четвртак, 31. мај 2018.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka
Još uvek je vreme jagoda i treba ga iskoristiti na najbolji način i pretvoriti te slatke crvene i sočne voćkice u poslasticu u kojoj ćete upotpunosti uživati. Ovaj recept na koji sam naišla među svojim omiljenim kuvarima je upravo takav. Spoj jagoda, i krema sa maskarponeom i bosiljkom, vas tera na još...

Recept se spravlja u nekoliko koraka, prvi je krema od maskarponea, zatim testo i na kraju fil za galetu. Krenućemo redom. Za merenje su korišćene merice.

Za kremu od maskarponea i bosiljka:
3/4 šolje slatke pavlake
1/3 šolje svežeg lišća od bosiljka (prosušenog od vode i sitno iseckanog)
3/4 šolje maskarponea
2 kašike šećera

U staklenoj posudi pomešajte slatku pavlaku, iseckan bosiljak i šećer. Stavite posudu iznad šerpe sa kipućom vodom i mešajte dok se šećer ne rastopi (oko 4 minuta). Prekrijte sa prozirnom folijom i ostavite smesu u frižideru minimum 1 sat (ili 2 za izražajniji ukus bosiljka, koji toplo preporučujem). Nakon dva sata, procedite smesu kroz cediljku i dodajte maskarpone. Dobro promešajte i vratite u frižider do pred služenje.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Za prhko testo (iliti Pate Brisee):
2 1/2 šolje mekog brašna (tip 500)
1 kašikica soli
1 kašikica šećera
1 šolja (225 gr) hladnog putera iseckanog na sitne kockice
1/4 šolje ledeno hladne vode

Za ovo testo je idealno da sve sastojke (brašno, so, šećer, puter) držite u frižideru pre nego što krenete u pripremu. U veću posudu pomešajte prosejano brašno, so, šećer i hladan puter iseckan na kockice. Rukama mešajte smesu dok se dobijete gromuljice veličine graška. Dodajte hladnu vodu i mešajte viljuškom dok smesa ne počne da se formira, odosno spaja. Ukoliko je smesa, odnosno testo, previše suvo, dodajte još vode, kašiku po kašiku. Smesa ne treba da se niti lepi ili kruni. Kada se smesa spojila, nastavite još malo ručno da mešate dok se skroz ne sjedini. Kada je umešana, premestiti je u prozirnu foliju i stavite je u frižider sat vremena. Nakon sat vremena izvaditi testo, i staviti ga na radnu površinu koju ste prethodno malo pobrašnili. Oklagijom istanjite testo i isecite testo u krug prečnika oko 30 cm. I stavite ga na tepsiju, na koju ste prethodno staviti papir za pečenje.

Za fil za galetu:
500 gr jagoda (iseckanih na šnitice debljine oko pola cm)
1/4 šolje šečera
2 kašike škrobnog brašna
1 veće žumance
1 kašika vode

Iseckane jagode pospite smesom šećera i škrobnog brašna i ređajte u krug, s tim da ostavite oko 2 cm slobodnog prostora od kraja testa. Kada ste ih poređali, kraj testa savijte ka unutra i blago preklopite jagode. 1 kašiku putera iseckajte sitno i pospite po jagodama. Testo vratite u frižider na 15 minuta, a rernu zagrejte na 180 C.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka

Galetu izvadite iz frižidera i premažite koru sa umućenim žumancetom u koje ste stavili kašiku vod i stavite galetu u prethodno zagrejanu rernu na 180 C i pecite oko 40 do 45 minuta. Izvadite iz rerne i stavite galetu da se malo prohladi i služite toplu sa kremom od maskarponea i bosiljka.

Galeta sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka




уторак, 29. мај 2018.

Krem supa od listova mlade cvekle

Krem supa od listova mlade cvekle

Cvekla je narodni, prirodni antianemik, antibakterik, antisklerotik, antioksidant i smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. I malo se zna da je lišće cvekle nalik spanaću pa se tako može i pripremati. Ovo je jedan od predloga za odličnu krem supu koja za kratko vreme može biti na vašem stolu.

