Tart sa šparglama |
Što
se tiče izbora jela, imam više signature jela i svako je vezano za određeno
godišnje doba i za to da li sam u Beogradu ili u kući kod Sokobanje. Zimski i svakako
moj br. 1 signature dish su posne sarmice sa dimljenim šaranom (i kiselim kupusom
😊), ali obzirom da kucamo letu
na vrata, nije mi bilo prikladno da ih pravim. Zatim su tu skonsići sa slaninicom
i sirom, juneći burgeri, baby back ribs..).
Pošto
je proleće i ovakvo vreme, odlučila sam se za ovaj tart sa šparglama i sve
sastojke sam nabavila u Lidlu. Špargle su u stalnoj ponudi, a škotski mature
sir sam uzela u nekoj od prethodnih Lidlovih kratkotrajnih ponuda i on se ovde
idealno uklopio. Uverićete se već i sami… 😊
Sastojci (za testo za tart):
Tart sa šparglama |
185 grama brašna
1 ½ kašika šećera
Prstohvat soli
125 gr neslanog putera iseckanog
na sitne kockice
1 žumance (od većeg
jajeta)
2 kašike hladne vode
Priprema:
Prosejano brašno, šećer i so sipajte u posudu i
promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim ih zajedno sa puterom sipajte u
food processor i uključite na oko 10 sekundi dok sastojci ne dobiju oblik
krupnijih mrvica.
U manjoj posudi lagano umutite žumance sa hladnom vodom.
Zatim smesu dodajte u procesor i uključite na oko 20 sekundi dok se sve ne
sjedini u u fino testo. Izvadite testo iz procesora i oblikujte ga u ravan disk
i umotajte u providnu foliju. Ostavite ga u frižider da odstoji bar dva sata.
Nakon 2 sata testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati
na podlozi koja je posuta brašnom u obliku pravouganog kalupa, debljine oko
pola cm.
Sastojci za
tart:
300 gr testa
za tart
300 gr svežih
špargli
2 čena belog
luka
2 kašičice
rendane kore limuna
Brašno za
posipanje
Maslinovo ulje
4 jaja
100 ml
slatke pavlake
200 gr škotskog
mature sira
So i biber
Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Špargle operate a donji,
drvenasti deo odvojite i bacite. Poređajte špargle u manju tepsiju i prelijte
maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i limunovom koricom i blago promešajte
i ostavite po strani. Kalup za tart premažite sa malo masnoće. Tart koji ste
razvili sa oklagijom na malo brašna, stavite u kalup i dobro ga rasporedite sa
svih strana, a višak testa koji ide preko kalupa odsecite nožem. Preko testa
stavite papir za pečenje i na njega stavite pasulj ili sočivo kako bi prekili
testo u potpunosti. Tepsiju sa šparglama i kalup sa tartom stavite u pećnicu i
pecite jedan pored drugog na 180 C . U međuvremenu, umutite mikserom jaja sa
slatkom pavlakom, dodajte izrendan sir i posolite i pobiberite. Nakon 10 minuta
izvadite šparglu iz rerne, kao i testo. Sa testa sklonite papir sa sadržajem i
vratite u pećnicu da se peče još 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite testo, na
njega položite špargle i prelijte smesom sa jajima i sirom i vratite u pećnicu
i pecite tart još oko 15 min. Služite toplo ili hladno, kao doručak, večeru, užinu, za neku svečanost ili kao party food. Prijatno!
#LidlGastroZvezda i #LidlSrbija
@lidlsrbija