субота, 29. јун 2019.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Kad želite da napravite brz i ukusan obrok za ručak ili večeru ovo je dobitna kombinacija, a potrebni su vam ćureći file, malo pavlake za kuvanje, mirođija, luk i beli luk i malo vremena i uvek ljubavi bez koje kuvanje ne može :). U zadnje vreme sve više jedem ćuretinu, nije više tako skupa, a i zdravija je od piletine, a u kombinaciji sa tikvicama i mirođijom daje savršen spoj.
A za još novih ideja sa ćuretinom, pogledajte još recepata u odeljku sa bloga Jela sa ćuretinom.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Sastojci:
400 gr ćurećeg filea iseckanog na kockice ili trakice
1 srednje velika tikvica iseckana na kockice
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
vezica sveže mirođije
2,5 dl krema za kuvanje
so, biber,
sok od pola limuna (manjeg)
maslinovo ulje od komine


Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržiti posoljenje kockice ćurećeg filea. Kad su gotove izvaditi ih iz tiganja i staviti iseckan crni i beli luk i dinstati na srednje jakoj vatri. Nakon 5 minuta dodati seckane tikvice, opet prodinstati oko 10 minuta, a zatim dodati ispečene kockice ćurećeg filea, naliti sa kremom za kuvanje i začiniti sa solju i biberom po ukusu i dodati iseckanu mirođiju. Ukoliko nemate svežu, možete je zameniti sa suvom, u tom slučaju, dodajte kašičicu suve mirođije. U sos dodati i sok od pola limuna kako bi mu dalo svežinu. Kuvati na laganoj vatri još oko 10 minuta i jelo je spremno za služenje uz neku finu neutralnu salatu.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom

среда, 19. јун 2019.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Da li se slažete da su tikvice (pored paradajza, krastavaca i paprika) povrće koje najviše koristimo u letnjem periodu i naravno sa njima možemo spremati pregršt jela. Ja sa tikvicama zaista spremam razorazna jela, potaže, pljeskavice, u sosu, pohovane i naravno punjene. Pored ovog, možete isprobati i Potaž od tikvica za kojid vam treba dva sastojka i bosiljak, preukusan je. Zatim tu su Pljeskavice od tikvica sa tri vrste sira i sjajne i lagane Špagete od tikvica sa pestom od rukole. Ove punjene su stvarno super! Mesu sam dodala seckani paradajz i paradajz koncentrat i vočester sos i bosiljak, i ukus je savršen. A uskoro možete da očekujete još dva nova recepta sa tikvicama. Do tada, uživajte u pripremanju ovog :).


Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Sastojci (za 2 osobe):
2 okrugle tikvice
350 gr mlevene junetine
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
1 čen belog luka (sitno iseckan ili izrendan)
1 konzerva sitno seckanog paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica šećera
1 kašičica vočerster sosa
1 ravna kašičica bosiljka
so, biber
maslinovo ulje
rendani sir (po izboru)

Priprema:
Tikvice presecite na pola, a dno i vrh malo zasecite kako bi mogle ravno da stoje. Zatim iz fino izdubite kašikom, da budu debljine oko pola cm. Meso tikvica koje ste izdubili sitno iseckajte. 
Krenite na izradu sosa, tako što ćete na malo maslinovog ulja i na ne prejakoj vatri proprižiti sitno iseckan crni i beli luk, nakon 5 minuta dodajte mleveno meso i opet prodinstajte, nakon 5 minuta dodajte iseckano meso tikvica i dinstajte dok meso tikvica ne počne da pušta sok.
Tada dodajte konzervu seckanog paradajza, koncentrat paradajza, vočestera sos, šećer i mešajte dok se masa lepo ne sjedini. Smanjite vatru na 3 (od 9) i kuvajte dok se smesa fino ne ukuva.
Kada se sos fino ukuvao, dodajte bosiljak, i začinite solju i biberom po ukusu.
Polovine tikvica stavite u tepsiju za pečenje i prelijte svaku sa malo maslinovog ulja. Napunite ih smesom, a dno tepsije prelijte sa 1 kašičicom vode i pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C. Pecite ih pokrivene dok tikvice ne omekšaju (oko 40 minuta). Zatim ih izvadite, pospite sa rendanim sirom i zapecite još 15 minuta na 210 C. Služite tople uz laganu zelenu ili ajsber salatu ili krastavce prelivene grčkim jogurtom i mirođijom.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom


среда, 5. јун 2019.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Do sada ste sigurno shvatili da volim da kuvam, ali i da volim da isprobavam nove i neobične ukuse. Pored toga, volim sve strane kuhinje, ali orijentalnu pogovoto. Kad kažem orijentalnu, tu mislim na kinesku, tajlandsku, japansku, vijetnamsku, i naravno nezaobilaznu indijsku. Moj prvi susret sa indijskom kuhinjom je bila u Engleskoj, za koju kažu da joj je nacionalno jeli indijski kari. I stvarno, probala sam i jela zaista razovrsna indijska jela, i sva su mi se dopala. Za ovaj put spremila sam vam jedan zaista fini, kremasti i ne prejakog ukusa (kako znaju da budu) kari od ćuretine, svežeg manga i kokosovog mleka. Za pripremu vam treba ne više od sat vremena, i sve namirnice možete pronaći kod nas i može se slobodno reći da je niskokaloričan. Ukoliko ste ljubitelj indiske kuhinje, oduševićete se ovim jednostavnim karijem.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Sastojci (za oko 4 porcije):
600 gr ćurećeg mesa iseckanog na kockice
1/2 iseckanog crnog luka
2 veća manga oljuštena i iseckana na sitnije kockice
1 konzerva kokosovog mleka
šolja basmati pirinča
1 kašika ulja
nekoliko listova svežeg korijandera za ukrašavanje
Za smesu začina:
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice paprike aleve
1/2 kašičice belog luka u granulama
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1 kašičica kumina
1 kašičica kurkume

