среда, 26. април 2017.

Puslice sa kokosom (iliti Rafaelo puslice)

Puslice sa kokosom (iliti Rafalelo puslice)
Drage moje, dragi moji evo konačno da napravim i ja nešto slatko. Naiđoh u mojoj kolekciji kuvara jedan lagan i zanimljiv i nadasve ukusan recept - puslice sa kokosom se zove, mada meni više liči na Rafaelo, da sam ubacila proprženi lešnik, bilo bi identično. Pa da krenemo sa pravljenjem.

Za ovaj recept je potrebno:
4 belanceta
150 gr šećera (ja sam stavila 125 grama i sasvim je dovoljno, ne treba da bude preslatko)
80 grama svežeg sira
1 kašika soka od limuna
200 gr kokosovog brašna
nekoliko kapi ekstrakta badema (Dr. Oetker pravi, ima u Mađarskoj da se nabavi)

Priprema:
Umutiti belanca u čvrst sneg, zatim dodati šećer u prahu i mutiti bez prestanka još nekoliko minuta. U međuvremenu pomešati sir sa ekstraktom badema i sokom od limuna, pa umešati u umućena belanca, muteći mikserom. Mutiti još nekoliko minuta. Zatim dodati kokosovo brašno i mešati drvenom varjačom ili špatulom dok se ne ne dobije ujednačena smesa. Praviti kuglice i stavljati ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Peći u rerni na 200 C otprilike 15 do 20 minuta, odosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Prijatno!


Puslice sa kokosom (iliti Rafalelo puslice)

Puslice sa kokosom (iliti Rafalelo puslice)

уторак, 25. април 2017.

Hleb bez brašna

Hleb bez brašna
Milica je bila vredna i sa nama podelila još jedan recept! Ovom prilikom se zahvaljujem i nadam se da ćemo nastaviti sa razmenom recepata.

Za ovaj recept je potrebno:
4 jaja,
100 ml vode,
90 grama oraha,
90 grama semenki lana,
90 grama semenki suncokreta,
90 grama semenki susama,
90 grama semenki bundeve,
malo soli,
pola kašičice sode bikarbone.

Priprema:

Umutite jaja i dodajte so i sodu bikarbonu kao i vodu, a zatim sameljite sve semenke u fino brašno i zamesite hleb. Ja sam ga pekla u kalupu oblozenom pek papirom i pokriveno na 180 stepeni oko 40-45 min. Prijatno!

Napomena:  
Ovaj recept se mođe pronaći na internetu. Ja sam ga samo isprobala da vidim da li radi;) Po mom mišljenju, može se smanjiti količina jaja (3 umesto 4) i odnos semenki se može promeniti (ako vam je jak ukus susama, možete da ga smanjite). Hleb je veoma "jak" tako da je najbolji kao užina koja treba da vam da dodatnu energiju, a da ne optereti stomak. Odlično se kombinuje sa namazom od urde/vurde ili slatke kombinacije sa medom ili džemom bez secera.

понедељак, 24. април 2017.

Mafini

Mafini

Evo još jednog recepta gošće kuvara, naše drage i kreativne Milice Madžgaljević :). Uživajte u Miličinim slatkim delicijama.

Za ovaj recept je potrebno:
2 banane 
2 jaja 
2 šolje ovsenih pahuljica 
2 kašike kokosovog ulja
3 kašike meda ili agava sirupa 
1/2 šolje brašna od badema 
1/2 kašičice sode bikarbone 
1 kašičica praška za pecivo 
3 kašičice soka od limuna 
2 kašičice cimeta 
malo mlake vode 

Priprema:
Svi sastojci se izblendaju da se dobije gusta kaša u koju se dospe malo vode. Smesa treba da je gusta, ali da može da se sipa u kalupe. Odozgo se stavi iseckano voće, sveže ili suvo. A može i sa komadićima crne čokolade, po želji. Peći na 175 stepeni oko 30 min.

Mafini

петак, 21. април 2017.

Pileći gulaš sa suvim šljivama

Pileći gulaš sa suvim šljivama
Još jedan recept za hladne dane koji greje iznutra :). Zaista je ukusan i pomalo neobičan, vredi probati.

Za ovaj recept je potrebno:
4 kom poveća batka sa karabatakom ili 2 bela mesa (pravila sam obe verzije, obe su dobre)   
500 ml soka od paradajza za kuvanje 
100 gr suvih šljiva 
1 veća glavica crnog luka
1 čen belog luka
3-4 lista sveže ili sušene žalfije,
2 grančice sveže ili suve majčine dušice (timijan)
1/2 kafene kašikice mlevene slatke crvene paprike
ljute tucane paprike po ukusu   
so, biber po ukusu
ulje
opcionalno pola kocke za gulaš

Priprema:
Ukoliko pripremate sa batacima i karabatacima, meso treba otkostiti, posoliti i pobiberiti i na kašiki do dve ulja ispeći u šerpi. Kada meso dobije zlatnu boju, skinuti ga sa varte i dodati crni i beli luk zajedno sa suvim šljivama da se dinstaju na tihoj vatri uz dodatak vode. Kada su se luk i  suve šljive izdinstali, dodati meso, žalfiju, majčinu dušicu i slatku i ljutu papriku i  malo brašna i naliti paradajz sokom i malo vode da prekrije meso i krčkati na laganoj vatri sat vremena. Služiti uz salatu po želji, a može i rezance i pire krompir. Prijatno vam bilo :)

Pileći gulaš sa suvim šljivama

Pileći gulaš sa suvim šljivama

среда, 19. април 2017.

