среда, 20. новембар 2024.

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj sa kestenom i pančetom

Prokelj i kesten – nesvakidašnji spoj koji donosi pravu harmoniju ukusa u svakom zalogaju! Kada se ove dve namirnice sjedine u varivu, obogaćene mirisom hrskave slanine, dobijate jelo koje je istovremeno rustično i sofisticirano. Prokelj donosi blagu gorčinu i prepoznatljivu teksturu, dok kesten unosi kremastu slatkoću i dubinu ukusa. Slanina svojom hrskavom notom zaokružuje ovo jelo, čineći ga savršenim izborom za hladne jesenje dane. Savršen spoj jednostavnosti i bogatstva – idealno za one koji traže nešto drugačije, a opet tako domaće i utopljeno u sezonske ukuse.

Uz ovo neodoljivo varivo s keljom, kestenom i slaninom, zavirite u još inspirativnih recepata s kestenom na blogu! Prepustite se čarima ove jesenske namirnice i otkrijte nove ideje za slatka i slana jela sa kestenom i prokeljom koja će osvojiti vaša čula:


Sastojci:
20 gr putera
2 šalota sitno seckana
200 gr prokelja očišćenog i opranog i seckanog na polovine
180 gr očišćenog i skuvanog kestena
50 gr pančete
so, biber po ukusu
1 kafena kašikčica limuna

Prokelj sa kestenom i pančetom

Priprema:

Da biste uživali u ovom divnom jesenskom spoju, krenite s pripremom kestena! Svaki zasecite u obliku krstića, stavite u šerpicu s hladnom vodom i kuvajte dok voda ne proključa, a zatim još 10-tak minuta. Izvadite ih i, dok su još topli, oljuštite – tako će se lakše očistiti.

Prokelj pažljivo očistite od oštećenih listova, operite i presecite na pola. Na malo putera, sotirajte ga nekoliko minuta dok ne omekša, posolite i ostavite po strani. Alternativno, možete ga blanširati na dva minuta, pa zatim koristiti na isti način.

Na puteru sotirajte sitno seckani šalot, dodajte kockice pančete i nastavite još nekoliko minuta dok se ne pusti masnoća i budu malo hrskava. Ubacite pripremljeni prokelj, dobro promešajte i sotirajte još minut-dva. Na kraju, dodajte skuvan i iseckan kesten, začinite solju i biberom, i pre služenja obavezno nakapajte svež sok limuna za dodatnu svežinu.

Prijatno!

Za ljubitelje lepog posuđa – činija u kojoj je ovo posluženo je ručno rađena u Atelier by Silvana. Ako vas zanima više o ovom komadu ili želite sličan, slobodno mi pišite na shadzi15@outlook.com. 😊

Prokelj sa kestenom i pančetom

уторак, 12. новембар 2024.

Potaž od kestena

Potaž od kestena


Kesten je prava jesenja poslastica, a osim što mami mirisom pečenih plodova, izuzetno je zdrav. Bogat je vlaknima, vitaminima C i B, a posebno se ističe visokim sadržajem minerala poput magnezijuma i kalijuma, što ga čini idealnim saveznikom za jačanje imuniteta i zdravlje srca. Njegova kremasta tekstura savršeno se slaže s hladnim danima, dok ga jesen čini glavnim glumcem u svakom slatkom ili slanom receptu. Kesten i jesen, kao da su stvoreni jedno za drugo – zajedno donose toplinu, miris i zdravlje na tanjiru. 
Inspirisana mirisom i ukusom kestena, osmislila sam ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan recept za potaž koji ćete obožavati. Priprema je brza i laka, jedino što može da oduzme malo više vremena jeste kuvanje i čišćenje kestena, ali verujte – isplati se svaki trud! A za one koji vole prečice, dobra vest je da u mnogim marketima (DM, Lidl, itd.) već možete pronaći kuvani kesten, pa će vam priprema ovog kremastog potaža biti još jednostavnija. Savršenstvo jeseni u tanjiru, brzo i bez stresa!

Za još inspirativnih ideja, zavirite ovde:
Sastojci (za dve osobe):
1/2 supene kašike putera
1 šalot sitno iseckan
1 šargarepa sitno iseckana
1 grančica stabljike celera sitno iseckana
600 - 700 ml pilećeg bujona
vode po potrebi
150 gr kuvanog i očišćenog kestena
so i biber
nekoliko grančica timijana (majčine dušice)
1 lovorov list 

Za ukrašavanje:
malo kreme za kuvanje pomešane sa kašikom pavlake
Kafena kašičica seckanog svežeg vlašca
2- 3 lista pančete koju ste ispržili u tiganju da bude hrskava

Potaž od kestena


Priprema:
Kesten prvo zasecite i kuvajte u vodi oko 15 minuta. Čim se malo prohladi, oljuštite ga i ostavite po strani. U međuvremenu, u šerpi zagrejte puter na srednjoj temperaturi, pa dodajte sitno seckan šalot i lagano propržite dok ne omekša. Potom ubacite šargarepu i celer, pa nastavite dinstanje još nekoliko minuta, dok povrće ne omekša i pusti svoje arome. Zatim dodajte kuvane kestene, pileći bujon, timijan i lovor i začinite solju i biberom po ukusu. Pustite da sve provri, a potom kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok svi sastojci ne budu savršeno kuvani. Kada je gotovo, smesu dobro izblendirajte dok ne dobijete glatku teksturu, oko 2 minuta.

Potaž servirajte tako što ćete ga ukrasiti kremom za kuvanje, posuti svežim seckanim vlašcem i u sredinu dodati hrskavo prženu pančetu.

Prjatno!

Potaž od kestena