среда, 1. децембар 2021.

Posni snikers


Posni snikers

Pretpostavljam da ste svi ljubitelji čokolade, ali i malih slatkih čokoladica poput snikersa. Snikers je čokolada brenda Mars koja je napravljena od čokolade i sloja sa karamelom i kikirikijem. E sad, ova moja verzija je posna i nema karamela, već nekih drugih sastojaka. A do recepta sam došla igrajući se kulinarske igre #zajednickiobrok na instagramu koji je zaista odličan i zdrav.

A pored ovog, može vam se dopasti i:

Posni snikers

Sastojci:
Donji sloj
50 gr ovsenog brašna (ili mlevenih osvenih pahuljica)
2 kafene kašičice kakaa
2 kafene kašičice meda
2 ravne supene kašike kikiriki putera
1/2 kafene kašičice arome vanile

Fil
12 urmi (otkošćenih i bez kožice)
2 supene kašike kikiriki putera
1/2 kafene kašičice arome vanile
50 gr neslanog kikirikija (može i više slobodno da stavite)

Glazura
100 gr crne čokolade
1 supena kašika kokosovog ulja

Posni snikers


Priprema:
Priprema donjeg sloja
Sve sastojke sipati u činiju i rukama izmešati i staviti u kalup za hleb, manji ako imate, 10 x 15 ili 20 cm koji ste prethodno obložili pek papirom radi lakšeg vađenja. Lepo izravnati i staviti u frižider.

Priprema fila
Urme staviti u mlaku vodu 10tak minuta i skinuti im kožicu i sipati u blender. Dodati i ostale sastojke  sem kikirikija i sve izmiksati dok ne dobijete finu smesu koju ćete rasporediti po donjem sloju, i zatim poređati kikiriki koji ćete utisnuti u fil. Sve staviti opet u frižider da odstoji.

Priprema glazure
Čokoladu otopiti sa kokosovim uljem i prelivati preko čokoladica koje ćete napraviti tako što čete izvaditi smesu iz kalupa i seći popreko na svakih 3 cm. Dobićete oko 8, 9 čokoladica.
Sve ostaviti u frižideru da odstoji pre služenja.
Prijatno!

P.S. Tacna, tanjir i činijica, mojih su ruku delo. Ukoliko se i vama sviđa, pišite mi za svoj primerak na stranici na  Facebook stranici.

Posni snikers



понедељак, 29. новембар 2021.

Lazanje od tortilja

Lazanje od tortilja

Da li ste znali da je tortilja pšenična i beskvasna vrsta hleba koja ne sadrži masnoće životinjskog porekla. Što se tiče sastava, postoje od belog i integralnog brašna, ali i sa raznim drugim dodacima. Odlične za upotrebu u domaćinstvu za prpremu razno raznih jela i ne samo meksičkih. Za ovu priliku, sa vama delim jedan izuzetan recept za lazanja od tortilja. Da, da, dobro ste pročitali, lazanje od tortilja koje će dati ovom jelu izuzetnu mekoću bez prethodne pripreme. Od sosa sam koristila manje više isto kao za lazanju, sloj od mlevenog mesa, bešamel i sir. 

Pored ovog, mogu vam se dopasti i:

Lazanje od tortilja

Sastojci:
Pakovanje tortilja
300 gr tvrdog sira (edam, gravijera i parmezan)

Sos od mesa:
3 supene kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
300 ml pasate od parazadja
400 gr mlevenog mesa
so, biber po ukusu

Bešamel sos:
50 gr putera
3 supene kašike brašna
400 ml mleka
so, biber po ukusu

Lazanje od tortilja


Priprema:
U tiganju zagrejati maslinovo ulje i na njemu nekoliko minuta prodinstati sitno seckan crni luk, beli luk a zatim dodati i sitno seckanu šargarepu i takođe malo prodinstati. Zatim dodati mleveno meso, so i biber i mešati dok ne bude gotovo, zatim dodati pasatu i sve prodinstati još nekoliko minuta.
U drugoj šerpici napraviti bešamel sos tako što ćete zagrejati puter, i dodati brašno, promešati, a zatim posttepeno dodavati mleko, dok se ne dobije fin i malo gušći bešamel sos.

