понедељак, 23. децембар 2019.

Teriyaki Tofu

Teriyaki Tofu
Ovo japansko jelo se zaista lako pravi, a umesto tofua, možete koristiti piletinu. Teriyaki (terijaki) je globalno poznat kao sos, ali teriyaki se zapravo odnosi na metod kuvanja u japanskoj kuhinji. Teri znači glazura, a yaki prženje. Glavni sastojci ovog sosa su soja i sake (ili voda u mom slučaju), a sadrži i dosta šećera koji mu daje sjajnu glazuru.
Kao što rekoh, ovaj način pripreme hrane volim jer je brz i ne zahteva mnogo namirnica, a terijaki sos možete sami napraviti i ostaviti u frižideru nekoliko dana te pripremati hranu po želji. Ovaj recept sam isprobala na času japanske kuhinje sa divnom Naho, koja je neko vreme vodila japanski restoran Marukoši, koji toplo preporučujem. Sada se bavi proizvodnjom svojih slatkiša, pod nazivom Wakogoro, pa ako ste ljubitelj japanske kuhinje, posetite sajt i naručite slatkiš.

t
Teriyaki Tofu
Sastojci (za dve osobe):
Tofu sir (12 kockica dobijenih od 200 gr tofua, odnosno jednog pakovanja)
skrobno brašno
seckan mladi luk i susam
ulje (po kašiku suncokretovog i susamovog)
Činija kuvanog basmati pirinča

Sastojci za sos:
Voda 210 grama
Soja sos 70 gr
Šećer 35 gr
Sveži đumbir (rendani) 6 gr
Beli luk (rendani) 3 gr
1,5 kašika skrobnog brašna
Sjedinite sve sastojke sem skrobnog brašna i dobro ih pomešajte. Pre stavljanja u tiganj, dodajte skrobno brašno.

Teriyaki Tofu
Priprema:
Iseckane kockice tofua uvaljajte bogato u skrobno brašno koje ste prethodno sipali u dublji tanjih
U tiganju dobro zagrejte ulje i na jakoj vatri pržite tofu dok dobije tamno zlatnu boju. Zatim izvadite tofu iz tiganja. Smanjite vatru i u tiganj sada izlijte sos i mešajući pustite ga da se zgusne. Kada se sos zgusnuo, vratite ispečeni tofu kako bi se dobro obložio sosom.
Izvadite tofu sa sosom na tanjir, pospite mladim lukom i susamom i kuvanim pirinčem koji ste ohladili.

Teriyaki Tofu


уторак, 17. децембар 2019.

Veganski skonsi sa kokosom i malinama

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
Skonsi su baš zahvalno pecivo, bilo slani ili slatki. Ovog puta slatki i veganski. Odlični, ne puno slatki, ali idealni za dane posta kada želite da napravite brzu i zdravu poslasticu i sadrže kokosov šećer koji sadrži magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, B vitamine i amino kiseline i ima vrlo nizak glikemijski nivo, samo 35 jedinica. Idealan spoj kokosa i malina će vas oduševiti, pogotovo što maline baš podignu ukus i osveže celu kombinaciju. Hrskavi spolja i meki iznustra, zaista neodoljivi, pa krenimo...

Napomena: Pored recepta za ove skonse, koji se nalaze ispod, ovde se nalaze linkovi za odlične voćne skonse sa jagodama, kao za skonse sa narom i sokom od pomorandže, a kad se uželite onih slanih, preporučujem vam skonse sa čedarom i vlašcem kao i verzija istih sa šunkaricom i sirom. Nećete pogrešiti koje god izaberete da pravite, uživaćete u lakoći pravljenja ali i ukusu.

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
 Sastojci:
2 šolje brašna mekog (tip 400)
1 kašika praška za pecivo (1 kesica)
1/3 šolje mlevenog kokosa
3 kašike kokosovog šečera
prstohvat soli
5 kašika kokosovog ulja, istopljenog i ohlađenog
1 šolja kokosovog mleka iz konzerve
2 čepa vanila ekstrakta
1 šolja malina (svežih ili smrznutih)

Veganski skonsi sa kokosom i malinama
 Priprema:
Pećnicu uključite na 200C, a na tepsiju stavite papir za pečenje.
U posudi za mešanje, pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kokos, kokosov šečer i so i promešajte sastojke da se dobro sažmu.
U drugoj, manjoj posudi, pomešajte mokre sastojke: kokosovo ulje, kokosovo mleko, vanila ekstrakt.
Mokre sastojke sipajte u posudu sa suvim i mešajte dok se ne formira testo, a zatim pažljivo dodajte maline. Ukoliko dodajete smrznute, izvadite ih iz zamrzivača pre nego što ih budete stavili u smesu da se bi otopile.
Oformljeno testo stavite na papir za pečenje i oblikujte ga u loptu, a zatim ga pritisnite i oblijute u krug debljine oko 2 do 3 cm.
Oformljeno kružno testo isecite na 8 trouglova, poređajte ih jedan pored drugog i stavite tepsiju u rernu da se peku na 200C od 18 do 22 minuta, dok ne potamne.
Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade. Služite ih posute sa kokosom ili uz puter i med, a mogu se i preliti sa javorovim sirupom.
Prijatno!

