уторак, 16. април 2019.

Pužići od spelte sa semenkama

Pužići od spelte sa semenkama
Mnogo volim za doručak da pojedem kvalitetno i dobro pecivo koje je uvek savršena baza za lep i bogat doručak, a svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. I tada valja jesti najbolje kako bismo imali energije tokom dana, a kako dan odmiče, treba jesti sve manje i na taj način možemo da održimo dobar balans u organizmu i da ne dobijamo previše kilograma. I čini mi se da su ovi pužići odlični na dobar početak dana. Naravno, mogu odlično poslužiti za užinažu, deo večere, u zavisti od toga kako se hranite i kad šta jedete, za posne slave. Ja sam ih pravila u kombinaciji sa pšeničnim i speltinim brašnom i maslinovim uljem od komine, a originalan recept sam našla u predivnom časopisu Bakina peciva i to u najnovijem i aktuelnom broju 6. I evo, delim ih sa vama ovde.

Pužići od spelte sa semenkama
Sastojci:
200 gr pšeničnog brašna
200 gr speltinog brašna
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica brašna
oko 2 dl mlake vode
100 ml maslinovog ulja
150 gr mešanih semenki (golica, susam i lan)
ulje
voda

Priprema:
Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna u malo tople vode i ostaviti ga na toplom da se aktivira.
Pomešati obe vrste brašna, dodati so i nadigli kvasac, pa sa preostalom mlakom vodom zamesiti glatko testo. Po potrebi dodati ili još malo brašna ili vode ukoliko se testo previše lepi ili je mekano.
Testo pokriti i ostaviti da odmara oko pola sata na toplom.
Nakon odmaranja rastanjiti ga u veću pravouganonu koru i premazati uljem preko cele površine. Posuti semenkama i sve zaviti u rolat.
Rolat iseći na šnite debljine oko 1cm i poređati ih u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje, tako da su bočno stranom okrenuti nadole.
Premazati ih mešavinom vode i ulja i peći na 200 c oko 15 do 20 minuta.

Pužići od spelte sa semenkama

субота, 13. април 2019.

Hlepčići sa sremušem

Hlepčići sa sremušem

Već duže vreme pravim ove hlepčiće i obožavam ih, ali po osnovnom receptu, idu sa belim lukom, a taj recept možete pronaći na predivom blogu Maje Babić Provereni recept, a evo i linka za Lepinjice sa belim lukom.
Pored ovog, na njenom blogu naćićete pregršt sjajnih, proverenih i preciznih recepata u kojima ćete sigurno uživati. Da se vratimo na hlepčiće, kao što rekoh po osnovnom receptu peku se i na kraju se prelivaju puterom i belim lukom, ja sam dodala divni i zdravi sremuš, i prmazala ih nakon pečenja maslinovim uljem (može i puter, ali post je još uvek i odlična je zamena) i predivno su ispale. Odlična su podloga za Kremasti namaz sa jajima i puterom, i savršen su spoj za doručak za Uskršnje praznike.

Sastojci:
Za testo:
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
500 gr mekog brašnka
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta
vezica sremuša (iseckanog sitno u secku)

Za premaz:
2 kašike maslinovog ulja ili 25 gr putera
1/2 kašičice soli

Hlepčići sa sremušem
Priprema:
U manju čašu sipati kvasac i šećer i preliki kašikom vode i mešati dok se ne rastope. Prosejati brašno, dodati so, razmućeni kvasac, sitno iseckan sremuš, vodu i kašiku sirćeta. Varjačom mesiti testo 5-10 minuta, odnosno dok ne prestane da se lepi za zidove posude. Prekriti folijom ili krpom i ostaviti 1 sat da testo naraste.
Radnu površinu posuti brašnom, istresti testo na površinu i posuti brašnom i sa gornje strane. Premesiti testo, podeliti ga na 4 jednaka dela, pa od svakog dela napraviti valjak. Valjak od testa iseći na 6 delova, i od svakog dela oblikovati lotpicu, dodajući po malo brašna ako se testo lepi za ruke. Hlepčiće ređati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti još pola sata da testo ponovo naraste. Hlepčiće peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 12 minuta, da dobiju tek blago rumenu boju. Ako rerna ima ventilatore, vreme pečenja je oko 8-9 minuta. Pomešajte toplo maslinovo ulje i so i time premažite vruće lepinjice.


