четвртак, 24. јануар 2019.

Braunis sa puterom od kikirikija

Braunis sa puterom od kikirikija
Da li ste znali da je 24. januar svetski dan putera od kikirikija :) za sve one ljubitelje ovog namaza. E, pa njemu u čast napravila sam ove divne braunis sa puterom od kikirikija, predivni su, a pogotov kad se posluže sa sladoledom od vanile i malo šumskog voća. Inače kikiriki mi je omiljena grickalica, a potiče iz Južne Amerike iz doba Inka i Asteka, a sam puter od kikirikija je patentirao Marsel Gilmor Edson u Monterealu, Kanada davne 1884. godine. Inače, ako niste znali, kikiriki razvija svoj plod ispod zemlje, kao i krompir i pripada porodici mahunarki. I još jedna zanimljivost, je ta da se cvetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemlji i ulaze u nju gde se razvijaju i sazrevaju mahune kikirikija. Nije uobičajeno, ali se gaji i kod nas na više peskovitom zemljištu. U svakom slučaju vrlo zanimljiva biljka.
Što se tiče recepta, vrlo je jednostavan, ne peku se dugo, a ukus je božanstven, čokoladno kikirast :) Našla sam ga na blogu Handletheheat, i malo preradila što se tiče sastojaka i količine, i odličan je ispao.

Braunis sa puterom od kikirikija
Sastojci (za četvrtastu tepsiju veličine 20 x 20 cm):
100 gr crne čokolade
70 gr noisette čokolade
100 gr putera od kikirikija
70 gr putera
90 gr šećera
2 jaja
1 kašičica Dr. Oetker arome vanile
80 gr brašna
1/4 kašičice soli
kašika/dve putera od kikirikija za punjenje

Priprema:
Rernu uključite na 160 C. U staklenoj posudi kuvanjem na pari otopite crnu čokoladu, noisette čokoladu, puter od kikirikija i puter. I ostavite da se prohladi. U drugoj posudi oko 3 minuta dobro umutite miskerom dva jaja i šećer. Nakon toga dodajte ohlađenu čokoladu sa puterom, so, brašno i aromu vanile. Sve dobro umutite i sipate pola smese u tepsiju, zatim kašiku/dve u zavisnosti od toga koliko želite da stavite kikiriki putera razmažite na polovini smese, a zatim sipajte ostatak smese za braunise u tepsiju koju ste prethodno stavili papir za pečenje ili premazali puterom i pobrašnili. Pecite u rerni oko 35 minuta. Kada budete proveravali čačkalicom da li su braunis gotovi, treba da ostane malo smese na čačkalici, jer ne treba se prepeku i budu suvi, već "vlažni iznutra". Ostaviti ih da se ohlade, iseći i služiti uz kuglu sladoleda od vanile i šumskim voćem. Prijatno!

Braunis sa puterom od kikirikija

Braunis sa puterom od kikirikija





понедељак, 21. јануар 2019.

Krilca u BBQ sosu

Krilca u BBQ sosu
Od piletine, krilca su mi najomiljeniji deo. Nekako su mi najukusnija kad su hrskava spolja, a mekana iznutra, pa nema ništa lepše od toga. Izuzetno su zahvalna za pripremu na bezbroj načina. Možete ih pohovati, zapeći u rerni, sa premazom, slanim, slatko slanim, da budu glazirana.. itd.
Već imam jedan objavljen i zaista odličan recept za Orijentalna lepljiva pileća krilca, baš budu onako lepljiva. Recept za krilca u BBQ sosu, su malo drugačija, nisu toliko lepljiva ali zato imaju onaj pravi ukus BBQ sosa. Možete ih poslužiti uz seckan mladi luk, rustični prženi krompir ili pomfrit i pivo. Idealna za ručak ili večeru, ili kao "party" food.

Krilca u BBQ sosu
Sastojci (za oko 3 osobe)
1 šolja Heinz kečapa
1/2 šolje svetlo smeđeg šećera
1 kašika Worchestershire sosa
1 kašika jabukovog sirćeta
so, biber
1,2 kg krilaca

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 C. U posudi izmešajte kečap, šećer, Worchestershire sos i jabukovo sirće. Krilca isecite na pola i posolite i pobiberite ih i položite u tepsiju koja ima dno koje se ne lepi. Premažite četkicom krilca sa 2/3 smese i prekrijte folijom i stavite ih u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Nakon toga, skinite foliju i povećajte temperaturu na 220 C i pecite dok ne postanu rumena i dok višak tečnosti ne ispari. Služite uz pržene krompiriće i seckam mladi luk i ostatak sosa u koji možete da umačete krilca.

