четвртак, 25. фебруар 2021.

Starinske vanilice


Starinske vanilice

Vanilice - ta mala, okrugla starinska poslastica koja se topi u ustima nas uvek podseti na detinjsvo, odrastanje, lepa vremena, a koja je nezaobilazna na svim slavskim i drugim svečanim trpezama među ostalim slavskim i svečanim kolačima. Pa su tako vanilice 2015. godine proglašene za najbolji sitni praznični kolač na svetu prema istraživanju renomiranog kulinarskog sajta Food52, te je recept naših baka dobio obožavaoce širom sveta. Važno je napomenuti da je nezaobilazan sastojak vanilica i ostalih  starinskih tracionalnih kolača - mast, koja ima daje tu prhkost. Inae mast je bio jedan od glavnih sastojaka u kuhinji naših baka, dok je danas zamenjena puterom, margarinom i uljima i drugim masnoćama, a treba reći i da je izuzetno zdrava jer spada u grupu zasićenih masnih kiselina i sadrži najviše oleinskih kiselina koje pospešuju rad srčanog mišića, regulišu nivu holesterola u krvi, a bogata je vitaminom D i umanjuje rizik od srčanog udara te je korišćenje masti u pripremi slanih i slatkih jela značajno zdravija opcija od korišećnja rafinisanih biljnih ulja. Pa kad smo već kod masti, ja već duže vreme kosritim Bibli proizvode, a između ostalog i svinjsku mast, koja je izuzetnog i postojanog kvaliteta i koja se može kupiti u izuzetno praktičnom pakovanju pri čemu olakšava njeno korišćenje. A kad odem u prodavnicu i kupim mast, proradi mi mašta, i gle, na stolu je bezbroj poslastica, ali i slanih čarolija, tako da ćemo se u narednim nedeljama i mesecima družiti sa proizvodima kompanije Bibli i pripremati pregršt zanimljivih recepata. 

Starinske vanilice

A sad nekoliko važnih stvari vezano za same vanilice, već sam rekla bitno je izabrati kvalitetnu mast, jer ona daje tu finu prhkost, zatim kada se testo za vanilice zamesi ono mora da se "odmori" pre pečenja, a peku se na nižoj temperaturi, odnosno na 180 C 15 tak minuta, odnosno, treba da ostanu bele i za kraj uobičajeno je da se koristi džem od kajsija ili šipka, ali može i neki drugi, te sam se ja igrala ovog puta i isprobala sa džemom od jagoda. Obično se prave okruglog oblika prečnika 2, 3, 4 cm..kako se već kome dopada, ja sam ovog puta napravila male, prečnika 2 cm, predivne su, svaka je jedan zalogaj i za zagarantovano dobar ukus trebalo bi da odstoje bar jedan, do dva dana na hladnom i tamnom mestu, najbolje u metalnoj kutiji. 

Starinske vanilice

Pored ovog, možda će vam se dopasti i:

Starinske vanilice

Sastojci (za oko 50 vanilica prečnika 4 cm):
250 grama masti (Bibli)
4 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
3 kašike toplog mleka
1 kafena kašičica Dr.Oetker aroma vanila
1 limun šećer
sok od jednog limuna 
250 gr mekog brašna
250 gr oštrog brašna
200 gr prah šećera za posipanje
džem od kajsije, šipka ili jagode (u ovom slučaju)

Starinske vanilice

Priprema:
U posudi mikserom penasto umutiti mast, te dodati šećer, jaje, žumane, mleko, limun, aroma vanilin, limun šećer i sve još jednom lagano umutiti. Zatim dodati brašno i rukom umesiti testo i ostaviti ga u frižideru pola sata da se malo odmori. Zatim brašnom posuti podlogu i staviti testo i razviti ga kao koru debljine oko pola cm. Tepsiju obližite pek papirom, a modlom željene veličine ili manjom rakijskom čašicom vaditi vanilice i ređati na tepsiju jednu do druge (ja sam ovog puta koristila kalup u obliku cvetića i srca). Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 C 10 do 15 minuta. Nemojte dozvoliti da potamne, moraju da ostanu bele. Ostavite ih da se ohlade na tepsiji. Ohlađene vanilice mažite tankim slojem džema ili  marmelade te ih zalepite za drugu nenamazanu. Pažljivo ih valjajte u prah šećer i ostavite u metalnoj kutiji da odstoje pre služenja.
Prijatno!

