среда, 27. децембар 2017.

Pasta sa dimljenim lososom

Pasta sa dimljenim lososom
Ovo je jedan od mojih omiljenijih recepata, i moj dragi i ja smo ga sami smislili, te želim da ga ovom prilikom podelim sa vama. Ukusan je, brzo se pravi, može posno, može mrsno, šta više od toga nam treba. Pa krenimo onda.

Za ovaj recept, potrebno je (za 3 osobe):
1 pakovanje Barilla Penne paste
1 srednje velika glavica crnog luka
2 do 3 čena manja belog luka
1 kašika maslinovog ulja (ili putera)
150 do 200 gr dimljenog lososa
500 ml pavlake za kuvanje (posne ili mrsne)
ruzmarin, italiano mix začina, so, biber

Pastu skuvati al dente u proključaloj vodi u koju smo pre toga dodali so i malo ulja da ne kipi. U međuvremenu u tiganju na maslinovom ulju prodinstati luk i beli luk, dodati iseckan na kockice losos i malo dinstati. Posoliti, pobiberiti, dodati začine, još malo prodinstati i dodati pavlaku za kuvanje i pustiti da sve krčka oko 15 minuta na tihoj vatri da se ukusi sjedine. Kad je sve gotovo, sjediniti sos sa pastom i služiti toplo, tada je najbolje. Prijatno i uživajte!


Pasta sa dimljenim lososom

Pasta sa dimljenim lososom

понедељак, 25. децембар 2017.

Kikiriki kuglice


Kikiriki kuglice

Kad je post i kada su slatkiši u pitanju, nema baš puno izbora za ukusne kolače. Pa sam tražila i svojim kuvarima šta bi mogla da napravim i naiđoh na recept za kikiriki štange u prvobitnoj izvedbi, a onda sam malo poboljšala recept i sad su kikiriki kuglice. Jako se brzo prave, i veoma su ukusne i možete ih praviti i za slavu, te vam ih toplo preporučujem. Pa da krenemo.

Kikiriki kuglice

Pored ovog, na blogu se nalazi još receptata za posne ili veganske poslastice, kao što su:
170 gr kokosovog ulja (ili margarina)
80 gr kikiriki putera
250 gr kikirikija sitno seckanog odnosno srednje do sitnije samlevenog
100 gr prah šećera
50 gr posnog mlevenog keksa
1 kesica burbon vanila šećera  
50 gr sitno seckanog kikirikija za ukrašavanje


Kikiriki kuglice

 Priprema:
Kikiriki sipati u blender i usitniti ga srednje do sitnije. Kokosovo ulje omekšati ili margarin ostaviti na sobnoj temperaturi da omekša, a zatim ga penasto umutiti sa prah šećerom.
Dodati seckani kikiriki, mleveni keks, vanilin šećer pa obro izmešati masu da bude ujednačena.
Smesu staviti u kutiju sa poklopcem i staviti u frižider da prenoći da se dobro ohladi i sastojci sjedine.
Sutra dan vaditi manje kuglice i valjati ih u samvleven kikiriki i služiti. Prijatno!
 
Napomena:
Meru možete i napraviti duplo manju za oko 20 kuglica, ukoliko vam je ovo previše. 


Kikiriki kuglice



понедељак, 11. децембар 2017.

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom

Moram da vam priznam da obožavam da pravim potaže, a najbolje vreme za to je zima. Pošto volim da eksperimentišem i isprobavam uvek nešto novo, evo novog recepta za potaž od stabljika celera sa mirođijom. Zaista je odličan. Probajte i javite kako vam je ispao :).

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom


Sastojci (za oko 1 1/2 litra potaža):
Oko 6,7 stabljika celera (očišćenih od vlakana na stabljici i iseckanih na kolutove)
1 srednje velik krompir
1 glavica luka
1 do 2 čena belog luka
1/2 kocke za supu (posne ukoliko pravite posnu verziju, kokošije ukoliko pravite mrsnu)
puter ili maslinovo ulje (u zavisnosti da li pravite posnu ili mrsnu verziju potaža)
1/4 šolje sveže mirođije
so, biber
krem za kuvanje (posni ili mrsni) - po želji

Priprema:
Na ulju ili puteru prodinstajte luk i beli luk. Zatim dodajte celer i krompir, blago prodinstajte i prelijte vodom i ubacite 1/2 kocke za supu, posolite i  pobiberite. Kuvajte oko 30 do 40 minuta. Kada je gotovo, odnosno pre nego što izblendirate potaž, ubacite mirođiju i izblendirajte ga. Služite toplo uz malo krema za kuvanje, pavlake ili čistog maslinovog ulja. Prijatno i uživajte!

Potaž od celera (stabljika) sa mirođijom


понедељак, 4. децембар 2017.

Čudesni Fatmama puter keksići

Čudesni Fatmama puter keksići
Ovi predivni i mirisni keksići su toliko dobri da neće dugo ostati nepojedeni kada ih napravite. Ja sam naučila da ih pravim na Fatmama radionici, a šta sve možete na istoj da naučite da pravite, pogledajte na mojoj stranici na FB kao i na FB stranici Fatmamablog. Pa da krenemo, jer želim da podelim ovaj recept sa vama.

Za ovaj recept je potrebno:
400 gr brašna
200 gr putera
150 gr braon šećera
1 jaje
1 kašika ekstrakta od vanile
malo vode po potrebi
začini po želji - cimet, đumbir, kardamom naradžina kora itd.

Priprema:
Rernu zagrejte na 160 C. Puter ostavite da omekša na sobnoj temperaturi pa ga zatim iseckajte na sitnije komade i pomešajte sa prosejanim brašnom. Mešajte prstima dok ne dobijete sipkavu masu u obliku prezli. Dodajte jaje, šećer i ekstrakt vanile i začine. Zamesite testo. Ukoliko je previše suvo dodajte malo vode. Kada ste zamesili testo, stavite ga u frižider na sat vremena da odstoji i da se stvrdne kako biste ga lakše oblikovali. Razvijte testo oklagijom na debljinu od oko 7 do 8 mm i modlama oblikujte keksiće i ređajte na tepsiju. Keksiće premažite otopljenim puterom i pospite šećerom ili i cimetom i stavite u rernu na 160 C i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne budu zlatno žuti. Uživajte, a šta sve možete napraviti još od ovog testa, pogledajte na Fatmamablog FB stranici. Prijatno i uživajte i igrajte se, kao što smo se igrali i mi.

Čudesni Fatmama puter keksići

Čudesni Fatmama puter keksići