четвртак, 15. децембар 2022.

Slana mimoza torta


Slana mimoza torta

Jeste li znali da je mimoza spada u svečane salate, čiji su glavni sastojci jaja, sir, riba u konzervi, luk i majonez, a poreklo vodi iz Rusije. Ime je dobila zbog sličnosti sa "mimozom" - cvećem koje se javlja u proleće, a ta sličnost se postiže sitnim rendanjem kuvanog žumanca po površini. 

Mimoza salata se po sastavu razlikuje od zemlje do zemlje i svako ima neki svoj recept, pa tako neko ne stavlja ribu, ali zato stavlja šunku, pavlaku, kisele krastavčiće itd.. Bilo kako bilo, ova salata je izvrsna kao svečana salata za slave i druge prigodne svečanosti, a naravno, može se konzumirati za doručak, večeru ili čak kao ručak.. u zavisnosti od želje. Ova moja je napravljena kao torta, u kalupu za tortu i tako sam je i služila, i svima se dopala. A druga izmena se odnosi na majonez, umesto klasičnog, stavila sam Thomy posni Tartar majonez, da malo zakisi, a sastojke sam ređala jedan po jedan, pa eto možete probati i ovu verziju.

Pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:

Slana mimoza torta

Sastojci:
4 kuvana krompira
4 jaja
200 gr stišnjene šunke, izrendane
200 gr rendanog siraedam
200 gr milerama
100 gr Thomy majonezar
100 gr Thomy Tartar majoneza
so i biber po želji

Slana mimoza torta

Priprema: 
Skuvani krompir koji ste ohladili izrendajte na krupno rende. Uzmite kalup za torte promera 20 cm i obložite ga pek papirom. U drugoj posudi izmešajte mileram i majoneze i dodajte malo soli i bibera, po želji. Na dno kalupa sipajte rendani krompir, a zatim premažite sa trećinom smese od milerama i majoneza. Zatim stavite rendanu stišljenu šunku i opet premažite sa trećinom smese od milerama i majoneza. Na to stavite sloj rendanog sira, i opet premažite sa smesom od milerama i majoneza. Na kraju stavite rendana jaja, prvo belanca a od gore i žumanca i ukrasite sa peršunom ili mirođijom. Služite kao predjelo tortu. Može biti veoma efektna za slave ili rođendane ili već neko posluženje za zabave. Prijatno!


Mimoza torta

Mimoza torta




 

среда, 14. децембар 2022.

Varivo od crvenog sočiva i leblebije


Varivo od crvenog sočiva i leblebije

Kada krene post, a pogotovo kad se posti na vodi, treba biti veoma kreativan šta skuvati i jesti. Za dane posta na vodi osmislila sam ovaj zaista preukusan recept. Naravno, brzo se pravi, a od sastojaka potrebni su crveno sočivo kao osnova, leblebije i paradajz sok. 

A pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti:

Varivo od crvenog sočiva i leblebije

Sastojci (za oko 2 do 3 osobe):
1 mala glavica crnog luka sitno iseckana
100 gr praziluka, sitno seckanog
2 čena belog luka, sitno seckana
malo vode za dinstanje
1 velika šargarepa
1 mala tikvica, seckana na kockice ili pola veće
350 ml paradajz soka
1-2 dl vode
140 gr crvenog sočiva  koje ste prethodno oprali u vodi
pola konzerve leblebije iz konzerve
pola veze svežeg peršuna, sitno seckanog
so, biber po ukusu
1 kafena ravna kašičica vegete
1 kafena ravna kašičica slatke aleve paprike
pola kašičice mleveneog korijandera

Varivo od crvenog sočiva i leblebije


Priprema:
U šerpu sipati malo vode i na vodi na srednje lakoj vatri dinstati crni luk,  praziluk i beli luk oko 5 minuta. Zatim dodati seckanu šargarepu i tikvice i sve opet malo prodinstati da se sjedini. Začiniti vegetom, solju, biberom i alevom paprikom. Promešati i dodati sočivo, paradajz sok i vodu i sve promešati i staviti da se kuva oko 30 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja dodati leblebiju i seckani peršun i promešati i kuvati još 5 do 10 minuta i služiti. Proveriti pred kraj da li je dovoljno začinjeno. Prijatno!

