Teriyaki Tofu |
Kao što rekoh, ovaj način pripreme hrane volim jer je brz i ne zahteva mnogo namirnica, a terijaki sos možete sami napraviti i ostaviti u frižideru nekoliko dana te pripremati hranu po želji. Ovaj recept sam isprobala na času japanske kuhinje sa divnom Naho, koja je neko vreme vodila japanski restoran Marukoši, koji toplo preporučujem. Sada se bavi proizvodnjom svojih slatkiša, pod nazivom Wakogoro, pa ako ste ljubitelj japanske kuhinje, posetite sajt i naručite slatkiš.
t |
Teriyaki Tofu |
Tofu sir (12 kockica dobijenih od 200 gr tofua, odnosno jednog pakovanja)
skrobno brašno
seckan mladi luk i susam
ulje (po kašiku suncokretovog i susamovog)
Činija kuvanog basmati pirinča
Voda 210 grama
Soja sos 70 gr
Šećer 35 gr
Sveži đumbir (rendani) 6 gr
Beli luk (rendani) 3 gr
1,5 kašika skrobnog brašna
Sjedinite sve sastojke sem skrobnog brašna i dobro ih pomešajte. Pre stavljanja u tiganj, dodajte skrobno brašno.
Teriyaki Tofu |
Iseckane kockice tofua uvaljajte bogato u skrobno brašno koje ste prethodno sipali u dublji tanjih
U tiganju dobro zagrejte ulje i na jakoj vatri pržite tofu dok dobije tamno zlatnu boju. Zatim izvadite tofu iz tiganja. Smanjite vatru i u tiganj sada izlijte sos i mešajući pustite ga da se zgusne. Kada se sos zgusnuo, vratite ispečeni tofu kako bi se dobro obložio sosom.
Izvadite tofu sa sosom na tanjir, pospite mladim lukom i susamom i kuvanim pirinčem koji ste ohladili.
Teriyaki Tofu |