уторак, 27. октобар 2020.

Slavski kolač - porodični recept

Slavski kolač - porodični recept

Svake godine kad krene jesen, sa Svetom Petkom nekako krene i sezona slava. I nekako se ovaj recept moje tetke, koja je poznata kao neko ko odlično kuva, baš odmaćio, u uvek ga pravim baš po ovom receptu. I mislim da je red da se nađe i na ovom blogu, jer je ovaj recept definitivno spada u zbirku mojih omiljenih recepata.Sastojci za kolač:

1 kg mekog brašna tip 400
1 sveži kvasac
250 ml mleka
200 ml mlake vode
kašičica soli
2 ravne kašičice šećera
2 kašike masti
2 žumanca

Za ukrase:
100 gr brašna
kašika gustina
malo vode
belance
žumance umućeno sa malo ulja

Slavski kolač - porodični recept


Priprema:
Kvasac staviti u 200 ml mlakog mleka sa 2 kašičice šećera, promešati i ostaviti da se digne.
U većoj posudi sipati oko 800 gr brašna, so i blago umesiti sa kvascem. Zatim dodati žumanca, preostalu tečnost i mast i sve dobro umesiti uz dodavanje ostatka brašna kako bi se umesilo testo koje neće biti tvrdo ali ni meko i kompaktno i glatko, oko 5 do 10 minuta. Ostaviti ga da odstoji i naraste. 
Kad je naraslo, podeliti ga u 5 delova od kojih je jedan nešto veći i ostala 4.
Staviti testo u višu šerpu (ili kalup za torte) koja može da ide u rernu tako što će u sredinu ići najveći deo, a 4 preostala oko njega i ukrasiti ukrasima koje ćete napraviti tako što ćete pomećati brašno i gustin i postepeno dodavati vodu dok se ne formira testo koje je kompaktno i elastično, kao plastelin. Napravite ga malo ranije da malo odstoji i prosuši se kako bi se ukrasi na pečatu bolje urezali. 

Ukrase po želji lepite belancetom a pogaču premažite smesom od žumanca i ulja za bolji sjaj. Ja obično napravim četiri ukrasa sa pečatom i u sredini grozd od kuglica i 4 ružice, kao na slici.
Pecite u rerni na 200 C u prethodno zagrejanoj pećnici oko sat vremena. 

Napomena: Da se kora ne bi prepekla, na pola pečenja odnosno kada se formira lepa boja kore, prekrijte je pek papirom kako ne bi izgorela.

Napomena: Ja sam se ovaj put igrala, i kolač stavila u kalup za torte, pa se zato tako malo raširila. Ukoliko kao što u receptu piše, stavite u šerpu, imaće taj fini ukalupljeni izgled i ići će u visinu jer u širinu neće moći.

Slavski kolač - porodični recept


четвртак, 15. октобар 2020.

Varivo od tikvica sa mirođijom

Varivo od tikvica sa mirođijom


Tikvice su nezaobilazno povrće sada već tokom cele godine. A recepata sa njima ima pregršt, i mogu da se koriste i u slanim i slatkim receptima. Ovaj moj je veoma jednostavan, za svaki dan i idealan je kao prilog uz razna mesa, a može i samostalno da se konzumira uz neku finu salatu i parče hleba.

A pored ovog, na blogu ćete pronaći još recepta sa tikvicama, i to:

Varivo od tikvica sa mirođijom

Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka
1 čen belog luka, sitno seckan
1 veća tikvica, sitno seckana na kockice
100 ml krema za kuvanje
100 ml kisele pavlake
kašičica mirođije (sveže ili sušene)
so, biber po ukusu

Priprema:
U tiganju ili šerpici zagrejati ulje pa sipati crni i beli luk i kratko dinstati na srednje zagrejajoj ringli. Kad je omekšao i postao staklast, dodati isekcane tikvice, pa začiniti solju i biberom. Dinstati na tihoj vatri oko 10 tak minuta, zatim dodati krem za kuvanje i pavlaku i mirođiju. Kuvati još 5 do 10 minuta i varivo je gotovo i spremno za služenje.
Prijatno! 

Varivo od tikvica sa mirođijom


четвртак, 1. октобар 2020.

Trouglići od kora sa sirom i kulenom

Trouglići od kora sa sirom i kulenom

Jela u kojima se koriste kore su baš zahvalna, a moj omiljeni oblik kako ih pravim su definitivno trouglići. Više volim ovako da ih pravim, nego urolane kao pitu. Nekako mi je veličina potaman, dovoljna za zalogaj, dva, pa su nekako za svaku priliku, bilo svečana ili ne, a i mogu da ih napravim koliko mi treba. Odličan su predlog za slave, rođendane, kao party food.

Inaeče od sastojaka je potrebno malo sira u kriški, nekoliko komada na deblje listiće iseckanog kulena, jedno jaje i malo soli i to je to, izmešaju se i pune. Ova količina navedena u receptu je dovoljna za 12 do 15 komada.

Za još recepata sa trouglićima, pogledajte ispod:
6 listova kora 
30 gr putera

Za fil:
100 do 150 gr kravljeg sira u kriški
4 deblje kriške kulena  
1 kašika maslinovog ulja
1 jale
malo soli, ako je sir manje slan


Trouglići od kora sa sirom i kulenom

Priprema:
Uključite pećnicu na 200 C.
Sir izgnječiti, a kulen sitno iseckati. Sve sastojke sjediniti i izmešati i puniti trougliće. 
Uzmite kore i izrežite ih na trakice veličine 5 do 7 cm x 25. Koristite po dve trakice za jedan trouglić. Od dva spojena lista, možete iseći otprilike trakica za 5 trouglića.
Uzmite trakicu i premažite je puterom, a zatim stavite drugu na nju i nju premažite puterom. Opionalno možete posuti prvu trakicu sa malo mrvica kako bi trouglići bili hrskaviji.
Uzmite jednu ravnu kašiku smese i razvucite na otprilike 1/3 trakice i pravite trougliće tako što ćete donji desni ugao trakice presaviti dijagonalno ulevo. Zatim donji levi ugao trakice povucite na gore da biste opet napravili trouglić, i tako naizmenično sa leve na desnu i desne na levu stranu dok ne dođete do kraja trakice. Kraj kore zalepite tako što ćete ga premazati sa još malo putera. Trougliće ređajte na tepsiju na koju ste prethodno staviti papir za pečenje. 
Pecite u pećnici oko 12 do 15 minuta ili dok trouglići ne dobiju zlatno žutu boju. Ostavite trougliće da se malo prohlade i služite uz jogurt ili kiselo mleko za doručak ili večeru.

Trouglići od kora sa sirom i kulenom