понедељак, 27. јул 2020.

Vege ćuftice sa belim sosom

Vege ćuftice sa belim sosom
Do recepta za ove fine ćuftice došla sam igrajući kulinarsku igru na Instagramu pod nazivom #zajednickirucak u organizaciji drage Nataše i njegog sajta www.pecatzivota.com, a prošlonedeljni recept je bio od sjajne @smilicomukuhinji. Kako su ostale koleginice blogerke napravile ćuftice, možete videti na stranici https://www.pecatzivota.com/zadatak-12.  Ja sam njen originalan recept pretvorila u male indijske ćuftice zahvaljujući začinima, i to prvenstveno Tikka Masala Curry mešavini začina koja je dosta specifična i malo drugačija od običnog Currija koji se može naći kod nas i malo svežeg lista korijandera.
Za mediteransku varijantu dodajte mešavinu mediteranskih začina i sveži peršunov list, a za orijentalnu verziju dodajte sumac, korijander, beli luk u prahu i to je to.
Inače uz ove ćuftice ide i beli sos od indijskog oraha, koji se vrlo lako pravi, a indijski orah u sos varijanti mi je bio pravo otkrovenje. I jako se lepo nadopunjuje sa ćufticama, a kao prilog salatu sam iseckala ajsber na trakice i blago začinila, solju, maslinovim  uljem i jabukovim sirćetom.
A recept ide ovako, a vi po važem izboru začina, izaberite svoju verziju....

Vege ćuftice sa belim sosom
Sastojci:
Za ćuftice:
180 gr leblebija iz konzerve, proceđene
1 manji crni luk (oko 50 gr)
malo svežeg lista koriandera (ako ne volite, stavite list peršuna)
ravna kašičica senfa
20 ml akvafabe (tečnost u kojoj je bila leblebija u konzervi)
60 gr brašna
so, biber
pola kašičice belog luka u prahu
1 puna kašičica Tikka Masala Curry mešavine začina, ili ako nemate, stavite curry mešavinu koju imate
prezla za valjanje

Za sos:
40 gr sirovih indijskih oraha
100 gr vode
so
beli luk u prahu

Vege ćuftice sa belim sosom

Priprema:
Sve sastojke osim brašna, staviti u secka, ali da tekstura bude gruba, ne suviše glatka kao humus. Na kraju dodati brašno i sve još malo promešati. Od smese formirati loptice, uvaljati u prezlu i staviti u tiganj na vrlo malo ulja i na srednje do malo jaču vatru peći sa obe strane dok ćuftice ne dobiju zlatnu boju. Dodavati po malo ulja u tiganj, jer će ih ćuftice upiti, ukoliko treba. Izvaditi sa strane i staviti na tanjih koji je obložen salvetom kako bi višak masnoće upila.
U međuvremenu napraviti sos tako što ćete sastojke za sos samleti u blenderu, a zatim presuti u šerpicu i kuvati na blagoj vatri do željene gustine.
Kad je sos gotov, služiti sa ćufticama, i ajsberg salatom, blago začinjenom solju, biberom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.

Vege ćuftice sa belim sosom

четвртак, 23. јул 2020.

Fejk karbonara

Fejk karbonara
Ova fina i neodoljiva testenina u kremastom sosu sa slaninom naprosto će vas oboriti s nogu, prvo svojom jednostavnošću, a zatim ukusom. Pošto nisam imala jaja kod kuće, a pala mi je na pamet karbonara, došla sam na ideju da napravim ovu fejk karbonaru, znači skoro sve isto, samo umesto umućenih jaja ide krem za kuvanje, i to je to. Naravno, što se tiče vremena, nije zahtevna, a takođe nije ni komplikovana da se napravi i kada je toplo, kao što je to sada, nećete mnogo zagrejati kuću, a dobićete sjajan obrok. 
Za ovaj fini fejk karbonara sos potrebni su vam potrebni luk, beli luk, slaninica, krema za kuvanje i dosta peršuna i parmezan i to je to. Naravno, da bi testenina bila dobra, potrebno je uzeti kvalitetnu. Preporučujem vam Barillu,zaista je fina, ne raspada se i ukusna je.

Za još ideja sa testeninom, pogledajte i...

Sastojci:
200 gr špageta (u mom slučaju Barilla no 3 ili 5)
1 do 2 kašike maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka sitno seckanog
1 čen belog luka sitno seckanog
80 gr sitno secnake domaće slanine
250 ml kreme za kuvanje
so, biber po želji
1 dl vode u kojoj se kuvala testenina
1 veća vezica svežeg perušna sitno seckanog
parmezan po želji

Priprema:
Špagete skuvati prema uputstvu proizvođača, a kada su gotove procediti ih i isprati sa hladnom vodom i ostaviti po strani.
U dubljem tiganju na maslinovom ulju prodinstati slaninicu pa dodati crni i beli luk i dinstati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim dodati krem za kuvanje i vodu u kojoj se kuvala testenina, posoliti i pobiberiti i pustiti na tihoj vatri da se ukuva sos nekih 5 minuta. Pred kraj dodati sitno seckan peršunov list i parmezam. Sve sastojke dobro sjediniti i kuvati još minut, dva i služiti sa još posutog parmezana.

Fejk karbonara

понедељак, 20. јул 2020.