Starinske vanilice

Napomene:

Umesto cele količine brašna, možete staviti 100 gr oraha i 400 brašna.
Umesto soka od limuna, možete staviti koricu od limuna. Ja kupujem u lidlu zaslađenu, a ima i u DM-u.

Post je napravljen u saradnji sa kompanijom Bibli.

Starinske vanilice


 

среда, 24. фебруар 2021.

Hrskavi krompirići iz rerne


Hrskavi krompirići iz rerne

Mislim da smo svi ljubitelji krompira, na ovaj ili onaj način, a što bi se reklo u sve se meša. Kod nas u Evropu je došao iz Južne Amerike, i sada je četvrto po veličini povrće u svetu koje se uzgaja, iza kukuruza, pšenice i pirinča. Inače, ovo povrće može biti veoma zdrav izvor hranjivih materija koji ima malo kalorija, i bogat je vlaknima koji nude zaštitu od kardiovaskularnih bolesti. Pošto se za ove krckave krompire koristi izuzetno malo ulja, možemo reći da je ovo jedan zdrav recept. Caka da se dobiju krckavi spolja a mekani unutra krompiri je prvo u kuvanju, a zatim u pečenju. I zaista, preukusni su tako spremljeni, a mogu se jesti uz salatu kao samostalan obrok ili kao prilog uz meso, kao što je Pečeni svinjski but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima.

A možda će vam se dopasti i:

Hrskavi krompirići iz rerne

Sastojci:
1 kg krompira 
voda za kuvanje
so
maslinovo ulje za premazivanje


Hrskavi krompirići iz rerne

Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na kocke ili kolutove ili šnite i staviti u šerpu i sipati vodu da ogrezne i posoliti i staviti da se kuva oko 10-tak minuta, da omekša, ne treba da se prekuva. Kada je blago kuvan, procediti ga i ostaviti da se malo prosuši i poređati ga na tepsiju na koju ste prethodno stavili pek papir. Posoliti i četkicom premazati krompir sa tankim slojem maslinovog ulja. Staviti da se peče na 220 C oko 15 minuta, zatim ih okrenite da se i druga strana fino zapeče i pecite dok ne dobije zlatno rumenu boju i hrskavu koricu. Sužiti uz salatu kao samostalno jelo ili kao prilog, u ovom slučaju svinjski but iz rerne.
Prijatno!

Hrskavi krompirići iz rerne



уторак, 23. фебруар 2021.

Pečeni svinjski but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima


Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

Svinjetinu ne jedem baš previše, jer je dosta masna i teška, ali ovako spremljena kada je hladno, nekako tada baš prija i okrepljuje. Sve što vam je potrebno je sveži svinjski but, ruzmarin i beli luk i so i biber i nekoliko sati mariniranja a onda i pečenja, a od sosa u kome se peklo meso ćete dobiti sjajan sos za preliv. Ovo jelo je idealno za neku svečanu priliku ili nedeljni ručak za više osoba. U svakom slučaju uživaćete spremajući i gustirajući ovo jelo.

A možda će vam se dopasti i recepti za:

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

Sastojci:
2 kg svinjskog buta sa plećkom
nekoliko grančica svežeg ruzmarina iseckana, ili suvog
1 glavica belog luka očišćena
1 dl maslinovog ulja, soli i bibera
2-3 dl vode

Za gravy (sos)):
tečnost od pečenja
1 supena kašika ulja
1 supena kašika brašna
50 ml pavlake za kuvanje (po želji)

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 


Priprema:
Meso premazati uljem, solju, biberom i malo ruzmarina i uviti u foliju i tako ostaviti bar nekoliko sati u frižideru. Najbolje uveče, kako bi ujutro bilo spremno za pečenje. Meso izvaditi iz frižidera i staviti u dovoljno veliku i dublju tepsiju. Nožem praviti udubljenja u butu tako da mogu da se stavljaju u svako od njih po jedan čen belog luka i premazati sa ostatkom ruzmarina i još posoliti ako treba, naliti vodom i staviti u rernu pokriveno folijom da se peče oko 4 do 5 sati na 170 C. Zadnjih 45 minuta podići temperaturu u rerni prvo na 200 a onda na 220 C i zadnjih pola sata peći otkriveno kako bi se napravila fina zlatna korica. Meso okrenuti bar jednom  kako bi se sa obe strane meso fino zapeklo.
Meso će biti izuzetno mekano, moći ćete viljuškom da ga razdvajate. 

