уторак, 19. март 2024.

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem


Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Uvođenjem žitarica poput heljde, prosa i kinoe u svoju ishranu pre nekoliko meseci, otkrila sam pravu riznicu ukusa i zdravlja. Heljda se posebno izdvaja kao izuzetno hranljiva bezglutenska žitarica visoke zdravstvene vrednosti, pružajući izvrstan izvor visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina. Za sve one koji preferiraju biljnu ishranu, heljda je savršen izbor jer nudi više i kvalitetnije proteine u poređenju sa kukuruzom, prosom, rižom ili pšenicom.

U današnjem receptu, odlučila sam se za jednostavnu, a ukusnu pripremu heljde u obliku zdravog veganskog "rizota". Kombinacija prodinstanog praziluka i luka dodaje dubinu ukusa, dok "sos" napravljen od svežeg spanaća i sremuša daje jelu osvežavajuću notu. Ovaj recept je savršen izbor za posne dane, a za one koji žele bogatiji i kremastiji doživljaj, dodavanje putera prilikom dinstanja luka i praziluka, kao i za završni dodir, svakako će obogatiti ukus jela.

Ako uživate u ovoj kombinaciji, svakako pogledajte i ostale recepte za razna posna variva koje sam pripremila za vas:

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Sastojci (za dve osobe):
1 manja stabljika praziluka
1/2 stabljike mladog belog luka, ili 1 čen
pola supene kašike maslinovog ulja
150 gr prepečene heljde (oprane i malo potopljene u vodi)
150 gr očišćenog spanaća
1 veza sremuša
1 kafena kašičica soli
1/2 kafene kašicie bibera, odn. po ukusu
oko 200 ml tople vode
1-2 kafene kašičice limunovog soka
pola kafene kašičice mediteranskih začina

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

Priprema:
U tiganju blago zagrejati maslinovo ulje i staviti iseckan praziluk i beli luk da se blago sotiraju oko 5 minuta. Zatim dodati proceđenu heljdu i promešati i zatim dodavati po malo vode kako bi se heljda skuvala, pazite da je ne prekuvate (oko 10tak minuta) i posoliti i pobiberiti.
U međuvremenu u nutribuletu izblenidirati sa malo vode spanać i sremuš i dodati heljdi i sve dobro promešati, posoliti i pobibieriti i blago dinstati još 5 minuta. U međuvremenu dodati mediteranske začine i limunov sok i promešati da se svi ukusi sjedine. Proveriti da li je sve dobro začinjeno i poslužiti.

Prijatno!

Rižoto od heljde sa spanaćem i sremušem

понедељак, 11. март 2024.

Kinoa čili

Kinoa čili 

Kinoa koja je bogata proteinima je veoma zanimljiva i svestrana namirnica, a u ovom jelu nosi glavnu ulogu, pored paradajza, kukuruza i crvenog pasulja. A čili možete priremiti i dan ranije, jer se ukusi tada bolje prožmu. Ovaj veganski čili se zaista brzo pravi, i ove jednostavne namirnice sigurno imate kod kuće. 

Osim što vam predstavljam ovaj fantastičan recept, uživaćete i u:

Kinoa čili 

Sastojci (za dve do tri osobe):
100 g kinoe
250 ml povrtnog bujona
1 mala sveža paprika (zelena ili crvena) iseckana
1 čili papričica, sitno seckana
1 manja glavica crnog luka, iseckana
1 čen belog luka, sitno seckan
1 supena kašika maslinovog ulja
2 supene kašike pirea od paradajza
1 konzerzva seckanog paradajza (može i svežeg kad mu je sezona)
1/2 konzerve kukuruza
1 konzerva crvenog pasulja
1 supena kašika soka od limuna
prstohvat soli
prstohvat belog bibera mlevenog
1 kafena kašičica čili praha, ili po ukusu
prstohvat origana
prstohvat kumina
1 kafena kašičica javorovog sirupa

Kinoa čili 

Priprema:
Kinou isprerite sa tekućom vodom i stavite je u bujon koji ste zagrejali i kuvajte oko 15 minuta odn. dok se lepo ne skuva, pazite da se ne raskuva. Zatim je izvadite, isprerite vodom i procedite i ostavite sa strane i iseckajte papriku, luk, beli luk i čili papričicu.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i stavite luk, beli luk, čili papričicu i papriku i lagano sotirajte na srednoj temperaturi. Dodajte zatim paradajz pire i lagano promešajte sa ostalim sastojcima. Zatim dodajte konzervu paradajza i malo vode i sve oper promešajte i kuvajte oko 10-tak minuta. U međuvremenu kukuruz i pasulj iz konzerve procedite i operite i dodajte čiliju zajedno sa kinoom. Sve promešajte i kuvajte još oko 5 minuta i na kraju začinite sa sokom od limete, solju, biberom, kuminom, origanom i javorovim sirupom. Probajte i izbalansirajte ukuse, ukoliko je potrebno i služite. 
Pre služenja, podgrejte jelo, ako ga služite sutradan.
Prijatno!

Kinoa čili 

среда, 6. март 2024.

