петак, 23. јул 2021.

Čoko malina dezert iz čaše

Čoko malina dezert iz čaše

Puding - najjednostavnija poslastica koja može da se napravi. Ovog puta pravimo puding koji se ne kuva, već samo umuti u čaši, novotarija iz Dr.Oetker ponude. 

A jeste li znali da reč puding potiče od francuske rečin boudin koja dolazi od latinske botellus, što znači mala kobacisa, jer su se u početku pudinzi pripremali kao slana jela. Te kada je nastao, nije služio kao dezert. U početku se pravio kao slano jelo od mesa ili iznutrica, slično kobasicama u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala.

U novije vreme puding je jelo koje je najčešće slatko i dobija se kuvanjem brašna, jaja, griza i putera u mleku na pari. Veoma je omiljen u Engleskoj ali i širom sveta. Danas se, kao dezert, najčešće priprema kao instant puding iz kesice. A da li ste znali da je instant pudign izmislio britanski apotekar Alfred Bird zato što je njegova supruga bila alergična na jaja. Svi klasični slatki pudinzi se prave sa jajima, zato što jaja imaju svojstvo da se kuvanjem zgusnu u krem. Alfred je umesto jaja upotrebio skrob koji ima isto svojstvo. U početku je takav puding jela samo njegova supruga, ali se kasnije pojavio i na tržištu. Ovaj apotekar je razvio i prašak za pecivo.

Toliko o istoriji, a kao što sam napisala ovaj dezert iz čaše u donjem sloju je puding koji se ne kuva od čokolade, a gornji sloj je mešavina svežih malina, kisele pavlake i šećera u prahu. Savršen spoj, nije preslatko a brzo se pravi, a recept se nalazi u tekstu ispod.

Čoko malina dezert iz čaše

Sastojci:
1 Dr.Oetker puding od čokolade iz čaše
150 ml hladnog mleka
50 gr svežih malina
2 supene kašike kisele pavlake
1 supena kašika šećera u prahu

Čoko malina dezert iz čaše


Priprema:
Puding pripremiti prema uputstvu na pakovanju. Gotov puding sipati u čašu ili manju činiju. U drugoj manjoj činiji viljuškom izgnječiti maline dodati pavlaku i šećer i sve dobro izmešati i sipati preko pudigna. Ukrasiti sa Dekor srcima.

Napomena: Tanjir sam napravila ja, a za više radova, posetite Studio grnčarije 3 na Instagramu.

Čoko malina dezert iz čaše

четвртак, 22. јул 2021.

Mafini sa kozijim sirom i vlašcem

Mafini sa kozijim sirom i vlašcem


Ovi mafini će vas oduševiti svojom lakoćom i ukusom. Veoma su vazdušasti, a tajna za to je veoma kratko mešanje sastojaka. Od namirnica su vam potrebni mladi koziji sir, može i feta sir kao zamena ili čak rikota, vlašac, i standardni sastojci kao što su brašno, jaje, puter i prašak za pecivo. Idealni su sa doručak, užinu ili večeru ili da ih spakujete ako idete na put, a mogu biti i fini dodatak na slavama, rođendanima ili već nekim drugim proslavama.

Pored ovog, na blogu možete pronaći još recepata za mafine, kao što su:

Mafini sa kozijim sirom i vlašcem

Sastojci:
190 gr brašna (tip 400) prosejanog
1 kesica praška za pecivo
1/4 kafene kašičice belog luka u prahu
1/4 kafene kašičice soli (ako je sir manje slan može i više)
2 jaja
225 ml mleka
2 supene kašike putera (otopljenog)
100 gr kozjeg sira
3 supene kašike svežeg vlašca ili 1 supenu suvog
1 supena kašika svežeg peršuna

Mafini sa kozijim sirom i vlašcem


Priprema:
Zagrejte pećnicu na 200 C. U većoj posudi pomešajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, beli luk i so). U drugoj manjoj posudi pomešajte mleko, jaja i istopljeni puter. Pomešajte suve sa mokrim sastojcima, dodajte izdrobljen sir i vlašac i mešajte tek toliko da se sjedine sastojci. Kašikom za sladole sipajte sastojke u kalup za mafine u koji ste prethodno staviti papirnate korpice i stavite da se peku oko 18 do 20 minuta u pećnici. Kada su gotovi izvadite ih i prohladite i služite uz paradajz ili neki drugu salatu po želji.


Mafini sa kozijim sirom i vlašcem