среда, 27. фебруар 2019.

Puterasti keksi sa lešnikom

Puterasti keksi sa lešnikom
Kekse volim, a ovi se naprosto tope u ustima, bogatog su ukusa i super brzo se prave. A evo i nekoliko saveta da budu takvi: namirnice od koji pravite kekse treba uvek da budu na sobnoj temperaturi i uvek dodajte malo soli u njih. Smesu nemojte previše mesiti, opet da ne bi bili tvrdi i uvek je ostavite u frižideru da odmori kako bi bili prhkiji i uvek ih stavljajte u prethodno zagejanu pećnicu. Pecite ih dok im rubovi ne postanu blago zlatno žute boje, a sredina može ostati meka (stvrdnuće se tokom hlađenja). I kada ih izvadite, ostavite ih da se ohlade i nakon toga služite. Naravno, možete biti kreativni u sastojcima, ja sam ovaj put pravila sa lešnicima koje baš volim.

Puterasti keksi sa lešnikom
Sastojci:
300 gr brašna
280 gr putera na sobnoj temparaturi
130 gr šećera u prahu
1 kašičica arome vanile
2/3 šolje mlevenih lešnika
1/2 kašičice soli

Puterasti keksi sa lešnikom
Priprema:
U većoj posudi pomešajte prosejano brašno i so. U drugoj posudi izmiksajte puter, dodajte šećer i vanilu, i opet izmiksajte, ne predugo. Dodajte brašno sa solju, opet blago izmiksajte i na kraju mlevene lešnike. Kada je smesa umešana, umotajte je u providnu foliju i ostavite u frižideru bar pola sata. Smesu izvadite iz frižidera nakon pola sata i oblikujte okruglice (svaka oko 33 gr teška) i stavljajte na tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Svaku kuglicu pritsnite sa dnom čaše prečnika oko 5, 6 cm koje ste premazali sa brašnom da se ne bi testo lepilo za čašu. Pecite ih oko 10 do 12 minuta odnosno kad im rubovi postanu blago zlatne boje. Ostavite ih da se ohlade i služite. Keksi će tokom pečenja da se malo "rašire" tako da pravite razmak između njih.
Ideja za recept sa bloga: An Italian in my kitchen

Puterasti keksi sa lešnikom





четвртак, 21. фебруар 2019.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Da li ste znali da reč mafin potiče od staronemačke reči Muffen odnosno Muffe, što znači mali kolač.E, pa ti fini mali kolači su ušli u naše domove i često ih pravimo i jedemo, sigurna sam, što slane, što slatke. Mafine kakve danas pravimo u kalupima, nastali su u Americi u 18. veku, ali zna se da su in po sastavu pravili i u viktorijanskog Englekoj još u 10 veku. Vrhunac popularnosti dostigli su u 19. veku kada su ih na ulici prodavali takozvani "muffin man". Dok engleski mafin izgleda kao deblja palačinka i pravi se sa kvascem, američki su oni koje mi danas pravimo i tačnije od 1796. se prave sa praškom  za pecivo. Naravno, oni slani se mogu praviti sa raznim brašnima, dodacima, a današnji je sa sirom i mladim lukom ili vlašcem, i preukusan je i idealan kao dodatak uz neko mezze. Ideju za ovaj recept sam našla na blogu Some the wiser koji sam modifikovala.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Sastojci:
275 gr brašna
12 gr praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
3 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
240 ml mleka
1 jaje
1/2 šolje seckanog mladog luka i vlašca (suvog ili svežeg) u razmeri 2/3 na prema 1/3
1 šolja rendanog edamera
1/2 šolje mocarele, ne mora da se renda, već da se ručno odvajaju srednje veliki komadi
2 do 3 kašike rendanog sira za posipanje

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem
Priprema:
Pećnicu zagrejte na 200 C, a u kalup za mafine stavite papirne korpice.
U srednje velikoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so, šećer. U drugoj posudi pomešajte mokre, tako što ćete umutiti jaje, dodati mleko i na kraju ulje. U suve sastojke sipajte meke i pomešajte i na kraju dodajte rendani sir i mladi luk i vlašac.
Gotovu smesu stavite u kalup za mafine i od je gore pospite sa još malo rendanog sira. Pecite u zagrejanoj pećnici oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne i izvadite ih na rešetku za hlađenje. Najbolji su kad se jedu topli uz meze.

Napomena: probala sam i da puterom po originalnom receptu, ali su definitivno tako suve, pa sam uzela da napravim sa uljem i razlika se zaista primeti, mnogo su sočniji i mogu duže da stoje, naravno, mogu i da se podgreju ili jedu hladni.
Na blogu možete pronaći i recept za odlične posne mafine sa mladim lukom.

Mafini sa edamerom, mladim lukom i vlašcem

четвртак, 14. фебруар 2019.