Filovanje:
Koristiti okruglu tepsiju, koja će biti iste ili približne veličine tortilje. Tepsiju podmazati puterom, a sos od mesa i bešamel podeliti na tri dela i ređati slojeve sledećim redom: tortilja - 1/3 mesa - tortilja - bešamel i sir, isto ponoviti još dva puta, poslednji sloj je kačkavalj.
Peći na 180 C oko 20 tak minuta, odnosno dok se korica od sira fino ne zapeče.

Tacna i tanjir, mojih ruku delo. Ukoliko ste zainteresovani da i vi imate ovakav, ili sličan komad, pišite mi na FB silvanine kulinarske čarolije - search results | Facebook.

Prijatno!

Lazanje od tortilja



 


среда, 24. новембар 2021.

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Ništa lepše nego zagrejana kuća u hladnim danima, a kad još miriši  na hleb, onda su i telo i duša ugrejani. Ovo puta sa vama delim jedan sjajan recept do kog sam došla igrajući se na Instagramu kulinarske igre #zajednickiobrok. Recept je odličan, a hleb veoma ukusan, a brzo se pravi. Sve što je potrebno jeste da sve sastojke smešate i smesu ispečete i to je to. Odličan za doručak uz kiselo mleko ili jogurt, a može i večeru.

Pored ovog, predlažem da pogledate još recepata za hleb i peciva:

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Sastojci:
250 gr krem sira
3 jaja
80 gr bademovog brašna
5 gr semenki lana (može i mleveni)
5 gr semenki čije
1  kašičica soli
1/2 praška za pecivo

Low carb hleb sa bademovim brašnom

Priprema:
Umutiti viljuškom jaja pa im dodati krem sir. U drugoj posudi pomešati sve suve sastojke i dodati mokrim i sve izmešati i sipati u kalup za pečenje hleba dužine 20 cm koji ste prethodno obložiri pek papirom. Peći na 220 u pećnici koju ste prethodno zagrejali oko 30 minuta, a zatim spustiti temperaturu na 180 C i peći još 30 minuta. Po potrebi prekrite gornji sloj papirom za pečenje da ne bi izgoreo. 

Tacna i tanjir mojih ruku delo. Ukoliko vam se dopadaju, slobodno me kontaktirajte za poručivanje.

Prijatno!

Low carb hleb sa bademovim brašnom


понедељак, 15. новембар 2021.

Pljeskavice od bele zeleni


Pljeskavice od bele zeleni 

Da li se i vama dešava da kad skuvate supu, i procedite je, da vam ostane bela zelen sa  kojom ne znate šta ćete. Ja sam se dosetila šta ću sa njom, i moram da vam kažem da je recept odličan i da su pljeskavice zaista fantastične i ukusne, a što je najvažnije hranu nismo bacili. Koristila sam peršunov koren, celer i krompir iz supe i dodala sam jaje i brašno i mrvice i to je to u principu, i odlično idu sa salatom od ajsber salate i paradajza i mladog luka.


Pljeskavice od bele zeleni 

A pored ovog, može vam se dopasti i ovi recepti za ćuftice od mesa ili povrća:

Pljeskavice od bele zeleni 

Sastojci:
2 velika peršunova korena iz supe
1 manji krompir kuvan iz supe
1 manji kuvan celer iz supe
2 supene kašike mleka
1 jaje
4 supene kašike mrvica
3 supene kašike brašna
so, biber po ukusu
nekoliko grančica peršunovog lista, svežeg, sitno seckanog
mrvice hlebne za valjanje pljeskavica
maslinovo ulje od komine i puter za prženje

Pljeskavice od bele zeleni 

Priprema:
Peršunov koren, krompir i celer iznječiti viljuškom ili gnječilicom za krompir sipati mleko, 1 jaje i sve promešati. Dodati hlebne mrvice i brašno po potrebi da bi se dobila fina gustina kako se pljeskavice ne bi raspale. Kašikom za sladoled uzimati smesu i formirat u pljeskavice koje ćete uvaljati u mrvice i staviti u tiganj i peći na srednjoj vatri. Služiti us ajsber salatu sa čeri paradajzom i mladim lukom.

Prijatno!

Napomena: Količinu i sastojke možete menjati i koristiti one koje ste stavili u supu.

Činije i tanjiri made by me, više na Instagram stranici @studio_grncarije_tri. Ukoliko biste voleli i vi da imate ovakav tanjir ili činijicu, slobodno mi pišite ili me kontaktirajte. 