Pileća čorbica

Pileća čorbica by Silvanine kulinarske čarolije
Evo jednog recepta za hladne dane koji su nam stigli. Topla pileća čorbica koja greje, leči i teši. Uskoro stiže i recept za okrepljujuću pileću supu.

Za ovaj recept je potrebno:
koren peršunam
manji koren paštrmaka
2 veće šargarepe
100 gr kupusa
1 manja paprika
2 mala krompira
So, vegeta, biber u zrnu
Peršunov list
Pileća leđa

Priprema:
Sve sajstojke iseckati i dodavati sledećim redom. Na ulju prodinstati luk, pa nakon toga dodati šargarepu i koren peršuna i paštrmaka malo, nakon toga dodati papriku i dinstati uz dodavanje vode. Dodati pileća leđa i naliti vodom, staviti vegetu, so, nekoliko zrna bibera, iseckan kupus i krompir i kuvati na lagnoj vatri sat do sat i po.

четвртак, 13. април 2017.

Keksi od kakaa i pistaća

Keksi od kakaa i pistaća


I konačno nešto slatko, posle duuuže vremena. Ovog puta opet posna verzija, mada, možete da napravite i mrsnu, odnosno ubacite puter, i gle čuda, uživaju sva čula. Ovi kekse krasi zaista izuzetna mekoća i slobodno ih možete držati van kutije, neće se osušiti. Pa da krenemo :).


Keksi od kakaa i pistaća


Sastojci (za oko 24 manjih keksa):
200 gr neslanog margarina (ili putera ako hoćete mrsnu varijantu)
90 gr smeđeg šećera
250 gr brašna
50 gr kakaa
25 gr pistaćija, grubo iskeckanih
šećer u prahu za posipanje.

Keksi od kakaa i pistaća


Priprema:

Rernu zagrejte na 180 C i pripremite tepsiju koju ste obližili papirom za pečenje.
Omekšali margarin, odnosno puter izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete vazdušastu smesu. Pomešajte brašno i kakao i toj smesi dodajte umiksan margarin sa šećerom. Promešajte smesu ručno dok ne postane glatka, a zatim  umešajte pistaće. Oblikujte kekse modlama, tako sam ja uradila, ili smesu izručite u tepsiju veličine 18 cm izravnajte i iseckajte nožem pravougaonike. Stavite u rernu da se peku ne duže od 15 minuta jer mogu postati gorki ako se prepeku. 
Kekse služite kad se ohlade i pospite šećerom u prahu ili kakaom. Javite mi vaše utiske i prijatno vam želim :)


Keksi od kakaa i pistaća

уторак, 4. април 2017.

Zapečeni riblji fileti na francuski način


Zapečeni riblji fileti na francuski način

Posle kraće pauze Silvanine kuliarske čarolije su opet sa vama. Ovog puta sam napravila jedno lagano, naravno, opet posno jelo. Obećavam, čim prođe post, prelazimo na mrsnu trpezu. Jelo se topi u ustima, a neću ni da spominjem da se veoma lako pravi.

Za ovo jelo je potrebno:
500 gr ribljih fileta (ja sam pravila od haringe i pangasiusa, i bolje mi je od pangasiusa, sočniji je. Valjalo bi probati sa pastrmkom)
sok od pola limuna
2 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka, srednje velike
3 čena belog luka
1 dl suvog belog vina
150 do 200 gr mrvica (u zavisnosti koliko želite da vam je korica debela)
125 gr magarina (za mazanje, slanog) ili van posta, maslaca
1 vezica svežeg peršuna

Priprema:
Riblje filete odmrznite i dobro isušite sa kuhinjskim ubrusom i izvadite ostatke kostiju ukoliko ih ima. Dno pekača premažite sa jednom kašikom maslinova ulja. Riblje filete poslažite u pekaču. Lagano ih posolite i pobiberite, a zatim poprskajte limunovim sokom i maslinovim uljem. U međuvremenu, iseckajte crni i beli luk i lagano dinstajte na maslinovom ulju. Nakon kratkog dinstanja dodajte belo vino i dinstajte na jačoj vatri dok vino ne ispari. Slonite sa šporeta. U posebnoj činiji izmešajte margarin, odnosno puter, iseckan peršunov list, mrvice i dinstani luk. Posolite i pobiberite po ukusu. Kada ste sjedinili sve sastojke, pospite smesu po ribi. Neka korica bude od 1 do 1,5 cm debela. Stavite u rernu da se zapeče na temperaturi od 180 do 200 C oko pola sata. Služite uz salatu. Prijatno!

Zapečeni riblji fileti na francuski način

Zapečeni riblji fileti na francuski način