среда, 5. фебруар 2020.

Brauni sa avokadom (gluten free)

Brauni sa avokadom (gluten free)
Ova dobro poznata poslastica u neobičnoj kombinaciji me je naprosto oduševila, a osim toga, u sastavu nema belog već kokosovog šećera, kao ni brašna. Naravno, brzo se pravi, po principu smuti pa prospi i ispeci :). Ovo je jedna veoma, veoma sočna, meka i čokoladičasta poslastica uz dodatak finog avokada koji je zaista u ljubavi sa čokoladom. Potrebni su vam samo sastojci ispod i blender ili secko u kome ćete sve sastojke sjediniti. Pekla sam ih u maloj tepsiji 25 x 25 cm od koga se dobije oko 9 malo većih kocki koje nestanu dok si rekao "brauni" :).

Pored ovog, na blogu možete pronaći još dva zanimljiva recepta za braunije. Prva je u kombinaciji sa kikiriki puterom, za recept kliknite ovde: Braunis sa kikiriki puterom, a druga klasični brauni po receptu Done Hej, za recept kliknite ovde: Čokoladni brauni.


Brauni sa avokadom (gluten free)
Sastojci:
55 gr putera
175 gr čokolade ili čokoladnih kapljica (može i pola pola)
1 avokado (ili 2 manja)
2 jaja
55 gr kokosovog šećera
30 gr kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica vanila ekstrakta
prstohvat morske krupne soli po mogućustvu

Brauni sa avokadom (gluten free)
Priprema:
Pripremite tepsiju za pečenje 25 x 25 cm koju ste prekrili papirom za pečenje, a pećnicu zagrejte na 180 C.
U vatrostalnoj posudi koju ste stavili iznad šerpe sa kipućom vodom sipajte čokoladu i puter i istopite ih i skinite sa vatre i ostavite da se malo prohladi.
U multipraktiku ili blenderu izblendirajte prvo avokado, zatim dodajte jaja, kokosov šećer, kakao prah, prašak za pecivo, javorov sirup i vanila ekstrakt i prstohvat soli. Sve opet izblendirati dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Zatim dodati prohlađenu otopljenu čokoladu sa puterm i sve opet sjediniti u multipraktiku.
Smesu sipati u pripremljenu tepsiju  poravnati je i peći na 180 C oko 25 minuta.
Pre služenja ohladiti braunije i služiti posute prah šećerom ili uz kuglu sladoleda od vanile.

Savet: Za vazdušastije braunije, umutite mikserom jaja i onda dodajte sve sajstoje pa ih sjedinite.
Prijatno!

Brauni sa avokadom (gluten free)



уторак, 4. фебруар 2020.

Mezze na moj način

Mezze na moj način
Mezze kao koncept služenja hrane baš volim, i kad god nam u goste dođu drugari koji sada žive u Londonu, uvek napravim neko fino mezze koje se sastoji od nekoliko jela/umaka. Svi  znamo da je Mezze omiljena reč svuga gde je vladalo Otomansko carstvo, pa tako i na našim prostorima, a nastala je od persijskog izraza kojim se opisuje užina. Na našem balkanskom području, ova reč označava izbor malih jela uz alkoholna pića, a u zemljama i regionima u kojima je alkohol nepoželjan, obično se služi kao predjelo. Suva mesa, sirevi, masline ali i umaci nezaobilazan su deo mezea, posebno humus i babaganuš. Ova moja verzija mezea je potpuno posna i veganska i sastoji se od sledećih recepata:
hummusa (već svima poznati dip ili namaz od leblebije koji ima svoje varijacije. Na mom blogu je ovo treća verzija, a prethodne dve možete naći ovde: Hummus  Humus sa susamom bez tahinija Obe verzije su ukusne, prva je malo začinjenija, druga se pravi od "domaćeg tahinija".

tabbouleh iliti tabule je jelo koje takođe potiče iz Libana, ali isto tako svetski popularno poput humusa, falafela i drugih sličnih jela. Takođe ima svoje varijacije u sastavu, a ovo je moja verzija kako ja volim da pravim.