Napomena: Ako nećete da vam je jelo  na vodi, dodajte malo maslinovog ulja od komine.

Varivo od crvenog sočiva i leblebije

петак, 4. новембар 2022.

Pogačice od spelte i sira

Pogaćice od spelte i sira

Ove pogačice od spelte se jako brzo prave, a od sastojaka vam zaista ne treba mnogo. I ono što je veoma važno rećo, možete ih servirati kao prilog uz doručak, večeru, za slavu, prilika je bezbroj, rekla bih. Recept sam pronašla među mnogobrojnim kuvarima koje volim da skupljam, pa da ih onda natenane, kad imam vremena, listam i nalazim nove ideje. Kuvanje je za mene jedno kreativna i opuštajuća aktivnost kojoj se uvek radujem i nadam se da sam sa ovim receptima uspela da vam približim bar malo tu radost.

A pored ovog recepta, mogu vam se svideti i:
Pogaćice od spelte i sira

Sastojci:
60 gr speltinog brašna
1 kafena kašičica praška za pecivo
1 jaje
60 gr sitnog sira ili sira u kriški
40 gr rednanog edamera 
1 supena kašika susama

Pogaćice od spelte i sira

Priprema:
U posudi izmešati brašno, susam i prašak za pecivo. U drugoj posudi umititi jaje i dodati sitan sir i rendani kačkavalj i sve dobro promešati. Spojiti obe smese i sve dobro umešati. Ukoliko je smesa suva, možete dodati malo vode. Umesiti testo i razviti oklagijom deblje oko pola do 1 cm i praviti okruglim kalupom promera 5 cm okrugle pogačice i ređati ih na pleh na koji ste prethodno staviti papir za pečenje. Pogačice pospite semenkama i stavite da se peku u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 C oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi i ostaviti da se prohladi i služiti. Od ove smese dobićete oko 20 pogačica.
Prijatno!

Pogaćice od spelte i sira

четвртак, 20. октобар 2022.

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Malo je reći da volim da pravim potaže i supe. A jesen je idealno doba da se ponovo krene sa kivanjem supica i potaža. Za danas vam spremam i predlažem jedan sjajan i ukusan potaž od krompira sa mirođijom. Preukusan je, jer mu mirođija daje jedan poseban šmek, a krompir u kombinaciji sa kremom za kuvanje, kremastu strukturu. Uživaćete u svakom zalogaju, sigurna sam.

A pored ovog, možda će vam se dopasti i ovi recepti za supe i potaže:

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Sastojci:
1/2 supene kašike putera
1/2 supene kašike maslinovog ulja
1 mali praziluk seckan na kolutove
1 grana celera, iseckana
4 srednje velika krompira, seckana na kockice
3 do 4 šolje pileće supe ili supe od kocke
so, biber 
1/2 šolje krema za kuvanje
1/2 veze sveže mirođije (ukoliko nemate svežu može i suve, ali onda manje svakako stavite)

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrejati puter i maslinovo ulje i prodinstati iseckan praziluk i celer. Nakon 5 minuta dodati kockice krompira, promešati i opet malo dinstati. Zatim dodati supu i začiniti sa solju i biberom i sve dobro promešati i pojačati vatru dok ne provri, a zatim kuvati na tihoj vatri oko 15 do 20 minuta dok se krompir ne skuva. Zatim skinuti sa vatre i dodati krem za kuvanje i seckanu mirođiju i sve dobro izblendirati i služiti. Prijatno! 
Potaž je izuzetno kremast i ukusan.

Potaž od krompira sa prazilukom i mirođijom

      

среда, 12. октобар 2022.

Mini pica pužići sa pestom


Mini pica pužići sa pestom

Ove mini pica pužići se super brzo prave jer sam koristila gotovo sveže testo za picu iz Lidla. Naravno, umesto gotovog možete napraviti svoje testo, ali ukoliko želite brz doručak, užinu, večeru, ovaj recept je idealan za vas. Za premaz sam koristila pesto sos, a kao sir sam koristila grčki manuri, ali umesto njega možete slobodno staviti grčku fetu. Moram vam reći da je ukus božanstven! 