Pljeskavice od bele zeleni 

четвртак, 21. октобар 2021.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem


Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Kad hoću da napravim brz doručak, užinu ili pak večeru, odlučim se za skonse ili mafine, jer bzro se smućkaju, stave u rernu i peku se, a za to vreme mogu da uradim još ponešto, ako ima po kući ili oko nje. Ovaj recept se razlikuje od prethodnih po izuzetnoj mekoći i ukusu. A od sastojaka, pored standardnih idu mladi sir ili cottage sir, malo tvrdog, sveža seckana paprika, spanać i mladi luk. Savršena jesenja kombinacija povrća za ukusne mafine.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Pored ovih, možda će vam se dopasti i ovi recepti za slanu verziju mafina za doručak ili večeru:

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Sastojci:
220 gr brašna tip 400
2 kafene kašičice praška za pecivo
1/2 kafene kašičice soli
1/4 kafene kašičice mlevenog pimenta (all spice) 
100 gr rendanog edamera
1 šaka svežeg baby ili običnog spanaća, sitno seckanog
1 manja stabljika mladog luka, sitno seckana
1 mala sveža crvena paprika, sitno seckana
200 gr cottage sira ili sitnog sira
120 ml maslinovog ulja
60 ml mleka
2 veća jaja
1 i po kafena kašičica rendane kore od limuna

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 C, a kalup sa mafinima obložite sa papirnim korpicama.
U jednoj posudi izmešajte suve sastojke, brašno, prašak, so, all spice, i dodajte rendani sir, spanać, papriku i mladi luk i sve još jednom promešajte.
U drugoj posudi izmešajte suve sastojke: sir, maslinovo ulje, mleko, jaja i koru od limuna, sve sjedinite i uspite u posudu sa suvim sastojcima i sve promešajte ručno dok se ne sjedini. 
Kašikom za sladoled sipajte smesu u kalupe i stavite da se peče oko 25 do 30 minuta, odnosno do ne dobiju finu zlatno žutu boju i proverite sa čačkalicom da li su iznutra ispečene tako što kada se čista čačkalica izvadi iz mafina, znači da su pečeni.
Služiti uz svežu papriku i kiselo mleko.

Mafini sa sirom, paprikom i spanaćem

уторак, 19. октобар 2021.

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Ništa lepše nego zamesiti nešto lepo i jednostavno kada je hladno. Ove pogačice se brzo zamese, brzo ispeku i još brže pojedu. Ovaj je malo drugačiji u merama od onog ista količina sira, putera i brašna, i preukusne su. Postoji i verzija sa jajem kao i sa kvascem, a isprobaćemo sve, obećavam. Za početak ova ukusna verzija, a možda će vam se dopasti i ovi recepti za:

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Pogačice sa sirom

Sastojci:
200 gr glatkog brašna
250 gr svežeg sira (bolje što starijeg za bolji  ukus)
125 gr putera
pola praška za pecivo
1 kašičica soli
susam za posipanje
1 jaje za premazivanje

Pogačice sa sirom

Priprema:
U posudi izmešati suve sastojke - brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodati sir i puter na sobnoj temperaturi. Zamesiti sastojke i ostsaviti da se malo odmore u frižideru. 
Kada se testo odmorilo, pobrašnite radnu površinu i rasklagijajte testo debljine oko 1 cm. Okruglim kalupom promera oko 4 cm vadite pogačice i slažite na masni papir i premažite umućenim jajetom i pospiste susamom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C dok ne dobiju zlatnu boju.

Napomena: Ova količina je dovoljna za jednu tepsiju.

Pogačice sa sirom

  

понедељак, 11. октобар 2021.

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Na ideju da napravim ovu zdravu tortu dobila sam igrajući se kulinarske igre, Zajednički obrok na Instagramu, u organizaciji Nataše i njene stranice @pecatzivota. Originalni recept je bio malo drugačiji, a ovo je moja verzija. Ova zdrava torta se brzo zaista pravi, i preukusna je, a glavni sastojci su indijski orasi i borovnice. Ono što mi se dopada kod ovih torti je da se ne peku, brzo se prave i  zdrave su. To je pogotovo leti super, ali naravno, lepo ih je jesti i zimi. 

