понедељак, 23. децембар 2019.

Teriyaki Tofu

Teriyaki Tofu
Ovo japansko jelo se zaista lako pravi, a umesto tofua, možete koristiti piletinu. Teriyaki (terijaki) je globalno poznat kao sos, ali teriyaki se zapravo odnosi na metod kuvanja u japanskoj kuhinji. Teri znači glazura, a yaki prženje. Glavni sastojci ovog sosa su soja i sake (ili voda u mom slučaju), a sadrži i dosta šećera koji mu daje sjajnu glazuru.
Kao što rekoh, ovaj način pripreme hrane volim jer je brz i ne zahteva mnogo namirnica, a terijaki sos možete sami napraviti i ostaviti u frižideru nekoliko dana te pripremati hranu po želji. Ovaj recept sam isprobala na času japanske kuhinje sa divnom Naho, koja je neko vreme vodila japanski restoran Marukoši, koji toplo preporučujem. Sada se bavi proizvodnjom svojih slatkiša, pod nazivom Wakogoro, pa ako ste ljubitelj japanske kuhinje, posetite sajt i naručite slatkiš.

t
Teriyaki Tofu
Sastojci (za dve osobe):
Tofu sir (12 kockica dobijenih od 200 gr tofua, odnosno jednog pakovanja)
skrobno brašno
seckan mladi luk i susam
ulje (po kašiku suncokretovog i susamovog)
Činija kuvanog basmati pirinča

Sastojci za sos:
Voda 210 grama
Soja sos 70 gr
Šećer 35 gr
Sveži đumbir (rendani) 6 gr
Beli luk (rendani) 3 gr
1,5 kašika skrobnog brašna
Sjedinite sve sastojke sem skrobnog brašna i dobro ih pomešajte. Pre stavljanja u tiganj, dodajte skrobno brašno.

Teriyaki Tofu
Priprema:
Iseckane kockice tofua uvaljajte bogato u skrobno brašno koje ste prethodno sipali u dublji tanjih
U tiganju dobro zagrejte ulje i na jakoj vatri pržite tofu dok dobije tamno zlatnu boju. Zatim izvadite tofu iz tiganja. Smanjite vatru i u tiganj sada izlijte sos i mešajući pustite ga da se zgusne. Kada se sos zgusnuo, vratite ispečeni tofu kako bi se dobro obložio sosom.
Izvadite tofu sa sosom na tanjir, pospite mladim lukom i susamom i kuvanim pirinčem koji ste ohladili.

Teriyaki Tofu


уторак, 17. децембар 2019.

Veganski skonsi sa kokosom i malinama

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
Skonsi su baš zahvalno pecivo, bilo slani ili slatki. Ovog puta slatki i veganski. Odlični, ne puno slatki, ali idealni za dane posta kada želite da napravite brzu i zdravu poslasticu i sadrže kokosov šećer koji sadrži magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, B vitamine i amino kiseline i ima vrlo nizak glikemijski nivo, samo 35 jedinica. Idealan spoj kokosa i malina će vas oduševiti, pogotovo što maline baš podignu ukus i osveže celu kombinaciju. Hrskavi spolja i meki iznustra, zaista neodoljivi, pa krenimo...

Napomena: Pored recepta za ove skonse, koji se nalaze ispod, ovde se nalaze linkovi za odlične voćne skonse sa jagodama, kao za skonse sa narom i sokom od pomorandže, a kad se uželite onih slanih, preporučujem vam skonse sa čedarom i vlašcem kao i verzija istih sa šunkaricom i sirom. Nećete pogrešiti koje god izaberete da pravite, uživaćete u lakoći pravljenja ali i ukusu.