Tartalete sa ganašom i malinama

Tartalete sa ganašom i malinama
Ovaj recept vam darujem za dan zaljubljenih. Originalni recept sam pronašla u Sale e Pepe časopisu, i modifikovala ga. Obično ga pravim za neka slavlja, pošto se pravi iz tri koraka, i traži vreme i posvećenost. A rezultat je divan spoj testa od kakaa, punjena od malina i preliva od ganaša, ma divota. Predlažem vam da obradujete svoju bolju polovinu i napravite joj ovo slatko zadovoljstvo, koje će biti uvod u romantično veče. Za pripremu vam treba oko 4 sata, tako da se dobro organizujte sa vremenom, i nabavite na vreme sve namirnice.
Što se tiče kalupa, obično koristim standardne okrugle, a za danas sam se potrudila i napravila ih u srcastim kalupima, tako da imate prilike da vidite kako izgledaju u obe varijante, pa vi izaberite šta vam se više sviđe. Ili ako baš nemate mini kalupe, uzmite kalup za običan tart veličine 24, 26 cm i napravite jedan veliki, pa secite na kriške.

Tartalete sa ganašom i malinama
Sastojci (za 10 tartaleta):
Za testo:
250 gr brašna
60 gr šećera u prahu
60 gr kakaa u prahu
150 gr putera iseckanog na kockice
1 veliko jaje

Za fil od malina:
400 gr malina (svežih ili smrznutih)
80 gr šećera
1 kesica burbon vanila šećera u prahu
15 gr želatina
5 kašika vode

Za ganaš:
200 gr čokolade za kuvanje
200 slatke pavlake

Tartalete sa ganašom i malinama
Priprema:
U većoj posudi prosejati brašno, dodadi šećer u prahu i kakao i sve blago promešati, dodati iseckan malo omekšali puter. Sve mesiti rukama dok se ne dobije smesa slična krupnijim prezlama. Dodati jaje i opet umesiti i jednoličnu masu. Ukoliko je testo suvo, dodatje malo hladne vode. Ali ako je jaje veliko, neće vam trebati. Smesu uviti u prijanjajuću foliju i staviti i frižider da odstoji oko 30 minuta do sat vremena.
Nakon 30 do 60 minuta izvadite testo i razvucite oklagijom koru na debljinu oko 4 mm i obložite kalupe za tartalete. Izbockajte dno viljuškom i prekrijte testo sa pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje, a odozgo dodajte šaku zrna pasulja i pecite 20 minuta za prethnodo zagrejanoj pećnici na 180 C. Odstranite pasulj i papir i pecite još 5 minuta. Izvadite tartalete i ostavite ih da se ohlade.
U međuvremenu napravite fil od malina tako što izblendirati maline sa šećerom i staviti u šerpu i kuvati oko 5 minuta i zatim dodati prethodno potopljen žele u 5 kašika vode i ostaviti da se istopi i skloniti sa ringle i pustiti da se prohladi. 1/3 tartaleta napunite sa ovim filom i stavite u frižider da se stegne na 1 sat.
Nakon sat vremena izvadite tartalete i prelijte ganašom, koji ćete napraviti tako što ćete 200 gr slatke pavlake i čokoladu pomešati i ostaviti da se istopi na pari. Napuniti drugu trećinu tarta sa ganašom i ostaviti da se ohladi još sat vremena.
Ove sa srcima sam dekorisala sa šumskim voćem i srcima od šećera, a okrugle sa smrznutim izmvljenim malinama. A vi slobodno pustite mašti na volju... nebo je granica. Prijatno!

Tartalete sa ganašom i malinama


понедељак, 11. фебруар 2019.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata
Ideju za ovo jelo pronašla sam među marokanskim jelima, koje sam prilagodila. Naravno, već spomenuh da baš volim orijentalnu kuhinju, pod tim podrazimevam i bliskoistočnu i azijsku. Volim nove ukuse, recepte, isprobavanja, nove kombinacije. Pa tako isprobah i ovo, i zaista je odlično jelo. Za post idealno, a i kada ne postite i kada želite da jedete zdravije i laganije.
Inače ovo jelo kao što napisah pronađoh među marokanskim jelima, jer ga karakterišu začini. Inače marokanska jela nisu previše začinjena, ali su bogata ukusom. Pa tako, u marokanska kuhinja se sastoji od 4 osnovna začina, a to su: so, biber, đumbir i kurkuma. A ostali uobičajeni začini su: šafran, paprika, kumin, cimet i beli biber. Pa tako u ovom jelu koristimo kumin, kurkumu, papriku, so, biber. Osim ovih začina, često se koristi i mešavina poznata po imenu Rasel el Hanut, koja se najčešće sastoji od: kardamoma, muskatnog oraščića, anisa, cimeta, đumbira, različitih bibera i kurukume. A od začinskog bilja najčešće koriste nanu, peršun, korijander, origano, majoran, žalfiju,verbenu i lovor.
I za kraj bih dodala da je marokanska kuhinja miks mediteranske, arapske i andaluzijske kuhinje, sa primesama evrpske i subsaharske.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica sitno seckanog luka sitno seckana
1 veća šargarepa sitno seckana
2 čena belog luka sitno seckanog
1 manji ljubičasti batat
1 kašičice mlevenog kumina (kima)
1 kašičica ljute aleve ili čilija
1 kašičica kurkume
so, biber po ukusu
1 konzerva paradajza u komadićima
1 konzerva proceđene leblebije
2 dl pileće supe bistre ili od kocke
2 šake pirinča dugog zrna
1/2 šolje grčkog jogurta

