уторак, 24. март 2020.

Namaz od tunjevine

Namaz od tunjevine
U doba korone, treba se snalaziti, ne možemo svaki čas u prodavnicu, ali zato sam sigurna da svako od nas ima zalihu konzerve od tune. Jedna od njih je nesumnjivo i tunjevina. Za danas sam vam pripremila jedan fini, brzi namaz od tunjevine, a može da bude i posna i mrsna verzija, u zavisnosti od toga koji majonez koristite. Ova moja koju sam pravila je posna verzija, a vi umesto posnog majoneza, možete dodati mrsni.
Pored ove fine i ukusne namaza ili paštete, na mom blogu možete pronaći sledeće fine posne namaze:
Portugalska pašteta od sardina
Posna ruska na moj način
Namaz sa tunjevinom i kikirikijem
Salata sa celerom i jabukom

Namaz od tunjevine
Sastojci:
1 konzerva tune
1 glavica crnog luka (manja)
2 čena belog luka (manja)
50 gr posnog majoneza Thomy
50 gr Thomy Tartar posnog majoneza
sok pola limuna
so, biber

Namaz od tunjevine
Priprema:
Tunjevinu, luk i beli luk i soko do limuna sipati u multipraktik i miksati dok se sastojci ne usitne i spoje u finu pastu, zatim dodati majonez i sve još jednom kratko izmiksati. Izvaditi smesu u činiju i promešati je i služiti uz prepečen tost i zelenu salatu ili sekcane krastavce ili rotkvicu.

Napomena:
Ukoliko želite mrsnu verziju, uzmite majonez sa jajima i tartar majonez.

Namaz od tunjevine

понедељак, 23. март 2020.

Rižoto sa prahom od vrganja

Rižoto sa prahom od vrganja
Nije uvek lako osmisliti kreativan i ukusan i postan obrok, a pogotovo kad smo van grad i kada nemamo sve namirnice dostupne, ali one osnovne sam sigurna da uvek imamo u kuću. Pa tako je jedna od njih i pirinač. Od njega se mogu praviti slana i slatka jela, a ovog puta delim sa vama recept za ovaj fini risoto sa prahom od vrganja. Ima ga u zdravoj hrani ili DM-u.
A zašto vrganj? Pre svega zovu ga kraljem među pečurkama, te sadrže više belančevina od svih drugih vrsta povrća, ali i pečuraka, tako da predsavljaju izvrsnu zamenu kada se posti. Pa krenimo u pripravljanje ovog sjajnog recepta.
Pored ovog recepta, na blogu možete pronaći i odlične recepte za: 
Kremasti rizoto sa bundevom
Rizoto sa lignjama

Rižoto sa šumskim pečurkama

Rižoto sa prahom od vrganja
Sastojci: 
250 gr okruglog pirinča
1 šargarepa sitno iseckana
1 stabljika celera sitno seckana
1 glavica crvenog luka sitno seckana
1 čen belog luka
2 kašike maslinovog ulja od komine
1 kašičica puna praha od vrganja (možete naći u zdravoj hrani ili DM-u)
pola kocke povrtne za supu
so, biber po ukusu
malo svežeg peršuna
4 dl vode
Rižoto sa prahom od vrganja

Priprema:
U dubljem tiganju zagrejati ulje i staviti iseckan luk i beli luk da se prodinstaju. Nakon toga dodati iseckan celer i šargarepu i ostaviti da se dinstaju nekih 5 minuta. Zatim dodati opran i oceđen pirinač i njega prodinstati dok ne postane staklast zajedno sa povrćem. U međuvremenu dodati so i biber i zatim vodu, kocku za supu i prah od vrganja ostaviti poklopljeno na tihoj vatri da se kuva dok se voda ne upije uz povremeno mešanje. Kada je pirinač upio vodu, tada je i skuvan. Pred sam kraj dodati seckan svež peršun, promešati i služiti toplo.

Rižoto sa prahom od vrganja



петак, 6. март 2020.

Mini cheesecakes sa domaćim sirom

Mini cheesecakes sa domaćim sirom
Sigurna sam da ste svi probali ovu brzu poslasticu koja se nepeče i verujem da je omiljena u mnogim porodicama koja se pravi od sira. Naravno, postoje razne verzije cheesecakea i sa različitim sirevima - domaćin svežim sirom, ella, krem sirom raznih proizvođača, Filadelfija i naravno pečen ili nepečen, i možemo reći da je to zavodljiva poslastica koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ova moja verzija je sa domaćim sirom koji sam sama pravila i Prezident Slatkom pavlakom, ali ako vi ne želite da se bakćete sa tim ili ako  nemate vremena, kupite na pijaci. Mislim da je bolje praviti ga sa domaćim sremskim sa pijace nego sa onim krem sirevima. Kao alternativu, za mene je najbolji krem sir Moja Kravica, ubedljivo, zaista je fin, i po ukusu nije mnogo slan, već kremast, sirast i fine teksture. Tako da, ako nemate svežeg i neslanog sira, predlažem kao zamenu Moja Kravica krem sir (žuta kutija). Što se tiče osnovnog recepta, pozajmila sam ga od Maje Babić i njenog recepta za Cheesecake sa višnjama, a zatim malo izmenila, a na njenom blogu možete naći zaista pregršt proverenih recepata.