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
 Sastojci:
2 šolje brašna mekog (tip 400)
1 kašika praška za pecivo (1 kesica)
1/3 šolje mlevenog kokosa
3 kašike kokosovog šečera
prstohvat soli
5 kašika kokosovog ulja, istopljenog i ohlađenog
1 šolja kokosovog mleka iz konzerve
2 čepa vanila ekstrakta
1 šolja malina (svežih ili smrznutih)

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
 Priprema:
Pećnicu uključite na 200C, a na tepsiju stavite papir za pečenje.
U posudi za mešanje, pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kokos, kokosov šečer i so i promešajte sastojke da se dobro sažmu.
U drugoj, manjoj posudi, pomešajte mokre sastojke: kokosovo ulje, kokosovo mleko, vanila ekstrakt.
Mokre sastojke sipajte u posudu sa suvim i mešajte dok se ne formira testo, a zatim pažljivo dodajte maline. Ukoliko dodajete smrznute, izvadite ih iz zamrzivača pre nego što ih budete stavili u smesu da se bi otopile.
Oformljeno testo stavite na papir za pečenje i oblikujte ga u loptu, a zatim ga pritisnite i oblijute u krug debljine oko 2 do 3 cm.
Oformljeno kružno testo isecite na 8 trouglova, poređajte ih jedan pored drugog i stavite tepsiju u rernu da se peku na 200C od 18 do 22 minuta, dok ne potamne.
Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Služite ih posute sa kokosom ili uz puter i med, a mogu se i preliti sa javorovim sirupom.
Prijatno!

Veganski skonsi sa kokosom i malinama

петак, 6. децембар 2019.

"Rižoto" sa lignjama

"Rižoto" sa lignjama
Jela iz tiganja ili lonca su uvek primamljiva zato što se lako spremaju, a kad se dobro spreme, takva jela su često na trpezi i oko njega se okupi cela porodica. Jedno od takvih jela jeste i ovo, koje je savršeno za vreme posta, ali i za one koji vode računa o ishrani i jedu dosta ribe. Zaista se lako sprema, a ukus, to ćete sami otkriti kada ih napravite. Podseća na rižoto, ali suštinski nije zato što se ne zaliva sa supom od ribe, već vodom i paradajz sokom, a i lignje se prethnodo peku, tako da ima malo odstupanja.

"Rižoto" sa lignjama
Sastojci:

400 gr patagonijskih ili kalifornijskih lignji, svežih ili smrznutih (očišćenih i isečenih na kolutove)
2 kašike maslinovog ulja od komine (za lignje)
so, biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja od komine (za pirinač)
1 glavica crnog luka (može i crvenog), sitno iseckanog
3 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašičica origana
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 šolja soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
šaka iseckanog peršunovog lišća, svežeg
sok od pola limuna

"Rižoto" sa lignjama
Priprema:
Pirinač prelijte vodom i ostavite po strani i ocedite ga pre kuvanja. Lignje odmrznite i operite i prosušite, a sveže takođe operite i prosušite i isecite na kolutove i posolite i pobiberite.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite lignje na srednje visokoj vatri dok se ne ispeku. Oko 3 minuta. Kada su gotove, izvadite ih iz tiganja, a višak tečnosti koji je ostao, sipajte u šolju.
U isti tiganj, sipajte ponovo maslinovo ulje i zagrejte ga, i sipajte iseckan crni i beli luk i kašičicu origana. Prodijnstajte blago oko 3 do 5 minuta, a zatim dodajte prethodno oceđen pirinač koji ćete dinstati na ulju u tiganju nekoliko minuta.
U međuvremenu, višak tečnosti koju ste sipali u šolju dopunite sa vodom do vrha. Izmerite još jednu do jednu i po šolju vode i sipajte u tiganj sa pirinčem i dodajte šolju paradajz soka i kašiku paradajz pirea i dobro promešajte.
Poklopite tiganj i kuvajte oko 15 do 20 minuta, povremeno mešajući i proveravajući da li ima dovoljno tečnosti u tiganju. Ukoliko je pirinač suv, slobodno dodajte još vode, oko četvrt svaki put ukoliko fali.
Nakon 15 do 20 minuta proverite da li je pirinač gotov. Pazite da se ne prekuva, treba da bude čvrst ali kuvan. Zatim dodajte lignje i sveže seckan peršun i dobro promešajte. Pokrijte ga i kuvajte još par minuta da se lignje zagreju i sjedine sa pirinčem.
Pre služenja, lignje na piričnu posuti sa sokom od pola limuna i dobro promešati i jelo je spremno. Prijatno! 
"Rižoto" sa lignjama
 

недеља, 1. децембар 2019.

