петак, 25. децембар 2020.

Posni mafini sa limunom

Posni mafini sa limunom


Ovo nisu prvi posni mafini koje pravim, i oduševljena sam ukusom i teksturom i divnim i osvežavajućim ukusom limuna. Možda su nekad malo zahtevniji što se tiče namirnica, ali sada ih možete lako naći u prodavnicama zdrave hrane, uglavnom se svodi sve na kokosov šećer i ulje, i pokoja čija semenka. U svakom slučaju, brzo se prave, mogu da odstoje koji dan, a mogu lepo i da se zamrznu ako treba. 

A pored ovog, možda će vam se dopasti i ovi recepti za slatke mafine:
Posni mafini sa limunom

Sastojci:
Za mafine:
1 šolja mleka od badema
1 kašičica jabukovog sirćeta
220 gr brašna
65 gr bademovog brašna
2 i po kafene kašičice praška za pecivo
1/2 kafene kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1/2 šolje kokosovog šećera
1/3 šolje devičanskog maslinovog ulja
2 supene kašike korice od limuna (ili gotove iz Lidla, ja volim te da koristim)
3 supene kašike soka od limuna (najbolje Meyer)
1 supena kašika Aroma vanila Dr.Oetker
1 supena kašika čija semenki

Za glazuru:
2 kafene kašičice ravne soka od limuna
oko 5,6 kašičica sećera u prahu
1 kafena kašičica Aroma vanila Dr.Oetker
100 ml Meggle biljnog šlaga
Dr.Oetker Dekor mix srca

Posni mafini sa limunom

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 175 C i pripremite korpice za mafine. U maloj činiji pomešajte bademovo mleko i jabukovo sirće i ostavite po strani. U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. A u srednjoj posudi pomešajte šećer, maslinovo ulje, koricu limuna, limunov sok i vanilu, a zatim dodajte mešavinu bademovog mleka i sirćeta i sve promešajte. A zatim pomešajte mokre i suve sastojke i dodajte čija semenke i opet sve blago promešajte i sipajte u kalupe za mafine. 
Pecite u rerni oko 17 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta, a nakon toga ih izvadite i stavite na rešetu da se ohlade.
U međuvremenu napravite glazuru tako što ćete pomešati limunov sok i šećer u prahu tako da smesa bude gušća, ne bi trebalo da je previše retka. Umutite Meggle biljnu pavlaku i dodajte joj vanila aromu i smesu limuna i šećera ii sve dobro pomešajte i špricom ukrašavajte mafine i služite.
Prijatno!

Posni mafini sa limunom

среда, 23. децембар 2020.

Sočni kolač sa limunom


Sočni kolač sa limunom 


Ovaj fini kolač sa limunom je veoma osvežavajuć i da kažem idealan za letnje popodnevne čajanke, a zašto da ne i po neku svečanu priliku i hladnije dane, a i nije komplikovan za pravljenje. Izuzetno je bogat limunom  Potrebno vam je malo volje i dosta limuna koje uvek imate kod kuće, pravougani kalup za hleb i to je to.

Inače, baš volim slatkiše u kojima ima limuna ili citrusa, pa tako na blogu možete pogledati i mogu vam se dopasti i ovi recepti:


Sočni kolač sa limunom 


Sastojci:
Za kolač:
125 gr putera, plus malo za podmazivanje kalupa
200 gr brašna, tip 400, plus malo za posipanje
prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
160 gr kristal šečera
korica od 4 limuna (ukoliko ne želite da koristite koricu od limuna, kupite gotovu)  
2 velika jaja, sobne temperature, blago umućena
100 ml grčkog jogurta (ili gustog jogurta ako nemate grčki)
1/2 limuna, isceđen

