понедељак, 13. фебруар 2017.

Potaž od šargarepe i pomorandže


Potaž od šargarepe i pomorandže

Zima nikako da nas napusti, pa u skladu sa tim, nastavljam sa serijom potaža :), koje inače obožavam da pravim za hladne zimske dane. Evo jednog neobičnog, ali, veoma ukusnog potaža.

Za potaž od šargarepe je potrebno:
maslinovo ulje i/ili puter
1 velika glavica luka ili 1 praziluk srednje veličine
3 veće šargarepe
sok od 1 narandže
so, biber
2 litra vode ili čiste pileće ili supe od povrće (može i od kocke)
malo maslinovog ulja i putera

Priprema: Na mešavini putera i maslinovog ulja ili samo jednog od sastpojka (u zavisnosti od toga da li je post ili nije) prodinstati praziluk, a zatim dodati šargarepu iseckanu na kolutove. Kratko prodinstati. Dodati supu ili vodu i sok od narandže (može i izrendana kora). Kuvati 20-tak minuta. Kad je skuvano, izblendirati štapnim miskerom ili u blenderu. Preliti mešavinom jogurta i pavlake. Uživajte! 

петак, 10. фебруар 2017.

Potaž od blitve


Potaž od blitve
Obožavam da pravim potaže, pogotovo u jesen i zimu kad im je vreme, ali prijaju i leti. Ovaj potaži prija i zimi i leti, a sasvim slučajno sam ga napravila jer sam imala u frižideru vezicu blitve, i oduševila se njim, te se veoma često nalazi na mojoj trpezi. 

Za potaž od blitve je potrebno: 
1 srednje velika glavica luka srebrnjaka
2-3 čena belog luka ili jedna stabljika mladog belog luka 

so, biber, (vegeta, kocka za supu)
malo ljute papričice (po želji)
5-6 srednjih mladih krompirića
1 veza blitve

Priprema:
Na maslinovom ulju ili puteru, ili mešavini ova dva sastojka (u zavisnosti od toga šta više volite, jer puter daje potažu kremastu strukturu i jači ukus) prodinstati mladi beli luk, luk i malo ljute papričice. Dodatati iseckan krompir i blitvu, posoliti, pobiberiti i naliti vodom (3/4 šerpe od 2,5 litra). Ja volim da stavim i pola posne kocke za supu. Kuvati dok ne omekša. Izblendirati u blenderu ili štapnim mikserom i ukrasiti sa mešavinom jogurta i milerama. Stvarno izvrsno za ove vrele dane. Prijatno!

четвртак, 2. фебруар 2017.

Čokoladni brauni

Čokoladni brauni
Ne pravim često slatkiše, ali ovaj recept je tako dobar, da mu nećete odoleti, a našla sam ga kod Done Hej. Lako i brzo se pravi, a ukus je savršen. Uverite se i sami.

Čokoladni brauni
Sastojci:
200 gr crne čokolade, iseckane
250 gr putera, iseckanog
310 gr braon šećera (ili 200 grama običnog kristal šećera, ja sam toliko stavila, i sasvim je dovoljno i nije ni preslatko i neslatko :))
35 gr prosejanog kakaa
4 jaja
1 čep arome Vanila Dr. Oetker
185 gr prosejanog belog mekog brašna tip 500
1/4 čajne kašičice praška za pecivo

Čokoladni brauni
Priprema:
Rernu prethodno zagrejte na 160 stepeni. Stavite crnu čokoladu zajedno sa puterom koji je prethodno smekšao na sobnoj temperaturi u staklenu činiju i istopite na pari iznad šerpe sa ključalom vodom. Kada ste ih otopili, ostavite ih po strani da se malo prohlade.

U drugoj činiji umutite četiri jaja, zatim dodajte šećer i aromu vanile i nastavite da mutite dok ne dobijete finu masu. Nakon toga dodajte prohlađenu istopljenu čokoladu sa puterom i pomešajte špatulom. U posebnoj činiji prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i tu smesu dodajte umućenoj smesi. Opet špatulom dobro povežite sve sastojke i sipajte smesu u pravougaonu tepsiju veličine 20 cm u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite 50 do 55 minuta na 160 stepeni u zavisnosti od rerne (ja sam oko 55 minuta). Kolač izvadite iz rerne i tepsije na rešetku da se prohladi.

Služiti uz sladoled od vanile ili sa svežim malinama. Prijatno.

Čokoladni brauni