Za ovaj recept potrebno je:
Listovi od 3 - 4 cvekle
1/2 kašike putera1/2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 l proceđene supe od povrća  (ili od povrtne kocke za supu)
3 manja krompira
so, biber
za ukrašavanje malo pavlake za kuvanje i rendane cvekle

Priprema:
U šerpi zagrejati puter i maslinovo ulje i dodati sitno iseckan crni luk. Dinstati ga na srednjoj vatri dok ne postane staklast, dodati beli luk, prodinstati kratko, oko 1-2 minuta i dodati iseckane listove cvekle, iseckan na kockice krompir i supu od povrća (2 l). Posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati oko 15 minuta. Kada je gotova, supu izblendirati štapnim mikserom ili u blenderu. Meni je u blenderu definitivno bolje jer se dobije lepša i kremastija struktura. Ukrasiti pavlakom za kuvanje i sitno rendanom svežom cveklom. Prijatno.

Krem supa od listova mlade cvekle

Krem supa od listova mlade cvekle

четвртак, 24. мај 2018.

Potaž od špargle sa parmezanom

Potaž od špargle sa parmezanom

Malo koristimo i malo znamo o špargli, i tek od nedavno se kod nas može naći u većim količinama. Špargla spada među najdragocenije lekovito povrće i preporučuje se za detoksikaciju organizma i odličan je diuretik, a to se upravo traži za prolećnu obnovu organizma, te ih obavezno treba uvrstiti u jelovnik! A mogu da se jedu sveže i kuvane. Ja sam vam pripremila potaž od spargli.

Sastojci:
2 kašike putera
1 veza špargli (oko 400 gr), očišćene i iseckane
1 glavica sitno iseckanog luka
3 do 4 čena belog luka (od manje glavice)
1 srednje veliki krompir
1 ravna manja kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1, 5 litara pileće supe (ukoliko nemate, napravite od kokošije kocke za supu)
1/4 šolje pavlake za kuvanje
1 kašika parmezana

Potaž od špargle sa parmezanom
Priprema:
Zagrejati puter na srednje jakoj vatri i dodati sitno iseckan luk. Prodinstati 2 do 3 minuta, i zatim dodati iseckanu šparglu (špargla se čisti tako što se opere, a donji deo stabljike koji je tvrd se odseče i baci, a ostatak stabljike isecka na kolutove dužine oko 2 cm). Promešajte i prodinstajte oko 5 minuta, zatim dodajte sitno iseckan beli luk i opet blago promešajte i kratko prodinstajte. Dodati supu i sitno iseckan mladi krompir, promešati i začiniti solju i biberom. Kuvati oko 15 minuta i pre blendiranja dodati pavlaku za kuvanje i parmezan, i kratko promešati i kuvati još oko 5 minuta. Skinuti sa ringle i izblendirati štapnim mikserom ili u blenderu. Za dekoraciju koristite šparglu ili vlasac sa malo pavlake  za kuvanje ili kisele pavlake razmućene sa gustim jogurtom.

Potaž od špargle sa parmezanom







уторак, 22. мај 2018.

Mafini sa limunom, svežim ruzmarinom i glazurom

Mafini sa limunom i svežim ruzmarinom
Mafini, limun i ruzmarin, neko bi pomislio, kakva je to kombinacija? Ali limun i ruzmarin su sinonimi za svežinu ukusa, zato sam se i odlučila za ovu kombinaciju i podelim je sa vama. Jer, ponekad treba izaći iz uobičajenih kombinacija i probati nešto novo, a uverićete se i sami, nadam se, da je kombinacija odlična i osvežavajuća.

Za ovaj recept potrebno je (za oko 12 mafina):
Sastojci za mafine:
115 gr putera sobne temperature
2 jaja veća
1 i 3/4 šolje brašna
2 kašikice sitno iseckanog svežeg ruzmarima
1 i po kašikica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 šolja kristal šećera
2 kašikice vanila arome Dr. Oetker
1/2 šolje Meggle slatke pavlake
2 kašikice sitno rendane kore limuna (organskog)
5 kašika soka od limuna

Sastojci za glazuru sa limunom
2 kašike soka od limuna
1/4 šolje šećera u prahu

Mafini sa limunom, svežim ruzmarinom i glazurom

Priprema:
Puter i jaja izvadite iz frižidera i ostavite ih da stoje na sobnoj temperaturi oko 30 minuta pre početka pripreme. U tepsiju poređajte papire za mafine, a pećnicu uključite na 180 C.

U sredne velikoj posudi pomešajte brašno, ruzmarin, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite kratko puter i dodajte mu šećer i vanila aromu. Mutite oko 2 minuta dok se smesa je sjedini. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno i dobro izmešajte masu. Dodajte suve sastojke i slatku pavlaku i sve dobro i blago izmešajte miskerom i na kraju dodajte limun koru i limunov sok i opet blago izmešajte mikserom.