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 


Priprema gravyja odnosno sosa:
Tečnost u kojoj se peklo meso procediti kroz veću cediljku. Na ulju proprižiti brašno, da ne bude jaka vatra, a zatim dodati proceđenu tečnost i pavlaku za kuvanje i kuvati oko 5 da se svi sastojci sjedine.
Meso iseći na tanke šnite i služiti sa sosom i krompirom pečenim odvojeno u rerni i salatom od svežeg povrća.
Za recept za krompir, kako ga ja pečem, a to nam je omiljen recept, stiže u odvojenom postu.
Prijatno!

Pečeni svinjki but i plećka iz rerne sa gravy sosom i krompirima 

понедељак, 22. фебруар 2021.

Zdravi čokoladni kolač


Zdravi čokoladni kolač

Ovo je jedan brz i zdrav čokoladni kolač sa speltinim brašnom, bananom, jogurtom, punjen čokoladnim kapljicama od crne čokolade i borovnicama. Jako se brzo pravi, a posle ga natenane možete gustirati. Možete ga napraviti u obliku hleba, kao ja, tako što ćete ga peći u pravouganom kalupu, ili pak možete ga peći četvrtastom, pa da ga služite u kockama, ili pak u kalupima za mafine pa da budu u obliku mafina, ali onda vodite računa da ga kraće pečete, jer će se brze ispeći. 

Pored ovog, možda će vam se dopasti i...

Zdravi čokoladni kolač

Sastojci:
2 jaja
1 veća zrela banana
100 gr smeđeg šećera
80 gr istopljenog maslaca
3 kafene kašičice kakaa Dr.Oetker
100 ml jogurta
200 gr speltinog brašna
2 kafene kašičice sode bikarbone
50 gr čokoladnih komadića Dr.Oetker ili čokoladnih kapljica crne čokolade iz Lidla
125 gr borovnica (po mogućstvu svežih)

Zdravi čokoladni kolač


Piprema:
Jaja penasto umutiti sa šećerom. Zatim dodati izgnječenu bananu, istopljen puter i jogurt da se sve sjedini. Zatim lagano umešati kakao, brašno, sodu bikarbonu, te izliti u podmazan kalup za hleb. U smesu dodati čokoladne komadiće i borovnice i utapkati prstima tek da ne vire. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 C oko pola sata. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi a zatim izvaditi iz kalupa i dodatno ohladiti i služiti, može i uz kuglu sladoleda ili samostalno.
Prijatno!

Zdravi čokoladni kolač

Zdravi čokoladni kolač

петак, 19. фебруар 2021.

Mezze - urnebes i melidžano

Mezze - urnebes i melidžano 

Ove dve salate su neizostavna jela na svakoj trpezi, a pogotovo onim slavskim. Obe su tipičnije za južnu Srbiju. Urnebes se obično sastoji iz ljute paprike, belog sira, i drugih začina, a ponegde, kao što sam ja, se dodaje beli luk. Odlična je i kao prilog jelima sa žara, a ovde je više napravljena kao namaz salata odnosno prilog suhomesnatim proizvodima. Melidžano je takođe tipičan za južni deo Srbije, Makedoniju i Grčku, ima opet raznih verzija, ova moja je napravljena više kao namaz i preukusna je. Ja sam inače objedinila oba ova recepta jer se u oba koristi feta, pa kad se već prave namazi, bolje da trpeza bude raznovrsna. Inače ljubitelj sam namaza jer se brzo prave, a opet, bolje jesti domaće nego kupovno, zar ne :).

Pored ova dva namaza, možda će vam se dopasti i:


Mezze - urnebes i melidžano 

Sastojci:
Za urnebes:
250 gr feta sira
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica tucane ljute paprike
2 čena belog luka, sitno rendanog


Za melidžano:
1 veliki plavi patlidžan (prethodno ispečen u rerni i oljušten od kore) 
70 gr oraha
150 gr feta sira
1 kašika masl ulja
So, bibier
1 kašika soka od limuna
1 kašika tahinija
2 do 3 čena belog luka, sitno rendanog
2 kašike supene iseckanog peršuna (može naravno i po želji)

Mezze - urnebes i melidžano 

Priprema:
Za urnebes: Sve sastojke dobro izmešati i služiti (može i u secku).
Za melidžano: Patlidžan oprati prepoloviti i svaku polovinu malo premazati maslinovim uljem i uviti u foliju i staviti u rernu na 180 C na oko 20 minuta, dok se ne ispeče. Izvaditi iz rerne, otkriti i ostaviti da se ohladi. Zatim ga očistiti od kore i staviti sa ostalim sastojcima u secka i sve dobro sjediniti i služiti.