Džem od malina

Džem od malina
Maline su mi omiljeno voće, jednostavno obožavam ih u svakom obliku. Nije ni čudo što ih toliko volim, jer su čuvari zdravlja i lepote, a zovu ih još i crveno zlato. Jačaju imunitet, odlične kod stomačnih bolesti i regulisanja krvnog pritiska.
Da ih volim u svakom obliku, vidi se po još recepata sa malinama koje možete pronaći na mom blogu. Ako probate nešto od ovoga, obavezno mi javite kako vam se dopalo..
Za ovaj put delim sa vama jedan izuzetno jednostavan recept za džem sa malinama, a ukus je fantastičan, nećete pogrešiti ako ga napravite ovako. Potrebne su vam samo maline i šećer u razmer 3 prema 1 i to je to, i oko 45 minuta laganog kuvanja i povremenog mešanja i to je to.
Količina od 2 kg je dovoljna za 3 tegle srednje veličine.

Džem od malina
Sastojci:
2 kg malina
650 gr kristal šećera

Priprema:
Maline i šećer sipati u veću šerpu i promešati. Uključiti šporet i pustiti ih da tek, tek provre i onda spustiti na tihu vatru i lagano ih krčkati oko 45 minuta do sat vremena dok se maline ne raspadnu i zgusnu.
Gustinu ćete proveriti tako što ćete izvaditi manju količinu na tanjirić i ostaviti da se malo prohladi i proveriti gustinu, i to je to. Kad je gotov ostaviti da se prohladi.
U međuvremenu uzeti tegle, oprati ih i staviti u rernu na oko 90 C oko 30 minuta na sterilizaciju.
Kada su sterilisane, izvaditi ih iz rerne, malo prohladiti i puniti sa džemom. Dobro ih zatvoriti i okrenuti i ostaviti tako do ujutro i nakon toga su spremne za konzumiranje.
Ovako pripremljen džem možete koritistiti za razne poslastice.
Prijatno!

Napomena: Ukoliko su maline kiselije, slobodno stavite još malo šećera, recimo oko 20 do 30 gr po kg.
Napomena: Ukoliko želite da je džem baš gust, kuvajte duže, bar dva sata ili dodajte džemfix. Ova moja verzija je bez dodataka i nije super gusta.

Džem od malina



петак, 17. јул 2020.

Namaz od tunjevine na moj način

Namaz od tunjevine na moj način

Namazi su fina stvar pogotovo kad možete sami da ih napravite, jer su zdraviji i bez bilo kakvih dodataka su u odnosu na one kupovne. Ja baš volim da ih pravim i za svako godišnje doba ili priliku imam po jedan. Sad, pred kraj posta i kad je leto, dobila sam jednu sjajnu ideju, i ispao je fantastično, zaista! Naravno, potrebno je tek nekoliko namirnica koje uvek imamo kod kuće i jedan novi fini dodatak, a to je kremasti sir za mazanje Violife. Nov i veganski proizvod, koji se može koristiti u raznim receptima. Ovo je moj predlog kako da ga upotrebimo kreativno i pametno...

Namaz od tunjevine na moj način

 


























Sastojci:
1 konzerva tunjevine u salamuri
100 gr Creamy Violife sira za mazanje
1 supena kašika Thomy Garlic majoneza
1 veća vezica peršuna
kašika soka od limuna
so, biber po ukusu

Priprema:
Sve sastojke staviti u secka ili food procesor i povezati ih u kremasti namaz i služiti sa tostom i rotkvicama.

Namaz od tunjevine na moj način

петак, 10. јул 2020.

Posna obrok salata sa tunjevinom, krastavcem i karijem

Posna obrok salata sa tunjevinom, krastavcem i karijem

Ovu obrok salatu sam osmislila pre više od decenije, i pravim je uvek kad je toplo i kad baš ne želim da kuvam i kad želim brz i kvalitetan i nadasve ukusan obrok. Ova salata ima sve ove karakteristike, s tim da je ovo posna verzija, koja je ukusna kao i mrsna.
Što se tiče sastojaka, ova salata je jednostavna, ali efektna. Ide tunjevina iz konzerve, sveži krastavac, crni luk, so, biber, peršun, veganski krem sir i kari, koji čitavoj salati daje specifičan ukus.
Što se tiče čuvanja i služenja, najbolja je kad se služi hladna, i naravno može da stoji u frižideru i da se napravi za nekoliko dana, a od testenine predlažem fine Barilla Penne Rigate ili neku sličnu pastu.
Pa krenimo...

Veganski krem sir

Sastojci (za oko 4 osobe):
400 gr testenine Penne Rigate ili neke slične
2 konzerve tunjevine (kvalitetnije u salamuri)
1 srednje velika glavica sitno seckanog crvenog luka
1 veliki sveži krastavac iseckan na sitnije kockice
100 gr krem sira Creamy Violife
100 gr belog sirea Violife
so, biber po ukusu
vezica peršuna, sitno seckanog
puna kašičica karija

Posna obrok salata sa tunjevinom, krastavcem i karijem
Priprema:
Testeninu skuvati prema uputstvu proizvođača, zatim isprati hladnom vodom i ostaviti da se prohladi.
U međuvremenu isekati crni luk i krastavac.
Otvoriti konzerve i usitnjenu tunjevinu zajedno sa lukom i krastavcem dodati u testeninu.
Zatim dodati krem sir i usitnjeni beli veganski sir, so biber i kari i sve dobro promešati. Proveriti da li je sve dobro začinjeno i na kraju dodati peršun i još jednom promešati i služiti kao obrok salatu.

Napomena: pre služenja se može ostaviti u frižideru na neki pola sata da se dodatn prohladi.

Posna obrok salata sa tunjevinom, krastavcem i karijem