Kalupe od mafina u koje ste prethodno stavili korpice punite smesom, otprilike 2/3 korpice i stavite ih pećnicu da se peku oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju boju. Kada se ohlade prelite ih po želji glazurom od limuna. Glazura se pravi tako što se pomešaju dobro kašikicom limunov sok i šećer u prahu. Malo prohlade i preliju preko mafina.

Mafini sa limunom, svežim ruzmarinom i glazurom


Mafini sa limunom, svežim ruzmarinom i glazurom

петак, 18. мај 2018.

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa
Od malena obožavam da kuvam i isprobavam nove stvari, a pogotovo sam oduvek gajila ljubav prema orijentalnoj kuhinji, tako da sam vam za danas spremina jedno neobično jelo. A ukoliko volite takve kombinacije, uživaćete u potpunosti, kako u pripremi, tako i u serviranju i na kraju konzumiranju.

Za ovo jelo potrebno je (za 3 do 4 osobe):
Za ćuftice:
500 gr mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1/4 šolje hlebnih mrvica 
1 kašika Vočester sosa
1 kašikica soli
1/4 kašikice mlevenog bibera
4 čena belog luka (od sitnije glavice)

Priprema:
Rernu prethodno zagrejte na 180 C, i pripremite tepsiju sa papirom za pečenje. U činiji dobro promešajte meso, jaje, mrvice, vočester sos, so, biber i beli luk. Kada ste dobili ravnomernu masu, oblikujte kuglice veličine oko 3 cm (odnosno 33 grama svaka) i ređajte na tepsiju i blago poprskajte maslinovim uljem (stavite ulje u bočicu sa pumpicom). Dobićete oko 20 kuglica. Tepsiju stavite u pećnicu i pecite na prethodno zagrejanih 180 C između 20 do 25 minuta. Na oko 15 minuta okrenite kuglice da se zapeku sa obe strane. Izvaditi ih iz rerne i staviti po strani.
Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa
Za sos od narandže:
3/4 šolje marmelade od pomorandže
1/3 šolje soja sosa
2 kašike alkoholnog sirćeta
1 kašikica sitno izrendanog belog luka  
1/2 kašike sitno izrendanog đumbira
malo tucane ljute paprike
3/4 šolje pileće ili goveđe supe (ako nemate domaću skuvanu, onda napravite od kocke)
1 kašika škrobnog brašna
Šaka listova mladog luka iseckanih na kolutove

Priprema:
Kada su kuglice gotove, krenite sa pripremom sosa, tako što ćete u zagrejani veći tiganj (tiganj ne treba da bude previše zagrejan, stavite na podeok 7, ako ringla ima 9 ili srazmerno broju podeoka ringle) staviti marmeladu, soja sos, sirće, izrendani beli luk, đumbir, malo ljute paprike i blago promešati. U posebnoj posudi pomešajte supu i škrobno brašno i odmah i dodajte u tiganj sa ostalim sastojcima, i dinstajte smesu oko 5 do 8 minuta dok se smesa ne zgusne. Kada se smesa zgusnula, dodajte kuglice i promešajte i pospite iseckanim listovima mladog luka. Služite uz prethodno skuvan basmati pirinač.

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

Ćuftice u sosu od pomorandže i soja sosa

среда, 16. мај 2018.

Skonsi sa jagodama i glazurom

Skonsi sa jagodama 






























Jagode su već zaposele pijace i markete, prelepe, crvene, slatke i sočne, pa se odlučih da napravim slatku verziju skonsa. Recept sam našla među svojim kuvarima, te ga delim sa vama. Predivan je, a skonsi ostanu sočni i sutra dan, a možete ga služiti ujutro uz kafu ili popopodne ili ako krenete negde u dužu šetnju, dobro će doći da nadoknadi snagu.