Mini pica pužići sa pestom

Pored ovog, mogu vam se dopasti i:

Mini pica pužići sa pestom

Sastojci:
Gotovo testo za pizu (iz Lidla)
2 - 3 supene kašike pesta
100 gr manuri ili feta sira (izdrobljenog)
2 listića carskog sira (iseckanog na kockice)
2 supene kašike kečapa
1 supena kašika maslinovog ulja

Mini pica pužići sa pestom

Priprema:
Zagrejte pećnicu na 200 C. Testo za picu stavite na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje i razvucite ga i premažite s pesto sosom. Na pesto sos izdrobite manuri ili feta sir i rasporedite kockice sira. Prelijte sa malo kečapa i urolajte testo u rolat, a zatim secite na krugove debljine oko 1,5 cm i ređajte na tepsiju. Premažite četkicom sa malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu da se peče oko 10 do 15 minuta, odnosno dok pužići ne porumene.

Prijatno!

Mini pica pužići sa pestom

Napomena: Tacna je hand made by me. Ukoliko želite da poručite svoj primerak, pišite mi na shadzi67@gmail.com.

понедељак, 10. октобар 2022.

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Da li ste znali da su ovsene ili zobene pahuljice jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti za doručak. A studije na ljudima otkrivaju da ovsena kaša može povećati sitost i smanjiti apetit više od gotovih žitarica za doručak i drugih vrsta dijetetskih vlakana. Osim toga, ovas ima malo kalorija, a puno vlakana i drugih zdravih hranljivih materija, što ih čini odličnim dodatkom efikasnoj ishrani za mršavljenje. Noseći se tom mišlju, našla sam ovaj recept za kekse sa ovsenim pahuljicama koji se lako prave i koji su zaista ukusni. A pored ovog osnovnog recepta, možete mu dodavati razne orašaste plodove ili čokoladne kapljice.

A pored ovog recepta, može vam se dopasti i:

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Sastojci:
125 gr putera na sobnoj temperaturi
100 gr smeđeg šećera
1 kafena kašičica Dr.Oetker Aroma vanila
1 jaje
110 gr brašna tip 400
1/2 kafene kašičice soli
1/4 kafene kašičice sode bikarbone
230 gr ovsenih pahuljica

Keksi sa ovsenim pahuljicama

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 175 C. U posudi mikserom dobro izmiksajte puter i šećer dok ne dobijete finu vazdušastu smesu. Zatim dodajte jaje i aromu vanile i opet izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
U drugoj posudi izmešajte brašno sa solju i sodom bikarbonom. I postepeno dodajte smesi i opet fino izmiksajte. I na kraju dodajte ovsene pahuljice i opet kratko izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Od gotove smese, kašikom za sladoled vadite keksiće i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od smese ćete dobiti oko 12 keksića. Pecite u pećnici oko 12 do 15 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju. Ako ih budete duže pekli, biće suvlji i krckaviji. Kad iz izvadite, biće i dalje meki. Ostavite da se ohlade i služite.
Prijatno!

Napomena: Umesto brašna, možete staviti i ovseno brašno, takođe možete dodati i neke od krupnije mlevenih orašastih plodova.

Napomena: Tacna je Hand made by Silvana, od belog porcelana sa belom glazurom. A ukoliko i vi želite ovakvu tacnu, za porudžbine, pišite na; shadzi67@gmail.com


уторак, 27. септембар 2022.

Američke palačinke sa kotidž sirom

Američke palačinke sa kotidž sirom

Američke palačinke sa kotidž sirom

Ove palačinke se izuzetno brzo prave, što mi je velika prednost kada hoćete na brzaka da napravite doručak ili večeru koji će biti sjajnog ukusa. I što je najvažnije pune su proteina i odišu mekoćom, vazdušaste su, skoro kao da jedete prženice. A umesto polovine brašna, dodaćemo kotidž sir koji daje dodatnu notu ovim palačinkama. Uz preliv od javorovog sirupa, grčkog jogurta i voća, dobićete pravu malu gozbu.

