петак, 30. новембар 2018.

Chilli con carne

Chilli con carne
 Ovo jelo sam često jela dok sam živela nekih godinu dana u Engleskoj, a bogami i pravila, dok sam i radila u jednom pabu i bila ispomoć u kuhinji. Elem, bilo je veoma zanimljivo i poučno i lepo raditi sa ljudima iz čitavog sveta. U to vreme šef je bio jedan jamajčanin, koji se šetao kuhinjom sa karakterističnim dredovima. Naravno, i za ovo jelo postoje razne verzije, sa svežim čilijem, u  prahu, sa belim lukom i bez luka, sa paradajzom iz konzerve, ovim začinima, onim začinima... Može da se servira sa salatom, zelenom sam ja pravila, i sa malom porcijom pirinča.

Ali mene je načisto očarao recept Two hairy bikers, iliti Čupavih bajkera, koji prenosim u potpunosti ovde. Inače, ova dva kuvara imaju svoje emisije na 24 Kitchen, a u jednom od njihovih serijala, proputovali su sveta u kojima svašta zanimljivo može da se sazna.

A sad malo istorije o ovom jelu. Clilli con carne, u prevodu čili sa mesom je začinjeni i pomalo ljutkast paprikaš koji se sastoji od čili papričica, mlevenog mesa (obično govedine) i paradajza i pasulja. Ostali sastojci su obično beli luk, luk, kim. Recept datira još iz devetnaestog veka, a tada se pravio tako što su se čili i meso sušili, i po potrebi kuvali. Jelo potiče sa prostora današnjeg severnog Meksika i južnog Teksasa i kao što napisah gore, ima ga u raznim verzijama, a ovo je meni omiljena, bar za sada.
Chilli con carne
Sastojci (za 4 do 5 osoba):
1 kašika ulja
500 gr mlevenog junećeg mesa (da vrlo malo masno)
2 srednje velika crna luka, sitno iseckana
3 češnja belog luka, sitno iseckanog
1-2 kašičice čili praha
2 kašičice mlevenog kima
2 kašičice mlevenog korijandera
2 kašičice brašna
150 ml crnog vina
300 ml goveđe supe ili supe od goveđe kocke za supu
400 gr odnosno 1 konzerva seckanog paradajza
400 gr odnosno 1 konzerva crvenog pasulja (isceđenog i opranog)
3 kašike paradajz pirea
1 kašičica šećera
1 kašičica sušenog origana
2 lista lovora
biber, so

Priprema:
Stavite tiganj kome se dno ne lepi na srednju temperaturu sa jednom kašikom ulja i dodajte mlevenu junetinu i seckani luk. Dinstajte ih zajedno oko 5 minuta, mešajući ih i usitnjavajući meso sa kutlačom o ivicu tiganja. Dodajte sitno seckani beli luk, 1 do 2 kašičice čili praha, u zavisnosti od toga koliko ljuto želite da bude. Sa jednom je taman fino. Istovremeno dodajte i kim i korijander (možete ih nabaviti u bolje snabedevenih prodavnicama zdrave hrane). Dinstajte sve zajedno oko 1 do 2 minuta. Zatim dodajte kašiku brašna i sve dobro promešajte. U smesu polako dodavajte vino, a zatim i goveđu supu,  neprestano mešajući. Zatim dodajte paradajz i pasulj iz konzerve, kao i pire od paradajza, šećer, origano i lovorov list. Začinite sa solju i dosta bibera, sveže mlevenog po mogućstvu. Pojačajte vatru dok smesa ne krene da vri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka poklopljeno oko 45 minuta, povremeno mešajući dok meso ne bude mekano, a sos gust. Proverite još jednom da li je slano i dodajte još ukoliko je potrebno i služite uz zelenu salatu i malo pirinča. Prijatno!

Chilli con carne

Chilli con carne

петак, 23. новембар 2018.

