понедељак, 13. фебруар 2017.

Potaž od šargarepe i pomorandže


Potaž od šargarepe i pomorandže

Zima nikako da nas napusti, pa u skladu sa tim, nastavljam sa serijom potaža :), koje inače obožavam da pravim za hladne zimske dane. Evo jednog neobičnog, ali, veoma ukusnog potaža.

Za potaž od šargarepe je potrebno:
maslinovo ulje i/ili puter
1 velika glavica luka ili 1 praziluk srednje veličine
3 veće šargarepe
sok od 1 narandže
so, biber
2 litra vode ili čiste pileće ili supe od povrće (može i od kocke)
malo maslinovog ulja i putera

Priprema: Na mešavini putera i maslinovog ulja ili samo jednog od sastpojka (u zavisnosti od toga da li je post ili nije) prodinstati praziluk, a zatim dodati šargarepu iseckanu na kolutove. Kratko prodinstati. Dodati supu ili vodu i sok od narandže (može i izrendana kora). Kuvati 20-tak minuta. Kad je skuvano, izblendirati štapnim miskerom ili u blenderu. Preliti mešavinom jogurta i pavlake. Uživajte! 

петак, 10. фебруар 2017.

Potaž od blitve

Potaž od blitve

Obožavam da pravim potaže – to su jela koja me vraćaju u detinjstvo, posebno u jesen i zimu kad je vreme za toplu, umirujuću hranu. Ali ovaj potaž od blitve? On je poseban! Prija u svako doba godine, a nastao je sasvim slučajno – od vezice organski gajene blitve koju sam našla u frižideru. Kada sam prvi put probala, bila sam oduševljena! Ukus je toliko bogat i savršen da ga ne možete ni zamisliti dok ga sami ne iskusite. A najbolje od svega? Blitva je iz divnog prijateljskog izvora – Biobašta Gradina, gde se zna da svaki list raste s ljubavlju. Ako mislite da blitva nije za vas, verujte mi – ovaj potaž će vas preporoditi!

U nastavku sledi još nekoliko recepata koji su savršeni za leto – kliknite na linkove ispod i pronađite svoju sledeću omiljenu kombinaciju:
Sastojci: 
1/2 supene kašike putera
1/2 supene kašike maslinovog ulja
1 srednje velika glavica luka srebrnjaka
2 čena belog luka ili malo mladog belog luka 
1 stabljika celera
so, biber po ukusu
500 ml bujona od povrća
500 ml vode
malo ljute papričice (po želji)
5-6 srednjih mladih krompirića
1 veza blitve
Za dekoraciju miks kreme za kuvanje i pavlake

Potaž od blitve


Priprema:
U šerpici zagrejte maslinovo ulje i puter na blagoj vatri. Prodinstajte sitno iseckan mladi beli luk i crni luk i po želji malo ljute papričice dok ne omekšaju i zamirišu. Zatim dodajte i oljuštenu i seckanu grančicu celera i opet prodinstajte nekoliko minuta. Nakon toga dodajte krompir isečen na kockice i posolite i pobiberite i dodajte bujon. Nalijte vodom tako da napuni otprilike 3/4 šerpe (oko 1,8 l) i kuvajte dok krompir ne omekša oko 15 minuta. Zatim dodajte seckanu blitvu i kuvajte još nekoliko minuta. Kada je povrće kuvano, sve izblendirajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete finu, kremastu teksturu. Poslužite uz kašiku mešavine jogurta i milerama za dodatnu svežinu i kontrast.
Stvarno izvrsno za ove vrele dane. Prijatno!

Potaž od blitve

четвртак, 2. фебруар 2017.

Čokoladni brauni

Čokoladni brauni
Ne pravim često slatkiše, ali ovaj recept je tako dobar, da mu nećete odoleti, a našla sam ga kod Done Hej. Lako i brzo se pravi, a ukus je savršen. Uverite se i sami.

Čokoladni brauni
Sastojci:
200 gr crne čokolade, iseckane
250 gr putera, iseckanog
310 gr braon šećera (ili 200 grama običnog kristal šećera, ja sam toliko stavila, i sasvim je dovoljno i nije ni preslatko i neslatko :))
35 gr prosejanog kakaa
4 jaja
1 čep arome Vanila Dr. Oetker
185 gr prosejanog belog mekog brašna tip 500
1/4 čajne kašičice praška za pecivo

Čokoladni brauni
Priprema:
Rernu prethodno zagrejte na 160 stepeni. Stavite crnu čokoladu zajedno sa puterom koji je prethodno smekšao na sobnoj temperaturi u staklenu činiju i istopite na pari iznad šerpe sa ključalom vodom. Kada ste ih otopili, ostavite ih po strani da se malo prohlade.

U drugoj činiji umutite četiri jaja, zatim dodajte šećer i aromu vanile i nastavite da mutite dok ne dobijete finu masu. Nakon toga dodajte prohlađenu istopljenu čokoladu sa puterom i pomešajte špatulom. U posebnoj činiji prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i tu smesu dodajte umućenoj smesi. Opet špatulom dobro povežite sve sastojke i sipajte smesu u pravougaonu tepsiju veličine 20 cm u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite 50 do 55 minuta na 160 stepeni u zavisnosti od rerne (ja sam oko 55 minuta). Kolač izvadite iz rerne i tepsije na rešetku da se prohladi.

Služiti uz sladoled od vanile ili sa svežim malinama. Prijatno.

Čokoladni brauni