уторак, 27. фебруар 2018.

Losos sa belim lukom i medom

Losos sa belim lukom i medom
Losos naprosto obožavam, dimljen ili spremljen ovako, jedem ga kad god sam u prilici. Pored toga što je cenjen zbog ukusnog i zdravog mesa, veoma se brzo sprema, i tako dobro upija ukuse. Pa da krenemo sa receptom.

Sastojci (za dve osobe):
2 filea lososa od oko 250 grama
kašičica mlevene aleve paprike (slatke ili dimljene još bolje)
so, biber
1 kašika putera (ili maslinovog ulja ili mešavina margarina i maslinovog ulja ako je post)
3 čena belog luka, sitno iseckanog
2 kašike meda
pola kašike vode
1 kašika soja sosa
1 kašika vočester umaka
1 kašika limunovog soka

Losos sa belim lukom i medom
Priprema:
Filee lososa posolite i pobiberite i uvaljajte u mlevenu papriku. U maloj šerpici zagrejte puter na blagoj vatri, zatim kada se otopio i zagrejao, dodajte beli luk, kratko prodinstajte, skinite sa vatre i dodatje med i soja sos, vočester umak i limunov sok. Sve dobro izmešajte, i prejijte preko lososa koji ste stavili u vatrostalnu posudu ili keramičku. Poklopite folijom, i stavite u rernu koju ćete zagrejati na 180 C i peći oko 10 do 15 minuta, skinuti foliju i zapeći na 200 još par minuta minuta. Alternativno, možete sve ovo i u tiganju, gde će se losos kraće peći i moraćete da ga okrenete nakon par minuta pečenja na drugu stranu. U rerni ispadne odlično i ne zahteva mnogo posla. Servirati uz skuvani basmati pirinač i mladim  lukom ili bebi spanaćem i iseckanim mladim lukom. Uživajte!

Savet:
Da vam se skuvani pirinač ne bi lepio, uvek ga dobro isperite sa hladnom vodom nakon kuvanja. Ostaće fin i rastresit i neće se lepiti.

Losos sa belim lukom i medom
Losos sa belim lukom i medom



среда, 21. фебруар 2018.

Potaž od bundeve

Potaž od bundeve
Mmm, potaž od bundeve često pravim, naravno, zimi jer joj je tad vreme i nekako je baš okrepljujuć i zrači svetlošću i zdravljem, kada je napravite, što se vidi i na slici. Ova koju sam spremila je od bundeve iz moje bašte, time mi je mnogo slađa i koristila sam muskatnu. Naravno, možete da koristite i drugu vrstu, da kupite na pijaci parče od bele bundeve, i ta će biti uvek manje slađa. Ova je dosta slatka, ali kada mu dodate beli biber, biće baš kako treba, pa da krenemo sa receptom.

Potaž od bundeve
Sastojci:
500 gr bundeve
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
oko 2 l vode
1,5 kašika maslinovog ulja
so, beli biber i
pola posne kocke za supu
peršun, tucana paprika i krutoni za služenje

Potaž od bundeve
Priprema:
Na ulju prodinstati crni i beli luk na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Dodati na kolutove iseckanu šargarepu i dinstati još nekoliko minuta. Nakon toga dodati na jednake kocke iseckanu bundevu, pola kocke za supu i naliti vodom. Kuvanjem će nešto tečnosti i ispariti. Posoliti i pobiberiti. Kuvati oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Kada je gotovo, ostaviti malo da se prohladi i sipati u blender i izblendirati potaž i služiti sa krotonima (ima ih u maxiju gotovih), iseckanim peršunom, malo tucane paprike i malo maslinovog ulja. Probajte, nećete mu odoleti koliko prija i koliko je okrepljujuć.

Napomena: Za kremastiji ukus i izgled, dodati i malo milerama.

Potaž od bundeve

петак, 2. фебруар 2018.

Piletina sa "špagetama" od tikvica


Piletina sa "špagetama" od tikvica

Evo jednog mog laganog hrono recepta koji je nastao kao modifikacija recepta koji sam našla na sajtu hronokunjiha.rs. Preporučujem ga onima koji su krenuli put hrono dijete. Iskreno, meni je hrono iskrana prijala neko vreme, ali na duže staze ne. Ono što je bitno, nije opterećujuća previše i ideja je da se izbace svi šećeri. No, to je već neka druga priča, da krenemo sa recepom.

Piletina sa "špagetama" od tikvica


Sastojci (za dve osobe):
400 gr pilećeg filea
1 manji praziluk
1 čen belog luka, sitno seckan
1 veća tikvica
300 ml pavlake za kuvanje
malo maslinovog ulja
so, biber, 
1 kašičica suve mirođije (ili vezica sveže)

Piletina sa "špagetama" od tikvica

Priprema:
Piletinu iseći na manje komadiće ili trakice, već po želji. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i dodati piletinu i kratko propržiti sa obe strane. Kada je gotova izvaditi na tanjir. U istom tiganju zagrejati ulje i dodati iseckani praziluk na kolutiće i beli luk, prodinstati. Dodati pavlaku za kuvanje i začine (so, biber i mirođiju), sve kratko kuvati i dodati piletinu. Sve malo promešati i kratko krčkati nekoliko minuta na srednjoj vatri i skinuti sa šporeta. U međuvremenu napraviti špagete od tikvica sa nožićem za pravljenje špageta od povrća. Nožić za pravljenje "špageta" od povrća se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama koje se bave opremom za kuhinju ili na pijaci. Ja sam konkretno kupila u Home marketu (slika ispod). Špagete se prave tako što uzmete celu opranu i od kore očišćenu tikvicu i nožićem seckate uzdužno, i špagete se prave same, kao što ih sečete ili ljuštite sa onim običnim koji nije reckav. Malo ih posolite pre služenja na tanjir.

Prijatno!

Piletina sa "špagetama" od tikvica