среда, 29. мај 2019.

Tart sa šparglama


Tart sa šparglama
Malo je reći da Lidl obožavam. Redovno pratim akcije jer dosta često Lidl ima tematske akcije vezane što za razne spravice koje će olakšati ili ulepšati jelo koje želim da napravim, ili vezano za hranu koja dolazi iz raznih zemalja, kao što su Grčka, Italija, Engleska, Nemačka i trenutno aktuelna Španija (čorizo kobaje, maslinovo ulje iz Španije, masline, sirevi, pivo itd.). Proizvoda je mnogo, i kao što ime mog profila govori, mašta može da skuva zaista svašta uz sve te divne proizvode koji sigurno bude tu istu maštu. I kad sam videla da je otvoren konkurs, mnogo sam se obradovala, jer volim da kuvam. I o delu sebe želim da vam napišem nešto. Stvarno, od malena sam skupljala recepte, pravila svašta nešto i čak imala ideju da ću jednog dana imati svoj restoran. Ali, život me je odveo na jednu potpuno drugu stranu – IT industriju. I jednostavno mi je nedostajalo da izrazim tu kreativnost u sebi, pa sam zato pre dve godine i pokrenula food blog, i rešila da krenem da se malo više bavim hranom i svime što ide uz to. Pored kuvanja kod kuće i za prijatelje, volim da obilazim restorane i isprobavam jela koja se nude po Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije. nogo da eksperimentišem i istražujem, zato sam se i obradovala ovom akcijom i nagradom 😊.
Što se tiče izbora jela, imam više signature jela i svako je vezano za određeno godišnje doba i za to da li sam u Beogradu ili u kući kod Sokobanje. Zimski i svakako moj br. 1 signature dish su posne sarmice sa dimljenim šaranom (i kiselim kupusom 😊), ali obzirom da kucamo letu na vrata, nije mi bilo prikladno da ih pravim. Zatim su tu skonsići sa slaninicom i sirom, juneći burgeri, baby back ribs..).
Pošto je proleće i ovakvo vreme, odlučila sam se za ovaj tart sa šparglama i sve sastojke sam nabavila u Lidlu. Špargle su u stalnoj ponudi, a škotski mature sir sam uzela u nekoj od prethodnih Lidlovih kratkotrajnih ponuda i on se ovde idealno uklopio. Uverićete se već i sami… 😊


Tart sa šparglama
Sastojci (za testo za tart):
185 grama brašna
1 ½ kašika šećera
Prstohvat soli
125 gr neslanog putera iseckanog na sitne kockice
1 žumance (od većeg jajeta)
2 kašike hladne vode

Priprema:
Prosejano brašno, šećer i so sipajte u posudu i promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Zatim ih zajedno sa puterom sipajte u food processor i uključite na oko 10 sekundi dok sastojci ne dobiju oblik krupnijih mrvica.
U manjoj posudi lagano umutite žumance sa hladnom vodom. Zatim smesu dodajte u procesor i uključite na oko 20 sekundi dok se sve ne sjedini u u fino testo. Izvadite testo iz procesora i oblikujte ga u ravan disk i umotajte u providnu foliju. Ostavite ga u frižider da odstoji bar dva sata.
Nakon 2 sata testo izvaditi iz frižidera i rasklagijati na podlozi koja je posuta brašnom u obliku pravouganog kalupa, debljine oko pola cm.