Додајте натпис

среда, 16. јануар 2019.

Skonsi sa narom i sokom od narandže

 Skonsi sa narom i sokom od narandže

Skonse obožavam u svakom obliku, i slane i slatke, tako su zahvalni. Slani su idealni za doručak ili laganu večeru, a slatki uz popodnevnu kafu ili čaj. E pa ovi sa narom, su idealni uz kafu ili čaj, ili čašu mleka. Ma savršeni. A pitate se otkud sa narom, e pa i nar obožavam, i spremam se uskoro da objavim neke slane recepte sa njim, do tada, možete uživati u pravljenu ovih divnih engleski peciva. Možete ih služiti tako što ćete ih preseći na pola i premazati mekim puterom.

Poreklo skonsa

Inače, vode poreklo iz Engleske, odnosno Škotske, i kao što napisah, i obično su se servirali uz čaj. Obično se prave u obliku pogačica ili kao trouglovi. Zapravo, testo možete da oblikujete kako god hoćete, pustite mašti na volju. Neki kažu da vode poreklo i iz Holandije. Koje god im je poreklo, za njihovo pravljenje vam ne treba puno namirnica, osnovne su brašno, puter, jaje, prašak za pecivo, so, šećer i mlaćenica, ili jogurt ili slatka pavlaka, u zavisnosti od toga da li su slani ili ne.

Ovaj recept vam može poslužiti kao polazna osnova, i umesto nara, možete da isprobate nešto drugo. U svakom slučaju, želim vam da se lepo zabavite praveći ih, i još više da uživate u njihovom ukusu.

Skonsi sa narom i sokom od narandže
Sastojci:
2 šolje brašna (koristila sam tip 500 meko, može i tip 400)
1/4 šolje brašna od badema (uzmete bademe i sitno ih iseckate u food procesoru)
1/4 kašičice soli
1/4 šolje kristal šećera
2 1/2 kašičice praška za pecivo
65 grama hladnog putera iseckanog na sitne kockice
 3/4 šolje očišćenog nara
1 veće jaje
3/4 šolje slatke pavlake
2 kašike soka od narandže (iscedite narandžu)
kora od jedne narandže (kao "zamenu" možete koristi 2 kašičice bio kore od naradže iz DM-a, prodaju u kesicama od 5 grama)
1 čajna kašičica vanila arome Dr Oetker

Za premaz:
1 kašika mleka
1 kašika kristal šećera

Skonsi sa narom i sokom od narandže
Priprema:
Obložite tepsiju sa papirom za pečenje.
U većoj posudi izmešajte prosejano brašno, brašno od badema, so, šećer i prašak za pecivo. Dodajte hladan i iseckan puter i mešajte dok ne dobijete okruglice veličine graška. Nemojte previše da mesite testo. Umešajte očišćene semenke nara.
U drugoj posudi umutite jaje, slatku pavlaku, sok od narandže i koru od narandže i aromu vanile. Sipate mokre sastojke u suve. Pre nego što sipate mokre sastojke, napravite udubljenje od suvih, i u to udubljenje sipajte mokre sastojke. Izmešajte dobro i kad počne da se smesa sjedinjuje, stavite je na pobrašnjenu radnu površinu i umesite.
Smesu prebacite na tepsiju i oblikujte je u obliku kruga debljine oko 1 cm. Nožem za picu isecite 8 trouglova i smesu stavite u frižider da se prohladi na 15 minuta. U međuvremenu zagrejte pećnicu na 200 C. Pre  nego što ćete ih staviti u rernu, skonse premažite mleko sa četkicom i pospite šećerom i pecite oko 20 do 25 minuta, u zavisnosti od pećnice. Izvadite ih, i otsavite da se malo prohlade i služite. Ukoliko vam ostane viška, možete ih i smrznuti i podgrejati po želji. Prijatno!

Skonsi sa narom i sokom od narandže