Za sirup:
50 gr kristal šećera  
2 velika limuna, isceđena, plus korica

Za preliv:
150 gr šećera u prahu
2-3 kašike soka od limuna

Sočni kolač sa limunom 

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 180 C. Pravougaoni kalup veličine 22 x 11 x 7 premažite sa malo putera, a zatim ga pospite brašnom. 
U posudi sipajte brašno sa prstohvatom soli, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite penasto puter i šećer, a zatim dodajte koru limuna. Postepeno dodajte jaja jedno po jedno, i svaki put smesu dobro umutite. Zatim sipajte grčki jogurt i sok od limuna i sve dobro izmešajte i smeslu sipajte u kalup i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu i pecite 40 do 45 minuta, odnosno kad čačkalica koju ste zaboli u kolač ne izađe čista.
Kolač ostavite 10 minuta da odstoji, a zatim ga izvadite i ostavite da se hladi na rešetki za hlađenje i dok je još topao izbockajte ga dobro sa čačkalicom. 
U međuvremenu napravite sirup tako što ćete staviti sastojke u malu šerpicu i zagrejati ih dok se šećer ne rastopi i dok je kolač još topao sirup sipajte preko kolača i ostavite da se ohladi.
Zatim napravite preliv tako što ćete postepeno dodavati sok od limuna šećeru u prahu i mešati dok smesa ne postane glatka. Ukoliko je previše tečna, stavite je u frižider na 10tak minuta dok se ne zgusne. Zatim sipajte ili razmažite preliv preko kolača i služite kolač.
Prijatno!

Savet plus:
Ukoliko ne možete da nabavite koricu od limuna u kesici za kolače, imate i aromatizovani šećer sa limunom, ali onda stavite manje šećera. 


Sočni kolač sa limunom 

 

понедељак, 21. децембар 2020.

Zdrave veganske kuglice

Zdrave veganske kuglice

Ove veganske kuglice se jako brzo i lako prave, a veoma su zdrave, a šećer se uopšte ne dodaje, samo ono što već ima u sušenom voću što daje jednu finu notu slatkoće, a sa dodatkom narandže i kiselošću se dobija jedan fini i kompleksan ukus.

Originalan recept se nalazi na profilu @kuhinja_kod_boke, a ovo je moja malo izmenjena verzija.

Pored ovih zdravih veganskih kuglica, na blugu se nalazi još nekoliko brzih i posnih recepata za slatke čarolije, kao što su:

Zdrave veganske kuglice

Sastojci (za oko 15 kuglica):
90 gr suvih šljiva
50 gr oraha
25 gr badema
125 gr urmi
1 pomorandža
1 štangla crne čokolade
1 ravna supena kašika kakaa za posipanje
1 ravna supena kašika cimeta za posipanje

Priprema:
Suve šljive samleti pa dodati orahe i bademe i sve samleti i sjediniti u secku. 
Otkošćene urme samleti sa ceđenim sokom od pola pomorandže, zatim sve sjediniti i izmešati i dodati ostatak soka ako je potrebno. Masa će biti lepljiva i kompakta. Od mase formirati manje kuglice i valjati ih u mešavinu kakaa i cimeta.

Zdrave veganske kuglice

четвртак, 17. децембар 2020.

Potaž od rukole

Potaž od rukole

Sigurna sam da znate da volim da pravim potaže, i ovi linkovi ispod govore tome u prilog. Ovog puta sam isprobala fini potaž od rukole čiji biberasti ukus daje ovom potažu jednu divnu notu utehe dok je jedete u ove hladne zimske dane. Jednostavan je za napraviti ga, a od namirnica vam treba luk, praziluk, krompir i rukola, i malo krema za kuvanje i to je to.. Za nekih pola sata dobićete divu i finu toplu krem supicu.

Pored ovog, na blogu se nalazi još dosta recepata za potaže koji vam se mogu dopasti..
Potaž od rukole


Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno seckana
1 mala stabljika praziluka
2 srednje velika bela krompira, seckana na kockice
900 ml vode
1/2 povrtne kocke za supu
2 pune šake rukole
100 ml posnog krema za kuvanje
so, biber po ukusu

Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i sipajte crni luk i praziluk i dinstajte oko 5 minuta, zatim dodajte seckani krompir i nastavite sa dinstanjem na tišoj vatri još oko 5 minuta. Zatim sipajte vodu i dodajte kocku za supu i so i biber po ukusu i kuvajte oko 15 do 20 minuta. Nakon toga dodajte rukolu i krem za kuvanje i nastavite da kuvate još 5 minuta. Kada je supa gotova, izblendirajte sastojke i služite uz malo krema za kuvanje ili sa malo krutona.
Prijatno!