Mezze - urnebes i melidžano 

четвртак, 18. фебруар 2021.

Testenina sa pestom od rukole


Testenina sa pestom od rukole 


Rukola, ta fina, pikatnog ukusa, bogata vitaminima biljka je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača prirodno je rasprostranjena u oblasti Sredozemlja. A uzgaja se i koristi u ljudskoj ishrani od davnina. Gaji se zbog lišća, a stimulativno deluje na naš organizam, naročito na organe za varenje - odnosno želudac i creva, a pomaže i kod prehlade i ublažava kašalj, a i prirodni je antioksidans. A gorčina listova potiče od glukozinolata koji se nalazi u srodnoj biljci kao što je ren. Tako da posle svega napisanog valja se zapitati zašto se rukola ne koristi više u ishrani. Zato sam odlučila napraviti nešto novo i brzo sa ovom divnom biljkom. Pa se odlučih za pesto, jer klasični pesto koji se pravi od bosiljka, odličan je kao dodatak sosovima za pastu, pa zašto ne napraviti rukole i to sve pomešati sa kuvanom testeninom. Znači par minuta će vam biti potrebno za pesto, skuvate testeninu i izmešate sa pestom i dodate još par stvarčica pri serviranju, i voala. Rezultat je fantastičan, zaista. 

A pored ovog, na blogu se nalazi i recept za Potaž od rukole, koji se isto tako brzo pravi, a preukusan je i nadasve zdrav.

Testenina sa pestom od rukole 

Sastojci (za dve osobe):
Za pesto od rukole:
60 gr listova rukole
50 gr tostiranih listića badema
3 supene kašike parmezana, rendanog
kora od 1 limuna
100 ml maslinovog ulja, ekstra devičanskog
1 čen belog luka
so i biber po ukusu

200 grama testenine (ja sam koristila onu široku, vi možete i penne ili fusille)
1 dl vode u kojoj se kuvala testenina
kora od pola limuna
rendani parmezan, za posipanje
2 supene kašike sitno seckanog ili listića badema za posipanje


Testenina sa pestom od rukole 

Priprema:
U šerpu stavite vodu da proključa i sijate i kuvajte pastu prema uputstvu za upotrebu, a u međuvremenu pripremite pesto od rukole tako što ćete sve sastojke i 1/3 maslinovog ulja sipati u secka i uključiti ga dok se ne napravi sos fine i ujednačene teksture, a zatim ćete dodavati preostalo ulje na nižoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Pesto posolite i pobiberite po ukusu. 
Kada je pasta gotova, procedite je i vratite u šerpu, ali ostavite malo vode u kojoj se kuvala koju ćete pomešati sa pestom. Testeninu prelijte sa količinom pesto sosa po želji i dodajte malo vode i sve dobro izmešajte i sipajte na tanjir za  posluživanje. Pospite sa limunovom korom, seskanim bademima i sa još malo parmezana. Prijatno!



уторак, 16. фебруар 2021.

Kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom

Kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom


Kad dođe zima i kada je hladno, kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom i krompirom je nezaobilazan obrok na našoj trpezi, naprosto greje dušu i telo. Za samu priremu će vam oduzeti malo vremena, sve sastojke samo stavite u lonac i pustite da se kuva bar 3 do 4 sata, onako fino polako kako bi se meso fino raskuvalo i to je to. Služiti sa renom ili prelivom od rena i pavlake. Ma savršeno jelo.