Pored ovog, pogledajte još zanimljivih recepata za doručak:

Američke palačinke sa kotidž sirom

Sastojci:
2 jaja
130 gr kotidž sira
1 i po supene kašike javorovog sirupa, plus za služenje
1/2 kafene kašičice vanila ekstrakta
95 gr mekog brašna, tip 400
1/4 kafene kašičice praška za pecivo
prstohvat soli


Američke palačinke sa kotidž sirom


Priprema:
U posudi umutite jaja, sir, javorov sirup i vanila ekstrakt tako da nema većih grudvica od sira. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Pomešajte mokre i suve sastojke i sve dobro umutite do ne dobijete finu i glatku smesu.
Ukljčite šporet i zagrejte tiganj za pečenje američkih palačinki (ja kupila u Lidlu, fenomenalan je) ili običan i srednje jakoj vatri i premažite ga četkicom sa malo putera. Sipajte smesu u kalupe za palačinke ili pravite manje palačinke i stavite da se peku dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Tada ih okrenite i pecite dok nisu gotove. Služite odmah uz javorov sirup i borovnice i malo grčkog jogurta. 
Prijatno!

Tanjir, hand made by me! Ukoliko vam se dopada, možete poručiti svoj primerak, kontakt mejl shadzi67@gmail.com
 
Američke palačinke sa kotidž sirom

уторак, 13. септембар 2022.

Krem supa od paradajza

Krem supa od paradajza

Jesen nam se polako primiče, dani nisu više tako dugi, a ni topli, te se topla jela sama po sebi nameću. Obzirom da svežeg paradajza još uvek ima, predlažem vam ovaj sjajan recept za krem supicu od svežeg paradajza koji se zaista brzo pravi, a ukus je fenomenalan. Potrebno je prodinstati malo luk i šargarepu, dodati svež paradajz i to sve prokuvati uz dodatak supe od kocke i procediti. I to je to.

Krem supa od paradajza

Pored ovog, pogledajte još recepata za fine supe i čorbice od raznog povrća:

Krem supa od paradajza

Sastojci:
1 supena kašika maslinovog ulja
1 srednje velika glavica crnog luka
1 srednje velika šargarepa, rendana
2 sitno sekcana čena belog luka
800 gr seckanog pardajza (pink ili volovsko srce)
2 do 3 šolje supe od povrtne kocke
1 kafena kašičica balzamika
2 lovorova lista
so i biber po ukusu
1 supena kašika jogurta i pavlake

Krem supa od paradajza


Priprema:
Paradajz oprati i osušiti i iseckati na kockice. Luk iseckati i šargarepu izrendati. 
U šerpi zagrejati ulje na srednje jakoj vatri i dodati seckan luk i malo prodinstati. Zatim dodati šargarepu i beli luk i lagano promešati i kratko prodinstati. Dodati seckan paradajz i balzamiko i posoliti i pobiberiti, te prodinstati opet nekoliko minuta. Dodati lovorov list i supu i kuvati oko 15-tak minuta dok se paradajz ne skuva. 
Supu izblendirati i procediti kroz cediljku kako biste uklonili kožicur od paradajza koja može da ostane. Supu služiti sa prelivom od jogurta i pavlake i uz prepečen hleb. Prijanto!


Krem supa od paradajza



понедељак, 25. јул 2022.

Namaz od rikote i cvekle


Namaz od rikote i cvekle

Namaz od rikote i cvekle

Nije me bilo neko vreme u online svetu, bar ne što se tiče bloga i instagram profila. Menjao se posao i neke druge stvari su se istvremeno radile, pa nisam imala vremena da se posvetim i objavljivanju recepata, iako sam sve uredno slikala i pravila nove i zanimljive recepte. Pa pošto sam sve te važne stvari uradila, vreme je da se polako vratim blogu i kuvanju. A kad je ovako toplo, ja se uvek opredelim za neke brze i osvežavajuće recepte i poslastice. Za ovaj put sam delim sa vama jedan preukusan recept za namaz od rikote (može i fete) i cvekle. Veoma se brzo i lako sprema, jedina stvar koju malo duže traje što se pripreme tiče jeste kuvanje i hlađenje cvekle. Sastojci i priprema se nalaze u tekstu ispod.