Hlepčići sa sremušem

 

четвртак, 11. април 2019.

Pita kocke od jagoda

Pita kocke od jagoda
Jagode i proleće idu tako lepo zajedno i vesnici su lepog vremena i dobrog raspoloženja. Još kad zamirišu u prostoriji, a sunce zasija napolju, pa sve nam se tada čini divno i lako.
Naravno, nepresušni su izvor ideja za pripremu raznoraznih poslastica, kolača, sladoleda, tartova, kremova, torti i naravno pita. Ovog puta sam napravila jednu mnogo finu pitu, preukusnu, posnu (može da bude i mrsna ako uzmete puter umesto margarina), sa finim sočnim i ukusnim punjenjem od jagoda sa dodatkom muskatnog oraščića i đumbira.
Inače za 9 kocki koliko se dobije, potrebna je manji četvrtasti ili pravougaoni kalup za pečenje, 20 x 25.
Pored ovog recepta, na blogu možete pročitati i recept za predivnu Galetu sa jagodama i kremom od maskarponea i bosiljka, probajte je i oduševićete se predivnom kombinacijom jagoda i maskarponea.

Pita kocke od jagoda
Sastojci (za 9 kocki):
Za testo za pitu:
250 gr margarina Omegol (ako ne pravite posno, ide puter na sobnoj temperaturi)
45 gr  šećera
55 gr svetlo braon šećera
1 kašičica Dr. Oetker arome vanila
2 šolje prosejanog brašna tip 500
3/4 kašičice soli
50 gr pekan oraha (ima u Maxiju, ako nemate, mogu i obični)
1/2 kašičice mlevenog cimeta

 Za punjenje od jagoda:
400 gr svežih jagoda, opranih i iseckanih na kockice
2 kašike soka od svežeg limuna
3 kašike šećera
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1 kašika gustina
šećer u prahu za posipanje

Pita kocke od jagoda
Priprema:
Testo za pitu
Pećnicu zagrejte na 180 C. Pleh veličine 20 x 25 cm obložite papirom za pečenje i neka papir malo viri van tepsije kako biste lakše vadili pita kocke.
Omekšali margarin stavite u činiju za mućenje i dodajte šećer i aromu vanile i mešajte miskerom oko 3 do 5 minuta dok ne postane lagan i penast. Zaustavite misker i dodajte brašno, so, cimet i mutite na maloj brzini dok se sastojci ne povežu.
Odvojte 2/3 smese i prekrite dno pleha pritiskajući i šireći je prstima i stavite u frižider da se ohladi na 20-tak minuta.
Nakon 20 minuta izvadite tepsiju iz pećnice i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 15 do 18 minuta, odnosno dok ne dobije ulatnu boju. Izvadite kada je testo gotovo i ostavite da se prohladi.

U međuvremenu pripremite punjenje tako što ćete u većoj posudi pomešati jagode, sok od limuna, šećer i sve začine i gustin. Pomešajte sastojke i ostavite da se sjedine oko 15 minuta. Poređajte smesu na testo kao i preostalu 1/3 testa koje ste takođe stavili u frižider i koje ste pomešali sa orasima i stavljajte na smesu sa jagodama. Tepsiju vratite u pećnicu na istu temperaturu i pecite još 30 do 40 minuta dok se gornji sloj ne ispeče. Ostavite pitu da se ohladi. Kada se ohladila isecite kocke i služite. Možete ih čuvati u kutiji u frižideru. Pre služenja ih pospite šećerom u prahu.