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Priprema:
Na umerenoj vatri na ulju i u većem tiganju propržite ćuretinu dok ne dobije zlatnu boju. Kada je ćuretina gotova, dodajte crni luk i dinstajte ga dok ne omekša. Zatim dodajte smesu začina i mango iseckan na kockice i mešajte. Začinite solju i biberom po ukusu i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte kokosovo mleko, sve dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri još 45 minuta.
U međuvremenu, šolju pirinča skuvajte u dve šolje posoljene vode. Kada je pirinač skuvan, odnosno kada je upio svu vodu, skinite ga sa vatre i iscedite i u cediljki dobro isperite hladnom vodom. Tako opran vam se nikad neće lepiti i biće veoma rastresit.
Kada  je kari gotov služite ga na pirinču i pospite sa seckanim listom svežeg korijandera. Prijatno!
 

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

понедељак, 3. јун 2019.

Juneći burgeri sa BBQ sosom

Juneći burgeri sa BBQ sosom
Da li ste znali da se po originalnom receptu, burgeri prave od 100 % junećeg mesa od buta i vrata u razmeri 80 % čisto meso i 20 % masnoće i prava su poslastica za ljubitelje mesa, dok se pljeskavice prave od mešavine svinjetine i govedine uz dodatak začina, soli, bibera, crnog luka, papričica. Zbog toga možemo reći da je burger zdravija varijanta. Ja sam ove moje fine oblikovane nabavila u mesari Prlemeathouse koja se nalazi na Bajlonijevoj pijaci, i zaista imam samo reči hvale, kako za vrhunski kvalitet mesa iz domaće proizvodnje, tako i za savete kojih ne manjka kako da parče mesa koje ste kupili najbolje iskoristite i izvučete ono najbolje iz njega i dobijete savršen ukus. Po mom skromnom mišljenju, to možete dobiti samo od istinskog ljubitelja mesa i mesnih prerađevina. Pored ovih burgera, kod Prleta možete nabaviti odlično jagnjeće meso (isprobano, uskoro i recept), Baby backribs u bbq sosu i još mnogo toga, kad vam Prle kaže :). Za više ifnormacija, pogledajte FB stranicu PrleMeathouse.
Kao rezultat, dobila sam savršeno pripremljene burgere, od čistog mesa bez ikakvih dodataka, a što se tiče ukusa, ovi su mnogo bolji i ukusniji nešto što sam ih bilo gde jela i zaista, i ovo nije samo moj komentar, već i drugih koji su ga probali ovako pripremljene. Naravno, pekla sam ih na roštilju, jer je tako mnogo bolje. Što se tiče pripreme kod kuće, izbegavajte pečenje na ulju, a kao zamenu, preporučujem vam gusani odnosno liveni tiganj ili onaj pogodan za gril pečenje. Samo ih premažite sa malo ulja i pecite. Pa krenimo u pripremu.

Juneći burgeri sa BBQ sosom

Sastojci:
4 juneća burgera
4 peciva za burgere
4 lista zelene salate
4 kolutova crnog luka
4 manja paradajza
4 listića sira gauda 

Beli i bbq sos za burgere
Sosevi za burgere:
Beli sos

80 gr Dijamant majoneza sa mladim lukom 
1 velika kašika pavlake 
1 puna kašičica senfa

Sve sastojke promešati kašikom

BBQ sos
1 šolja kečapa blagog
2 velika čena belog luka sitno isteckanog
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika maple sirupa
2 kašike ravne vočerster sosa
1 i po kašičica ravna jabukovog sirćeta
1 kašičica slatke aleve paprike
veći prstohvat krupnije mlevenog crnog bibera

Sve sastojke promešati kašikom
Juneći burgeri sa BBQ sosom

Priprema:
Juneće burgere izvadite iz frižidera bar pola sata pre pečenja i premažite ih pre samog pečenja sa bbq sosom sa četkicom i stavite na roštilj da se peku. Svaki put kada ih okrenete, opet ih premažite slojem BBQ sosa i pecite dok ne budu gotovi. Burgere prvo stavite na jaču vatru na oko 2 minuta sa svake strane, a nakon toga na slabiju i pecite u zavisnosti od toga koliko želite da budu pečeni. Obično je za well done oko 6,7 minuta sa svake strane. 
U međuvremenu, pecivo za burgere stavite vrlo kratko na rešetku roštilja da se prepeku, a zatim premažite donji deo sa bbq sosom, a gornji deo sa belim sosom. Na donji deo posložite listove zelene salate i par kolutova luka, a na njih stavite burger i odgore nekoliko manjih kolutova ili jedan veći tanko sečenog paradajza i od gore stavite gornji deo peciva i sve pričvrstite sa bambus fingerfood štapićima. Služite uz pomfrit (domaći ili kupovni) i još malo salate ukoliko želite i oba sosa za dodatno poboljšanje ukusa.

Juneći burgeri sa BBQ sosom