Salata od skuše i krompira

Salata od skuše i krompira
Ne znam kako je kod vas, ali desi mi se da mi ostane ostatak neke hrana, i onda naravno treba smisliti šta sa tim kako se ne bi bacilo. Tako sam i došla do ovog recepta, smišljajući šta bih mogla da napravim sa viškom skuše koji mi je ostao od prethodnog dana. Namirnice su se sasvim prirodno spojile. Krompir, luk, riba, i fini dresing, i voila, dođoh do ove fine salate, može se jesti kao obrok salata, a može biti i prilog za slave, uz tost ili neki drugi hleb. Odlična je zaista, a limun joj daje notu svežine.

Salata od skuše i krompira
Sastojci:
200 gr ustinjene pečene skuše
200 gr krompira, iseckanog na kockice
1 manja glavica crvenog luka
1,5 kašika sveže ceđenog limuna
1,5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica puna francuskog senfa
1 kašika posnog Thomy majoneza
1 kašičica posnog Thomy majoneza sa belim lukom
1/4 šoljice svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (oko 3 do 4 grančice)
so, biber

Salata od skuše i krompira
Priprema:
Krompir iseckati na kockice i skuvati u slanoj vodi. Kada je skuvan, procediti ga i sipati u činiju u kojoj ćete praviti salatu da se malo prohladi. Kada se prohladio, dodati usitnjenu skušu, seckan crveni luk, sitno seckan sveži peršun, a od limuna, maslinovog ulja, senfa i majoneza napraviti dresing koji ćete preliti preko salate i zatim sve promešati. Ukoliko nije dovoljno kiselo i osvežavajuće, dodajte još malo limuna i posolite ukoliko je potrebno i malo pobiberite, promešati još jednom i služiti.

Savet +: Za hrskavi ugođaj, možete dodati po koji kruton.

Salata od skuše i krompira

среда, 3. јул 2019.

Domaći Creme Brulee sladoled

Domaći Creme Brulee sladoled
Ja sam veeeliki ljubitelj dezerta creme brule (u prevodu karamel krem), i to je verovatno najpoznatiji i najpopularniji francuski dezert koji se pravi širom sveta. Krem brule se pravi od punomasne pavlake ili mleka i jaja, a krasi ga krckava korica od karamelizovanog šećera. Ja sam odlučila da ovaj savršeni dezert pretvorim u sladoled onog trena kada sam našla dobar recept za to, o daa, sladoled. Savršeno je ispao,a ukus je kao da jedem krem brule u obliku sladoleda.
E sad, ja sam moj pravila u aparatu za sladoled. A ukoliko nemate aparat i da biste izbegli kristalizaciju i dobili savršeno kremast sladoled, delimično vam prenosim tekst o tome kako to da postignete sa sajta Provereni recepti by Maja Babić. Ukoliko pak želite da vidite kako su Maja i Dade napravili svoj, evo i linka ka stranici Pravi sladoled by Maja Babić. I verujte mi, nije tako teško napraviti ga, potrebno je samo nekoliko caka da naučite, a tada je samo nebo granica.

O kristalizaciji sa sajta Provereni recepti by Maja Babić

KRISTALIZACIJA - najčešći problem kod domaćeg sladoleda


Verujem da su svi oni ljubitelji sladoleda, koji su probali da ga naprave u kućnoj varijanti, bili suočeni sa jednim ozbiljnim problemom - ledeni kristali u teksturi sladoleda. Postoje nekoliko načina da se izbegne njihova pojava, ali postoji i čitav niz zabluda u vezi sa tim.