Prirpema:
U šerpi zagrejati maslinovo ulje, dodati luk, beli luk i šargarepu i dinstati oko 5 minuta na srednjoj vatri dok luk i šagarepa ne omekšaju. Dodati sitno seckan batat, leblebiju, supu i sve začine (so, biber, papriku, kumin, kurkumu) i pustiti da provri. Zatim smanjiti vatru i pustiti da krčka oko pola sata na tihoj vatri. Služiti uz kuvan pirinač, posuti peršunom i preliti grčkim jogurtom. Naravno, da bi jelo bilo autentičnije, možete služiti i sa kuskusom, meni je sa pirinčem mnogo bolje i laganije jer je pirinač baš neutralan.

Marokansko varivo od leblebije i ljubičastog batata


четвртак, 7. фебруар 2019.

Baba ganuš

Baba ganuš
Sigurno znate da baba ganuš potiče sa prostora nekadašnje Velike Sirije i da spada u orijentalna jela. Osnova ovog jela sastoji se od plavog patlidžana, tahinija, maslinovog ulja i začina po izboru. U Persijskom zalivu se pravi sa  korijanderom i kuminom, a u Izraelu, umesto sa tahinijem, sa majonezom pod imenom Salat Hatlizim i naravno spada u mezze.
Ova moja verzija vuče na tu Persijsku, i odlično je. Idealan obrok za početak dana, ili za laganu večeru, užinu. Naravno, neću ni da spominjem da je jelo zdravo i nadasve lagano.

Baba ganuš
Sastojci:
1 veliki ili 2 manja patlidžana (oko 500 gr)
2 čena belog luka sitno iseckana
so po ukusu
malo bibera
2 kašike tahinija
2 kašike soka od limuna
1/4 kašičice mlevenog korijandera
1/4 šolje sitno iseckanog lista svežeg korijandera
maslinovo ulje za pečenje

Priprema:
Patližan preseći na pola, unakrsno ga zarezati na presečenim polovinama, posoliti i malo nauljiti i uviti u foliju i peći u rerni oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 180 C. Kada je gotov, izvaditi ga iz rerne i folije i ostasviti da se ohladi.
Kada se ohladio, skinuti mu koru i staviti ga u multipraktik zajedno sa belim lukom, tahinijem, sokom od limuna, seckanim korijanderom i kratko izblendirati dok se masa fino ne sjedini.
Smesu sipati u teglu ili plastičnu posudu i služiti kao meze uz tost hleb ili naan hleb ili proprženu tortilju i neku laganu salatu. Čuvati u frižideru dok se ne pojede. Prijatno!

Додајте натпис

понедељак, 4. фебруар 2019.

Pileći file u kremastom sosu sa limunom i belim vinom

Pileći file u kremastom sosu sa limunom i belim vinom
Ovo jelo često pravim, jer se lako priprema, recept ne zahteva ništa posebno od namirnica, a rezultat je pravo bogatstvo ukusa. Fin i nežni pileći file u kombinaciji sa limunom su prava kombinacija uz dodatak belog luka. Ovo jelo možete poslužiti i za ručak i za laganu večeru, i kad vam dođu gosti.

Sastojci (za 2 do 3 osobe):
1 pileći file
1 kašika brašna
1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
1 veći čen belog luka
1,5 dl belog suvog vina
pola dl pileće supe
350 ml pavlake za kuvanje
sok od pola limuna i nekoliko kriški limuna
kašika sušenog ili svežeg vlašca
so, biber

Pileći file u kremastom sosu sa limunom i belim vinom
Priprema:
Pileći file iseći na tanje šnicle, istući, posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. U tiganju zagrejati maslinovo ulje i puter i staviti odreske filea da se peku po 3 minuta sa obe strane na srednje jakoj vatri. Izvaditi file, i sipati belo vino, sitno iseckan beli luk i pileću supu i pustiti da uvri i ispari alkohol iz vina. Nakon 5 minuta, sipati sok od limuna i pavlaku za kuvanje i promešati. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati vlašac i opet promešati i dodati meso. Pustiti da se krčka oko 10-tak minuta. Služiti uz pomfrit ili hleb i asjberg salatu.

Pileći file u kremastom sosu sa limunom i belim vinom


Pileći file u kremastom sosu sa limunom i belim vinom