Pored ove zdrave torte, probajte i:

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama

Sastojci:
Za prvi sloj
200 gr otkošćenih urmi
150 gr badema
1/2 kašičice arome vanile
1/2 kašičice cimeta

Za srednji i gornji sloj
260 gr sirovog indijskog oraha (potopljenog u vodi preko noći i oceđenog)
200 gr gustog dela kokosovog mleka
50 gr kokosovog ulja
80 gr javorovog sirupa
40 ml limunovog soka
150 gr borovnica

Za džem od borovnica
100 gr borovnica
1 kašičica limunovog soka
1 kašika javorovog sirupa
1 ravna supena kašiča čija semenki

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


Priprema:
Veče pre pripreme, potopiti indijske orahe u vodu i napraviti džem.
Za džem zagrejati i ispasirati borovnice na srednjoj vatri dok ne počnu da ključaju. Tada smanjiti temperaturu i nastaviti da ih kuvate oko 10tak minuta. Kada se zgusnu, dodati limunov sok i javorov sirup. Zatim ih sklonite sa vatre i umešajte čija semenke i ostavite da se ohladi i stavite u frižider.

Bazu napravite tako što čete pomešati i sipati sve sastojke u blender i izblendirati (odnosno secka). Dobijenu smesu sipajte ravnomerno u kalup prečnika 20 cm i lepo izravnajte i stavite u frižider.

Srednji sloj ćete napraviti tako što ćete ocediti indijske orahe i izblendirati u secku dok ne dobijete glatku smesu. Zatim dodajte sve ostale sastojke sem borovnica. Sve lepo izblendirajte. I odvojite pola smese za srednji sloj sa borovnicama. U njega dodajte borovnice i džem od borovnica i sve opet izblendirajte. 
Izvadite iz frižidera kalup i prvo nanesite sloj sa borovnicama, a onda i sloj samo sa indijskim orasima i stavite u frižider da prenoći. Tortu ukrasite sa listićima badema i borovnicama i služite.

Napomena: Ako nemate svežih borovnica, možete korisitit i zamrznute.
Svi tanjiri su mojih ruku delo, za više radova, posetite: Studio Grnčarije Tri (@studio_grncarije_3) • Instagram photos and videos

Raw torta sa indijskim orasima i borovnicama


петак, 1. октобар 2021.

Zdrave pohovane tikvice iz rerne


Zdrave pohovane tikvice iz rerne


Ovo je definitivno zdravija verzija pohovanih tikvica koje svi volimo. Klasično se uvaljaju u brašno, jaja i mrvice, a razlika je u tome što ih isprejišete sa maslinovim uljem i zapečete u rerni, predivne su, a nisu plivale u toni ulja. 

Pored ovog, možda vam se dopadnu sledeći recepti sa tikvicama:

Zdrave pohovane tikvice iz rerne

Sastojci:
1 srednje velika tikvica
2 jaja
brašno (po potrebi)
prezle (po potrebi)
Ulje u spreju sa belim lukom (Lidl)
so po ukusu

Zdrave pohovane tikvice iz rerne

Priprema:
Tikvicu oljuštiti od kore i iseći na kolutove po mogućstvu jednake debljine oko 4, 5 mm. Posoliti ih i ostaviti malo da odstoje i puste vodu, a zatim procediti.
Brašno i mrvice sipati u odvojene tanjire, a jaja umutiti i posoliti. Svaki kolut tikvice uvaljati prvo u brašno, jaja a zatim mrvice i ređati na tepsiji na kojoj ste prethodno stavili pek papir i koji ste uljem u spreju dobro isprejisali. Tikvice ređajte jednu po jednu, a zatim opet isprejišite sa uljem u spreju i stavite u rernu da se peku na 190 C. Nakon 10-tak minuta tikvice izvadite i služite uz salatu od paradajza i crvenog luka.

Napomena: Ukoliko nemate ulje u spreju uzmite i premažite tikvice sa četkicom koju ste prethodno umočili u maslinovo ulje.

Prijatno!

Zdrave pohovane tikvice iz rerne

понедељак, 13. септембар 2021.

Zdrava ledena čoko torta

Zdrava ledena čoko torta


Ideju za ovu zdravu čoko tortu dobila sam igrajući se na Instagramu kulinarske igre #zajedinicki obrok. Recept je inicijalno osmišljen kao kocke, a ja sam sve stavila u okrugli kalup prečnika 15 cm. Baza je od suvih smokvi, brusnica, ovsene kaše, a gornji sloj od čvrstog dela kokosovog mleka i crne čokolade, a sve se pospe sa listićima badema. Preukusno, a jede se u malim parčićima, jer dosta je kalorična.