Jedna od najvećih zabluda je da ćete izbeći kristale leda samo time što ćete koristiti mašinu za sladoled. Ovo jednostavno nije tačno. Ako u mašinu stavite lošu sladolednu smesu, čak i sa njom ćete dobiti sladoled sa kristalima leda. Ako unutra stavite dobru smesu, mašina će je učiniti još boljom. Odnos sastojaka, zgušnjavanje smese kuvanjem, i način hlađenja su tri faktora koja utiču na to da izbegnete stvaranje kristala leda. Krenuću redom.

Koncentrovaniji sastojci smanjuju kristalizaciju
Pojednostavljeno rečeno, koncentracija svih namirnica koje uzlaze u sastav sladoleda je u obrnutoj proporciji sa kristalima leda. Što koncentrovanije mleko - manje kristala. Što više žumanaca - manje kristala. Što više šećera - manje kristala. Čak i kada bismo koristili samo ovo znanje, napravili bismo besprekoran domaći sladoled što se tiče kristalizacije, ali bi bio užasno jak i presladak.

Dužina kuvanja smanjuje kristalizaciju
Za napred naveden recept dužina kuvanja je jedan minut od kad smesa provri. Ako biste stavili više žumanaca i šećera, mleko bi se zgusnulo brže, a sladoled bi bio jači. Ako biste stavili manje žumanaca i šećera, trebalo bi produžiti vreme kuvanja, ali vam ja ne bih savetovao ovu vrstu eksperimenata. To je hodanje po tankoj ivici uz prisutnu mogućnost da se smesa prekuva a žumanca zgrudvaju. Zbog toga savetujem da upotrebite glavno oružje u borbi protiv stvaranja kristala a to je…

BRZO HLAĐENJE – rešenje za savršen domaći sladoled

Verujem da su prethodna objašnjenja većini poznata od ranije. Međutim, jako je malo onih koji znaju koliko je važno da se sladoled ohladi što brže, ako ne želite da imate kristale leda. Naravno, ako je smesa loša, nedovoljno gusta, bez dovoljno šećera ili žumanaca, neće je spasiti ni brzo hlađenje. Sladoled mora biti usaglašeno napravljen i pripremljen, a brzina hlađenja je ono što će mu dati besprekornu teksturu.

Vrlo često u receptima za pravljenje domaćeg sladoleda stoji da sladoled treba povremeno izvaditi iz zamrzivača i promešati, kako bi se razbio led. Odmah da vam kažem - ne gubite vreme. Mešanjem ne možete razbiti led. Šta se stvarno događa sa sladoledom kad se pridržavate ovakvog načina pripremanja? Kad ste ga dovoljno ohladili u zamrzivaču i videli da u njemu ima kristala leda, čim ga izvadite napolje i počnete da mešate ili miksirate, led će nestati ili će se bar smanjiti njegova količina. Nije mešanje razbilo led, nego ga je sobna temperatura otopila, i sladoled se vratio u stanje bez leda, ali i njegova čvrstina se izgubila i postao je kremast. To još nije sladoled. Kad ga vratite u zamrzivač on će ponovo formirati kristale leda, i to je ciklus koji se nikad neće rešiti sam od sebe.

Druga zabluda se odnosi na ulogu mašine za sladoled. Mnogi misle da ona razbija led, ili mu ne dozvoljava da se stvara. Nije to uloga mašine. Njena osnovna uloga je da obezbeni ubrzan proces hlađenja. Sem te osnovne, mašina ima još jednu korisnu ulogu. Omogućava da se u domaći sladoled ubacuje vazduh, od čega on postaje mekši i kremastiji, volumen mu se znatno uvećava i dobija divnu glatku teksturu.