"Rafaello" kuglice sa Nut Enough Coconut Obsessed kremom

"Rafaello" kuglice sa Nut Enough Coconut Obsessed kremom

Ko ne voli Rafaello kuglice? Svi obožavamo tu kremu fino umotanu hrskavom koricom i sa bademom u sredini. I naravno, ima bezbroj sličnih recepata za domaće odnosno home made Rafaello koje se dele u ajde da kažemo dve osnovne varijante. Ima tu još nekoliko varijanti, nisam ih još isprobala, ali javljam kad isprobam, možda i objavim ako bude dobra, ali vratimo se ovim dvema verzijama. Prva je daleko brojnija, Rafaello pravljene sa mlekom u prahu, i druga verzija manje brojnija sa pudingom. Moja verzija je sa pudingom, ali i neodoljivim Coconut Obsessed kremom, koji ima ukus kao da jedem sveži kokos. Toliko pun, tako da je ove kuglice učinio neodoljivim, pogotovo za moju malu nećakinju Petru, koja ih je smazala samo tako za tili čas, što mi govori da su zaista dobre. Znate kakva su deca, iskrena do bola i veliki kritičari. Osim ovog krema, pravila sam dezerte i sa preostala dva ukusa, Kolač sa malinama i Nut Enough Cocoa Hazelnut Addicted kremom boljim od Nutele i Sicilijanske Kanole sa rikota sirom i Nut Enough Pistachio Hypnotised kremom od pistaća ukusnih kao da smo na Siciliji. Nešto više o proizvodima, možete pročitati na dnu stranice.
I još nešto, moje kuglice nisu sa tradicionalnim bademom, već sa prepečenim lešnicima. A evo i recepta..

"Rafaello" kuglice sa Nut Enough Coconut Obsessed kremom

Sastojci:
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
2 kašike šećera
200 gr Nut Enough Coconut Obsessed krema (ili ako nemate 200 gr kokosa)
200 gr bele čokolade
100 gr putera
lešnici za punjenje kuglica.

Priprema:
Zagrejati 500 ml mleka sa dve kašike šećera (odvojiti oko 6 kašika mleka i pomešati sa smesom za puding) i dodati u zagrejano mleko i skuvati kao što kuvate standardni puding. Zatim dodajte Nut Enough Coconut Obsessed krem, belu čokoladu i puter. Dobro izmešajte i ostavite smesu da se ohladi.
Lešnike stavite u srednje zagrejan tiganj i pecite ih dok ne dobiju boju. Nemojte ih prepeći, odnosno da budu crni. Kada se ohlade skinite im koricu koja će se odvojiti.
Kada se smesa ohladila, pravite kuglice (neka budu veličine kao i pravi Rafaello), stavite u sredinu po jedan prepečeni lešnik i uvaljajte ih u kokos. Ostavite ih preko noći u frižideru, a još bolje su ako odstoje bar dva dana u frižideru u dobro zatvorenoj posudi sa poklopcem. Pre služenja ih još jednom uvaljajte u kokos za bolji vizuelni rezultat. Prijatno!


Nut Enough namaz od kokosa

P.S. Nut Enough proizvode možete poručiti na sledećoj FB stranici (samo kliknite na link):
Nut Enough proizvodi

Važno je istaći da su Nut Enough prirodni proizvodi i iz domaće odnosno zanatske radinosti i zaista izuzetno ukusni i bogati pravim proizvodima, te ukoliko ste za zdravu ishranu, ovi proizvodi će biti pravi izbor za vas. Nećete pogrešiti.

 

понедељак, 19. новембар 2018.

Posni trouglići sa prazilukom i krompirom

Posni trouglići sa prazilukom i krompirom
Na ovu ideju sam došla, jer sam skoro po ko zna koji put pravila moje omiljene trougliće sa šljivama i fetom, koji su veoma dobro primljeni od strane mojih ukućana i bliže rodbine, sa kojom, kad sam u Vrmdži, pravim prave male gastronomske gozbe. Bio je petak, dan za post, i pošto nisam znala šta da napravim, a nisam imala preterano mnogo vremena za kuvanje jer sam morala da spremam kuću uzduž i popreko, pala mi je prvo na pamet, pita od praziluka i krompira. Ali to kad se pravi mora da bude puna tepsija, uglavnom, i padnu mi na pamet trouglići moji lepi. I tako je nastao ovaj recept, fin, brz, lagan, posan, i nadasve kreativan. Zašto trouglići, jer su mi taman za zalogaj dva, fino su punje i, bolje nego kad je pita u pitanju, i napravite koliko vam treba, a ostatak kora u frižider do iduće i sveže ture. A naravno, uvek možete da iskobinujete vaše punjenje, a moja mašta je u potpunosti proradila, i puna sam ideja za nove postove na ovu temu, ali o tome drugi put. Krenimo u pravljenje ovih divnih trouglića.