Sastojci za tart:
300 gr testa za tart
300 gr svežih špargli
2 čena belog luka
2 kašičice rendane kore limuna
Brašno za posipanje
Maslinovo ulje
4 jaja
100 ml slatke pavlake
200 gr škotskog mature sira
So i biber
Pećnicu zagrejte na 180 C. Špargle operate a donji, drvenasti deo odvojite i bacite. Poređajte špargle u manju tepsiju i prelijte maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i limunovom koricom i blago promešajte i ostavite po strani. Kalup za tart premažite sa malo masnoće. Tart koji ste razvili sa oklagijom na malo brašna, stavite u kalup i dobro ga rasporedite sa svih strana, a višak testa koji ide preko kalupa odsecite nožem. Preko testa stavite papir za pečenje i na njega stavite pasulj ili sočivo kako bi prekili testo u potpunosti. Tepsiju sa šparglama i kalup sa tartom stavite u pećnicu i pecite jedan pored drugog na 180 C . U međuvremenu, umutite mikserom jaja sa slatkom pavlakom, dodajte izrendan sir i posolite i pobiberite. Nakon 10 minuta izvadite šparglu iz rerne, kao i testo. Sa testa sklonite papir sa sadržajem i vratite u pećnicu da se peče još 10 minuta. Nakon 10 minuta izvadite testo, na njega položite špargle i prelijte smesom sa jajima i sirom i vratite u pećnicu i pecite tart još oko 15 min. Služite toplo ili hladno, kao doručak, večeru, užinu, za neku svečanost ili kao party food. Prijatno!
 #LidlGastroZvezda i #LidlSrbija
@lidlsrbija

Tart sa šparglama


уторак, 21. мај 2019.

Jagode sa kremom od kesten pirea

Jagode sa kremom od kesten pirea
Jagode, jagode, to divno crveno voće koje prvo stiže s proleća. Sa njima se može nebrojeno mnogo poslastica napraviti. Izvrsne su za torte, kolače, skonse, kreme, poslastice u čaši. Pa evo i jedne moje verzije za poslasticu u čaši sa jagodama. Pored ovog brzog recepta, na blogu možete isprobati sledeće sjajne recepte: Galeta sa jagodama i kremom od maskarpoena, zatim, Pita kocke sa jagodama, Skonsi sa jagodama i glazurom.

Jagode sa kremom od kesten pirea
Sastojci (za oko 4 čaše):
200 gr jagoda
1 pakovanje kesten pirea (250 grama smrznutog)
200 ml slatke pavlake (Meggle)
30 gr čokoladnih mrvica
izmrvljen keks (integralni koji imate, može i plazma)


Priprema:
U secku usitniti keks, i staviti na dno čaše oko prst debelo. Iseckati jagode na tanke šnitice i poređati ih po strani kao na slici. Kesten pire otopiti i izrendati, umutiti slatku pavlaku da se dobije čvrst sneg. Zatim dodati izrendan kesten pire i čokoladne mrvice i nežno promešati špatulom da se sastojci sjedine. Smesu staviti u poslastičarsku kesu i puniti čaše. Od gore posuti sitno seckanim jagodama.



Jagode sa kremom od kesten pirea


петак, 17. мај 2019.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika


(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika
Kolači sa palentom nisu nepoznanica, i najpoznatiji su oni sa jajima i limunom ili nanadžom, ali za danas pravim zanimljive i superukusne slatke kriške od palente i lešnika. Po originalnom receptu, prave se sa puterom, a ukoliko postite, ne jedete mlečne proizvode, možete zameniti sa margarinom ili kokosovim uljem, zato sam i stavila u zagradu veganske. I što je najvažnije, poslastica se super brzo pravi i ne treba vam puno sastojaka, nikakva specijalna nabavka.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika
Sastojci:
150 gr blago prepečenih lešnika
150 gr palente
110 gr smeđeg šećera
100 gr putera (ili margaraina)
1 vegansko jaje od lana (1 kašiku mlevenog lana pomešati sa 3 kašike vode)
1/2 kašičice praška za pecivo

Priprema:
Blago prepečene i oljuštene lešnike stavite u posudu za mešanje multipraktika i uključite kako bi se blago usitnili. Odvadite 3 kašike (koje ćete iskoristiti da pospete na kolač pre pečenja) i uključite ponovo posudu za mešanje dok se skroz ne usitni. Zatim u posudu za mešanje dodajte palentu, šećer, blago otopljeni puter, vegansko jaje i prašak za pecivo i ponovo uključite multipraktik do se smesa ne sjednini.
U okrugom kalupu (prečnika 20 cm), može i četvrtastom sipajte smesu i pritisnite je prstima kako biste je poravnali. Odvađene krupnije iseckane lešnike pospite po kolaču i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 190 C i pecite oko 35 minuta dok ne dobije boju. Imajte u vidu da će biti kad ga izvadite baš mekan, ali kako se bude hladio, stvrdnuće se. Kada se ohladi, izvadite ga iz kalupa i služite.