Evo ukratko principa na kome radi mašina za sladoled. Oko posude u kojoj se sladoled meša nalazi se rezervoar u koji se sipa zaleđena slana voda. Koncentracija soli treba da bude 10%, odnosno 100 g soli na litar vode. Ovo je važno, jer u toj koncentraciji voda ne može potpuno da se zaledi mada je ohlađena na -18°C. Posuda sa sladolednom smesom se okreće u slanoj i izuzetno hladnoj vodi, a jedan dodatak u obliku dugačke varjače, zvaćemo ga skidač sladoleda, struže već formiran sladoled sa ivica posude. Čim skidač skine sloj ohlađenog sladoleda na to mesto se ulije još neohlađen, a hladni zidovi posude ga trenutno hlade sve dok ga skidač u sledećem prolazu ne sastruže. Već nakon dvadesetak minuta kompletna masa sladoleda od nekoliko litara je potpuno ohlađena. Kao što vidite, cela mašina je konstruisana samo da što brže ohladi svu sladolednu smesu, a ne da razbija led, a upravo će ta brzina hlađenja omogućiti sladoledu da ne dobije kristale leda.

Sad se postavlja pitanje - kako mi da ohladimo naš sladoled tako brzo, a nemamo mašinu za sladoled? Ništa lakše. U veću posudu sipajte 2.5 litra vode i dodajte 250 g soli. Promešajte da se so istopi, pa posudu stavite u zamrzivač na dubinsko hlađenje od -18°C. Uradite to danas, i sutra ćete imati izuzetno hladnu vodu prošaranu mekim ledom. Drškom varjače ili drugim predmetom razbijte gornji sloj leda, kako bi se pomešao sa vodom koja je ispod. Ta poluzaleđena voda ima -18°C, a i dalje nije čist led.

Zaronite lonac sa sladolednom smesom u taj ledeni slani rastvor. Pošto voda savršeno prianja uz zidove lonca, sladoled će se stegnuti već za 15 minuta bez ikakvog mešanja. Ako sa dna i zidova lonca ravnom varjačom ili plastičnom špatulom budete skidali već formirani sladoled, ubrzaćete još više proces hlađenja, i on će biti gotov već za 6-7 minuta.

Treba koristiti sladolednu smesu koju ste prethodno ohladili na frižidersku temperaturu, jer na taj način ubrzavate formiranje i stezanje sladoleda, a i slani rastvor će se sporije zagrevati. Kada dobijete krem od sladoleda, koji je dovoljno gust da se više ne razliva po loncu, kao na slici iznad, uzmite mikser i mutite par minuta, dok lonac još uvek leži u slanom rastvoru. Ako to uradite tada, kad je većina sladoleda već formirana, mikser će lako ubaciti dovoljnu količinu vazduha u smesu, tako da će ona postati ne samo mekša i glatkija, nego će joj se i volumen uvećati za 50% do 100%.

Sladoled sada treba izvaditi iz slanog rastvora i staviti u zamrzivač, na završno stezanje. U ovakvom sladoledu se neće pojaviti kristali leda, jer je njegovo formiranje već završeno, a zbog ubačenog vazduha neće se pretvoriti u kamenicu, koju biste sigurno dobili, da niste mikserom napravili ovu malu čaroliju.

Domaći Creme Brulee sladoled
Creme brulee sladoled
Sastojci:
Aroma vanile (ja sam koristila pola bočice Butter vanila arome iz Lidla)
300 ml punomasnog mleka
200 ml slatke pavlake Meggle (whipping cream)
5 žumanaca
125 gr šećera
75 gr demerara šećera (ili žutog šećera)
ulje za mašćenje

