четвртак, 20. јул 2017.

Potaž od tikvica

Potaž od tikvica

Tikvice su mi među omiljenim povrćem kada dođu topli dani. Sa njima se može napraviti izuzetno veliki broj recepata. Ovog puta, pravimo potaž od tikvica, toliko jednostavan, a toliko efektan uz dodatak samo jednog začina. Uživajte i prijatno vam bilo.

Za ovaj recept potrebno je:
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika putera
1 srednje veliki crni luk seckani
1 kašičica origana sušenog
so, biber, pola kocke za supu (Savet: ukoliko pravite posno, izbacite puter i kocku stavite povrtnu, ne pileću)
700 grama tikvica iseckanih na kockice
2 l vode
miks pavlake i jogurta ili grčkog jogurta za prelivanje

Potaž od tikvica

Priprema:
Zagrejte ulje i puter na srednjoj vatri i dodajte luk da se prodinsta dok ne postane staklast (oko 5 minuta stalno mešajući). Dodajte tikvice, začine i vodu. Vode treba sipati da dobro pokrije svu količinu tikvica u šerpi. Smanjite vatru i lagano kuvajte oko 30 minuta. Kada je gotovo, stavite supu u blender ili izblendirajte sa štapnim mikserom. Bolje je ako imate blender, smesa će biti gušća i bolje teksture. Poslužite u činije ili tanjire i prelijte smesom pavlake, jogurta i grčkog jogurta (da bude malo gušće). Može da se jede i hladna.


Potaž od tikvica



уторак, 4. јул 2017.

Kolač sa malinama i kajsijama

Kolač sa malinama i kajsijama



Kolač sa malinama i kajsijama


Kolač sa malinama i kajsijama

Leto je, pa su pijace pune i prepune predivnog povrća i voća. Ja lično od voća obožavam maline i kajsije, a ovaj recept spaja ove dve predivne kiselo slatke voćke. Može da bude postan i mrsan, ja sam konkrento napravila posnu verziju koja je ispala zaista super, a mogu tek zamisliti kad budem pravila sa puterom, kako će tek ispasti. Nadam se da ćete uživati koliko sam i ja i moji ukućani. Pa da krenemo :)

Za ovaj recept je potrebno:
250 gr prosejanog brašna
200 gr putera (margarina ukoliko pravite posno)
5 kašika šećera,
2 vanil šećera (burbon vanila),
malo mleka (pola šoljice od crne kafe) (za posnu verziju, stavite vodu) da se testo ujednači,
pola praška za pecivo,
kajsije i maline,
šlag (može i sladoled od vanile)

Priprema:
U posudu sipati suve sastojke, odnosno brašno, šećer, vanil šećer, prašak za pecivo i promešati, zatim dodati mleko i rastopljen puter i sve to dobro umesiti. Od umešanog testa odvojiti 1/3 testa, a ostatak testa rastanjiti u okrugli podmazani pleh za pečenje tako da se formira ivica od testa.
Testo peći jedno desetak minuta na 200 stepeni. Izvaditi iz rerne staviti voće i preko voća narendati ili izmrviti onu grudvu testa koju ste stavili u frižider da se rashladi kako biste laške rendali.
Vratiti u rernu i peći još jedno desetak minuta. Služiti sa šlagom, slatkom pavlakom ili sladoledom od vanile. Prijatno!

Kolač sa malinama i kajsijama