Savet plus: Za mrsnu verziju umesto maslinovog ulja koristite puter, a umesto posnog krema za kuvanje koristite mlečni.

Potaž od rukolev

среда, 16. децембар 2020.

Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread


Generalno hleb volim da mesim nekako mi baš prija i kad ga pravim pravim ga kad je hladnije, leti malo teže zbog grejanja kuće. Još se nisam oprobala u sourdough hlebovima, ali se spremam za to, ali ovaj za sada mi baš dobro ide. Poenta kod ovog hleba jeste da ide više vode i da se ne mesi, i da se pusti da hleb odstoji nekoliko sati i da se pokrene fermetacija. Rezutat je fenomenalan, hleb je veoma elastičan i mekan, a koristi se suvi kvasac, ne sveži. Iskreno nisam probala sa svežim, ali verovatno može i sa njim.


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

Sastojci:
500 ml vode
1 kesica suvog kvasca
1 supena kašika soli
1,5 kašika jabukovog sirćeta
600 gr brašna, ja sam koristila tip 400 belo meko


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

Priprema:
Kvasac razmutite u 2 dl tople vode i ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte so i sirće i promešajte i postepeno dodavajte brašno koje ste prethodno prosejali i mešajte do ne spojite sve sastojke. Testo će biti mokro i nepravilnog oblika. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite nekoliko sati da odstoji, bar 3 do 4. Zatim ga izvaditite iz posude na površinu koju ste bogato posuli brašnom i oblikujte ga tehnikom presavijanja (kao kod lisnatog testa) nekih 10 puta. Zatim testo prebacite na kuhinjsku krpu koju ste posuli brašnom i ostavite da se diže bar još sat do dva. 
Vatrostalnu posudu sa poklopcem stavite u hladnu pećnicu koju ćete zagrejati na 240 C. Kada su se posuda i pećnica zagrejali, izvadite posudu sa poklopcem, otvorite je i u njega stavite hleb i još ga odgore pospite brašnom kako bi imao onaj rustični izgled. Zatim poklopite posudu i vratite u pećnicu da se peče 30 minuta. Nakon toga maknite poklopac, i pecite još neki 15 minuta da dobije lepu boju.
Hleb zatim izvadite iz pećnice i ohladite ga na rešetki i služite.
Kao što rekoh, hleb će biti veoma vazdušast i elastičan i preukusan, a slika govori sama za sebe.


Hleb koji se ne mesi iliti no kneed bread

четвртак, 10. децембар 2020.

Pivčići

Pivčići

Ovi fini posni kolači su takoreći klasik, i pretpostavljam da vas je malo među onima koji ih još nisu probali. Postoje razne verzije pivčića, ima recepata za one koje se pune, a ovaj recept je za one klasične, koje se samo umoče u sirup i uvaljaju u mlevene orahe i to je to. Izuzetno fina i ukusna posna poslastica u čije testo ne ide šećer i nije preslatka i pored toga što se umaču u sirup od šećera. I naravno, što duže stoje to su bolji, a idealni su za svečane i one manje svečane prilike.


Pored ovih, na blogu ćete pronaći još posnih poslastica, kao što su:
Pivčići

Sastojci (mera  za 1 tepsiju):
Za testo:
250 ml ulja
125 ml piva
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za sirup:
200 gr šećera
250 ml vode
1 kesica vanilin šećera

Za posip:
100 gr mlevenih oraha

Pivčići

Priprema:
U posudi za mešanje sipati ulje i pivo. U drugoj posudi prosejati brašno i pomešati sa praškom za pecivo i postepeno ga dodavati u posudi sa uljem i pivom i zamesiti testo koje ćete formirati u kuglu i ostaviti je na sobnoj temperaturi da odstoji oko 15 minuta.
Pećnicu zagrejati na 180 C, a pleh obložiti papirom za pečenje. Radnu površinu posuti brašnom i oklagijom razvući testo debljine oko 1 cm. Čašom ili okruglim kalupom vaditi polumesece i ređati ih u pleh. Peći na 180 C oko 15 o 20 minuta dok ne porumene sa donje strane. Ostaviti ih u tepsiji dok se ne ohlade a zatim napraviti sirup tako što ćete u široj posudi kuvati zajedno vodu, šećer i vanilin šećer oko 5 minuta. U vruć sirup stavite ohlađene kolače i ostavite ih oko 1 minut da upiju sirup. Kada su upili tečnost vadite ih i valjajte u mlevene orahe i služite.