Za podlogu sam koristila plazmu koju sam sama samlela u blenderu, a možete i da je stavite u kesu pa da gje oklagijom dobro usitnite. Meni nekako bude onda svežiji ukus plazme i bolja mi je podloga. Čak ostavim i malo krupnije komade. Obavezno stavim otopljen puter u plazmu i samo promešam, a za gornji sloj koristim uvek maline, nekako mi se baš lepo slažu, ali ni višnje nisu loše.

A kako sam postigla da napravim srcolike mini cheesecakeove, verovatno se pitate :). Nije bilo teško, uzela sam silikonski kalup za mafine u obliku srca i ređala sastojak po sastojak, na kraju kada se sve dobro holadilo samo sam iz ihvadila, ništa se nije lepilo, tako da se ovaj kalup pokazao kao zaista dobar za odvajanje cheesecakea od kalupa. Naravno, svima se dopao, a što duže stoji, bar dan, dva idealno, ukus je još bolji.

I na kraju, verovatno se postavlja pitanje, zašto baš srcolike, pa zato što se bliži 8. mart. Osim za ovu priliku, mogu se praviti za dan zaljubljenih, ali i rođendane, proslave, itd...

Mini cheesecakes sa domaćim sirom
Sastojci (za 8 mini cheescakeova):
Za koricu:
100 gr mlevene plazme
65 gr otopljenog putera
1 kašika meda

Za fil:
175 gr svežeg domaćeg švapskog sira ili Moja kravica Krem sira
130 gr prah šećera
250 ml slatke pavlake Prezident
1/2 kašičice soka od limuna
 3 listića želatina (Dr. Oetker) ili 3/4 kesice mlevenog želatina 

Za voćni vrh:
200 gr smrznutih malina
2 kašike šećera
1/5 listića želatina (Dr. Oetker) ili 1/4 kesice mlevenog želatina

Mini cheesecakes sa domaćim sirom
Priprema:
1. Istopiti puter i pomešati dobro sa mlevenom plazmom i kašikom meda. Kada se smesa dobro sjedinila, sipati u kalupe ravnomerno u visini od 7 mm i staviti u frižider da se stegne.
2. U međuvremenu pomešati mikserom sveži sir i prah šećer u jednoj posudi, a u drugoj izmiksati slatku pavlaku i zatim sve pomešati i dodati limunov sok, kao i želatin i sve dobro pomešati.
3. Želatin se priprema tako što čete listiće prvo staviti u hladnu vodu, a zatim ih blago istopiti na vrlo blagoj vatri.
4. Smesu sa sirom sipati na koricu, a treba da se sipa skoro do vrha kalupa. Ostaviti nekoliko mm za želatinasti voćni vrh. Sir sam sipala uz pomoću kese za fil kako bih što ravnomernije ispunila kalup. Zatim kalup ponovo vratiti u frižider da se opet sve dobro ohladi, bar jedan sat.
5. U međuvremenu otopiti maline i sipati šećer i blago prokuvati sve, zatim dodati otopljen u hladnoj vodi želatin, još jedan minut prokuvati i ostaviti da se smesa ohladi.
6. Kada se voćni vrh ohladio, izvaditi kalup iz frižidera i sipati u visini od 3, 4 mm želatinasti voćni vrh, i sve opet vratiti u frižider da se stegne.
7. Služiti nakon nekoliko sati. Cheesecake možete ukrasiti sa šlagom ili listovima nane, prijatno.

Napomena: Moram da priznam da je struktura fila čvršća i bolja sa domaćim mekim sirom nego sa krem sirom, i u jednom od narednih postova, pišem recept za domaći meki sir. Zaista je odličan i retko kupujem kupovni, otkako sam počela svoj da pravim. Dok ne objavim recept, trk na pijacu, po sir, razlika definitivno postoji.
Napomena: Za bolji ukus, ostaviti cheesecake da odstoji dan/dva.
Mini cheesecakes sa domaćim sirom

Mini cheesecakes sa domaćim sirom