уторак, 23. јун 2020.

Varivo od mladog graška

Varivo od mladog graška

Nema ništa lepše nego spustiti se do svoje bašte i ubrati plodove. Jedan od njih je i grašak, koji stiže negde u ovo doba, u zavisnosti od toga kad je posađen. Jeste, moram priznati, ima tu posla dok se ne očisti, ali lepo ga je pojesti, pogotovo u varivu, sa šargarepicom i lukom i krompirom i mirođijom.
Pa evo i moje verzije ovog variva, ja to pravim ovako, i mi ga obožavamo.

Pored ovog finog variva, na blogu možete pogledati još:
Potaž od graška
Lagano varivo od crvenog sočiva
Varivo od crvenog sočiva sa povrćem
Marokansko varivo od leblebije

Varivo od mladog graška
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka sitno seckana
1 čen belog luka, sitno seckan
2 manje šargarepe
300 gr očišćenog graška
1 kašika brašna
pola povrtne kocke za supu 
voda oko 2, 3 dl
2 do 3 manja krompira
pola vezice mirođije
100 ml pavlake za kuvanje (ako postite ima u DM-u veganska pavlaka za kuvanje)
so, biber

Varivo od mladog graška
Priprema:
Na zagrejanom ulju ali na srednje jakoj vatri prodinstati sitno iseckan crni i beli luk zatim dodati sitnije seckanu šargarepu pa opet prodinstati nekoliko minuta. Nakon toga dodati grašak, promešati i dodati kašiku brašna, opet promešati, i dodati pola kocke za supu i vodu da ogrezne i kuvati 15-tak minuta. Zatim dodati iseckan krompir, mirođiju i pavlaku za kuvanje i kuvati još oko 15 do 20 minuta, odnosno dok se ne skuvaju sastojci i sos malo ukuva.
Služiti kao prilog uz ribu, odlično ide, ili samostalno.
Prijatno!
Varivo od mladog graška

понедељак, 22. јун 2020.

Posne mini pizze

Ovo jelo koje se izuzetno brzo pravi, idealno je kad nemate baš puno vremena i kad je post. Kad ste u nekoj žurbi, a pojeli biste nešto  malo "jače" što bi se reklo. Potrebno vam je tek par namirnica, koje sigurno uvek imate u kući.
Nisam filozofirala sa domaćim testom za pizzu, iako imam jedan odličan recept, koji ću podeliti sa vama uskoro, čim nađem vremena. Koristila sam sveže gotovo testo iz Lidla, odlično je, zaista i lako za upotrebu. Što se tiče ostalih sastojaka tu su kečap, beli luk, veganski sir, origano i masline. Pa krenimo...

Posne mini pizze

Sastojci (za 12 komada):
Pola svežeg testa za pizzu (Lidl)
1 velika kašika kečapa
1 ravna kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka sitno izrendanog
pola kašičice origana
100 grama rendanog veganskog sira Violife
12 maslina


Priprema:
Pećnicu zagrejati na 220 C.
Sveže testo za pizzu razviti i kalupom odvojiti 12 krugova prečnika oko  6 do 7 cm i ređati ih na tepsiju koja je prethodno obložena pek papirom.
Pomešati kečap, ulje, origano i izrendan beli luk i četkicom premazati svaku mini pizzu.
Izrendni sir posuti preko premaza i odgore staviti po maslinu. Može i crnu, po želji.
Staviti u pećnicu da se peku oko 15 minuta, odnosno dok blago ne porumeni i sir se istopi.
Služiti uz đus, a može i da se stavi po koji list rukole od gore kad se izvadi.
Prijatno!



понедељак, 8. јун 2020.

Brza galeta sa jagodama


Brza galeta sa jagodama


Nešto me nije bilo dugo sa objavama, raznorazne stvari su se dešavale, i jednostavno nije bilo vremena, iako se se pravilo i slikalo, a i pravi se novi blog, ali još neću ništa da otkrivam, do ne završim sve...
Elem, jagode su i dalje aktuelne u razno raznim oblicima kao što su torte, kolači, razne poslastice i naravno galete, moje omiljene. Nekako mi dodju lepše čak od onih klasičnih "biskvit" kolača...
Tako da sam za ovaj put napravila jednu malo drugačiju verziju galete sa jagodama, bez jaja u testu i bez "priloga" što bi se reklo, iako bi kugla od sladoleda od vanije sa toplom galetom, odlično pasovala ili kao što sam ja imala umutila sam slatku pavlaku. Pa vi kako želite, po vašoj volji je. Ono što je sigurno jeste da ćete u  svakom slučaju uživati.


A osim ovog recepta sa jagodama, potražite još....

Brza galeta sa jagodama
Sastojci: 
156 gr mekog brašna
2 kašičice šećera
1/4 kašičice soli
113 gr putera, hladnog i iseckanog na kockice
3 do 4 kašike ledeno hladne vode
250 do 300 gr jagoda iseckanih na četvrtine
1/3 šolje šećera
1 kašika gustina
1 kašika balzamika
1 jaje, umućeno

Priprema:
U multipraktiku povezati brašno, so i šećer. Dodati iseckan puter i uključiti pulsno multipraktik dok se sastojci ne povežu. To će biti vrlo kratko, 10 do 15 sekundi.  Zatim, dok je multipraktik uključen dodavati vodu kašiku po kašiku dok se sastojci ne sjedine u loptu.
Izvaditi smesu iz multipraktika, i oblikovati disk i uviti ga sa prijanjajućom folijom i staviti u frižider da odstoji bar 30 minuta.
Za to vreme prpremiti punjenje od jagoda. Povezati jagode koje su prethodno iseckane na četvrtine i šećer, gustin i balzamiko i ostaviti da odstoji. Gledajte da su jagode prosušene od pranja, da ne bi pustile previše vode.
Zatim uključite pećnicu na 180 C.
Izvadite galetu iz frižidera i rasklagijajte je u krug veličine oko 25 do 30 cm.
Sipajte punjenje od jagoda i ostavite ivicu galete da bude prazna širine oko 5 cm, kako bi galeta mogla da se presavije. Uzmite vrlo malo putera u obliku listića i stavite na punjenje.
Presavijte ivicu galete ka unutra i premažite je umućenim jajetom i stavite u pećnicu da sepeče oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. 
Izvaditi iz pećnice, i služiti toplo ili hladno, uz kuglu sladoleda ili umućenom slatkom pavlakom, u oba slučaja ukus je savršen.

Napomena: Sokovi iz galete će se zgusnuti kada se galeta ohladi.

 
Brza galeta sa jagodama