Pored ovog, može vam se dopasti i:
Kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom

Sastojci (za 4 osobe):
1 butkica srednje veličine
1 glavica kiselog kupusa do 1 kg
8 krompira srednje veličine
10-tak zrna crnog bibera
3 lista lovora
voda

Kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom


Priprema:
Butkicu oprati i odložiti sa strane. Kiseli kupus oprati, odvojiti dva do tri veća lista, a ostatak iseći na šnite debljine oko 2 cm ili srednje  komade i pola glavice poređati po dnu. Zatim staviti butkicu i oko butkice ređati krompire. Zatim staviti drugu polovinu isečenog kupusa preko butkice i zaliti vodom. Nemojte previše vode sipati, može do visine drugog sloja kiselog kupusa. Sa listovima koje ste odvojili, prekrijte sve i stavite na šporet. Pustite da proključa, a zatim stavite vatru na tiho da se polako krčka tri do 4 sata, odnosno dok se butkica fino ne raskuva. Kada je gotovo, krompir, butkicu i kupus izvaditi iz šerpe, staviti na tanjir za posluživanje i služiti sa renom ili prelivom sa renom i pavlakom. 
Prijatno!

Kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom

четвртак, 4. фебруар 2021.

Ćureća krilca iz rerne



Ćureća krilca iz rerne

U zadnje vreme sve više konzumiram ćureće meso, i skoro da i ne koristim više pileće. A od ćuretine, kao i od piletine, omiljena su mi krilca. Tako fina ukusna i sočna i ne traže da se previše nešto sprema oko njih, a rezultat je zaista fantastičan, te ovaj fini i jednostavan recept delim sa vama. A pored ovog, možda će vam se dopasti još neki od recepata sa ćurećim mesom, kao što je:


Ćureća krilca iz rerne

Sastojci:
3 ćureća krila
so, po ukusu
1 do 2 dl vode
3 - 4 čena belog luka

Ćureća krilca iz rerne

Priprema:
Ćureća krila oprati i staviti u tepsiju i posuti ih sa 3 do 4 čena belog luka presečena na pola, a može i cela. Sve dobro posoliti i zaliti sa malo vode i pokrijte folijom i stavite u pećnicu na oko 160 stepeni oko sat i po. Krila će se na toj temperaturi dobro skuvati, a zatim skinite foliju i povećajte temperaturu prvo na 180 C oko pola sata, a zatim na 220 oko 10-tak minuta i dobićete super ukusna krckava i sočna krilca, dok će se beli luk faktički istopi u masnoći koju će krila ispustiti. Jesti toplo, i uz neku finu salatu od svežeg povrća. Prijatno!

Ćureća krilca iz rerne

 

уторак, 2. фебруар 2021.

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Karfiol je ako niste znali vrlo, vrlo zdrava namirnica. Koristi se dosta i u ishrani koja se bavi smanjenjem telesne težine. Priprada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijeg povrća. Odličan je u prevenzciji raznih bolesti i doprinosi zdravlju srca. Pored antioksidanata, veoma je bogat vitaminom C i magnezijumom. Možemo ga spremati na zaista dosta načina, ali pazite samo da ga ne prekuvate. 

Recept sam pronašla kod drage @bakina_vanglica na Instagramu, i zaista je preukusan, malo je bogatiji što bi se reklo, ali besprekoran. Gde i ne bi pored tako finih sastojaka kao što je beli sos sa tri vrste sira i malo dižon senfa. A da ne biste bacali lišće i koren kad budete pravili ovaj recept, možete ih iskoristiti u receptu ispod za potaž.

Pored ovog, možda će vam se dopasti još recepata na temu karfiol, kao što su:

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira

Sastojci:
1 karfiol srednje veličine
2 glavice crnog luka, sitno seckane
20 gr putera
1 kašika maslinovog ulja
20 gr brašna
1 kašika senfa
300 ml mleka
180 ml kisele pavlake
100 gr ementalera
100 gr gaude
50 gr parmezana
so i biber po ukusu

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira


Priprema:
Karfiol očistite od korena i listova i iseckajte na cvetiće i skuvajte. U drugoj šerpi na puteru propržite luk, a zatim dodajte malo maslinovog ulja, izmešajte pa dodajte brašno i sve propržite na tihoj vatri 2 minuta. Nakon toga dodajte mleko i mešajte dok se ne zgusne sos. Zatim dodajte supenu kašiku senfa, kiselu pavlaku i rendani ementaler, gaudu i polovinu parmezana. Sve dobro izmešajte i proverite da li je slano, ako nije dodajte soli i bibera. Kuvani karfiol stavite u pleh, lepo ga razvrstajte i prelijte sosom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 20 minuta. Gotovo jelo pospite ostatkom parmezana i malo peršunovog lista ili vlašca.
Služiti uz neku finu neutralnu salatu.
Prijatno!

Zapečeni karfiol sa tri vrste sira