  1. Pivčići



уторак, 8. децембар 2020.

Vegan burgeri od carske mešavine

Vegan burgeri od carske mešavine

Kad je post i kad imaš smrznuto povrće u zamrzivaču moraš da se dovijaš i da smisliš šta bi napravio sa tim istim povrćem, a da nije samo obično skuvano. E, pa ja sam se dosetila ovih burgera, i znate šta, odlični su. Pravila sam ih već nekoliko puta, sjajni su, preukusni i veoma kompaktni, me krune se, što bi se reklo. Mogu da se pripremaju za vreme posta ili oni koji su vegani.

Umesto jaja sam koristila vegansko jaje, odnosno mleveni lan, a pored carske mešavine u smesu ide i brašno od semena bundeve, brašno od susam, malo prezle i to je to..


Vegan burgeri od carske mešavine

Sastojci:
250 gr carske mešavine (skuvane)
1 vegansko jaje (supena kašika mlevenog lana sa 2,5 supene kašie vode)
50 gr smrznutog kukuruza, skuvanog 
3 supene kašine brašna od semena bundeve
1 supena kašika brašna od susama
2 do 3 supene kašike prezli
1 mala glavica crnog luka, sitno seckane
1 čen belog luka, sitno seckan
so, biber po ukusu
1/4 kafene kašičice sumaka


Vegan burgeri od carske mešavine

Priprema:
Skuvanu carsku mešavinu i kukuru ohladiti i izblendirati u secku i sipati u posudu.
Zatim dodati seckan crni i beli luk, vegansko jaje i sve promešati. Zatim dodati oba brašna i prezlu, so, biber i sumak sve opet promešati i formirati burgere. U tiganj sipati malo ulja, zagrejati ga i peći burgere dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Služiti uz salatu. 

Vegan burgeri od carske mešavine


понедељак, 7. децембар 2020.

Krckavi veganski "Tiramisu"

Krckavi veganski "Tiramisu"

Ova veganska poslastica je nadasve ukusna i lagana, pomalo podseća na bonžitu, ali kremastu. Pravi se izuzetno brzo, a treba samo da sačekate bar sat vremena u frižideru da se sastojci porhlade i sjedine. Podloga je od krcavog kornfleksa, čokolade i kokosovog ulja i malo kokosovog mleka. Zatim je tu sloj banane, a vi možete, ako želite, da koristite i neko drugo voće, ali banana se baš fino slaže. A zatim je tu kremasti "tiramisu" fil, zapravo je to veganski mascarpone koji proizvodi Meggle Srbija i odličan je. A za koricu sam koristila listiće badema i ukrasna srca. 

Do originalnog recepta sa pravim maskarponeom i pavlakom sam došla igrajući na Instagramu #zajednickiobrok, a domaćica je bila @daniboracheva i divna Danijela. Posetite njen i profil naše Nataše i @pecatzivota gde ćete saznati sve o ovoj divnoj kulinarskoj igri. 

Pored ovog, na blogu ćete naći pregršt recepata za veganske odnosno posne poslastice, kao što su:


Krckavi veganski "Tiramisu"

Sastojci (za kalup od 16 cm):
Prvi sloj
100 gr konrfleksa
50 gr crne čokolade
1 supena kašika kokosovog brašna
1 supena kašika meda
1 supena kašika kokosovog mleka

Drugi sloj
1 veća banana

Treći sloj
250 gr veganskog mascarponea Meggle Srbija
2 supene kašike šećera u prahu
50 gr listića badama blago prepečenih
malo Dr.Oetker dekoracije srca

Krckavi veganski "Tiramisu"

Priprema:
U blender sipati konrfleks i blago ga usitniti. U drugoj aluminijumskoj ili staklenoj posudi, istopite na pari čokoladu i dodajte joj kašiku kokosovog brašna, kokosovog mleka i meda. Sve dobro izmešajte i sipajte u kalup za tortu. Isecite banane na kolutove i stavite preko smese od kornfleksa i čokolade i smesu stavite u frižider.
U međuvremenu izmiskati veganski mascarpone sa šećerom u prahu i sipati preko banana i vratiti u frižider da ostoji 1 do nekoliko sati da se satojici povežu, a zatim služiti.
Prijatno!