Skonsi sa jagodama i glazurom


Sastojci:
Za skonse:

275 gr (2 šolje) brašna tip 500 meko
1 kašika praška za pecivo
prstohvat soli
65 gr (1/3 šolje) kristal šećera
85 gr putera, hladnog iseckanog na sitne kockice
120 ml (1/2 šolje) slatke pavlake (Meggle)
1 veliko jaje
1 kašičica ekstrakta vanile Dr.Oetker
115 gr (3/4 šolje) iseckanih jagoda

Za glazuru:
120 gr (1 šolja) šećera u prahu
1-2 kašike mleka
1 kašika slatke pavlake
1/2 kašičice vanila ekstrakta Dr.Oetker


Skonsi sa jagodama i glazurom


Skonsi sa jagodama i glazurom


Priprema skonsa:
Pre nego što krenete sa pripremom, rernu uključite na 200 C, a na tepsiju stavite papir za pečenje. U velikoj posudi za mešanje, pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U tu smesu dodajte hladan puter iseckan na kockice. Mešajte sve sasojke viljuškom ili rukom dok ne dobijete sitne grudvice manje od zrna graška. Ostavite po strani.
U drugoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, jaje i vanila ekstrakt dok smesa ne bude glatka i bez grudvica. Prelijte mokre sastojke preko suvih i nežno mešajte dok smesa ne počne da se povezuje i oblikuje u loptu. Pre nego što u potpunosti umešate smesu, dodajte sitno seckane i prosušene jagode i sve dobro povežite na radnoj površini koju ste prethodno posuli brašnom. Kada se smesa povezala, oblikujte je na papiru za pečenje u tepsiji u krug veličine 25 cm i visine oko 1,5 cm. Isecite je nožem za picu na 8 delova i pecite u pećnici oko 20 do 25 min. Kada su gotovi, izvadite skonse iz rerne i ostavite ih po strani da se malo ohlade.

Priprema glazure:
U posudi za mućenje rukom umutite šećer u prahu, mleko (stavite prvo 1 kašiku), slatku pavlaku i vanila ekstrakt dok smesa ne postane ujednačena i bez grudvica. Ukoliko je glazura previše gusta, dodajte još malo mleka, ukoliko je previše retka, dodajte šećer u prahu, ali ako se pridržavate ovih mera, trebalo bi da sve bude u redu i bez dodavanja. Glazuru sipajte u kesu za dekorisanje i prelijte preko ohlađenih skonsa (slika ispod), ja nisam puno čekala, pa se glazura malo razlila inače bude fina i kompaktna. Služite uz kafu i koju jagodu po strani.



понедељак, 14. мај 2018.

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi (scones) su prema Websterovom rečniku nastali u Škotskoj početkom 1500. godine u obliku škotskog hleba koji se pekao na grilu. Danas su skonsi široko zastupljeni i možemo pronaći kako na domaćim, tako i stranim blogovima koji se bave hranom, pregršt raznih recepata, sa jajima i bez jaja, i možete ih napraviti slane, ali i slatke. Skonsi su idealni za početak dana, jer su laki za napraviti (potrebno vam je oko 30 minuta), a osim za doručak mogu poslužiti kao užina, možete ih napraviti i poneti za put ili kao prilog umesto hleba uz toplu čorbu.
Ovog puta sam napravila i delim sa vama recept za slane i bez jaja.

Za ovaj recept, potrebno je (za 8 skonsa):
2 šolje brašna tip 500 meko
1 ravna kašika praška za pecivo
2 kašike šećera
1 kašika soli
1/2 šolje hladnog putera iseckanog na sitne kockice (ili izrendanog koji je prethodno bio u zamrzivaču)
2/3 šolje izrendanog tvrog sira (najbolje nekog mešanca kravljeg i kozijeg ili ovčijeg)
1/2 šolje sitno seckane stišnjene šunke (ili izrendane)
1/2 šolje zelenog dela mladog luka
1 šolja jogurta (ili kiselog mleka) sa manje masti ili mlaćenice (po originalnom receptu) + 1 kašika za premazivanje ukoliko želite (ja jesam)

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Priprema:
Pre nego što krenete sa pravljenjem skonsa, rernu uključite na 220 C kako biste ubrzali proces pripreme i pečenja.
U većoj posudi pomešajte prvo suve sastojke, prosejano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer. Sitno iseckan hladan puter umešajte u suve sastojke i kratko mešajte rukom da se puter ne bi otopio dok smesa ne poprimi izgled mrvica. Kada ste to umesili, dodajte rendani sir, iseckanu šunkaricu i zeleni list mladog luka i jogurt ili mlaćenicu i sve dobro promešajte špatulom.
Na tepsiju stavite papir za pečenje, a na papir smesu koja treba da poprimi oblik kruga prečnika oko 20 do 25 cm i isecite testo na 8 delova i premažite četkicom sa malo jogurta ili mlaćenice. Isečenu smesu stavite u rernu i pecite oko 15 do 20 minuta, odnosno dok smesa ne porumeni. Služiti uz salatu i kiselo mleko. 

