понедељак, 31. јануар 2022.

Svinjski file u sosu od senfa i meda


Svinjski file u sosu do senfa i meda

Kod nas u kući svinjski file je neizostavan na našem stolu i jelovniku u zimskom periodu jer nekako baš prija. A ljubitelji  mesa tvrde da je file najukusniji deo mesa, a zbog svog oblika nosi naziv i svinjski bifter, te je občno težak oko 400 gr. Pre pripreme valja ga dobro očistiti od žilica i dobro ga začiniti ili marinirati. Meso će najviše ukusa dobiti ako ga premažimo začinima i uljem i ostavimo preko noći da odstoji u fržidier. Što se tiče pečenja, treba ga peći što kraće, da se ne bi isušio. Najbolje je ga je peći u foliji da ostanu svi sokovi. Za ovaj put sa pripremila jednu finu "marinadu" od senfa, meda i limunovog soka i maslinovog ulja, a ukus je fenomenalan i blag. 

Pored ovog, možda će vam se dopasti i:

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Sastojci:
1 svinjski file
1/4 šolje dijon senfa sa celim zrnom 
4 supene kaiške meda
sok od jednog limuna (manjeg), može i pola ako je velik
1 supena kašika maslinovog ulja
so

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Svinjski file dobro očisite od žilica i masnoće i posolite. U posudi pomešajte senf,  med, sok od limuna i maslinovo ulje i dobro promešajte i stavite svinjski file u smesu senfa i meda i ostavite malo da odstoji u frižideru. Tako obložen file, stavite u tepsiju i prekrijte folijom. File pecite u prethodno zagrejanoj pećnici oko 15 minuta, a zatim otkrijte file i pecite još 5 minuta za 200 C. Izvadite file iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta a zatim ga služite prelivenog sosom na krompir pireu i miskom zelenih salata.

Napomena: Tacna je mojih ruku delo sačinjena od beton gline i bele glazure. Ukoliko vam se dopada, možete me kontaktirati na shadzi67@gmail.com

Svinjski file u sosu do senfa i meda

Svinjski file u sosu do senfa i meda

понедељак, 24. јануар 2022.

Starinski pužići sa orasima

Starinski pužići sa orasima

Ovo je jedan starinski i oproban recept za pužiće sa orasima. Karakteristično je da se žumanca i mast koriste za testo, a belanca i orasi za fil. Ukusna poslastica koja nije slatka, ide nekih stotinjak grama sećera, koja je idealna za neku popodnevnu čajanku ili kafenisanje :)

Pored ovog recepta može vam se dopasti da napravite i:

Starinski pužići sa orasima

Sastojci (količina je za 1 tepsiju):
Za testo:
1 kesica suvog kvasca
2 žumanca
80 gr masti
120 ml mleka
250 gr brašna
Za fil:
200 gr oraha
120 gr šećera
šećer u prahu za posipanje

Starinski pužići sa orasima

Priprema:
Kvasac i 1/2 kašičice šećera pomešati sa 30 ml mlakog mleka da nadođe. U drugoj posudi pomešati mast, žumanca, mleko i brašno i dodati nadošli kvasac, i umesiti testo. Testo ostavite da odstoji na toplom oko pola sata. U drugoj posudi mikserom umutiti belanca sa šećerom pa kašikom umešati mlevene orahe. 
Testo podeliti na četiri dela. Svaki deo rasklagijati što tanje. Fil takođe podeliti na četiri dela i svaki deo premazati sa četvrtinom fila. Svaki deo uviti u rolat i oštrim nožem iseći pužiće širine 1 do 1,5 cm. Pužiće režati u tepsiju na koji ste prethodno stavili pek papir. Pužiće peći u prethodno zagrejanoj pećnici oko 20 min na 180 C. Kada su gotovi, ostaviti ih da se prohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i služite.
Prijatno!

Tanjir je od belog porcelana, hand made made by me. Ukoliko ste zainteresovani za porudžbine, možete da mi pišete ili da me kontaktirate na shadzi67@gmail.com

Savet plus: Belanca pre mućenja ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi radi boljeg mućenja.

Starinski pužići sa orasima

петак, 21. јануар 2022.