Domaći Creme Brulee sladoled
 Priprema:
Pomešajte mleko i slatku pavlaku i dodajte aromu vanile i lagano ih zagrejte do ključanja i sklonite sa ringle i ostavite ih po strani da se malko prohlade.
U drugoj posudi umutite mikserom žumanca sa šećerom dok ne dobijete laganu i vazdušastu kremu.
Prelijte ih preko mleka i pavlake i vratite na ringlu neprestano mešajući i lagano zagrevajući do vrenja. Kada provri kuvati još 1 minut maksimalno, odnosno dok smesa na poleđini kašike ne bude dovoljno gusta da prekrije kašiku. Skinite sa vatre, ostavite smesu da se prohladi i stavite u aparat za sladoled i uključite ga na oko 40 minuta ili hladite smesu po receptu napisanom gore.
U međuvremenu, demerara šećer sipajte u tiganj i zagrevajte ga na ringli dok se šećer ne otopi i počne da karamelizuje. Smesu sipajte na papir za pečenje koji ste prethodno premazali sa malo ulja na ravnu površinu. Ostavite šećer da se ohladi, a zatim ga izlomite i stavite u secka ili blender i usitinite ga.
Kada se smesa ohladila, sipajte usitnjeni karamelizovani šećer, promešajte sladoled i stavite ga u posudu u zamrzivač na dodatno hlađenje od nekoliko sati.
Služiti sladoled u kornetima ili u činijama uz dodatak voća, šlaga ili preostalim karamelizovanim šećerom. Prijatno!
Domaći Creme Brulee sladoled


субота, 29. јун 2019.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Kad želite da napravite brz i ukusan obrok za ručak ili večeru ovo je dobitna kombinacija, a potrebni su vam ćureći file, malo pavlake za kuvanje, mirođija, luk i beli luk i malo vremena i uvek ljubavi bez koje kuvanje ne može :). U zadnje vreme sve više jedem ćuretinu, nije više tako skupa, a i zdravija je od piletine, a u kombinaciji sa tikvicama i mirođijom daje savršen spoj.
A za još novih ideja sa ćuretinom, pogledajte još recepata u odeljku sa bloga Jela sa ćuretinom.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Sastojci:
400 gr ćurećeg filea iseckanog na kockice ili trakice
1 srednje velika tikvica iseckana na kockice
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
vezica sveže mirođije
2,5 dl krema za kuvanje
so, biber,
sok od pola limuna (manjeg)
maslinovo ulje od komine


Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržiti posoljenje kockice ćurećeg filea. Kad su gotove izvaditi ih iz tiganja i staviti iseckan crni i beli luk i dinstati na srednje jakoj vatri. Nakon 5 minuta dodati seckane tikvice, opet prodinstati oko 10 minuta, a zatim dodati ispečene kockice ćurećeg filea, naliti sa kremom za kuvanje i začiniti sa solju i biberom po ukusu i dodati iseckanu mirođiju. Ukoliko nemate svežu, možete je zameniti sa suvom, u tom slučaju, dodajte kašičicu suve mirođije. U sos dodati i sok od pola limuna kako bi mu dalo svežinu. Kuvati na laganoj vatri još oko 10 minuta i jelo je spremno za služenje uz neku finu neutralnu salatu.

Ćuretina u krem sosu sa tikvicama i mirođijom

среда, 19. јун 2019.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Da li se slažete da su tikvice (pored paradajza, krastavaca i paprika) povrće koje najviše koristimo u letnjem periodu i naravno sa njima možemo spremati pregršt jela. Ja sa tikvicama zaista spremam razorazna jela, potaže, pljeskavice, u sosu, pohovane i naravno punjene. Pored ovog, možete isprobati i Potaž od tikvica za kojid vam treba dva sastojka i bosiljak, preukusan je. Zatim tu su Pljeskavice od tikvica sa tri vrste sira i sjajne i lagane Špagete od tikvica sa pestom od rukole. Ove punjene su stvarno super! Mesu sam dodala seckani paradajz i paradajz koncentrat i vočester sos i bosiljak, i ukus je savršen. A uskoro možete da očekujete još dva nova recepta sa tikvicama. Do tada, uživajte u pripremanju ovog :).


Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom
Sastojci (za 2 osobe):
2 okrugle tikvice
350 gr mlevene junetine
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
1 čen belog luka (sitno iseckan ili izrendan)
1 konzerva sitno seckanog paradajza
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica šećera
1 kašičica vočerster sosa
1 ravna kašičica bosiljka
so, biber
maslinovo ulje
rendani sir (po izboru)

Priprema:
Tikvice presecite na pola, a dno i vrh malo zasecite kako bi mogle ravno da stoje. Zatim iz fino izdubite kašikom, da budu debljine oko pola cm. Meso tikvica koje ste izdubili sitno iseckajte. 
Krenite na izradu sosa, tako što ćete na malo maslinovog ulja i na ne prejakoj vatri proprižiti sitno iseckan crni i beli luk, nakon 5 minuta dodajte mleveno meso i opet prodinstajte, nakon 5 minuta dodajte iseckano meso tikvica i dinstajte dok meso tikvica ne počne da pušta sok.
Tada dodajte konzervu seckanog paradajza, koncentrat paradajza, vočestera sos, šećer i mešajte dok se masa lepo ne sjedini. Smanjite vatru na 3 (od 9) i kuvajte dok se smesa fino ne ukuva.
Kada se sos fino ukuvao, dodajte bosiljak, i začinite solju i biberom po ukusu.
Polovine tikvica stavite u tepsiju za pečenje i prelijte svaku sa malo maslinovog ulja. Napunite ih smesom, a dno tepsije prelijte sa 1 kašičicom vode i pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 C. Pecite ih pokrivene dok tikvice ne omekšaju (oko 40 minuta). Zatim ih izvadite, pospite sa rendanim sirom i zapecite još 15 minuta na 210 C. Služite tople uz laganu zelenu ili ajsber salatu ili krastavce prelivene grčkim jogurtom i mirođijom.

Zapečene punjene okrugle tikvice sa mlevenim mesom


среда, 5. јун 2019.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Do sada ste sigurno shvatili da volim da kuvam, ali i da volim da isprobavam nove i neobične ukuse. Pored toga, volim sve strane kuhinje, ali orijentalnu pogovoto. Kad kažem orijentalnu, tu mislim na kinesku, tajlandsku, japansku, vijetnamsku, i naravno nezaobilaznu indijsku. Moj prvi susret sa indijskom kuhinjom je bila u Engleskoj, za koju kažu da joj je nacionalno jeli indijski kari. I stvarno, probala sam i jela zaista razovrsna indijska jela, i sva su mi se dopala. Za ovaj put spremila sam vam jedan zaista fini, kremasti i ne prejakog ukusa (kako znaju da budu) kari od ćuretine, svežeg manga i kokosovog mleka. Za pripremu vam treba ne više od sat vremena, i sve namirnice možete pronaći kod nas i može se slobodno reći da je niskokaloričan. Ukoliko ste ljubitelj indiske kuhinje, oduševićete se ovim jednostavnim karijem.

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Sastojci (za oko 4 porcije):
600 gr ćurećeg mesa iseckanog na kockice
1/2 iseckanog crnog luka
2 veća manga oljuštena i iseckana na sitnije kockice
1 konzerva kokosovog mleka
šolja basmati pirinča
1 kašika ulja
nekoliko listova svežeg korijandera za ukrašavanje
Za smesu začina:
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/2 kašičice paprike aleve
1/2 kašičice belog luka u granulama
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1 kašičica kumina
1 kašičica kurkume

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka
Priprema:
Na umerenoj vatri na ulju i u većem tiganju propržite ćuretinu dok ne dobije zlatnu boju. Kada je ćuretina gotova, dodajte crni luk i dinstajte ga dok ne omekša. Zatim dodajte smesu začina i mango iseckan na kockice i mešajte. Začinite solju i biberom po ukusu i kuvajte oko 5 minuta. Dodajte kokosovo mleko, sve dobro promešajte i kuvajte na tihoj vatri još 45 minuta.
U međuvremenu, šolju pirinča skuvajte u dve šolje posoljene vode. Kada je pirinač skuvan, odnosno kada je upio svu vodu, skinite ga sa vatre i iscedite i u cediljki dobro isperite hladnom vodom. Tako opran vam se nikad neće lepiti i biće veoma rastresit.
Kada  je kari gotov služite ga na pirinču i pospite sa seckanim listom svežeg korijandera. Prijatno!
 

Kremasti curry od ćuretine, manga i kokosovog mleka

понедељак, 3. јун 2019.