Pita kocke od jagoda

среда, 10. април 2019.

Pire od brokolija sa belim lukom


Proleće je i sve pupi i sve se zeleni, pa tako i moja trpeza, sve obiluje zelenom bojom, koju što više jedem, sve se bolje osećam. Ne znam da li ste znali, ali brokoli se u Evropi gaji još od davnog 16. veka, ali se kod nas pojavio od skora i ozbiljan je saradnik u borbi protiv viška kilograma i čišćenja organizma. A poznato je da po količini vitamina može da parira i južnom voću.

Za danas spremamo fini kremasti pire od brokolija, sa tek nekoliko sastojaka, a dobićemo fini i bogati ukus i možemo ga služiti kao fini prilog uz neki filet ribe, ili kao što sam ja spremila štapiće od lignji.

Pire od brokolija sa belim lukom
Sastojci:
1 brokoli (prethodno iseckan na cvetiće i skuvan)
2 velike kašike maslinovog ulja
1 veliku čen belog luka, iseckana
2 velike kašike supe od povrća ili tečosti u kojoj se kuvao brokoli
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice timijana
1/4 kašičice belog bibera ili po želji

Priprema:
Sve sastojke sastojke staviti u blender i blendirati do ne dobijemo finu glatku masu. Služiti toplo uz neki riblji file, ili kao ja štapiće od lignji. Prijatno!

Pire od brokolija sa belim lukom






уторак, 9. април 2019.

Veganski burgeri od karfiola

Veganski burgeri od karfiola
Karfiol u veganskoj varijanti mi nije previše na meniju, pre u vegetarijanskoj, ipak ono što je najbitnije za ovu namirnicu jeste da je izuzetno zdrava i mnogo se koristi u raznim dijetama za mršavljenje.
Pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljki. Odličan u prevenciji raznih bolesti i doprinosi zdravlju srca. Pitate se čime je tako bogat? Pored antioksidanata, veoma je boga vitaminom C kao i velikom količinom magnezijuma. Karfiol možemo da spremamo na različite načine, da ga kuvamo, ali ne valja da ga prekuvamo, da ga ispečemo ili zapečemo u rerni itd.
Na mom blogu možete pronaći nekoliko recepata sa ovom biljkom, kao što su skoro objavljen Potaž od listova i korena karfiola i Zapečeni karfiol i praziluk u bešamel sosu, odlična su oba. Za ovaj post sam spremila veganske burgere od karfiola, izuzetno su fini i ukusni, i odličan su obrok za ručak ili večeru, bilo da postite, ili da se hranite tako.

Sastojci:
2 kašike mlevenog lana
5 kašika vode
2 šolje kuvanog kuskusa
1 ispečeni karfion u rerni (uputstvo za pečenje je u tekstu dole)
1 rendana šargarepa
1 manja glavica luka
2 čena belog luka
3 kašike semenki suncokreta
1/3 šolje integralnog brašna
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica soli
1/4 kašičice aleve paprike
1/4 kašičice kurkume

Prilog - Asjberg salata
Sastojci:
1/2 ajsberg salate
4 rotkvice
1 stabljika ne velika mladog luka
so, biber
1 kašika maslinovog ulja
limunov sok (po želji)

Veganski burgeri od karfiola
Priprema:
Karfiol isecite na cvetiće i stavite ih na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pospite preko karfiola maslinovo ulje i posolite i pobiberite i stavite u rernu na 170 C oko 35 minuta.
U međuvremenu skuvajte kus-kus (prema uputstvu proizvođača na pakovanju), a od mlevenog lana napravite zamenu za jaje tako što ćete 2 kašike mlevenog lana pomešati sa 5 kašika vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Kada je karfiol gotov, izvadite ga iz rerne i prohladite. Zatim u secka dodajte karfiol, isteckan crni luk, izrendan beli luk, rendanu sitnije seckanu šargarepu, brašno, semenke suncokreta,i sve začine i zamenu za vegansko jaje. Sve dobro izmiksajte i mokrim rukama oblikujte burgere. Stavite ih na tacnu i u frižider na oko pola sata da se stegnu. Zagrejte maslinovo ulje od komine i pecite burgere na ne jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju, oko 6 minuta na svakoj strani.
Služite uz ajsberg salatu.
Ajsber salata se priprema tako što pomešate isečenu ajsberg salatu, na kružiće izrendanu rotkvicu i iseckan mladi luk koju začinite sa solju, maslinovim uljem i sokom od limuna.

Veganski burgeri od karfiola


понедељак, 8. април 2019.

Potaž od sremuša

Potaž od sremuša

Sremuš je super zahvalna namirnica, odnosno povrće, i može se praviti na razne načine. Pored, Humusa od sremuša, predlažem ovaj fini, kremasti i laki potaž od sremuša. Idealan za ručak, laku večeru, za one koje se zdravo hrane, za post, da vas osveži, izaberite priliku, a treba dodati i da se brzo pravi i treba vam samo 5 namirnica.


Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 srednje velika glavica crnog luka
1/2 stabljike mladog belog luka ili 1 čen belog luka
2 stabljike celera
1 srednje velik krompir iseckan na kockice
1 veća veza sremuša
so, biber po ukusu
pola povrtne kocke

Potaž od sremuša
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti na srednje jakoj vatri luk i beli luk, zatim dodati celer i sitno iscekan krompir. Naliti sa 2 l vode, začiniti i kuvati oko 20 minuta. Dodati iseckan sremuš i kuvati još 5 do 10 minuta. Sve izblendirati i služiti uz krutone i maksimalno uživati. Prijatno!

Potaž od sremuša


уторак, 2. април 2019.

Potaž od listova i korena karfiola

Potaž od listova i korena karfiola


Kad pravim nešto od karfiola, obično bacim listove, stabljiku i koren. Ovog puta dok sam smišljala recept za veganske burgere od karfiola, čiji recept uskoro objavljujem, rešila sam da napravim potaž od ostatka karfiola, odnosno listova i korena, i rezultat je bio sjajan.
Inače potaže obožavam, a ovde možete pronaći još neke koje sam pravila, a odlični su i često ih jedemo. Na prvom mestu nam je Potaž od stabljika celera, super zdrav i super ukusan uz dodatak sveže mirođije, zatim tu je Krem supa od listova mlade cvekle, takođe jedan super zdrav potaž, pa još jedna posna i fina Krem čorbica sa dimljenim lososom i uvek fin 
Potaž od pečuraka sa timijanom. Eto, to je samo jedan mali deo recepata za fine čorbice. U nastavku pišem recept za veganski potaž od listova i korena karfiola.

Potaž od listova i korena karfiola


Sastojci:
1 do 2 kašike maslinovog ulja
1 manja glavica crnog luka
1/2 stabljike praziluka (manjeg)
1 čen belog luka
1 stabljika celera
1 šargarepa
listovi i koren od 1 karfiola
1,5 l supe od povrtne kocke ili voda + pola kocke po povrća 
so, biber po ukusu

 
Potaž od listova i korena karfiola

Priprema:
Na malo maslionovog ulja i blagoj vatri dinstati luk, praziluk i beli luk oko 5 minuta. Dodati šargarepu i stabljiku celera iseckane na kolutove, opet malo prodinstati i na kraju dodati iseckane listove i koren karfiola i sipati supu od povrtne kocke ilivodu u kojoj je razmućena kocka za supu. Začiniti solju i biberom i kuvati oko 40 minuta. Kada je povrće skuvano, sipati ga u blender, izblendirati i služiti. 

Napomena: Potaž možete da začinite i sa malo soka od limuna ako volite, ili pospete sa nekoliko kapi posne pavlake za kuvanje. 


Potaž od listova i korena karfiola