Pored ovog, mogu vam se dopasti sledeći recepti idealni za ove vrele, letnje dane:


Namaz od rikote i cvekle

Sastojci:
200 gr rikote (ili fete ili mladog kozijeg sira)
2 srednje velike cvekle (kuvane i iseckane na kockice)
1/2 kafene kašičice origana
2 supene kašike maslinovog ulja
1 supena kašika balzamika
2 supene kašike soka od limuna
so i biber po ukusu

Namaz od rikote i cvekle

Priprema:
Sve sastojke staviti u secka i sve dobro izblendirati dok ne dobijte finu masu. Služiti uz prepečen ili tost hleb ili tortilje i svež paradajz. Prijatno!

Napomena: Ovaj namaz možete kombinovati uz još neke druge i napraviti pravu gozbu za svoje goste.

Namaz od rikote i cvekle

петак, 29. април 2022.

Skonsi sa sremušem


Skonsi sa sremušem

Sigurna sam da već sve znate o sremušu i koliko je lekovit i odličan za konzumaciju u ovo doba godine, te vas ne bih davila sa tim. Što se tiče ovog recepta, zaista je sjajan, toliko su krckavi spolja i meki unutra da sam ja naprosto oduševljena. Potrebno je samo malo da se prohlade nakon vađena iz pećnice, i voala. Imate sjajno predjelo, osnovu za doručak ili za proslave. Ove skonse iliti pogačice možete i seći na pola i koristiti kao pecivo i mazati krem sirom ili puterom. Fantasični su.

Skonsi sa sremušem

A pored ovog recepta, možete pogledati još recepata sa sremušem, kao što su:

Skonsi sa sremušem

Sastojci:
225 grama mekog brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
50 gr putera
100 gr rendanog tvrdog sira (može bilo koji)
30 gr sremuša sitno seckanog
1 kafena kašičica senfa od celog zrna
1/4 kafene kašičice soli
malo bibera
1 jaje
malo mleka
 

Skonsi sa sremušem

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 do 220 C. 
Brašno prosejte u veću posudu i dodajte 1 kesicu Dr.Oetker praška za pecivo i promešajte. Zatim dodate 50 gr hladnog i seckanog putera i rukama ga umešajte u brašno dok ne dobijete masu poput krupnijih hlebnih mrvica. Zatim dodajte sitnije seckan sremuš, senf, so, biber i rendani sir i sve dobro promešajte. U drugoj posudi umutite jaje i dodajte ga smesi, kao mleka toliko da se dobije meka i kompaktna smesa (oko 1 dl). Smesu nemojte puno mesiti već je samo dovedite u jednu kompaktnu masu, a zatim pospite brašnom radnu površinu i oblikujte krug  debljine oko 1.5 do 2 cm. I okruglim kalupom prečinka oko 7 cm vadite skonse i ređajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Od ove smese ćete dobiti oko 12 do 15 pogačica odnosno skonsa. Sve skonse premazati sa malo mleka i staviti u pećnicu da se peku oko 20 minuta odnosno dok dobiju finu zlatnu boju. Skonse izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo prohlade, a zatim ih služite.
Prijatno!

Skonsi sa sremušem

 
Skonsi sa sremušem

среда, 20. април 2022.

Humus sa sremušem

Humus sa sremušem

Humus je za mene jedno od omiljenih jela bilo da je post ili ne, jer brzo se pravi, a veoma je zdrav. Humus nudi više vitamina i minerala od bilo kog drugog namaza jer sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum. I naravno, danas ima bezbroj recepata za humus. A na linkovima ispod naći ćete nekoliko verzija ovog ukusnog orijentalnog jela:

U ovom postu ćete pronaći još jednu verziju humusa, ali sa sremušem. Radi se o klasičnom receptu za humus u koji je dodat sveži sremuš. Recept je odličan, ukusan, a sa dodatkom sremuša, još zdraviji. A osim recepata za humus, u nastavku ćete pronaći još recepata sa sremušem:
1 konzerva kuvanih leblebija
sok od jednog limuna
2 supene kašike maslinovog ulja
2 supene kašike tahinija
2 supene kašike vode
1 veza sremuša, grubo seckanog
1/2 kafene kašičice kumina
1/4 kafene kašičice soli

Humus sa sremušem


Priprema:
Leblebiju iz konzerve procediti i zajedno sa ostalim sastojcima staviti u secka i sve dobro izmiksati da se naravi fin i kremast namaz. Služiti uz tortilje ili pita hlebove.

Prijatno!

Humus sa sremušem