Juneći burgeri sa BBQ sosom

Juneći burgeri sa BBQ sosom
Da li ste znali da se po originalnom receptu, burgeri prave od 100 % junećeg mesa od buta i vrata u razmeri 80 % čisto meso i 20 % masnoće i prava su poslastica za ljubitelje mesa, dok se pljeskavice prave od mešavine svinjetine i govedine uz dodatak začina, soli, bibera, crnog luka, papričica. Zbog toga možemo reći da je burger zdravija varijanta. Ja sam ove moje fine oblikovane nabavila u mesari Prlemeathouse koja se nalazi na Bajlonijevoj pijaci, i zaista imam samo reči hvale, kako za vrhunski kvalitet mesa iz domaće proizvodnje, tako i za savete kojih ne manjka kako da parče mesa koje ste kupili najbolje iskoristite i izvučete ono najbolje iz njega i dobijete savršen ukus. Po mom skromnom mišljenju, to možete dobiti samo od istinskog ljubitelja mesa i mesnih prerađevina. Pored ovih burgera, kod Prleta možete nabaviti odlično jagnjeće meso (isprobano, uskoro i recept), Baby backribs u bbq sosu i još mnogo toga, kad vam Prle kaže :). Za više ifnormacija, pogledajte FB stranicu PrleMeathouse.
Kao rezultat, dobila sam savršeno pripremljene burgere, od čistog mesa bez ikakvih dodataka, a što se tiče ukusa, ovi su mnogo bolji i ukusniji nešto što sam ih bilo gde jela i zaista, i ovo nije samo moj komentar, već i drugih koji su ga probali ovako pripremljene. Naravno, pekla sam ih na roštilju, jer je tako mnogo bolje. Što se tiče pripreme kod kuće, izbegavajte pečenje na ulju, a kao zamenu, preporučujem vam gusani odnosno liveni tiganj ili onaj pogodan za gril pečenje. Samo ih premažite sa malo ulja i pecite. Pa krenimo u pripremu.

Juneći burgeri sa BBQ sosom

Sastojci:
4 juneća burgera
4 peciva za burgere
4 lista zelene salate
4 kolutova crnog luka
4 manja paradajza
4 listića sira gauda 

Beli i bbq sos za burgere
Sosevi za burgere:
Beli sos

80 gr Dijamant majoneza sa mladim lukom 
1 velika kašika pavlake 
1 puna kašičica senfa

Sve sastojke promešati kašikom

BBQ sos
1 šolja kečapa blagog
2 velika čena belog luka sitno isteckanog
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika maple sirupa
2 kašike ravne vočerster sosa
1 i po kašičica ravna jabukovog sirćeta
1 kašičica slatke aleve paprike
veći prstohvat krupnije mlevenog crnog bibera

Sve sastojke promešati kašikom
Juneći burgeri sa BBQ sosom

Priprema:
Juneće burgere izvadite iz frižidera bar pola sata pre pečenja i premažite ih pre samog pečenja sa bbq sosom sa četkicom i stavite na roštilj da se peku. Svaki put kada ih okrenete, opet ih premažite slojem BBQ sosa i pecite dok ne budu gotovi. Burgere prvo stavite na jaču vatru na oko 2 minuta sa svake strane, a nakon toga na slabiju i pecite u zavisnosti od toga koliko želite da budu pečeni. Obično je za well done oko 6,7 minuta sa svake strane. 
U međuvremenu, pecivo za burgere stavite vrlo kratko na rešetku roštilja da se prepeku, a zatim premažite donji deo sa bbq sosom, a gornji deo sa belim sosom. Na donji deo posložite listove zelene salate i par kolutova luka, a na njih stavite burger i odgore nekoliko manjih kolutova ili jedan veći tanko sečenog paradajza i od gore stavite gornji deo peciva i sve pričvrstite sa bambus fingerfood štapićima. Služite uz pomfrit (domaći ili kupovni) i još malo salate ukoliko želite i oba sosa za dodatno poboljšanje ukusa.

Juneći burgeri sa BBQ sosom