Napomena: 
Ukoliko ne volite banane, slobodno možete staviti neko drugo voće kao što su jagode ili maline... ili po želji.

Krckavi veganski "Tiramisu"

петак, 4. децембар 2020.

Posne krofne (ala prste da poližeš)

Posne krofne (ala prste da poližeš)


Ove posne krofne su toliko dobre, da ne pamtim kada sam zadnji put pravila mrsne. Super su, veoma su vazdušaste i lagane, a uz dodatak šećera sa limunom ili limunove i korice od narandže i vanilin šećera, biće još ukusnije. Recept sam davno našla na sajtu šerpica.net i od tada pravim samo njih, pa pogledajte šta se još tamo zanimljivo nalazi.

Za ovaj recept su vam potrebni brašno, ulje, kvasac, voda, kisela voda, šećer i limunova ili narandžina kora ili limun šećer i malo truda i strpljena da se testo digne i voala dobićete predivne posne krofnice, a evo i sastojaka...

A pre sastojaka, pogledajte koje još recepte za posne slatke čarolije se nude na blogu:

Posne krofne (ala prste da poližeš)

Priprema:
U veću posudu stavite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Sve dobro izmešajte sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe. Kada je nadošao, u istu posudu sipajte ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže i vanil šećer. Promešajte i zamesite sa brašnom tako što ćete dodavati malo po malo brašna zajedno sa solju dok se ne umesi fino i glatko testo. 
Kada ste završili mešanje, premažite testo sa malo ulja i ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči. Kada se testo udvostručilo razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini debljine nešto manje od 1 cm i čašom vadite kolutiće i ostavite ih oko 10 minuta da malo nadođu.
Ulje zagrejte u šerpici, ali da ne bude prejako. Kada se zagrejalo, gorunju stranu krofne spustite u šerpu, ali okrenutu nadole. Pržite je dok ne porumeni, a zatim okrenite krofnu i ostavite da se i ona ispeče dok ne porumeni. 
Krofne vatide na salvetu da se ocede, a kada se prohlade pospite ih prah šećerom i poslužite tako ili u neki džem ili nutelu. 
Prijatno!

Posne krofne (ala prste da poližeš) 

среда, 2. децембар 2020.

Potaž od pečene bundeve (bez masnoće)


Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Ovo je jedan predivan potaž koji se kuvao bez masnoće. Jedina masnoća koju možete da stavite jeste da prelijete bundevu sa malo maslinovnog ulja kad se peče i to je to, ako baš želite. Cilj mi je bio da napravim ukusan obrok, odnosno potaž bez masnoće, odnosno na vodi, za one koji poste. A šta reći od bundevi koja je veoma zdrava, a da već nismo rekli. Odličan je diuretik, snižava šećer u krvi, izvor je proteina, kalijuma, vitamina A i C. Inače ovaj potaž se brzo pravi, jedina petljancija je njeno pečenje, koje je malo duže, ali to je sve. 

A pored ovog potaža, na blogu se nalazi pregršt recepata, za raznorazne potaže, kao što su od bundeve (mrsna varijanta), pa po tajladski, od graška, grančica celera, tikvice, pečuraka, lista cvekle, praziluka, a linkovi su ispod...


Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Sastojci:
1 glavica crnog luka, sitno seckanog
100 grama praziluka, seckanog na kolutove
2 čena belog luka
1 šargarepa iseckana na kolutove
malo vode
500 gr pečene bundeve
voda
biber
vegeta
balzamiko krema 

Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)

Priprema:
Na tepsiju staviti pek papir pa na nju bundevu iseckanu na kriške i staviti u pećnicu na 200 C da se peče oko 45 minuta. Kada je gotova izvaditi iz pećnice i skinuti od kore.
U šerpi zagrejati malo vode i staviti iseckani crni luk, praziluk i beli luk i dinstati na laganoj vatri. Zatim dodati šargarepu i nastaviti sa distanjem još 5 minuta. Nakon toga dodati bundevu i vodu, i začiniti biberom i vegetom po ukusu i kuvati oko 20-tak minuta. U zavisnosti od toga koliko želite da bude gusta čorba, toliko ćete staviti vode. Ja sam stavila oko 1 litar.
Sastojke staviti u blender i izblendirati i služiti toplo. Potaž prelite sa malo balzamiko kreme za bolji ukus i služite samostalno ili uz parče hleba.
Prijatno!