Torta Capreze


Torta Capreze

Torta Caprese (Kapreze) je jedna od najpoznatijih Italijanskih poslastica i torti sa bademima, odnosno bademovim brašnom. Obzirom na to, to je i bezglutenska i čokoladadna poslastica, koja se zaista brzo pravi, a potiče sa čuvenog i romantičkog ostrva Capri. Zovu je još i tortom za zaljubljene. 

Pored ove, mogu vam se dopasti i sledeći recepti za poslastice:

Torta Capreze

Sastojci:
125 gr bademovog brašna (ili mlevenih blanširanih badema)
125 gr kvalitente crne čokolade
125 gr putera, seckanog na kockice
125 gr šećera
3 velika jaja sobne temperature, odvojite belanca od žumanaca
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
rum ili pomorandžina korica

Torta Capreze


Priprema:
Kalup prečnika 20 cm premažite masnoćom i obložite pek papirom, a pećnicu zagrejte na 160 C.. Puter i čokoladu otopite u posudi koju ste stavili iznad kipuće vode. Kada se otopila, sklonite je sa šporeta i dodajte šećer i bademovo brašno i sve dobro izmešajte. Kada se smesa ohladila, dodajte jaja i sve dobro izmešajte drvenom kašikom. Za dodatni ukus možete dodati rum ili pomorandžinu koricu (ja dodajem pomorandžinu koricu). U posebnoj posudi mikserom umutite belanca sa prstohvatom soli. Umutite ih da budu čvrsto umućena i zatim polako dodajte u smesu nežno mešajući drvenom kašikom ili špatulom. Kada su se sastojci sjedinili, smesu sipajte u kalup i stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrejali i pecite oko 40 minuta, i korica postane suva, a unutrašnjost kolača ostane pomalo mekan (to ćete utvrditi tako što ćete zabosti čačkalicu i sredinu kolača, i ako ostane po malo smese na njoj, znači da je kolač gotov). Izvadite kolač i pećnice i ostavite ga da se dobro ohladi u kalupu. Kada ste ga izvadili iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i služite.

P.S. Tanjirići su mojih ruku delo, možete slobodno da mi pišete za više informacija i kako da poručite.

Prijatno!

Torta Capreze

уторак, 11. јануар 2022.

Dezert u čaši sa ananasom

Dezert u čaši sa ananasom

Ovo je prvi post u novoj godini, te vam želim pre svega sve najbolje i puno uspeha na ličnom i na poslovnom planu. A za prvi post u novoj 2022. sam vam pripremila nešto fino i slatko, a brzo se pravi. Od sastojaka će vam biti potrebni puding Dr.Oetker iz čaše, mascarpone, piškote i ananas, malo sastojaka, ali kvalitetnih za sjajan ukus. 

Za pripremu ovog dezerta vam treba nepunih 10tak minuta, a možete ga služiti odmah ili rashađenog. Odličan za zimske dane, ali naravno i letnje. Sjajan za svečane i one manje svečane trenutke.

A pored ovog, možda će vam se dopasti i:

Dezert u čaši sa ananasom

Sastojci:
300 ml hladnog mleka
2 Dr.Oetker pudinga za pripremu u šolji sa ukusom vanile
1 kafena kašičica Arome Vanile Dr.Oetker
200 gr mascarponea
80 gr piškota + mleko za umakanje
ananas iz konzerve

Dezert u čaši sa ananasom

Priprema:
300 ml mleka pomešati sa dve kesice pudinga za pripremu u šolji u činiji i sa mutilicom umutiti puding po uputstvu na pakovanju. Zatim smesu prebaciti u dublju posudu i dodati mascarpone i Dr.Oetker aromu vanile i sve umutiti miskerom da se smesa lepo sjedini i sve prebaciti u kesu za dekorisanje radi lakšeg punjena čaše sa kremom. Ananas iseckati na sitne kockice i odvojiti od tečnosti. Piškote umočiti u mleko i u čaši ili činiji ređati, red piškota, red krema i red ananasa i tako do vrha, ako je manja činija ređati po 1 red, ako je veća po dva. Ova količina je dovolja za 3 čaše sa po dva reda svih sastojaka ili 6 manjih činija sa po jednim. Dezert služiti odmah ili rashlađen.

Prijatno!

Dezert u čaši sa ananasom