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

Skonsi iliti po naški pogačice sa šunkaricom i sirom

уторак, 8. мај 2018.

Keksići sa bademom

Keksići sa bademom
Ovi prefinjeni ukusni keksići sa bademom se izuzetno lako i brzo prave, a podsećaju na amarete. Korica im je blago krckava, a unutra su super mekani i pufnasti. Pa krenimo u otkrivanje novog recepta na blogu u kome možete uživati za nepunih 30 minuta od trenutka kada ste počeli da mešate sastojke, do služenja na stolu, a pogodni su za svaku priliku. Kad vam dođu gosti, za decu, rođendane, slave..

Keksići sa bademom
Za ovaj recept je potrebno (za 12 većih ili 24 manja keksića):
112 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
100 gr šećera
1 jaje
120 gr brašna od badema (sitno samlevenih badema)
2 kašikice arome badema (Dr. Oetker)
170 gr brašna
listići badema

Priprema:
Uključite pećnicu na 200 C. Koristeći mikser izmešati puter i šećer. Zatim dodati jaje i nastaviti sa miksanjem. Kada se masa sjedinila, dodati brašno od badema i 2 kašičice ekstrakta od badema. Zatim kašiku po kašiku dodajte prethodno prosejano brašno (meko tip 500).
Kada se smesa lepo sjedinila, na tepsiji na kojoj ste stavili papir za pečenje, vadite kašikom za sladoled kuglice i ređajte na tepsiji (slika ispod). 

Keksići sa bademom (pre pečenja)
Keksiće od badema ukrasiti pre pečenja sa po nekoliko listića od badema. Tepsiju sa keksićima stavite u prethodno ugrejanu pećnicu na 200 C, i pecite ih oko 8 do 10 minuta, ili dok blago ne porumene.
Napomena: Možete i praviti i upola manje, kao dodatak uz popodnevni espresso ili čaj, ali onda vreme pečenja treba da bude takođe malo kraće.
Recept modifkovan sa lokacije: Allreceipes.


Keksići sa bademom
Keksići sa bademom

петак, 4. мај 2018.

Krofnice sa rikotom i limunom

Krofnice sa rikotom i limunom
Nema ništa lepše buditi se uz poj slavuja i ostalih ptica u proleće u prirodi, daleko od gradske vreve. Uz taj umilni zvuk, ideje za nov početak dana naprstosto prirodno dolaze, pa tako i za doručak. Razmišljajući šta bih mogla da spremim, nađoh ovaj recept Bobi Fleja za super mekane, sočne i ukusne krofnice sa rikotom i limunom.

Za ovaj recept potrebno je:
ulje za prženje (u zavisnost od veličine tiganja ili šerpe, potrebno je da imate bar dva prsta ulja u posudi)
3/4 šolje brašna (ja sam koristila tip 400)
2 kašikice praška za pecivo
1 kašikica rendane kore od limuna (ili rendana kora od 1 limuna)
1/4 kašikice soli
1 šolja rikote (ili nekog drugog mladog punomasnog sira, može i u kriškama)
2 velika jaja
3 kašike šećera
2 kašikice ekstrakta vanike
šećer u prahu i kora od limuna za ukrašavanje
marmelada od jagoda ili nekog drugog bobičastog voća
Napomena: sve ove mere možete pretvoriti u grame, a web lokacija za koverziju ima pregršt, ja ću sa vama ovog puta podeliti ovu: http://www.goodtoknow.co.uk/food/cups-to-grams-converter-87833

Priprema:
Ulje zagrejati na 150 C. U međuvremenu, prosejati brašno i pomešati ga sa praškom za pecivo, solju i korom od limuna. U drugoj posudi, umutiti jaja, zatim dodati šećer, sir i ektstrakt vanile i umutiti mikserom. Kada ste umutili smesu, umešajte je u brašno i blago umutiti mikserom da se svi sastojci sjedine. Kašikom za sladoled ili kašikom vaditi krofnice jednake veličine i kratko peći sa obe strane oko 2 do 3 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Posuti šećerom i služiti uz džem od jagoda ili nekog drugog bobičastog voća i kafu i ceđenu narandžu. Ništa lepše od ovako slatkog početka dana.

Krofnice sa rikotom i limunom
Krofnice sa rikotom i limunom