Napomena: Ukoliko ne želite da pravite potaž bez masnoće, umesto vode stavite dve kašike maslinovog ulja.

Potaž od pečene bundeve  (bez masnoće)




среда, 25. новембар 2020.

Brzi koktel štapići sa sirom


Brzi koktel štapići sa sirom

Ovi štapići će vas očarati svojim ukusom i brzinom pripreme, a naravno možete praviti i svoje varijante dodavanjem raznih začina, semenki, sireva itd.. Osnovni recept sam  našla na sjajnom sajtu www.serpica.net te ga obavezno posetite, a ja sam napravila nekoliko izmena. 

E sad, što se tiče spremanja, umesto putera možete staviti margarin ili mast, ja sam više za mast nego za margarin, jer ga ne koristim, ili izuzetno retko, eventualno kad je post i to onaj sa maslinovim uljem, Testo se umesi i ne čeka se da naraste, već se odmah iseku štapići, a možete ih praviti i u obliku pogačica ili već kako vam je drago. A peku se dosta brzo, tako da za kratko vreme imate večeru, i super ukusnu grickalicu. Možete ih jesti samostalno ili uz neki namaz, a idealni su i za razne proslave. 

Pored ovog recepta, na blogu se nazale recepti i za Tradicionalne škotske skonse iliti pogačice sa sirom, a tu su i Prhki slani štapićiPužići od spelte sa semenkamaSkandinavske pločice i recepti za carsku projuTrougliće od kora sa sirom i kulenomPosne trougliće sa prazilukom i krompiromPosni spanakopita trouglići i Slane pogačice sa semenkama.

Brzi koktel štapići sa sirom

Sastojci:
250 gr maslaca (sobne temperature)
1 jaje
300 gr sitnog sira (mladog, mekog ili feta, po izboru)
2 supene kašike parmezana
2 supene kašike susama
1 ravna kašičica ogrigana
1 kašičica soli (ili po ukusu u zavisnosti koliko je sir slan)
320 gr brašna 
1 jaje za premazivanje

Brzi koktel štapići sa sirom

Priprema:
Omekšali maslac izmiksajte zajedno sa sirom i jajaetom. Dodajte parmezan, susam i origano i so i promešajte.
Dodajte postepeno brašno i mesite do ne dobijete fino glatko testo koje se ne lepi. Smesu stavite na pek papir i razvucite je oklagijom u veličini papira odnosno tepsije i zajedno sa papirom prebacite na tepsiju i orkuglim nožem za pizu secite štapiće veličine 10 cm sa 1 cm širine i na kraju  premažite umućenim jajetom
Pecite na 200 C oko 20  minuta, a ako želite da budu hrskavijji, pecite ih oko 30 minuta. 
Prijatno!

Brzi koktel štapići sa sirom

субота, 21. новембар 2020.

Zdrava twix čokoladica


Zdrava twix čokoladica

Da li volite twix čokoladice, pa još zdrave? Ako da, ovaj recept je baš za vas. Brzo se pravi, ne trebaju vam neki posebni sastojci, a ukus je izuzetan, baš, baš. Očekujem vaše komentare nakon pripreme.. A do recepta sam došla igrajući se #zajedničkiobrok na Instagramu u organizaciji naše drage Nataše i stranice @pecatzivota. Ideja je da se svake druge subote objavljujemo slani ili slatki,ili i jedan i drugi recept jednog od food blogera sa instagrama. Ove nedelje je to bila @anahealthylife___, a moj izbor je pao baš na ovaj slatkiš koji je zaista izuzetan, eto... priče ukratko. A ako želite još zdravih i fit recepata, slobodno posetite njenu stranici, a sad na spremanje recepta..