A pored ovog, predlažem vam da isprobate i:

Zdrava ledena čoko torta

Sastojci:
Za donji sloj
80 gr pekan oraha
70 gr ovsenih pahuljica
100 gr brusnica
5 smokvi
1 supena kašika kokosovog ulja
prstohvat soli

Za gornji sloj
250 gr gustog dela kokosovog mleka iz konzerve
200 gr crne kvalitetne čokolade
blanširani listići badema

Zdrava ledena čoko torta


Priprema:
Brusnice potopiti 10 minuta u vodi. Za to vreme u blenderu usitnini ovsene pahuljice i orahe. Dodati oceđene brusnice i iseckane smokve, kao i prstohvat soli i kokosovo ulje. Sve dobro izblendirati dok se sastojci ne sjedine i ravnomerno rasporediti u okrugli kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i staviti u frižider.  
Na pari otopiti čokoladu i kokosovo mleko i kada se malko prohladi sipati preko prvog sloja. Obilno posuti blanširane bademe preko torte i vratiti u frižider da se hladi bar 2 do 3 sata ili ostaviti da prenoći i služiti.

Tanjirići mojih ruku delo @studio_grncarije_tri

Zdrava ledena čoko torta

среда, 25. август 2021.

Sladak kupus (iz kotlića)


Sladak kupus (iz kotlića)

Kraj leta i početak proleća idealni su za jela iz kotlića. Nekako mi je draže tako da spremam obroke, na otvorenom i na vatri nego na šporetu, jer ukus ne može da se poredi. Pa tako za ovaj put sa vama delim, ozbirom da je post, recept za sladak kupus i to posni recept, bez mesa.

Inače ovako spremljen u kotliču brzo se pravi, možete napraviti veću količinu pa da imate za više dana. A ukoliko nemate kuću i dvorište i deo predviđen za kotlić, možete da odete u prirodu, da ga skuvate i višak ponesete kući. 

Pored ovog, možda vam se dopadne i:

Sladak kupus (iz kotlića)

Sastojci (za oko 6 - 8 punih tanjira):
3 kašike maslinovog ulja od komine
1 glavica crnog luka
1/2 stabljike praziluka
3 čena belog luka
2 stabljike celera
4 srednje velike šargarepe
2 paprike šilje
1 paradajz sveži, veći
1 kocka povrtna za supu
1/2 l soka od paradajza
voda (topla) oko 1 l
1 do 2 supene kašike brašna
1 manja glavica svežeg kupusa
so, biber i vegeta po ukusu
1 do 2 ravne kafene kašičice slatke paprike
2 supene kašike svežeg peršuna, seckanog

Sladak kupus (iz kotlića)

Priprema:
Postaviti kotlić i založiti vatru, ne jaku i od sitnijih grana. Svo povrće sitno iseckati sem kupusa, on može na krupnije komade. Sipati u kotlić ulje i crni, beli luk i praziluk i dinstati na laganijoj vatri. Zatim dodati celer, šargarepu i papriku i oped dinstati sve dok se lepo ne udinsta. Dodati brašno, promešati, i nakon toga dodati seckan paradajz i kupus. Promešati još jednom, a zatim dodati kocku za supu, paradajz sok, vodu da sve lepo ogrezne, i začiniti solju, biberom, alevom paprikom i vegetom. Sve lepo promešati i ložiti vatru od sitnijh grana kako vatra ne bi bila prejaka, lagano krčkati još oko sat i po do dva. Na kraju pre služenja posuti sa sveže seckanim peršunom.
Prijatno!

Napomena: Sve ovo sa istim sastojcima možete napraviti kod kuće na klasičnom šporetu, na tihoj vatri.

Sladak kupus (iz kotlića)


понедељак, 23. август 2021.

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sirova hrana ne mora uvek da bude "dosadna" i nezanimljiva, a treba napomenuti i da je sirova hrana pre svega zdrava i dobrobiti unosa sirove hrane po nas su mnogobrojne. Obzirom da je trend ishrane sirovom hranom u svetu sve veći i da se se na internetu može pronaći sve više recepata sa sirovom hranom, evo i ja da sa vama podelim nekoliko recepata uglavnom slatkih, sa sirovim namirnicama.