Veganski skonsi sa kokosom i malinama

петак, 6. децембар 2019.

"Rižoto" sa lignjama

"Rižoto" sa lignjama
Jela iz tiganja ili lonca su uvek primamljiva zato što se lako spremaju, a kad se dobro spreme, takva jela su često na trpezi i oko njega se okupi cela porodica. Jedno od takvih jela jeste i ovo, koje je savršeno za vreme posta, ali i za one koji vode računa o ishrani i jedu dosta ribe. Zaista se lako sprema, a ukus, to ćete sami otkriti kada ih napravite. Podseća na rižoto, ali suštinski nije zato što se ne zaliva sa supom od ribe, već vodom i paradajz sokom, a i lignje se prethnodo peku, tako da ima malo odstupanja.

"Rižoto" sa lignjama
Sastojci:

400 gr patagonijskih ili kalifornijskih lignji, svežih ili smrznutih (očišćenih i isečenih na kolutove)
2 kašike maslinovog ulja od komine (za lignje)
so, biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja od komine (za pirinač)
1 glavica crnog luka (može i crvenog), sitno iseckanog
3 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašičica origana
1 šolja pirinča
2 šolje vode
1 šolja soka od paradajza
1 kašičica paradajz pirea
šaka iseckanog peršunovog lišća, svežeg
sok od pola limuna

"Rižoto" sa lignjama
Priprema:
Pirinač prelijte vodom i ostavite po strani i ocedite ga pre kuvanja. Lignje odmrznite i operite i prosušite, a sveže takođe operite i prosušite i isecite na kolutove i posolite i pobiberite.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite lignje na srednje visokoj vatri dok se ne ispeku. Oko 3 minuta. Kada su gotove, izvadite ih iz tiganja, a višak tečnosti koji je ostao, sipajte u šolju.
U isti tiganj, sipajte ponovo maslinovo ulje i zagrejte ga, i sipajte iseckan crni i beli luk i kašičicu origana. Prodijnstajte blago oko 3 do 5 minuta, a zatim dodajte prethodno oceđen pirinač koji ćete dinstati na ulju u tiganju nekoliko minuta.
U međuvremenu, višak tečnosti koju ste sipali u šolju dopunite sa vodom do vrha. Izmerite još jednu do jednu i po šolju vode i sipajte u tiganj sa pirinčem i dodajte šolju paradajz soka i kašiku paradajz pirea i dobro promešajte.
Poklopite tiganj i kuvajte oko 15 do 20 minuta, povremeno mešajući i proveravajući da li ima dovoljno tečnosti u tiganju. Ukoliko je pirinač suv, slobodno dodajte još vode, oko četvrt svaki put ukoliko fali.
Nakon 15 do 20 minuta proverite da li je pirinač gotov. Pazite da se ne prekuva, treba da bude čvrst ali kuvan. Zatim dodajte lignje i sveže seckan peršun i dobro promešajte. Pokrijte ga i kuvajte još par minuta da se lignje zagreju i sjedine sa pirinčem.
Pre služenja, lignje na piričnu posuti sa sokom od pola limuna i dobro promešati i jelo je spremno. Prijatno! 
"Rižoto" sa lignjama
 

недеља, 1. децембар 2019.

Salata od skuše i krompira

Salata od skuše i krompira
Ne znam kako je kod vas, ali desi mi se da mi ostane ostatak neke hrana, i onda naravno treba smisliti šta sa tim kako se ne bi bacilo. Tako sam i došla do ovog recepta, smišljajući šta bih mogla da napravim sa viškom skuše koji mi je ostao od prethodnog dana. Namirnice su se sasvim prirodno spojile. Krompir, luk, riba, i fini dresing, i voila, dođoh do ove fine salate, može se jesti kao obrok salata, a može biti i prilog za slave, uz tost ili neki drugi hleb. Odlična je zaista, a limun joj daje notu svežine.

Salata od skuše i krompira
Sastojci:
200 gr ustinjene pečene skuše
200 gr krompira, iseckanog na kockice
1 manja glavica crvenog luka
1,5 kašika sveže ceđenog limuna
1,5 kašika maslinovog ulja
1 kašičica puna francuskog senfa
1 kašika posnog Thomy majoneza
1 kašičica posnog Thomy majoneza sa belim lukom
1/4 šoljice svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog (oko 3 do 4 grančice)
so, biber

Salata od skuše i krompira
Priprema:
Krompir iseckati na kockice i skuvati u slanoj vodi. Kada je skuvan, procediti ga i sipati u činiju u kojoj ćete praviti salatu da se malo prohladi. Kada se prohladio, dodati usitnjenu skušu, seckan crveni luk, sitno seckan sveži peršun, a od limuna, maslinovog ulja, senfa i majoneza napraviti dresing koji ćete preliti preko salate i zatim sve promešati. Ukoliko nije dovoljno kiselo i osvežavajuće, dodajte još malo limuna i posolite ukoliko je potrebno i malo pobiberite, promešati još jednom i služiti.

Savet +: Za hrskavi ugođaj, možete dodati po koji kruton.

Salata od skuše i krompira