A pored ovog recepta, na blogu se nalazi još recepata sa čokoladom, kraljicom slatkiša, kao što su: Posni mafini sa bananom i čokoladnim kapljicama. pa Brauni sa avokadomTartalete sa ganašom i malinama, zatim...  Toblerone na moj način, pa posni Keksi od čokolade i pistaća, pa Braunis sa puterom od kikirikija i klasični Čokoladni brauni.

Zdrava twix čokoladica 

Sastojci (za oko 10 "čokoladica"):
1. sloj
1/2 šolje badema
1/2 šolje kokosovih ljuspica
1/4 šolje semenki suncokreta
10 komada urmi bez koštica
2 supene kašike kokosovog ulja
1 prstohvat soli
(napomena: šolja je od 240 ml)

2. sloj
1/2 šolje bademovog putera ili tahinija
2 velike supene kašike meda
1 supena kašika Dr.Oetker aroma vanila
1/4 kafene kašičice soli
1/4 šolje kikirikija

3. sloj
150 gr čokolade
2 - 3 supene kašike seckanog kikirikija

Zdrava twix čokoladica


Priprema:

U blender ubaciti bademe, kokos, suncokret i izblendirati smesu da bude brašnasta. Zatim dodati urme, kokosovo ulje i so. Izblendirati dok se nedobije lepljiva i kompaktna smesa.

Pripremiti manji pravougani pleh za hleb veličine 25 x 13 cm, obložiti ga prijanjajućom folijom te ravnomerno utisnuti prvi sloj i staviti ga na pola sata u zamrzivač da se sloj sjedini.

U činiju sipati puter, med, vanilu, so i dobro izmešati i dodati seckani kikiriki. Ravnomerno preliti preko prvog sloja i staviti opet u zamrzivač na pola sata.

Izvaditi smesu iz zamrzivača i napraviti treći sloj tako što ćete 150 gr čokolade temperirati na 31 stepen, tako što ćete prvo zagrejati 80 % čokolade na pari na 45 stepeni, skloniti sa ringle i dodati preostalih 20 posto i mešati dok se ne dobije temperatura od 31 stepen, a tada preliti čokoladu preko smese.

Ostaviti da ostoji bar jedan do dva sata, može i u frižideru i služiti iseckane čokoladice.

Prijatno!

Zdrava twix čokoladica


Zdrava twix čokoladica

четвртак, 19. новембар 2020.

Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)


Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)


Verovatno ste već shvatili da volim ovu vrstu peciva od putera, brašna, praška za pecivo i ostalih sastojaka, a kao što juče obećah, evo objavljujem ove divne tradicionalne škotske skonse sa sirom.
Predivnog su ukusa, i jako se lepo slažu sa blagim namazima, kao što je Namaz od avokada sa krem sirom i jako se brzo prave.

A pored ovog, na blogu se nalazi još recepata za skonse i to za slane...
Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)

Sastojci:
180 gr mekog brašna
30 gr putera, sekcanog na kockice
10 grama praška za pecivo
1 veliko jaje
2,5 kašika mleka
125 gr rendanog sira (po mogućstvu škotskog čedara ili nekog drugog čedara)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice senfa
malo kajenskog bibera ili aleve paprike

Priprema:
Pećnicu zagrejte na 220 C. U  jednoj posudi pomešajte brašno, so, biber i prašak za pecivo. Zatim sipajte puter i sir i mešajte dok ne dobijete strukturu krupnijeg peska. U drugoj posudi pomešajte jaje i dodajte mleko i tu smesu dodajte suvim sastojcima i mešajte do ne dobijete elastično testo. Izvaljajte smesu na pobrašnjenu površinu, ali nemojte da bude previše tanka.
Oblikujte je modlama, ja sam koristila okruglu modlu i jednu po jednu ređajte na pek papir. Pogačice premažite sa mledkom i pospite odozgo sa malo sira.
Pecite u zagrejanoj pećnici dok ne budu zlatno žute (oko 25 minuta). Služite tople, a može i hladne, a uvek ih možete i podgrejati.

Tradicionalni škotski skonsi (iliti slane pogačice sa sirom)