marokanske salate od crvenog kupusa i šargarepe, sveža, bogata vitaminima, energetska salata, lako se pravi i odlično ide uz ove dipove

melidžana sa veganskim sirom (plavi patlidžan je zaista zahvalan za ovakve premaze, a recept za baba ganuš možete naći ovde: https://silvaninekulinarskecarolije.blogspot.com/2019/02/baba-ganus.html

melidžano na drugi način, trebaj još reći da je malidžano zapravo zeleni ajvar koji se pravi od paprika i patlidžana tradicionalno u Makedoniji, ali u Grčkoj i ostalim zemljama, melidžano salata je njihovi tradicionalni namaz ili dip koji se pravi od patlidžana i na ovaj ili sličan način...
tortilje 

a evo i recepata...

Hummus
Hummus 
(ovo mi je do sad najbolja verzija humusa, mada se malo razlikuje od tradicionalne Libanske)
Sastojci (za 2 do 3 osobe):
1 konzerva leblebije (sačuvajte tečnost (akvafabu) iz konzerve)
1,5 kašike maslinovog ulja (+ malo za prelivanje)
1,5 kašike maslinovog ulja sa belim lukom
sok jednog limuna
1,5 kašike tahinija
1 kašičica morske soli
malo aleve paprike za posipanje

Priprema:
U multipraktik sipajte leblebiju, pola tečnosti iz konzerve, maslinovo ulje i ulje sa belim lukom, sok od limuna i morsku so. Blendirajte dok se smesa fino ne sjedini. Ukoliko je masa pregusta, dodajte još malo maslinovog ulja i proverite da li je dovoljno slano i kiselo. Dosolite ili dodajte još malo limunovog soka ako nije. Smesu prebacite u činiju i prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite sa alevom slatkom ili dimljenom paprikom.

Tabule
Tabule 
Sastojci:
1/4 šolje bulgura
2 manja paradajza, sitno seckana
1/2 krastavca, sitno seckan
1 veza peršuna, opranog, prosušenog i sitno seckanog
6,7 listova sveže nane, opranih, prosušenih i sitno seckanih
2 stabljike mladog luka, sitno seckanog
2 kašike soka od limete (ili limuna)
2 kašike maslinovog ulja
so po ukusu, ja stavim vrlo malo bibera

Priprema:
Isperite bulgur i prelijte ga sa vrelom vodom i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Isperite ga i dobro procedite i ostavite po strani. Paradajz, krastavce, luk, peršun i nanu fino i sitno iseckajte. Paradajz stavite u cediljku da bi se višak tečnosti procedio.
Kada ste to završili, stavite svo povrće u činiju i pomešajte ga sa bulgurom i zatim nežno promešajte. Sada dodajte sok od limete ili limuna, maslinovo ulje i opet promešajte. Ostavite u frižider da odstoji bar 30 minuta, a zatim služite.

Marokanska salata od crvenog kupusa i šargarepe
Marokanska salata od crvenog kupusa i šargarepe
Sastojci:
1/4 crvenog kupusa, tanko seckanog (može i u multipraktiku)
2 šargarepe, očišćenje i izrendane (može i u multipraktiku)
1 kašika suvog grožđa, koje ste prethodno stsavili u vodu da malo nabubre i zatim procedili
1 kašika golice
1 kašika sveže nane
 
Za preliv (dresing):
1/4 šolje maslinovog ulja
1/8 šolje svežeg soka od limuna (oko 30 ml)
prstohvat cimeta
prstohvat mlevenog kumina
malo meda
1 čen belog luka, izrendan
vrlo malo soka od ceđene naranže

Priprema:
Sastojke za dresing sipajte u jednu posudu sa poklopcem i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim ostavite po strani. 
Pripremljene sastojke za salatu stavite u činiju promešajte, a zatim prelijte sa dresingom i sve opet dobro promešajte. Ostavite salatu u frižideru nekoliko sati pre služenja, da se svi sastojci dobro sjedine sa dresingom.