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Tajlandska kuhinja osvaja moje srce, a posebno je bilo magično iskustvo uživati u njoj tokom putovanja prošle godine. Svaki zalogaj je bio pravo gastronomsko uživanje, a jedno od jela koje me posebno osvojilo je Tom Kha Ga - tajlandska pileća supa obogaćena kokosovim mlekom, začinjena limun travom, galangalom i kafir lime listovima. Ova supa se brzo priprema, a aromatični spoj ljutkastog, kiselkastog i bogatog ukusa oduševiće vaše nepce.

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Osim Tom Kha Ga, predstavljam vam i druge recepte koje vredi probati:

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)

Sastojci: 
2 šolje pilećeg bujona
1 i po šolja kokosovog mleka
1/2 kafene kašičice soli
1 stabljika limun trave
300 gr pilećeg belog ili mesa od bataka
10tak tankih listova svežeg galangala ili nekoliko suvog (zamena za galangal je donekle đumbir)
4-5 kafir lime listova
1-2 Thai čili papričice, ili 1 - 2 male ljute papričice
2 supene kašike fish sosa (ribljeg sosa)
1 kafena kašičica smeđeg šećera
100 gr šampinjona
2 supene kašike soka od lajma
seckani mladi luk i korijander list za ukrašavanje

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)


Priprema:
Belo meso iseckajte na kockice veličine 3 - 4 cm i marinirajte u 1 supenoj kašiki fish sosa dok pripremate sastojke za pravljenje supe.
Sipajte pileći bujoj u šerpu i stavite da proključa, a zatim dodajte so i piletinu. Neka se kuva na laganoj vatri 15 - 20 minuta, odn. dok ne bude mekana. 
Zatim dodajte kokosovo mleko, limun travu, galangal, kafir lime listove, čili, pola fish sosa i šećer, i kuvajte sve oko 5  minuta da se ukusi prožmu. 
Zatim dodajte seckane pečurke i ostavite da se kuvaju 1-2 minuta. Sve probajte i dodajte još fiš sosa ako je potrebno i skinite sa vatre i dodajte 2 supene kašike soka od lajma i sve opet probajte, i dodajte još ukoliko je potrebno da se ukusi izbalansiraju. Ukrasite sa mladim lukom i listom korijandera i poslužiti.

Napomene: 
Imajte u vidu da limun trava, galangal koren i kafir lime listovi služe samo da se infuziraju, odnosno da puste svoje ukuse u supu, i ne jedu se.
Galangal se može nabaviti i u Srbiji kao i kafir lime. Možete ih naručiti online i verujte mi da vredi isprobati ovaj divan recept. Galangal 250g - Azija RS, na istom sajtu možete naći i limun travu, a ovde možete naći listove limete List limete - Avan & Tučak (avanitucak.rs)
Činije su mojih ruku delo, ukoliko vam se dopadaju i želeli biste svoj primerak, 

Tom Kha Gai (tajlandska supa sa piletinom i kokosovim mlekom)


уторак, 5. март 2024.

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom


Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Skonsi su za mene zahvalno jeno za doručak, užinu, popodnevni snek ili kao party food. Brzo se prave, i možete da se igrate ukusima i budete kretivni. Za ovaj put sam spremila jednu preukusnu kombinaciju sa pekan orasima i plavim sirom. Ukus je zaista fenomenalan. Pa krenimo sa pravljenjem.

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom

Sastojci:
1 kesica praška za pecivo
1 kafena kašičica šećera
1/2 kafene kašičice soli
375 gr mekog brašna + malo za posipanje
125 gr hladnog putera, iseckanog na kockice
120 gr plavog sira, izdrobljenog
šaka iseckanih pekan oraha (može i više, po želji)
330 ml hladne šolje prezident mlečne pavlake, bitno je da nema šećera
biber

Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom


Priprema:

Ugrejte rernu na 210 C. Izmešajte suve sastojke, odn. prašak za pecivo, šećer, so i brašno u velikoj posudi. Dodajte iseckani i ohlađeni puter. Izmešajte puter u brašno dok komadići ne postanu oprilike veličine graška, kao za krambl. Dodajte iseckani plavi sir i orahe i promešajte da se sve sjedini. Sipajte slatku pavlaku i mešajte drvenom kašikom dok se testo ne sjedini. Nemojte ga mesiti, već samo sjedinite u jednu kompaktnu masu.

Prebacite testo i sve suve delove brašna koji su ostali na dnu na blago pobrašnjenu radnu površinu i sve dobro sjedinite u kompaktnu masu, nemojte mesiti. Testo "razvucite" u krug na debljinu oko 2 do 2.5 cm. I iz tog kruga isecite 8  trouglova koje ćete prebaciti na pek papir koji ste stavili na tepsiju za pečenje. Skonse premažite pavlakom i pospite biberom i pecite u pećnici oko 16 do 18 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Premestite ih na žičanu rešetku i ostavite da se ohlade. Poslužite za doručak uz neki džem, a mogu se služiti i samostalno.

Prijatno!

Tanjir za posluživanje i činijice made by SH, odn. mojih ruku delo. Ukoliko biste voleli i vi da imate takav primeraj, javite mi se i pišite na shadzi67@gmail.com.




Skonsi sa pekan orasima i plavim sirom