Posni trouglići sa prazilukom i krompirom

Sastojci (za oko 12 trouglića, odnosno recimo za 2 do 3 osobe):
150 grama praziluka (ili oko 1 i po struk) sitinije iskeckanog
1 glavica crnog luka (manja) sitnije iskeckanog
2 čena belog luka sitnije iseckanog
350 gr krompira sitno isekcanog
so, biber
6 listova kora za 12 trouglića
maslinovo ulje

Priprema:
U manjoj šerpici stavite vodu da prokuva i dodajte sitno seckani krompir i kuvajte ga oko 5 do 7 minuta na srednjoj vatri. Kada je gotov, procedite ga i ostavite da se malo prosuši. U tiganju zagrejte kašiku maslinovog ulja od komine i stavite iseckan praziluk, luk i beli luk i dinstajte ih oko 5 minuta na srednjoj vatri uz dodatak soli i bibera (slobodno stavite pola kašičice). Kada je gotov, sklonite ga sa ringle i dodajte u njega proceđen i prosušen skuvani krompir i sve dobro promešajte. Kada je smesa govota, krećemo na pravljenje trougliča.
Za trogliće su vam potrebne po dve kore veličine oko 5 cm x 25 cm. Svaku koru odnosno trakicu premažite maslinovim uljem sa četkicom, stavite jednu na drugu i punite ih. U mom iskustvu pravljenja ovih trouglića, 1 kašika smese je optimalna koju ćete staviti na sredinu kore i ravnomerno raspodeliti po dužini. Sada krećemo u pravljenje trouglića. Donji desni ugao trakice presavite  dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao trakice povucite na gore da biste opet napravili trouglić, i tako naizmenično sa leve na desnu i desne na levu stranu dok ne dođete do kraja trakice. Kraj kore zalepite tako što ćete ga premazati sa još malo ulja i ređajte trougliće na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje. Pećnicu zagrejte na 200 C i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatno žutu boju. Izvadite ih iz pećnice, malo prohladite i služite. Odlični su za doručak, večeru, pa čak i ručak i naravno, idealni u vreme posta. Prijatno!

Posni trouglići sa prazilukom i krompirom


Posni trouglići sa prazilukom i krompirom

петак, 2. новембар 2018.

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu
Ovo doba godine otvara sezonu, bar kod mene, za zapečeno povrće, meso iz pećnice i raznorazne druge đakonije iz rerne. Sezonu je otvorio Punjeni patlidžan, a nastavljamo sa zapečenim karfiolom uz dodatak praziluka. Ova namirnica je izuzetno zdrava, dosta se koristi u hrono kuhinji, u doba restrikcije, za večeru, a bogata je vitaminom C, ne sadrži masti i ima malo ugljenih hidrata. Od njega volim čorbicu, pravićemo i potaž, a ponajviše ga volim ga zapečenog, pa evo i recepta koji je super jednostavan za pripremu sa dodatkom praziluka da razbije monotoniju.

Sastojci:
30 gr putera
30 gr brašna
400 ml mleka
3 kašike neutralne pavlake
so, biber
100 gr tvrdog sira mešanca (Stara planina je odličan za to) i još malo za posipanje
1 praziluk iseckan na komade dužine oko 4 cm
1 karfiol, srednje velik iseckan na manje cvetiće
Nekoliko grančica sveže majčine dušice

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu
Priprema:
Uključite rernu na 200 C. U šerpu sa proključalom vodom stavite iseckan praziluk i karfiol i kuvajte oko 5 minuta da omekšaju. Izvadite ih i procedite. U drugoj šerpici otopite puter i kada počne da peni, dodajte brašno i mešajte kratko. Postepeno dodajte mleko neprestano mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite još dva minuta da se krčka na laganoj vatri i skinite sa vatre i dodajte pavlaku pavlaku i sir i začinite sa solju i biberom.
U dublju keramičku posudu poređajte praziluk i karfiol i prelijte sa sosom i sve promešajte i pospite sa iscekanom majčinom dušicom i stavite u rernu da se zapeče oko 30 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pred sam kraj, po želji, pospite sa još malo sira da se zapeče. Izvadite i služite uz neutralnu salatu, može od kupusa.

Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu