среда, 25. август 2021.

Sladak kupus (iz kotlića)


Sladak kupus (iz kotlića)

Kraj leta i početak proleća idealni su za jela iz kotlića. Nekako mi je draže tako da spremam obroke, na otvorenom i na vatri nego na šporetu, jer ukus ne može da se poredi. Pa tako za ovaj put sa vama delim, ozbirom da je post, recept za sladak kupus i to posni recept, bez mesa.

Inače ovako spremljen u kotliču brzo se pravi, možete napraviti veću količinu pa da imate za više dana. A ukoliko nemate kuću i dvorište i deo predviđen za kotlić, možete da odete u prirodu, da ga skuvate i višak ponesete kući. 

Pored ovog, možda vam se dopadne i:

Sladak kupus (iz kotlića)

Sastojci (za oko 6 - 8 punih tanjira):
3 kašike maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka
1/2 stabljike praziluka
3 čena belog luka
2 stabljike celera
4 srednje velike šargarepe
2 paprike šilje
1 paradajz sveži, veći
1 kocka povrtna za supu
1/2 l soka od paradajza
voda (topla) oko 1 l
1 do 2 supene kašike brašna
1 manja glavica svežeg kupusa
so, biber i vegeta po ukusu
1 do 2 ravne kafene kašičice slatke paprike
2 supene kašike svežeg peršuna, seckanog

Sladak kupus (iz kotlića)

Priprema:
Postaviti kotlić i založiti vatru, ne jaku i od sitnijih grana. Svo povrće sitno iseckati sem kupusa, on može na krupnije komade. Sipati u kotlić ulje i crni, beli luk i praziluk i dinstati na laganijoj vatri. Zatim dodati celer, šargarepu i papriku i oped dinstati sve dok se lepo ne udinsta. Dodati brašno, promešati, i nakon toga dodati seckan paradajz i kupus. Promešati još jednom, a zatim dodati kocku za supu, paradajz sok, vodu da sve lepo ogrezne, i začiniti solju, biberom, alevom paprikom i vegetom. Sve lepo promešati i ložiti vatru od sitnijh grana kako vatra ne bi bila prejaka, lagano krčkati još oko sat i po do dva. Na kraju pre služenja posuti sa sveže seckanim peršunom.
Prijatno!

Napomena: Sve ovo sa istim sastojcima možete napraviti kod kuće na klasičnom šporetu, na tihoj vatri.

Sladak kupus (iz kotlića)


понедељак, 23. август 2021.

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sirova hrana ne mora uvek da bude "dosadna" i nezanimljiva, a treba napomenuti i da je sirova hrana pre svega zdrava i dobrobiti unosa sirove hrane po nas su mnogobrojne. Obzirom da je trend ishrane sirovom hranom u svetu sve veći i da se se na internetu može pronaći sve više recepata sa sirovom hranom, evo i ja da sa vama podelim nekoliko recepata uglavnom slatkih, sa sirovim namirnicama.

Ova sirova torta sastoji se iz tri sloja, prvi je od čokolade i badema, drugi od indijskog oraha i kafe a treći i najkremastiji sa kokosovim kremom i vanilom. Jako se brzo pravi i kako napravite sloj, ostavite malo u frižideru i ređate. Preukusna je. Napravila sam je u kalupu od 15 cm, a vi možete i u većem da napravite, samo uvećajte količinu sastojaka i to je to.

Pored ovog, na blogu se nalazi još recepata sa sirovim sastojcima, kao što su:

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sastojci:
Kora
100 gr tamne čokolade
1/2 supene kašike kokosovog ulja
1 supena kašika javorovog sirupa
1/2 supene kašike meda
140 gr mlevenih badema

Sloj sa kafom
200 gr indijskog oraha (najbolje potopiti preko noći)
2 supene kašike javorovog sirupa
1 kašika otopljenog kokosovog ulja
2 supene kašike espresa (napraviti kratki espreso)

Sloj sa vanilom
150 gr indijskog oraha (najbolje potopiti preko noći)
120 gr kokosove kreme
1,5 supena kašika kokosovog ulja
1 supena kašika javorovog sirupa
1 supena kašika ekstrakta vanile

Sirova (raw) Tiramisu torta


Priprema:
Na pari otopiti čokoladu sa kokosovim uljem. Smesi dodati javorov sirup, med i mlevene bademe. Smesu dobro sjediniti i staviti i poravnati u kalup za tortu i u frižider. 
Indijske orahe ocediti od vode i sipati u secka i izblendirati do teksture paste. Zatim dodati ostale sastojke i blendirati dok se svi sastojci ne sjedine. Gotovu smesu sipati preko prvog sloja i staviti u frižider. 
Za treći sloj takođe izblendirati inidijske orahe do teksture paste. Zatim opet dodati preostale sastojke i opet izblendirati i staviti treći sloj u kalup. Vratiti kalup u frižider ostaviti malo da odstoji.
Pre služenja tortu posuti sa kakaom.

Sirova (raw) Tiramisu torta