Ova sirova torta sastoji se iz tri sloja, prvi je od čokolade i badema, drugi od indijskog oraha i kafe a treći i najkremastiji sa kokosovim kremom i vanilom. Jako se brzo pravi i kako napravite sloj, ostavite malo u frižideru i ređate. Preukusna je. Napravila sam je u kalupu od 15 cm, a vi možete i u većem da napravite, samo uvećajte količinu sastojaka i to je to.

Pored ovog, na blogu se nalazi još recepata sa sirovim sastojcima, kao što su:

Sirova (raw) Tiramisu torta

Sastojci:
Kora
100 gr tamne čokolade
1/2 supene kašike kokosovog ulja
1 supena kašika javorovog sirupa
1/2 supene kašike meda
140 gr mlevenih badema

Sloj sa kafom
200 gr indijskog oraha (najbolje potopiti preko noći)
2 supene kašike javorovog sirupa
1 kašika otopljenog kokosovog ulja
2 supene kašike espresa (napraviti kratki espreso)

Sloj sa vanilom
150 gr indijskog oraha (najbolje potopiti preko noći)
120 gr kokosove kreme
1,5 supena kašika kokosovog ulja
1 supena kašika javorovog sirupa
1 supena kašika ekstrakta vanile

Sirova (raw) Tiramisu torta


Priprema:
Na pari otopiti čokoladu sa kokosovim uljem. Smesi dodati javorov sirup, med i mlevene bademe. Smesu dobro sjediniti i staviti i poravnati u kalup za tortu i u frižider. 
Indijske orahe ocediti od vode i sipati u secka i izblendirati do teksture paste. Zatim dodati ostale sastojke i blendirati dok se svi sastojci ne sjedine. Gotovu smesu sipati preko prvog sloja i staviti u frižider. 
Za treći sloj takođe izblendirati inidijske orahe do teksture paste. Zatim opet dodati preostale sastojke i opet izblendirati i staviti treći sloj u kalup. Vratiti kalup u frižider ostaviti malo da odstoji.
Pre služenja tortu posuti sa kakaom.

Sirova (raw) Tiramisu torta

петак, 23. јул 2021.

Čoko malina dezert iz čaše

Čoko malina dezert iz čaše

Puding - najjednostavnija poslastica koja može da se napravi. Ovog puta pravimo puding koji se ne kuva, već samo umuti u čaši, novotarija iz Dr.Oetker ponude. 

A jeste li znali da reč puding potiče od francuske rečin boudin koja dolazi od latinske botellus, što znači mala kobacisa, jer su se u početku pudinzi pripremali kao slana jela. Te kada je nastao, nije služio kao dezert. U početku se pravio kao slano jelo od mesa ili iznutrica, slično kobasicama u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala.

U novije vreme puding je jelo koje je najčešće slatko i dobija se kuvanjem brašna, jaja, griza i putera u mleku na pari. Veoma je omiljen u Engleskoj ali i širom sveta. Danas se, kao dezert, najčešće priprema kao instant puding iz kesice. A da li ste znali da je instant pudign izmislio britanski apotekar Alfred Bird zato što je njegova supruga bila alergična na jaja. Svi klasični slatki pudinzi se prave sa jajima, zato što jaja imaju svojstvo da se kuvanjem zgusnu u krem. Alfred je umesto jaja upotrebio skrob koji ima isto svojstvo. U početku je takav puding jela samo njegova supruga, ali se kasnije pojavio i na tržištu. Ovaj apotekar je razvio i prašak za pecivo.

Toliko o istoriji, a kao što sam napisala ovaj dezert iz čaše u donjem sloju je puding koji se ne kuva od čokolade, a gornji sloj je mešavina svežih malina, kisele pavlake i šećera u prahu. Savršen spoj, nije preslatko a brzo se pravi, a recept se nalazi u tekstu ispod.

Čoko malina dezert iz čaše

Sastojci:
1 Dr.Oetker puding od čokolade iz čaše
150 ml hladnog mleka
50 gr svežih malina
2 supene kašike kisele pavlake
1 supena kašika šećera u prahu

Čoko malina dezert iz čaše


Priprema:
Puding pripremiti prema uputstvu na pakovanju. Gotov puding sipati u čašu ili manju činiju. U drugoj manjoj činiji viljuškom izgnječiti maline dodati pavlaku i šećer i sve dobro izmešati i sipati preko pudigna. Ukrasiti sa Dekor srcima.

Napomena: Tanjir sam napravila ja, a za više radova, posetite Studio grnčarije 3 na Instagramu.

Čoko malina dezert iz čaše