luka
1 pakovanje grčkog jogurta
so, biber
maslinovo ulje
sirće

Priprema:U posudu sipati rendane i dobro oceđene tikvice, 1 jaje, sitno rendani čen belog luka, parmezan, kačkavalj i sir u kriški, peršun, brašno i prezle i sve dobro promešati. Posoliti i pobiberiti i opet promešati. Kašikom za sladoled vaditi smesu i oblikovati pljeskavice i peći u tiganju u koji ste sipali po malo maslinovog ulja i putera, na srednje jakoj vatri dva tri minuta sa svake strane. Kada su gotove, staviti ih na ubrus da upije višak masnoće, i služiti uz prilog od krastavaca i grčkog jogurta koji ćete napraviti tako što ćete sve sastojke pomešati i staviti u frižider da se prohladi i odstoji bar 30 minuta..

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta

"Pljeskavice" od tikvica sa tri vrste sira i prilogom od krastavaca i grčkog jogurta



среда, 19. септембар 2018.

Mini "ala pizza" patlidžani

Mini "ala pizza" patlidžani
Jeste, opet patlidžani, kraljevi povrća, nepresušna inspiracija rane jeseni. Ovaj put podeliću sa vama jedno veoma brzo i jednostavno jelo, idealno za večeru, užinu, party, itd... Ukoliko ne nađete ovako male i duguljaste patlidžane, uzmite slobodno veće i isecite ih na kolutiće, s tim da nećete morati toliko dugo da ih u prvoj fazi pečete u rerni jer su bez kore.

Mini "ala pizza" patlidžani

Sastojci (za 4 osobe):
8 malih duguljastih patlidžana, svaki oko 150 grama
Pola konzerve oljuštenog čeri paradajza ili paradajz komadića
2 veća čena belog luka
1/4 kašičice origana
1/2 kašičice sveže majčine dušice
so, biber,
maslinovo ulje  150 gr grčke fete
2 kašike parmezana
rukola
Priprema:
Rernu uljučiti na 200 C. Patlidžane oprati i preseći na pola, posoliti pobiberiti i premazati maslinovim uljem, Patlidžane staviti na tepsiju obloženu papirom za pečenje na koji ste sipali nekoliko kašika vode. Prekrite ih folijom i stavite u zagrejanu rernu da se peku oko 30 minuta. U manjoj posudi pomešati paradajz, sitno iseckan beli luk, origano i majčinu dušicu i kašiku maslinovog ulja. Kada su patlidžani omekšali i skoro gotovi, izvaditi iz rerne i premazati ih ovom smesom i vratiti u rernu još 5 minuta. U međuvremenu, izrendajte fetu. Izvadite patlidžane, pospite rendanom fetom i parmezanom i pecite još 10-tak minuta. Izvadite patlidžane, prelijte ih sa malo maslinovog ulja i služite uz rukolu sa čeri paradajzom i po želji pospite sa još malo parmezana. Prijatno!

Mini "ala pizza" patlidžani


Mini "ala pizza" patlidžani

петак, 14. септембар 2018.

Punjeni patlidžani


Punjeni patlidžani
Kada jesen pokuca na vrata, patlidžan mi je jedno od omiljenih namirnica koju volim da spremam. Naravno, sa njim se može svašta, ali punjeni su mi neprevaziđeni, i to na ovaj način, punjeni smesom od slanine, šargarepe, luka, patlidžana i mlevenog mesa, ma fantastično. i svake jeseni, ovo jelo je redovno na našem stolu. Ali pre recepta, htela bih par rečenica da napišem o patlidžanu.

Patlidžan potiče iz tropskih predela, a njegov uzgoj se proširio  na Kinu i Japan, a u Evropu je stigao u 13. veku, kako kažu iz Italije i Turske. Vrlo je zdrava i niskokalorična namirnica, a takođe ima i nizak glikemijski indeks, tako da je pogodan i za hrono ishranu. Urkatko, povrće koje bi trebalo više da spremamo u ovo doba godine.

Punjeni patlidžani

Sastojci (za 4 i više osoba):
2 do 3 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 srednje velike šargarepe, sitno iseckane
50 gr pančete
so, biber, tucana ljuta paprika
4 patlidžana (oko 300 gr težine svaki)
450 gr mlevene junetine
250 gr izrendanog edamera
 parmezan po želji
veza peršuna

Punjeni patlidžani

Priprema:
Plave patlidžane preseći na pola i izdubiti ih nožem ili kašikom, kako bismo dobili oblik čamčića. Posoliti ih i preliti sa malo limunovog soka i uljem i staviti u tepsiju na papir za pečenje. Obzirom da su patlidžani okrugli i da bi čamčići stajali, donji deo patližana malo zaseći.
Na maslinovom ulju prodinstati sitno seckanu pančetu na srednjoj vatri, zatim dodati crni luk i beli luk i nastaviti dinstati još oko 5 minuta i dodati sitno seckanu šargarepu (ja je prvo presečem na pola, a onda svaku polovinu opet na pola, i zatim te četvrtine sitno seckam). Posoliti i pobiberiti. Zatim dodati izdubljeni deo patlidžana iseckan na sitne kockice i nastaviti sa dinstanjem još 5 minuta. Zatim dodati meso, opet posoliti i dodati malo tucane ljute paprike kako bismo dobili blago ljut ukus. Dinstati na tihoj vatri dok se sastojci ne budu gotovi. Kada je smesa gotova, puniti patlidžane. Tepsiju sa patlidžanima porkijte folijom i stavite ih u rernu koja je prethodno ugrejana na 190 C. Peći oko 40 minuta, a zatim kada su patlidžani omekšali, skinuti foliju i nastaviti peći još oko 15-tak minuta na 210 C. Kada su skoro gotovi, izvaditi ih iz rerne i posuti izrendanim sirom i parmezanom. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta dok se sir ne otopi. Izvaditi i služiti uz salatu od paradajza. Prijatno!

Punjeni patlidžani

 



уторак, 11. септембар 2018.

Posni mafini sa mladim lukom

Posni mafini sa mladim lukom
Ove mafine sam pravila još u avgustu dok je bio post, ali zbog odmora, i priprema oko njega, ne stigoh da podelim recept. Šteta, jer su tako mekani i fini, i brzo se prave, tako da su idealni za doručak ili pak za večeru. Svejedno je, uživaćete.

Sastojci:
Za testo:
260 gr mekog brašna tip 500 prosejanog
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
300 ml hladne vode (može i pirinčano ili neko drugo mleko)
1 kašičica jabukovog sirćeta ili sirćeta od belog vina
75 ml ulja (maslinovog ili suncokretovog)
1 manja vezica mladog luka
1/4 šolje iseckanog svežeg peršuna
    Priprema:
    Uključiti rernu na 200 C. U jednog većoj posudi pomešati suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, so i dodati iseckan mladi luk i peršun i sve promešati. U drugoj posudi pomešati mokre sastojke, ulje, vodu i sirće. Kada se rerna već ugrejala, pomešati mokre i suve sastojke u ravnomernu smesu i sipati u korpice koje ste prethodno stavili u kalupe za mafine. Peći u pečnici oko 25 do 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Kada su gotovi, izvaditi ih iz kalupa na rešetku i ostaviti da se malo prohlade i služiti uz sveže paprike i paradajz. Prijatno!

    Posni mafini sa mladim lukom
    Posni mafini sa mladim lukom

    Posni mafini sa mladim lukom