(Veganske) Slatke kriške od palente i lešnika

уторак, 14. мај 2019.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama

Burgeri od ćuretine sa tikvicama
U poslednje vreme baš često pravim burgere, i to raznorazne: veganske, juneće (uskoro recept powered by PrleMeatHouse burgerima), i evo sad ćureće sa dodatkom rendanih tikvica uz dodatak dva sosa za hamburger zemičke. Ukus im je kao da su sišli sa roštilja, a super brzo se prave.
A jeste li znali da su se prvi put u ovom današnjem obliku pojavili krajem 19. veka i najčešće ih povezuju sa Sjedinjenim Američkim Državama gde su se prvo služili odresci od mlevenog mesa između dve kriške hleba. Ali isto tako, reč Hambureger potiče iz Nemačke, odnosno po nemačkom gradu Hamburgu gde je bilo uobičajeno da se stavi parče šunke u veknu. Eto, malo istorije vezane za hamburger.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama

Sastojci:
Za ćureće burgere (za 4 komada)
500 gr mlevenih ćurećih prsa
200 gr rendane tikvice
1/4 šolje hlebnih mvrica
1 čen belog luka
1 mala glavica sitno seckanog crvenog luka
1 kašičica soli i bibera po želji
ulje za premazivanje
Listovi ajsberg salate
Paradajz iseckan na kolutove
Crveni luk iseckan na kolutove
3 lista sira kačkavalja
Burger zemičke (ima odlične u Lidlu, dobre su zato što se ne raspadaju)

Sosovi:
Beli sos
2 kašike Thomy majoneza
2 kašike kisele pavlake
1 kašičica vlašca (suvog ili svežeg)

Crveni sos
2 kašike Heinz kečapa
2 kašike pizza kečapa
1 kašičica začina za Pizzu

Burgeri od ćuretine sa tikvicama
 Priprema:
Manju tikvicu oljuštite od kore i izrendajte, posolite i ostavite da pusti tečnost. Kada je ispustila tečnost dobro je još iscedite prvo rukom, a zatim je još dodatno prosušite u papirnom ubrusu ili krpi. Izrendanu i prosušenu tikvicu dodajte u činiju u koju ste stavili mleveno meso. Dodajte i ostale sastojke - hlebne mrvice, beli luk, crni luk, so, biber i sve dobro izmešajte rukom. Kada se smesa sjedinila, oblikujte burgere (svaki oko 160 gr) i ostavite ih u frižider da odstoje oko 30 minuta.
Nakon toga iz izvadite, premažite ih četkicom sa uljem i stavite da se peku u gril tiganj koji ste prethodno zagrejali na najjače. Smanjite vatru za trećinu i pecite ih oko 5 minuta, a zatim okrenite. Kada ste ih okrenuli, stavite po krišku ili list sira i pecite još 5 minuta. Možete ih i poklopiti dok se peku, kako bi se sir što bolje istopio.
Burger zemičke presecite po sredini i samo malo ih stavite na tiganj da se prepeku. Donji deo zemičke premažite crvenim sosom, stavite listove ajsberg salate, zatim burger, pa 2 koluta paradajza, zatim kolut-dva crvenog luka. Gornji deo zemičke premažite belim sosom i stavite od gore. Služite opcionalno uz pržene krompiriće.

Burgeri od ćuretine sa tikvicama