Melidžano sa veganskim sirom

Melidžano sa veganskim sirom
3 srednje velika patlidžana
2 kašike maslinovog ulja
4 čena belog luka, izredanog
1 i po šolje izmrvljenog ili izrendanog Viofast veganskog belog sira 
1/2 šolje mlevenih oraha
prstohvat soli i bibera, po ukusu
1/4 šolje maslinovog ulja

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C. Patliždane operite presecite na pola, i dijagonalno iz zasecite i premažite sa malo maslinovog ulja i stavite svaku polovinu u foliju i na tepsiju i u pećnicu na 30 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade. Kada su se ohladili, odvojte ih od kore, isecite na kocke i stavite u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Izblendirajte sve sastojke u gušću smesu. Proverite da li je slano i posolite ako treba ili dodajte još tečnosti ako treba. Gotovu smesu prebacite u činiju i služite.

Melidžano na drugi način

Melidžano na drugi način
Sastojci:
2 srednje velik patlidžan
2 čena belog luka, izrendana
1 i po kašika soka od limuna
1/8 šolje maslinovog ulja
so i biber po ukusu
peršunov list, sitno seckan


Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C. Patlidžane operite, presecite na pola, zasecite digagonalno i premažite sa malo maslinovog ulja i uvujte svaku polovinu u foliju i stavite rernu da se peku oko 30 minuta.
Kada su gotovi izvadite ih i prohladite. Skinite im koru i iseckajte na veće komade i ostavite u cedilju da se dobro procede.
Zatim ih prebacite u činiju, i dodajte preostale sastojke i dobro ih izgnječite viljuškom i sve dobro promešajte. Proverite da li je dovoljno slano i kada je gotovo namaz stavite u frižider da odstoji bar sat vremena i služite i poslite sa peršunovim lišćem.

Sve namaze i salatu stavite na sto i služite iz blago prepečene tortiljej koje ste isekli na manje trouglove. Prijatno!


Mezze na moj način




понедељак, 3. фебруар 2020.

Carska proja

Carska proja
Može se reći da je carska projara jedna odmiljenih pita kod nas. Idealna kao predjelo za svečane trpeze, ili za doručak ili večeru uz šolju jogurta. Kako god, lako se pravi, po principu smuti pa prospi i na kraju ispeci. Postoje razne verzije ove proje, neko stavi kisele paprike, neko krastavčiće, neko šunkaricu, neko slaninicu, a ovo je moja verzija ove nadasve poznate pite i nama se dopada baš takva.

Carska proja
Sastojci (za tepsiju veličine 20 x 24):
2 jaja
100 gr kukuruznog brašna
100 gr brašna tip 400
10 gr praška za pecivo
1/2 kašičice soli
šolja jogurta
70 ml ulja
50 gr slanine, sitno seckane
1 pakovanje kotidž sira (cottage cheese) (Lidl) ili 200 gr mekog sira
50 gr kačkavalja
6,7 kiselih krastavčića
Carska proja

Priprema:
Rernu prethodno zagrejati na 200 C. U posudi prosejati brašno, dodati so i prašak za pecivo, promešati. Zatim dodati sitno iseckanu slaninicu i kačkavalj i sve promešati. U drugoj posudi blago umutiti jaja, dodati jogurt i ulje i sve promešati. Zatim dodati sir i krastavčiće, opet promešati i na kraju povezati suve i morke sastojke u jednu posudu i sve dobro izmešati. Tepsiju premazati uljem, a smesu sipati u tepsiju, i stavitu u rernu da se peče oko 30-tak minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pitu služiti uz čašu jogurta, a ja volim da je jedem uz rotkvice.

Napomena: U ovom receptu do izražaja dolazi fina slanina, domaća fino dimljena. Zaista je važno imati kvalitetnu da bi ukus došao do izražaja.

Napomena: Možete koristiti i veću tepsiju, u tom slučaju, proja će biti samo tanja, i trebaće joj manje vremena da se ispeče.

Prijatno!
Carska proja